Neler Yeni

Çözüldü✓ Sistem Değerlendirmesi ve Önerileri (R5 5600X, RTX 3060) & (İntel - ? , RTX3060)

Angelus3

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
Emin Gündoğar
Bütçe
20000
Arkadaşlar selam. Bu sene içerisinde bilgisayar alma gibi bir planım var ve bu konuda oldukça bilgisiz ve tecrübesizim. Piyasa bilgim pek fazla yok, araştırsam da uzun yıllarca gözlemlemediğimden dolayı bir sistem hakkında ileriye dönük bir analiz yapamıyorum. Aşağıda kendimce tüm merak ettiklerimi yazdım, cevaplarsanız çok çok sevinirim.

Bütçem 20.000 lira kadar ve sadece kasaya özel olacak şekilde.
QP PHOBOS hazır bilgisayar sistemini özelleştirmeler ile en son bu hale getirdim. Bu sistemle ilgili şöyle beklentilerim var.
2 tane 1920x1080 144Hz monitör bağlayacağım, sistemi en fazla zorlayacak oyunum Rainbow Six: Siege onun dışında LoL, Valorant, CS:GO gibi çok da bir şey beklemeyen oyunları nadir oynuyorum. Orta bir seviye bilgisayar ile parçaları maksimum performansından uzak bir şekilde uzunca bir süre kullanmayı hedefliyorum. 5 yıl kadar bir güncellemeye gerek kalmaksızın götürmesi benim için fazlasıyla yeterli.
Bu beklentilerimi karşılayacak bir sistem mi ?
Bu beklentimden fazlasını sağlayan bir sistem mi ?
Bu sistem beklentilerimi karşılasa da bu fiyata daha iyi bir sistem toparlanabilir mi ?
Bu sistem minvalinde İntel işlemci çevresinde toplanmış bir sistem sizce daha iyi mi olacaktır ? (Bu konuda genelde I5-12400F ile karşılaştırmalar gördüm.)

Sorularım ve açıklamalarım yetersiz seviyedeyse kusura bakmayın lütfen, bu konularda bilgisiz ve tecrübesizim. Şimdiden ilgilenenlere teşekkürler.

Monitör: Asus TUF Gaming VG247Q1A 23.8" 1ms Full HD (Bütçeye dahil değil ve monitör konusunda bir değişikliğe gideceğimi sanmıyorum.)
  • Kasa:
    1 x Corsair Spec Delta RGB Mid Tower Bilgisayar Kasası - Corsair CV550 80+ Bronz 550W Güç Kaynağı Sistem
  • İşlemci:
    1 x AMD Ryzen 5 5600X 3.7-4.6 GHz 6 Çekirdek 7nm AM4 İşlemci
  • Anakart:
    1 x Asus TUF Gaming B550-PLUS WIFI II AM4 ATX Anakart
  • Ekran kartı:
    1 x Asus DUAL GeForce RTX 3060 OC Edition 8GB GDDR6 128 Bit Ekran Kartı
  • RAM:
    2 x Corsair Vengeance LPX 8GB 3600MHz CL18 DDR4 Siyah Ram
  • SSD:
    1 x XPG SPECTRIX S40G RGB 512 GB M.2 SSD 3500/2400 MBs
  • Soğutma:
    1 x AMD Wraith Prism RGB İşlemci Soğutucusu
1676576614213.png

Mujka

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
981
İsim
Mustafa Polat
Dediğim gibi PC'yi zorlama gibi bir derdim yok fazlasıyla yeterli olacaktır 3060 ama dediğiniz gibi 12gb olan versiyonunda ortalama fps farkı ve minimum değerleri dikkatimi çekti, eğer anakartı değiştirirsem tercihim 12gb versiyonu olur. Kabloyla bağlansam da olsa güzel olur diye bakıyordum fakat gereksiz bir ekstra fiyat çıkıyor. Anakartlara dair pek bilgim olmadığından cahillik dolu bir tercih oldu
Mesaj otomatik birleştirildi:

Anakartta tek beklentim bir Display bir de HDMI portları olması
Hocam şu sistemi ekteki gibi özelleştirin hem 8GB yerine 12GB ekran kartı var, hem 1TB SSD var, hem daha ucuz. https://www.gamegaraj.com/urun/hero-5a/

Ekler

• Hero 5A - Game Garaj - Google Chrome 16.02.2023 23_32_11.png
    Hero 5A - Game Garaj - Google Chrome 16.02.2023 23_32_11.png
    90.6 KB · Hit: 39

whisper snow

80+ Silver
Hocam şu sistemi ekteki gibi özelleştirin hem 8GB yerine 12GB ekran kartı var, hem 1TB SSD var, hem daha ucuz. https://www.gamegaraj.com/urun/hero-5a/
Hocam arkadaşın attigi sistemi alabilirsiniz isteğe bağlı kasa aquarius mesh ekran kartı 3060 ti da yapılabilir veya bu sistemi de alabilrsiniz AMD sıkıntı olmazsa:

