Neler Yeni

TN Panel Monitörler Kötü Değildir

bariskarali

80+ Gold
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,890
İsim
Barış Karalı
Fark hissediliyor mu gerçekten?
Ben uzun zamandır TN kullanıyorum. Arada 2. monitör olarak İPS kullandım ama günde en az 3-4 saat tn de CSGO oynayan birisiyim. Arkadasımda 240 İPS var. Ben oraya gidip oyun oynadığım zaman Çok açık şekilde o ağırlığı hissediyorum. Arkadasımda bize gelip oynadığı zaman çok net farkediyor Hatta. Benim monitörün temiz 2. elini bulsa direk alacak. Bana kaç defa dedi sat bana monitörünü diye. :D

Cirilla

80+ Gold
En İyi Cevap
3
Okumadan neden yorum yapıyorsun kardeşim? :D Burası bir forum. Burda insanların görüşlerini okuyarak yorum yaparsın. TN de olsa İPS de olsa VA da olsa panel kalite kalite ayrılır. Acer TN panel ile Benim kullandığım ASUS pg 258q TN bir değildir. Bak okurmusun bilmiyorum ama https://www.hepsiburada.com/msi-opt...sync-full-hd-ips-led-monitor-p-HBCV000008Q68T bu attığım linkteki İPS monitörün parlaklık değeri 250Candela benim TN panelde 400 candela ? Renk olarak 2 kat daha canlı bu monitörden bu nasıl oluyor peki? Gidip mlattan önceki tn paneli kullanıyorsun. Niye kullandığınıda bilmiyorsun. :D Monitör amaç için kullanılır. Ben 1. monitör olarak ips kullanırsam saçma iş yapmıs olurum çünkü renk ile işim yok FPS oyuncusuyum. Ama 2. moniyör oalrak fikm dizi , hikayeli oyun oynamak için Büyü kbir ips bende alacağım. Ama senin gibi gelip o kötü bı rezalet alınmaz demiyorum. Bak bir kere daha söylüyorum. Monitör İHTİYACA GÖRE ALINIR.
Asus Pro Art Kullanıyorum Karşim. Benim İşim Renk IPS Panelin Üstüne Su Dökülemez Bu Konu da.
2. Monitör Olarak da Asus Tuf Ips Monitöre Geçiş Yapıcağım Oyun İçin Alıcam TN panel asla.

Son düzenleme:

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
Metinde verdiğiniz bilgiler kısmen yanlış ve hafif öznel olsa da demek istediğiniz, varmaya çalıştığınız nokta doğru. Eskiden düzgünce 10 ms altı IPS göremezdik, TN panellerle aradaki ciddi fark nedeniyle genelde tasarımcılara önerirken artık 4-5 ms GtG süresi ile pek çok oyuncu monitörlerinde bulunuyor. Fast IPS teknolojisi gibi teknolojilerle yüksek fiyatlara da olsa neredeyse TN hızı da yakalamak mümkün. Eskiden bu şekil IPS'ler çok ütopik bir düşünceydi fakat teknoloji gelişiyor. Yakın senelerde de TN panellerin iyice IPS - VA renk kalitesine yaklaşacağını düşünüyorum. Monitör piyasası da ucuzlamaya başlayacaktır. Ghosting mevzusunu ise biraz abartmışsınız, IPS'lerin o kadar kötü gelmesi TN hızına alışmanızdan dolayı. Samsung monitör biraz kötü izlenim bırakmış olacak, normaldir. O seri bu konudan sorunlu fakat panel türünün geneli öyle değil, merak etmeyin. Dediğiniz gibi tamamen kullanıcıya bağlı. Benim gibi sadece hikayeli oyun oynayıp dizi, forum geziyorsanız IPS - VA. Artık eğlenceden çıkmış, profesyonele kaymış derecede rekabetçi oyun oynuyorsanız da TN en mantıklısı. Fiyattan bağımsız bakarsak bu senaryodan başka TN alınmasının mantıklı tarafı da yok zaten, ellerinize sağlık.

