Neler Yeni

Sorun Sizce Ekran Kartı Biosun da Mı?

fbekar61

80+
Herkese merhaba, yeni PC aldığımdan beri oyunlarda sorun yaşıyorum. Defalarca DDU ile sürücüyü kaldırıp eski daha kararlı veya güncel olanı tekrardan indirmeyi denedim fark etmedi. Ekran kartının ayarlarından (AMD) ne yaparsam yapayım düzeltemedim. Kullandığım kart Power Color Red Devil RX6800 XT.

Oyunlarda ne kadar ayarları fullesem de veya düşürsem de asla tamamen çalışmayan bir kenar yumuşatma ve doku bozulması var. Kenar yumuşatmayı ne kadar Full super maksimum yapsam da bütün oyunlarda her yerde bir kenar yumusatma yokmus gibi gözüküyor. Gölgeler de tuhaf duruyor. Fakat şöyle mesela benim karakterimin olduğu yerler yakını çok net ama uzak bulanık. Kenar yumuşatma yokmuş gibi, çamur gibi gözüküyor fakat yaklaşınca düzeliyor.

AMD'nin ayarlarından bütün ayarlar ile oynadım olmadı. Oyunlardaki bütün ayarları maksimum vs denesem de olmadı. DDU da denedim olmadı. Mesajımı bitirdikten sonra görsellerle destekliyeceğim. İnternetteki bütün çözümleri denedim ChatGPT ile bile denedim. Tek denemediğim ekran kartının VBIOS'u kaldı onda da şöyle bir şey oldu:
Screenshot 2025-03-12 013042.webp

GPU-Z ile BIOS sürümüme baktığımda BIOS numarası gördüğünüz gibi fakat sorun şu: TechPowerUp
Sitede ekran kartımın BIOS sürümüne baktığımda, buradaki sürüm benimkinden çok farklı. Bendeki sürüm hatalı mı? Ekran kartını 2. el almıştım. Sizce hiç ellemeyeyim mi yoksa direkt güncelleyeyim mi? 020.001.000.071.000000 ekran kartımdaki bu BIOS numarasını aratınca genellikle RX 6950XT BIOS numarası gördüm. Benim ekran kartımdaki BIOS yanlış mı? Oyunlarda aşırı ısınma vs de yaşamıyorum.
Tam sistemim:
  • AMD Ryzen 5 7500F
  • Power Color Red Devil RX6800 XT
  • 32 GB RAM SSD
Screenshot 2025-03-12 235728.png

Screenshot 2025-03-12 235711.png

Oyundan yakalamaya çalıştığım görseller:

Bunlar da örnek olarak almaya çalıştım. Arabanın yanındaki yansımalara bakınca her şey nokta nokta gözüküyor ve arkadan baktığımız fotoğrafta spoiler kısmında dokuların nokta nokta olduğunu görebilirisiniz. Her şey bütün ayarlar yüksek vs denendi. Radeon uygulamasından ayarlar denendi fakat asla çözülmüyor ve her oyunda böyle.

Mesela Batman oynuyorum ilk açıldığında pelerinindeki gölgeler nokta nokta kare gibi oluyor. Bir önceki fotoğrafta arabanın spoiler kısmı gibi.
Screenshot 2025-03-13 004428.webp

Sarışın ablanın etrafında gördüğünüz Aura gibi olan parlaklık aslında hep bir piksellik ve kenar yumuşatma problemi ve bu tüm oyunlarda böyle

jombo

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,098
İsim
efe araci
harbiden çok sinir bozucuymuş monitör ayarlarıyla ilgili olabilir mi ? red evil iyidir eğer stabil driver kurduysanız da problem çıkmamalı.