Angelus3

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
Emin Gündoğar
Hocam teşekkür ederim Game Garaj güzelmiş. Dediğiniz gibi güncellemenin dışında bir kaç şey daha değiştiricem de en son yine onay için atıcam, uyum sorunu olmasın kontrol ederseniz çok sevinirim, teşekkür ederim tekrardan

Hocam arkadaşın attigi sistemi alabilirsiniz isteğe bağlı kasa aquarius mesh ekran kartı 3060 ti da yapılabilir veya bu sistemi de alabilrsiniz AMD sıkıntı olmazsa:
Açıkçası AMD ekran kartı almayı düşünmüyorum teşekkür ederim, diğer sistemi onaylamanız da benim için yeterlidir teşekkür ederim ilginiz içinn

Hocam kasa olarak Darkflash Phantom seçilse sorun olur mu ? Olmaz ise Güç kaynağı olarak ne seçilebilir ?
1676580367343.png

Mujka

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
981
İsim
Mustafa Polat
Hocam teşekkür ederim Game Garaj güzelmiş. Dediğiniz gibi güncellemenin dışında bir kaç şey daha değiştiricem de en son yine onay için atıcam, uyum sorunu olmasın kontrol ederseniz çok sevinirim, teşekkür ederim tekrardan

Açıkçası AMD ekran kartı almayı düşünmüyorum teşekkür ederim, diğer sistemi onaylamanız da benim için yeterlidir teşekkür ederim ilginiz içinn

Hocam kasa olarak Darkflash Phantom seçilse sorun olur mu ? Olmaz ise Güç kaynağı olarak ne seçilebilir ? Alıntıyı görüntüle
Phantom devasa bir kasa hocam, kasa kısmında yukarı çıkarsanız daha ucuza da kasalar var. Power olarak Thermaltake TR2 S idare edecektir sistemi bütçe artarsa Cooler Master MWE de olabilir.

Angelus3

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
Emin Gündoğar
Phantom devasa bir kasa hocam, kasa kısmında yukarı çıkarsanız daha ucuza da kasalar var. Power olarak Thermaltake TR2 S idare edecektir sistemi bütçe artarsa Cooler Master MWE de olabilir.
Hocam kasa olarak ön tarafta tek başına direkt ızgaramsı yapının olması hiç hoşuma gitmiyor, MB511 ile Phantom bi hoşuma gidenler.
Şu şekilde olmasına ne dersiniz ?

1676580857548.png

DerratiX

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
13,535
İsim
Eren
İlgilendiği Kategoriler
karışık
Instagram
@sshintori
Steam
shiori
Discord
poxy_
Bence monitörünüzden vazgeçin. VA Panel bu bütçede kesinlikle ama kesinlikle iyi değil. Curved sevdanız var sanırım, bu büyüklüklerde Curved çok hissedilmiyor. Ama VA Panelin zayıflıkları buram buram hissediliyor. Ghosting konusunda rahatsızlık duyuyorsunuz, Renkler konusunda sıkıntı yaşanacağını çok sanmıyorum eğer iyi bir IPS panel görmediyseniz ama ghosting aşırı hissediliyor. Bence IPS panel monitörler bakın. En kötü birini IPS diğerini VA falan alın.

Hero 5A sistemi şöyle özelleştirebilirsiniz. 19500 civarına geliyor.
1676581006832.png

Onun dışında şu sistemede bakabilirsiniz.

Mujka

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
981
İsim
Mustafa Polat
Hocam kasa olarak ön tarafta tek başına direkt ızgaramsı yapının olması hiç hoşuma gitmiyor, MB511 ile Phantom bi hoşuma gidenler.
Şu şekilde olmasına ne dersiniz ?

Alıntıyı görüntüle
RAMi 3600'e yükseltmenize gerek yok, kendinden seçili olan RAMler de 3600'e çıkarılabiliyor yanlış bilmiyorsam
Tekrar söyleyeyim, o kasa bayağı büyük ve pahalı. Bence alınmaz.
Sizin yaptığınız şekilde sistem 1500TL civarı pahalanıyor, bence gereksiz olmuş. Sistemin fiyat/performans bir yanı kalmamış yani.