IPS candır gerisi heyecandır hala bu davayı gütmekteyim 😎

bariskarali

80+ Gold
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,890
İsim
Barış Karalı
Asus Pro Art Kullanıyorum Karşim. Benim İşim Renk IPS Panelin Üstüne Su Dökülemez Bu Konu da.
2. Monitör Olarak da Asus Tuf Ips Monitöre Geçiş Yapıcağım Oyun İçin Alıcam.
Kardeşiimm İşte tüm sorun burdaa burdaa, Ben zaten neden TN kullanılır neden İPS kullanılır konumda açıklıyorum. TN paneli kimlerin ne için kullandığını. İPS ile farklarını açıklıyorum. Ama sen hiç okumadan gelip TN alınmaz Çok kötü diyerek cehaletini ortaya koyuyursun. Okudun mu diyorum , Lüzum görmedim diyorsun. E bende zaten senden farklı bişe demiyorum ki. Mesela Renklerle işi olan birisi neden gelip TN alsın? Veya tem tersi Renklerle işi olmayıp Tepkimesi yüksek ve Ghostingi 0 a yakın olan Bir FPS oyuncusu neden İPS alsın? Ben neden İPS alayım. Renkle işim yok benim için Hız ve tepkime önemli. O yüzden bir şeye yorum yaparken öncce bi oku dinle. Karşında ki adam ne anlatıyor. Senin dediklerini diyorum zaten bende. Ama Senin işine yaramıyor diye. Çöp alınmaz diyemezsin. Mesela Yük taşıyan birisi ne tür bir araba alır Arkası geniş Pickup tarzı bir araba alır değil mi? Evet aynen onu alır. Ama sahil kasabasında yasayan birisi niye gidip Pickup alsın.. gidip binek bir araba alır. Çünkü Pickup almaya değecek bir neden yok. :D Aynı mesele bu. Senin İşine TN yaramaz almazsın gereksiz görürsün. Baskası Aynı seyi İPS için düşünür. Bunlarda sorun yok. Ama Önemli olan karsındakini önce bi anla. Bi bak adam ne anlatıyor. Hemen cup diye atlama mevzuya :D

MehmetV2

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,232
İsim
Mehmet emre börekçi

bariskarali

80+ Gold
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,890
İsim
Barış Karalı
Metinde verdiğiniz bilgiler kısmen yanlış ve hafif öznel olsa da demek istediğiniz, varmaya çalıştığınız nokta doğru. Eskiden düzgünce 10 ms altı IPS göremezdik, TN panellerle aradaki ciddi fark nedeniyle genelde tasarımcılara önerirken artık 4-5 ms GtG süresi ile pek çok oyuncu monitörlerinde bulunuyor. Fast IPS teknolojisi gibi teknolojilerle yüksek fiyatlara da olsa neredeyse TN hızı da yakalamak mümkün. Eskiden bu şekil IPS'ler çok ütopik bir düşünceydi fakat teknoloji gelişiyor. Yakın senelerde de TN panellerin iyice IPS - VA renk kalitesine yaklaşacağını düşünüyorum. Monitör piyasası da ucuzlamaya başlayacaktır. Ghosting mevzusunu ise biraz abartmışsınız, IPS'lerin o kadar kötü gelmesi TN hızına alışmanızdan dolayı. Samsung monitör biraz kötü izlenim bırakmış olacak, normaldir. O seri bu konudan sorunlu fakat panel türünün geneli öyle değil, merak etmeyin. Dediğiniz gibi tamamen kullanıcıya bağlı. Benim gibi sadece hikayeli oyun oynayıp dizi, forum geziyorsanız IPS - VA. Artık eğlenceden çıkmış, profesyonele kaymış derecede rekabetçi oyun oynuyorsanız da TN en mantıklısı. Fiyattan bağımsız bakarsak bu senaryodan başka TN alınmasının mantıklı tarafı da yok zaten, ellerinize sağlık.
Knk ne demek istediğini anladım. Yukarda da belirttiğim gibi arkadasımda 240hz İPS var ve dediğin gibi FAST ips. Ama yine de gerçekten çok büyü k fark var. Bak sana şöyle bir örnek vereyim. Suanda 360Hz İPS monitörler çıkardı ASUS. Benim monitörümün bir üst modeli. Halen bir çok prof oyuncu geçmedi. Ben Sürekli takip ettiğim için biliyorum. O İPS panelin kendine has bir doygunluk hissi var knk. TN de öyle bir şey yok. Çok sade ve hıza dayalı bir Panel. İPS biraz renk yakalamaya calıstığı iin Yavas kalıyor. Yoksa o dediğin FAST ips 240hz monitörünü kullandım. ARkadasım Fast İPS den TN e geçecek. :D

