Sistemimi VALORANT ve DDR5 için bu şekilde yükseltmek doğru mu?

ZiegleR

80+
Reaksiyon skoru
9
Merhaba,

Sistem gün geçtikçe eskiyor.
E-spor seviyesinde rekabet eden kardeşim için sistemi yükseltmek, bunu yaparken ise DDR4'de kalmak istemiyorum.
Valorant için L3 ön belleğin çok önemli olduğunu, bunun AMD işlemcilerde çok daha yüksek/iyi seviyede olduğunu duydum.
Dolayısıyla, AMD işlemci, AMD işlemci alacağım için AMD AM5 anakart, DDR5 RAM almak zorundayım.

Şu anki sistemim:

İşlemci: Intel Core i5 10400F
Anakart: MSI B460M-A PRO
Ekran kartı: Inno3D GeForce RTX2060
RAM: Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR4
SSD: Kingston A2000 500GB
Kasa: DarkFlash Aquarius-Mesh RGB Mid. Tower Kasa
PSU: XPG Pylon 750W 80+ Plus Bronz

Monitör: LG UltraGear 27GN750-B (1920x1080P) (240Hz)

Almak istediğim parçalar:

1) AMD Ryzen 5 7500F
2) Asus Prime B650M-R
3) Patriot Viper Venom 16GB (1x16)

Toplam 19.000 TL yapıyor.

1.sorum: Bu üç parçayı değiştirmek zorundayım değil mi? Örneğin RAM almasam olmaz mı?

2.sorum: Değiştirmek istediğim parçalar, RTX 2060 ekran kartı ile gider mi? Kasama, boyutuna uyar mı? İçine sığar mı? Boyut sorunu yaşar mıyım parçalarda? Ya da kasa küçük kalır mı? Darboğaz gibi şeyler yaşar mıyım?

3.sorum: Toplam 19.000 TL yapıyor bu üç ürün şu anda. 15.000 TL gibi maliyetlerle daha iyi seçeneklerim mevcut mu?

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Yapmak istediğim şeyi ve bunu bu şekilde yapmak istiyorum/daha iyi bir öneriniz var mı şeklinde bir metin oldu.

Yardımcı olursanız sevinirim. :)

Ram değiştirmek zorundasın çünkü ramlerin de ddr4 ve ddr5 olanları mevcut uyumsuz olur kasa egzotik bir şey değil ise hayli hayli sıcağını düşünüyorum ekran kartı biraz low kalıcak sisteme göre bence ona da bir upgrade düşünsen güzel olur ikinci elden çözersin işini.

Ram değiştirmek zorundasın çünkü ramlerin de ddr4 ve ddr5 olanları mevcut uyumsuz olur kasa egzotik bir şey değil ise hayli hayli sıcağını düşünüyorum ekran kartı biraz low kalıcak sisteme göre bence ona da bir upgrade düşünsen güzel olur ikinci elden çözersin işini.
Hocam öncelikle ilginize teşekkür ederim.
Şu anda bu parçalar 19.000 TL ve işlemci 7500F olacağı için kule tipi soğutucu da almam gerekecek gibi duruyor.
Yani 21.000 TL oluyor masrafım. Benim bu kadar param bile yok. Duruma göre kredi çekerek alacağım ve ödemek benim için çok kolay olmayacak.
O yüzden ekran kartı almasam olmaz mı?
Sadece Valorant performansı kısa vadede çok çok önemli bizim için.

Merhaba,

E-spor seviyesinde rekabet eden kardeşim için sistemi yükseltmek, bunu yaparken ise DDR4'de kalmak istemiyorum.
Valorant için L3 ön belleğin çok önemli olduğunu, bunun AMD işlemcilerde çok daha yüksek/iyi seviyede olduğunu duydum.
Dolayısıyla, AMD işlemci, AMD işlemci alacağım için AMD AM5 anakart, DDR5 RAM almak zorundayım.

Şu anki sistemim:

1) AMD Ryzen 5 7500F
2) Asus Prime B650M-R

1.sorum: Bu üç parçayı değiştirmek zorundayım değil mi? Örneğin RAM almasam olmaz mı?

