otterthesamurai
80+
Dahası
- Reaksiyon skoru
- 37
- İsim
- M. Akif Ibis
Öncelikle merhabalar, eğer konu farklı sub-forumda açılmış ise kusura bakmayın en uygun yerin burası olabileceğini düşünüyorum.
AMD R5 5600
Gigabyte B450 M K
Gigabyte Eagle RTX 3060 12GB
Corsair Vengeance RGB RT 2x16GB
Kioxia Exceria G2 2TB
FSP Hydro G Pro 750W
Donanıma sahip sistemimi biraz güncelleme ve ayarlama ile içime sinecek şekilde optimize ettim, görüşlerinizi önerilerinizi almak ve benim karşılaştığım sorunlarla karşılaşacak arkadaşlara yardımcı olmak maksadı ile sizlerle paylaşmak istedim.
Öncelikle Aerocool Atomic model kasa kullanıyordum, tarzı ve kompakt yapısı her ne kadar hoşuma gitse de hava akışı çok verimsiz ve komponentlerim fazla ısınıyordu. Kasadaki yetersiz hava akışını estetik yapısını bozmadan çözemeyince değiştirmeye kadar verdim. Biraz araştırınca bütçe dostu olarak XPG Valor Air siyah renk kasanın hem mümkün olduğunca kompakt hem de verimli hava akışı ve ekran kartı için gerekli hava alığı mesafesini sağlayabilecek bir alternatif olduğuna karar verdim. Sistemimi bu kasaya taşıdım ve birkaç testten sonra önde bulunan 3 adet fandan en aşağıda olanı ekran kartına üfleyecek şekilde konumlandırınca ekran kartı soğutmasında kayda değer fark oluşturduğuna karar verdim. Bir de biosdan sistem fanlarını silent moda alarak sessiz bir odada bir metre mesafeden yalnızca ufak bir esinti sesi gelecek şekilde gürültü seviyesini ayarladım.
İşlemci soğutucu olarak kule tipi soğutmadan (DeepCool AG400 + Arctic P12 x1)'den 240mm sıvı soğutmaya (DeepCool Le500 Marrs) geçtim. Bundaki ana etmen ekran kartı sıcaklığını düşürmekti. Sıvı soğutma, hava soğutmanın aksine işlemci ısısını kasa içinden uzaklaştırmak yerine doğrudan radyatör vasıtasıyla egzos havasıyla dışarı attığı için kasa içindeki sıcaklık düşüşü ekran kartı sıcaklığını ciddi ölçide etkiliyor. Benim sistemimde işlemci sıcaklığı olarak iki soğutucu arasında pek fark olmadı fakat ekran kartı sıcaklığım ciddi ölçüde düştü. Fakat tabii ki sıvı soğutma gerek pompası gerekse iki adet fanı sebebiyle çok daah fazla gürültü yapıyordu. Bunu deepcool'un gürültülü fanlarını arctic p12 pwm fanlar ile değiştirerek ve biosdan fan ayarını silent seçerek önemli ölçüde azalttım.
Ekran kartıma stock frekansları sabit tutarak uygun bir undervolt uyguladım. Aynı şekilde işlemcime de PBO ile curv optimizer kullanarak uygun bir undervolt uyguladım.
Güç kaynağımın sıfır fan ayarını aktif kullanıyorum ve bu sistem ile maksimum yükte bile fan çalıştırmadan bu sistemi kaldırıyor.
Son olarak mümkün olduğunca temiz bir kablolama yaptım ve sistemi içime sinecek hale getirdim. 25 derece ortam sıcaklığı ve %46-48 nem oranı olan odada 10dkdan uzun sürelerde aynı anda CPU ve GPU stres testi yaptığımda aşağıdaki değerleri görüyorum. Şuana kadar oynadığım hiçbir oyunda ve çalıştırdığım hiçbir programda crash almadığım için benim sistemimde stabil sonuçlar aldığımı düşünüyorum.
Umarım herkes istediği sisteme sahip olup hobisini yerine getirebilir, gerçekten çok hoş bir uğraş ve ilgisi olan herkesin bu zevki tatmasını isterim. Sistemim ve uygulamaları konusunda hatalı veya eksik olduğumu düşündüğünüz bir yer varsa lütfen belirtiniz. Herkese iyi forumlar.