Thermal Throttling ve Over Heating Problemi

Reaksiyon skoru
32
Arkadaşlar merhaba arkadaşıma yeni bir sistem topladık bileşenler şu şekilde.

Lian Li INF 217
MSI MAG B860 TOMAHAWK WIFI
Asus RTX 5070 DUAL OC Edition
Crucial Pro 16 GB 6400 MHz CL38 CP16G64C38U5B
Kingston KC3000 Gen4 1tb m2ssd
Intel Ultra 7 270K Plus
Thermalright Phantom Spirit 120 SE
Raijintek Cratos 850 W Power Supply

dün aida64de test ettirmesini istediğim ve böyle çıktı sonuç ben sorunun işlemci soğutucusu montajıyla alakalı olduğunu düşünüyorum veya anakartın bios ayarlarında bir sıkıntı olduğunu ikisi de olabilir görseller koyacağım kasanın içi ve test sonucunu bakabilirsiniz. 102 derece görüyor bi kaç kere test yaptık %8e kadar Throttling oldu bilgisayarcıya vermişti sistemi toplarken o böyle kurmuş işlemci soğutucusunu sizce sorun ne olabilir

Ekler

• WhatsApp Image 2026-06-19 at 00.53.49.webp
    WhatsApp Image 2026-06-19 at 00.53.49.webp
    190.8 KB · Hit: 15
  • Adsız.webp
    Adsız.webp
    95.6 KB · Hit: 16
İlk olarak fanların yönünü kontrol edin hocam. Fanın birini öne almanız zaten daha iyi olur ama yönü kritik. Bende tek slot ram'i A2 slotuna yani baştan 2. slota takmayınca EXPO açmıyordu, MSI'da özel bi durum yoksa ram montajı da yanlış. Muhtemelen asıl ayarlanması gereken yer BIOS, AMD işlemciler ortalama 90watt civarı çalışıyor, onları soğutması kolay. İntel'den çok anlamam ama limit koyma ya da hazır profiller varsa onu ayarlamak gerekebilir, güç tüketiminin maşallahı var.

Sorun işlemcinin kullandığı WATT'ta. 170W falan diye biliyorum bu işlemciyi. Haricinde RAM slotu A2 olmalı ve işlemci soğutucu 180 derece ters çevrilmeli. Bu sırada termal macunu tekrar uygulanmalı. Ve kablolar tümden bir sökülüp tekrar düzgünce bağlanmalı. O ne öyle 1980'lerin filmlerinde ortalık teknolojik görünsün diye her yeri kablo doldurmuş gibi...

Sorun işlemcinin kullandığı WATT'ta. 170W falan diye biliyorum bu işlemciyi. Haricinde RAM slotu A2 olmalı ve işlemci soğutucu 180 derece ters çevrilmeli. Bu sırada termal macunu tekrar uygulanmalı. Ve kablolar tümden bir sökülüp tekrar düzgünce bağlanmalı. O ne öyle 1980'lerin filmlerinde ortalık teknolojik görünsün diye her yeri kablo doldurmuş gibi...
sorma ne biçim bi bilgisayarcıysa bu garip garip şeyler yapmış sorun anakartın fazla agresif çalışmasıymış bios menüsünden düzelttik

ECO moduna mı aldınız, nasıl düzeldi?
Bir de, şu en altta görünen kablo nedir, neden orada :ROFLMAO: Adam cidden kablo görünsün diye alttan çekmiş çıkarmış herhalde?

Ekler

• Untitled.webp
    Untitled.webp
    97.4 KB · Hit: 5
Bir de, şu en altta görünen kablo nedir, neden orada :ROFLMAO: Adam cidden kablo görünsün diye alttan çekmiş çıkarmış herhalde?
hiçbir fikrim yok ne kablosu olduğuna dair arkadaşımla ben farklı illerde oturuyoruz sorarım ne olduğunu. biosta watt ayarı gibi bir şey yapıp düzeltmiş sanırım forumlarda aynı sorunu yaşayan birkaç kişi daha olmuş 89 derecelere kadar düşmüş artık testten sonra
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

1781876903186.webp

biosta cpu lite loadu 17den mode 9a düşürmüş pl1 ve pl2 degerlerini de 200e cekmiş
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

1781877715487.webp
son test görüntüsü böyle

Kablo orada bağlıymış, şaka bir yana... :)
Ben olsam soğutucuyu kesinlikle yeniden takardım. Termal macun uygulamasından büyük şüphe duyardım çünkü. Yönü de ters zaten.
Yine de çözüm olarak hangi yol izlenmeli, onu bulmuşsunuz. Geçmiş olsun.

Geri