hiç anime bilmeyen birine ghibli izletirsen tamam anime çizgi filmmiş 7 yaşında cocuklar içinmiş diyip bir daha izlemez bence. görselliğinin sektördeki diğer animelerden farklı olması güzel ona lafım yok, fakat hikaye anlatımı ve olayların gelişimi berbat ötesi geliyor bana, en son çıkan the boy and the heron filmi turkiyede sinemaya geliyor diye gittim fakat yine hep aynı şeyler. yok annem öldü yok kardeşim kayboldu diyerekten başlıyor, sonra ana karakter hikayeye hiçbir etkisi olmayan ucube yaratiklarin dolu olduğu evrene geçip takılıyor orada ve en son evine geri dönüyor. tabi yıllar geçtikçe prodüksiyon kalitesi artmış mesela my neighbor totoroda sadece 2 tane ucube yaratığımız var, ama spirited awayde çeşit çeşit yaratiklar koymuşlar (hikayeye yine bi etkileri yok tabi). sosyal medyada ghibliye olan bu aşırı sevgiyi bir türlü anlamiyorum, bir insan your name, weathering with you, wolf children, i want to eat your pankreas, the tunnel to summer varken nasıl ghibli filmlerini daha çok sevebilir