Cirilla

80+ Gold
En İyi Cevap
3
Kardeşiimm İşte tüm sorun burdaa burdaa, Ben zaten neden TN kullanılır neden İPS kullanılır konumda açıklıyorum. TN paneli kimlerin ne için kullandığını. İPS ile farklarını açıklıyorum. Ama sen hiç okumadan gelip TN alınmaz Çok kötü diyerek cehaletini ortaya koyuyursun. Okudun mu diyorum , Lüzum görmedim diyorsun. E bende zaten senden farklı bişe demiyorum ki. Mesela Renklerle işi olan birisi neden gelip TN alsın? Veya tem tersi Renklerle işi olmayıp Tepkimesi yüksek ve Ghostingi 0 a yakın olan Bir FPS oyuncusu neden İPS alsın? Ben neden İPS alayım. Renkle işim yok benim için Hız ve tepkime önemli. O yüzden bir şeye yorum yaparken öncce bi oku dinle. Karşında ki adam ne anlatıyor. Senin dediklerini diyorum zaten bende. Ama Senin işine yaramıyor diye. Çöp alınmaz diyemezsin. Mesela Yük taşıyan birisi ne tür bir araba alır Arkası geniş Pickup tarzı bir araba alır değil mi? Evet aynen onu alır. Ama sahil kasabasında yasayan birisi niye gidip Pickup alsın.. gidip binek bir araba alır. Çünkü Pickup almaya değecek bir neden yok. :D Aynı mesele bu. Senin İşine TN yaramaz almazsın gereksiz görürsün. Baskası Aynı seyi İPS için düşünür. Bunlarda sorun yok. Ama Önemli olan karsındakini önce bi anla. Bi bak adam ne anlatıyor. Hemen cup diye atlama mevzuya :D
IPS Oyuncu Monitörleri de Gayet İyi İş Çıkartıyor Kısa Ve Öz Yazmayı Deniyebilirsin Yarısı Boş Yapmaktan Geçiyor Anlattıklarının Birden İşciler Arablar Diyorsun.
TN Panel Kötüdür Buda Benim Düşüncem.

Son düzenleme:

Letrion

80+ Platinum
En İyi Cevap
3
Arkadaşlar uzun zamandır bunun davasını güdüyorum. :D Herkeste şöyle bir kanı oluşmuş. En iyi Panel İPS, en kötü panel TN. Bu çok yanlış bir düşünce. Bakın size şöyle izah edeyim... Monitör seçimi İhtiyaca göre yapılır. ( Tabii bizim ülke de bu biraz sıkıntı fiyatlardan dolayı) Örneğin. Bir Grafik tasarımcısı Gidip TN veya VA almaz. Çünkü renkleri doğru görüp ona göre tasarım yapması lazım. Bunu da en iyi 2k 4k İPS panelden alır. Tepkimsesi vs önemli değildir. Ama Diğer yandan Prof. veya Benim gibi Yarı Prof. FPS oyuncusu isen. Senin renkleri doğru görme gibi bir amacın yok. Senin tüm amacın HIZ dır. Ve size Şunu net söylerim ki 240HZ İPS de kullandım. Suanda da 240 TN kullanıyorum. TN Panel hız konusu ve FPS oyunları konusunda Çok iyi. Nedeni de şu... İPS panel renkleri doğru yakalamaya çalısıyor. Siyahı siyah gibi, Kan kırmızısını Tam kan rengi gibi yakalamaya çlasıyor ve bu da monitörde istediği kadar 1 ms olsun bir ağırlık ve doygunluğa sebep oluyor. Ama TN de öyle değil. TN panelde , Renkleri doğru göstermeye çalısmıyor direkt hız ve tepkimeye odaklı. Ve bu yüzdendir ki TN panellerde ghosting 0 diyebilecek kadar azdır. Asus Ve Zowie gibi markalarda zaten 0 ghostingir.