2.sorum: Değiştirmek istediğim parçalar, RTX 2060 ekran kartı ile gider mi? Kasama, boyutuna uyar mı? İçine sığar mı? Boyut sorunu yaşar mıyım parçalarda? Ya da kasa küçük kalır mı? Darboğaz gibi şeyler yaşar mıyım?

3.sorum: Toplam 19.000 TL yapıyor bu üç ürün şu anda. 15.000 TL gibi maliyetlerle daha iyi seçeneklerim mevcut mu?

Yapmak istediğim şeyi ve bunu bu şekilde yapmak istiyorum/daha iyi bir öneriniz var mı şeklinde bir metin oldu.

ssd de değişmen gerekiyor toplam maliyet 24 bin tl üzerine rami 32 yapman gerekicek o da 7k masraf toplam 30k

ssd de değişmen gerekiyor toplam maliyet 24 bin tl üzerine rami 32 yapman gerekicek o da 7k masraf toplam 30k
Bildiğim kadarıyla DDR5 geçersem RAM 1x16 GB olarak tek slot kullanabiliyorum.

Peki SSD şart mı yoksa onu da direkt olarak almam mı gerekecek?

RAM ilk başta 1x16 GB alırım ve diğerini 1x16 GB olarak sonradan bütçem olduğunda eklerim.

Hocam çok kesik kesik cevaplar verilmiş. 600TL'lik hava soğutma bile işini görecektir. 7500f stok soğutucu bile valorant için işini görür ama sen yine de garantiye al. 600TL'ye geçenlerde paylaşıldı. Tek kule giriş seviyesi bir hava soğutmayla rahatça oyununu oynarsın. SSD şart değil ne alakaysa anlamadım. Anakartın çok giriş seviyesi ama bütçen de buna uygun sanırım. 1x16 şimdilik hayli hayli götürür. 32 yapmak zorunda değilsin. Ram piyasası durulduğunda ve durumunuz daha elverişli hale geldiğinde alırsınız. Kasanıza rahat sığacaktır. Ekran kartınız da götürür. Ekran kartı almak zorunda değilsiniz. Neden herkes her şeyi en iyisinden almak zorundaymış gibi yorum yapılıyor anlamış değilim. Valorant oyunu için gayet yeterli ve monitörünüzün Hz'ini verecektir. Aklınızda başka sorular olursa yardımcı olurum.

Hocam öncelikle ilginize teşekkür ederim.
Şu anda bu parçalar 19.000 TL ve işlemci 7500F olacağı için kule tipi soğutucu da almam gerekecek gibi duruyor.
Yani 21.000 TL oluyor masrafım. Benim bu kadar param bile yok. Duruma göre kredi çekerek alacağım ve ödemek benim için çok kolay olmayacak.
O yüzden ekran kartı almasam olmaz mı?
Sadece Valorant performansı kısa vadede çok çok önemli bizim için.
Hocam bütçeniz yoksa öğrenciyseniz girmeyin bence bu topa valorant için değmez gerçekten ben immoyum ona rağmen girmiyorum oyuna bu kadar önemli bir oyın değil 5 yıl boyunca i5 6600 rx 570le 120-200 fps alıp idare ettim.Esporcu olmayacağız sonuçta.Sisteminiz yeterli en azından sağlam bütçe çıkana kadar idare edecektir sizi.İşte çalışıp sağlam bütçe toparlarsanız taksitli en güzel sistemi dizersiniz.Bende sizin gibiydim eski sistemi sattım ryzen 7 7800x3d rtx 5070 sistem dizdim