Angelus3

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
Emin Gündoğar
Bence monitörünüzden vazgeçin. VA Panel bu bütçede kesinlikle ama kesinlikle iyi değil. Curved sevdanız var sanırım, bu büyüklüklerde Curved çok hissedilmiyor. Ama VA Panelin zayıflıkları buram buram hissediliyor. Ghosting konusunda rahatsızlık duyuyorsunuz, Renkler konusunda sıkıntı yaşanacağını çok sanmıyorum eğer iyi bir IPS panel görmediyseniz ama ghosting aşırı hissediliyor. Bence IPS panel monitörler bakın. En kötü birini IPS diğerini VA falan alın.

Alıntıyı görüntüle

IPS ve VA panel arasında kalmıştım pek oyun odaklı olmadığım ama canım çektiğinde oynayacağım nadirlikte olduğundan renk konusunda VA panelin beni daha da tatmin edeceğini düşünüyorum. Arada kaldığım bir konuydu bilemiyorum. Curved sevdam yok hatta istemiyorum açıkçası söylediğim model curved olmaması lazım. Ghosting konusuna vs. hiç hakim değilim dikkat edicem. İzlediğim incelemelerde göze batan bir şey görmemiştim o yüzden dert etmiyordum açıkçası.

Sistem konusunda ise 3060Ti değil 3060 12Gb tercih edicem gibi duruyor ayrıca RAM konusunda 3600MHz olan bir versiyonu seçtim, SSD konusunda aynı düşünmüşüz, Güç kaynağı ile ilgili 750W biraz gönlü bol seçim olmuş gibi geldi fazla değil mi sizce ?

Mujka

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
981
İsim
Mustafa Polat

Alıntıyı görüntüle

O sistemin fiyat ne hocam 19800'e çıksa 3070 alacak zaten daha kaliteli parçalarla.

Angelus3

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
Emin Gündoğar
RAMi 3600'e yükseltmenize gerek yok, kendinden seçili olan RAMler de 3600'e çıkarılabiliyor yanlış bilmiyorsam
Tekrar söyleyeyim, o kasa bayağı büyük ve pahalı. Bence alınmaz.
Sizin yaptığınız şekilde sistem 1500TL civarı pahalanıyor, bence gereksiz olmuş. Sistemin fiyat/performans bir yanı kalmamış yani.
Kasa konusunda haklısınız, bir şey diyemicem ekstradan. RAM konusunda sanırsam 3600'e çıkmıyor diye biliyorum o Gskill'ler, 3600MHz daha uygun geliyor gözüme açıkçası. DDR4 için uygun bir frekans gibi geliyor

Bu arada belirttiğiniz anakart modelinde display port yok nasıl çift monitör yapabilirim ki sadece HDMI varken ? Bir yöntemi vs var mı bilmediğim yoksa acaba dikkat mi etmediniz seçerken

DerratiX

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
13,535
İsim
Eren
İlgilendiği Kategoriler
karışık
Instagram
@sshintori
Steam
shiori
Discord
poxy_
IPS ve VA panel arasında kalmıştım pek oyun odaklı olmadığım ama canım çektiğinde oynayacağım nadirlikte olduğundan renk konusunda VA panelin beni daha da tatmin edeceğini düşünüyorum. Arada kaldığım bir konuydu bilemiyorum. Curved sevdam yok hatta istemiyorum açıkçası söylediğim model curved olmaması lazım. Ghosting konusuna vs. hiç hakim değilim dikkat edicem. İzlediğim incelemelerde göze batan bir şey görmemiştim o yüzden dert etmiyordum açıkçası.

Sistem konusunda ise 3060Ti değil 3060 12Gb tercih edicem gibi duruyor ayrıca RAM konusunda 3600MHz olan bir versiyonu seçtim, SSD konusunda aynı düşünmüşüz, Güç kaynağı ile ilgili 750W biraz gönlü bol seçim olmuş gibi geldi fazla değil mi sizce ?
750W seçmem kalitesinden dolayı hocam. Eğer daha az vermek isterseniz TUF 550B'de seçebilirsiniz. Eğer 5 yıl hiçbir şey değiştirmeden gitmeyi istiyorsanız bence PSU'yu full korumalı kaliteli bir şey alın. Orada en ucuz öyle ürün TUF 550B.

3060 ileride yetmeyecektir. 3-4 yıl sonra yeni bir oyun çıktı diyelim, aşırı ilginizi çekti, Unreal Engine 5'li harika grafikleri hikayesi falan var. Girip oynamak istediğinizde büyük ihtimalle ultrada 60 FPS alamayacaksınız, hatta belki 30-40 FPS'lerde kalacaksınız. O yüzden 3060Ti gibi güçlü bir kart her türlü daha iyi olur.