fbekar61

80+
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
harbiden çok sinir bozucuymuş monitör ayarlarıyla ilgili olabilir mi ? red evil iyidir eğer stabil driver kurduysanız da problem çıkmamalı.
Monitör olamaz çünkü eski pc imde asla böyle şeyler olmuyordu ki o çok daha düşük bir sistemdi ve dediğim gibi insanların stabil dediği driverleri da kurdum güncel olanıda gram bir şey değişmedi

jombo

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,098
İsim
efe araci
monitör ayarı olabilir ilk defa görmüyorum bu sorunu forumda yaşayan görmüştüm hatta onlarda direkt çoğu yer bulanıktı bios ayarlarından olabilir monitör ayarlarından olabilir ha bu arada monitör kaç yıllık ?
Monitör olamaz çünkü eski pc imde asla böyle şeyler olmuyordu ki o çok daha düşük bir sistemdi ve dediğim gibi insanların stabil dediği driverleri da kurdum güncel olanıda gram bir şey değişmedi

fbekar61

80+
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
monitör ayarı olabilir ilk defa görmüyorum bu sorunu forumda yaşayan görmüştüm hatta onlarda direkt çoğu yer bulanıktı bios ayarlarından olabilir monitör ayarlarından olabilir ha bu arada monitör kaç yıllık ?
monitör maks 1 yıllık monitör ayarlarını da kurcaladım freesync kapadım açtım vs vs uğraştım ama dediğim gibi monitor olduğunu düşünmüyorum https://www.amazon.com.tr/dp/B0BF7LGJ95 monitorumde bu hiçbir ayar değişmezken böyle bir sorunun monitörden olucağını düşünmüyorum kablolarını falanda değiştim hdmi falanda denedim yok olmadı, bios tan ne yapılabilir bilmiyorum tavsiyeniz varsa deniyim
Mesaj otomatik birleştirildi:

Yaniii belki mining yapılmışmı sordunuzmu bazen özel bioslar yüklüyorlar karta @HacıSOFU
yapılmadı dedi ama aldığım kişide 2. sahibiydi benim şuan yüklü olan bios verdiğim sitedekinden çok farklı acaba ondan kaynaklanabilir mi

jombo

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,098
İsim
efe araci
monitör maks 1 yıllık monitör ayarlarını da kurcaladım freesync kapadım açtım vs vs uğraştım ama dediğim gibi monitor olduğunu düşünmüyorum https://www.amazon.com.tr/dp/B0BF7LGJ95 monitorumde bu hiçbir ayar değişmezken böyle bir sorunun monitörden olucağını düşünmüyorum kablolarını falanda değiştim hdmi falanda denedim yok olmadı, bios tan ne yapılabilir bilmiyorum tavsiyeniz varsa deniyim

yapılmadı dedi ama aldığım kişide 2. sahibiydi benim şuan yüklü olan bios verdiğim sitedekinden çok farklı acaba ondan kaynaklanabilir mi
aaa bak olabilir bios güncellemesi dene bi mining için bios falan yüklemişse sorun çıkarabilir eğer öyle bir şey varsa tabi :kekw:

jombo

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,098
İsim
efe araci

Gurkanpiro

80+ Platinum

Bios tan kaynaklandığını düşünmüyorum tabi özel bios yüklenmiştir onuda bilmiyorum sadece tahmib

fbekar61

80+
hocam mining yapılmışsa bile temizler bakımını yaparsın 0 gibi kullanırsın :D bios güncellemeyi deneyin.
yarın bi deniyim ozaman onu olumlu olumsuz gelirim tekrardan

Bios tan kaynaklandığını düşünmüyorum tabi özel bios yüklenmiştir onuda bilmiyorum sadece tahmib
valla herşeyi denedim tek o kaldı

Screenshot 2025-03-13 015047.png

Video paylaşılmadığı için videolarsan ss alıyorum kalite düşüyor ama yerde çimdeki pikselleşmeyi görebilirsiniz bu videodan ss alınmış kötü görüntü bu pikselleşmeler çıplak gözle çok daha belirgin çamur gibi ve çoğu yerde böyle ve her oyunda böyle

jombo

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,098
İsim
efe araci
yerdeki çimenin pikselini geçin çimen bile gözükmüyor bios güncelleyip deneyin bir de.

Dahası  
Reaksiyon skoru
59
İsim
Ölücüadam42
O kartta çift bios olması lazım kartın sol üst tarafında anahtar var ordan bios değişin

Eğer modlu bios varsa kartta sadece bir tanesine yazmışlardır

Top Bottom