Hocam bütçeniz yoksa öğrenciyseniz girmeyin bence bu topa valorant için değmez gerçekten ben immoyum ona rağmen girmiyorum oyuna bu kadar önemli bir oyın değil 5 yıl boyunca i5 6600 rx 570le 120-200 fps alıp idare ettim.Esporcu olmayacağız sonuçta.Sisteminiz yeterli en azından sağlam bütçe çıkana kadar idare edecektir sizi.İşte çalışıp sağlam bütçe toparlarsanız taksitli en güzel sistemi dizersiniz.Bende sizin gibiydim eski sistemi sattım ryzen 7 7800x3d rtx 5070 sistem dizdim
Kardeşim 15 yaşından beri radyant. Şu anda 18 yaşında. SteelSeries Rival 3 kablolu mouse ile hayatı boyunca o zamana kadar mouse pad kullanmadan radyant oldu. İki gün öncesine kadar Corsair K68 mekanik klavye kullanıyordu ve manyetik switchlere göre dezavantajlıydı. Milisaniyelerin önemli olduğu bu oyunda o her milisaniyeyi hissedebiliyor. Şu anda bir süredir main hesabı yok ve hesap kasıp satıyordu. Geçenlerde Champions 2025 turnuvasından dolayı Aspas avrupaya geldiğinde DM'de tokatladı. Aspas'a yakın movementleri (onun kadar değil) ve aspasdan daha keskin aimi var. Tabii ki de ondaki tecrübe ve game sense de yok şu anda. Doğuştan yetenekli gibi oynuyor. Riot içeriden birisi de kendisini biliyor ve yakın zamanlarda e-spora atılabilir. İlk radyant olduğunda ona Razer Deathadder v3 mouse ve bilgisiz olduğumuz için hata yaparak lamzu energon mouse pad almıştım. Anlayacağınız olaylar ciddi hocam. Dolaylı yoldan aynı duyguları yaşamışız. Ek olarak bende onun abisi olarak Valorant oynuyorum ve kasmadan en az 240 Hz monitörümde akıcı oynayacak şekilde de tecrübe etmek isterim.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Hocam çok kesik kesik cevaplar verilmiş. 600TL'lik hava soğutma bile işini görecektir. 7500f stok soğutucu bile valorant için işini görür ama sen yine de garantiye al. 600TL'ye geçenlerde paylaşıldı. Tek kule giriş seviyesi bir hava soğutmayla rahatça oyununu oynarsın. SSD şart değil ne alakaysa anlamadım. Anakartın çok giriş seviyesi ama bütçen de buna uygun sanırım. 1x16 şimdilik hayli hayli götürür. 32 yapmak zorunda değilsin. Ram piyasası durulduğunda ve durumunuz daha elverişli hale geldiğinde alırsınız. Kasanıza rahat sığacaktır. Ekran kartınız da götürür. Ekran kartı almak zorunda değilsiniz. Neden herkes her şeyi en iyisinden almak zorundaymış gibi yorum yapılıyor anlamış değilim. Valorant oyunu için gayet yeterli ve monitörünüzün Hz'ini verecektir. Aklınızda başka sorular olursa yardımcı olurum.
Şu anki sistemimi 2.el olarak satıp gelen paranın üstüne koyup belki de yeni PC alabilirim hocam. Az önce 3 farklı forum sitesinde konu açtım. Sistemim kaç TL eder satıldığında merak ediyorum. Param yok ama bir şekilde sistemimi geliştirmek, DDR5'e geçmek ve Valorant performansını kusursuz yapmak isterim. En azından AAA oyun değil. Valorant alt tarafı.

Zorundaymış yorumu nerde yapılmış hocam ona açıklık getirir misin ? alsan iyi olabilir demişim. Sadece yorumunu yapıp diğer yorumlara laf atmadan duramıyorsunuz.

Merhaba,

Şu anki sistemim:

1) AMD Ryzen 5 7500F
2) Asus Prime B650M-R

Hocam öncelikle ekran kartı işlemcinin yanında zayıf kalır tabii ki fakat valorant gibi bir oyunda bu fark önemsizdir herhangi bir darboğaz sıkıntısı yaşamazsınız 240hz i verir size.

Diğer bileşenlere gelince Asus B650M-R anakart yerine Msi Pro B650M-B daha uygun fiyatlı olucaktır
Ram konusunda ise artan ram fiyatlarından sonra daha f/p ürünlere odaklanmak lazım bence, mesela crucial 16gb 5600mhz ya da xpg lancer blade 16gb 6000mhz gibi. Extra olarak ram konusunda çift modül 8x2 kullanmak önemli fakat ilerde 32gb a yükseltebileceğin için bunu es geçmek gerekiyor
Bu ürünlerden kıstığınız fiyat ile uygun fiyatlı bir kule tipi soğutucu almanız daha mantıklı olur.
** Fiyat konusunda sıkıntılarınız olduğu için bu ürünleri tavsiye ediyorum diğerlerinden iyi olduğu için değil **

bu arada birisi ssd değiştirmen lazım filan yazmış öyle bişeye gerek yok

dostum x3d işlemci almanı öneririm valorant içinse

Geri