İşlemci konusunda Ryzen 5 5600 şart gibi bir şey bu arada. Oynadığınız oyunların hepsinde ryzen 5 5600 canavar gibi çalışıyor. i5 12400F rakibi olamıyor o oyunlarda çünkü Ryzen 5 5600 L3 Cache değeri olarak çok daha yüksek. Oynadığınız oyunlarda L3 Cache kullanıyor genel olarak.

1676581816786.png

Bu o monitörün 27 Inchlik modelinden. Paneli büyük ihtimalle aynıdır. Bir samsung G3 gibi aşırı kötü bir ghostingi yok, ama yine de ghosting var ve bu minimal ghostingler bile Bazı izometrik oyunlarda aşırı fazla, Competitive oyunlarda da ortalama şekilde rahatsız ediyor. Bende VA Panel kullanıyorum, buna yakın ghostinge sahibim ve Hades gibi, Fifa gibi oyunlarda aşırı rahatsız ediyor. Valorant gibi oyunlarda da birazcık hissediyorum ve bu hem rahatsız ediyor, hem birazcık insanı yoruyor. Onun yerine direkt tertemiz IPS almak her zaman daha mantıklı.
1676581984041.png

Böyle bir görüntü her zaman çok daha tatminkar oluyor. Yukarıdaki 2. attığım görüntü bu IPS monitörden alıntı bu arada, ben de bunu öneririm size.

Angelus3

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
Emin Gündoğar
750W seçmem kalitesinden dolayı hocam. Eğer daha az vermek isterseniz TUF 550B'de seçebilirsiniz. Eğer 5 yıl hiçbir şey değiştirmeden gitmeyi istiyorsanız bence PSU'yu full korumalı kaliteli bir şey alın. Orada en ucuz öyle ürün TUF 550B.

3060 ileride yetmeyecektir. 3-4 yıl sonra yeni bir oyun çıktı diyelim, aşırı ilginizi çekti, Unreal Engine 5'li harika grafikleri hikayesi falan var. Girip oynamak istediğinizde büyük ihtimalle ultrada 60 FPS alamayacaksınız, hatta belki 30-40 FPS'lerde kalacaksınız. O yüzden 3060Ti gibi güçlü bir kart her türlü daha iyi olur.

İşlemci konusunda Ryzen 5 5600 şart gibi bir şey bu arada. Oynadığınız oyunların hepsinde ryzen 5 5600 canavar gibi çalışıyor. i5 12400F rakibi olamıyor o oyunlarda çünkü Ryzen 5 5600 L3 Cache değeri olarak çok daha yüksek. Oynadığınız oyunlarda L3 Cache kullanıyor genel olarak.

Alıntıyı görüntüle
Bu o monitörün 27 Inchlik modelinden. Paneli büyük ihtimalle aynıdır. Bir samsung G3 gibi aşırı kötü bir ghostingi yok, ama yine de ghosting var ve bu minimal ghostingler bile Bazı izometrik oyunlarda aşırı fazla, Competitive oyunlarda da ortalama şekilde rahatsız ediyor. Bende VA Panel kullanıyorum, buna yakın ghostinge sahibim ve Hades gibi, Fifa gibi oyunlarda aşırı rahatsız ediyor. Valorant gibi oyunlarda da birazcık hissediyorum ve bu hem rahatsız ediyor, hem birazcık insanı yoruyor. Onun yerine direkt tertemiz IPS almak her zaman daha mantıklı.
Alıntıyı görüntüle
Böyle bir görüntü her zaman çok daha tatminkar oluyor. Yukarıdaki 2. attığım görüntü bu IPS monitörden alıntı bu arada, ben de bunu öneririm size.
Hocam monitör konusunda riske girmeden IPS'e geçiyorum o zaman ben, fakat attığınızı değil de bu attığımın IPS versiyonu olanını alıcam fiyat olarak da fark yok sayılır zaten. Teşekkür ederim yardımın için sslerle falan baya açıkladın

DerratiX

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
13,535
İsim
Eren
İlgilendiği Kategoriler
karışık
Instagram
@sshintori
Steam
shiori
Discord
poxy_
Hocam monitör konusunda riske girmeden IPS'e geçiyorum o zaman ben, fakat attığınızı değil de bu attığımın IPS versiyonu olanını alıcam fiyat olarak da fark yok sayılır zaten. Teşekkür ederim yardımın için sslerle falan baya açıkladın
Rica ederim hocam, iki monitörde güzeldir. O model sanırım ergonomik olarak kötüydü ama. Yükseklik ayarı yok. Sorun olmazsa alabilirsiniz. Hayırlı olsun şimdiden.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,016,788
Üyeler
161,138
Son üye
concordesign
Top Bottom