GELELİM İPS VARKEN TN Mİ ALACAKSIN? sorusuna... :D
Arkadaşlar Ben suanda 240 HZ TN bir Monitör Kullanıyorum. En son sıfır fiyatı 1- 1.5 yıl önce 5200 TL civarındaydı. Suanda da 2. elde ortalama 1 yıl garantili modelleri 3.500 TL falan. Modeli ASUS PG258Q bakabilirsiniz.
Yani sizin sandığınız gibi TN ucuz o yüzden kötü algısı da yanlıs. Tam tersine Kaliteli bir 240 HZ tn PAnel , 240 Hz İPS den daha pahalıdır. Arkadasımla aynı zamanda 240 HZ ips ve TN monitör aldık. Onun sıfırı 4k ydi ozaman. Benim monitörün sıfırı 5k falandı. Onun monitörü suanda 2. elde 2000 TL ye kadar bulunuyor. Benim Monitörüm 2. eli 3500 TL. Yani fiyata göre ve markaya göre değil yine dediğim gibi amaca göre ihitayaca göre seçim yapılmalı. Ben hikayeli oyunlar oynuyorsam büyük monitör tercih ederim. İPS tercih ederim 60hz bile kurtarır. Ama FPS oyunu oynuyorsam En ideal 24 tür. Çok çok zorlarsan 27. Daha fazlasını alırsan kontrol edemezsin oyunu. İstediğin kadar zengin ol al ama kullanamazsın. Örneğin Prof oyuncular bilmezler mi kocaman kocaman pahalı ekranlara bakmayı. :D Yüzde 95i 24 inc kullanıyorlar. Hakimiyet sağlamak için.

1MS İLE 4 MS ARASINDAKİ FARKI İNSAN FARKEDEMEZ.
Arkadaşlar forumda takıldığımıza göre az çok teknoloji ile aramızda bağ vardır. Şöyle yorumlar yapmadan önce biraz araştırmak gerekir. Evet haklısınız Biyolojik olarak 1 ms ile 4 ms arasındaki 2 ms lik farkı İNSAN GÖZÜ ayırt edemeyebilir. Ama iş orda bitmez. Asıl iş İşlemci ve ekran kartı monitör arasındaki bağda. :D Yani ekran kartı ile monitör arasında o 1-2 ms çok büyük fark. Büyük büyük firmalar o ms değerini düşürmek için çuvalla para döküyorlar. Çünkü o arada ki 2-3 ms lik fark. GHOSTİNG e sebep oluyor. Hele de Ghostinge meyilli olan 1080p VA panel gibi panellerde ise. 1080p ips lerde de fazlasıyla denk geliyorum. 4-5 ay önce 240hz Samsungun bir 1080 p va panel monitörünü aldı kuzenim. Yeminle 2 saat oynadım basım ağrıdı. Aşırı ghosting vardı. Kendisi de 3 gün dayandı zaten. geri iade etti.

SONUÇ: Yani arkadaşlar bilmeyen arkadaşlarım için bir rehber gibi bişe yaptım. Allah için artık postlarda şöyle yorumları görmeyelim. :D Monitör Paneline göre değil ihtiyaca göre seçilir. Herkese iyi günler.
Sonunda böyle bir açıklama yapıldı teşekkürler hocam

bariskarali

80+ Gold
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,890
İsim
Barış Karalı
IPS candır gerisi heyecandır hala bu davayı gütmekteyim 😎
:D kardeşim sevebilirsin. Sana hitap eden ürün o da olabilir. Ama bu iş öyle değil. Arazi de yaşayan birisi 4x4 araba alır. ŞEhirde yasayan Binek. :D Olay bu aslında. İşine hangisi yarıyorsa onu alırsın. Benim işime 1. dereceden TN yarıyor İPS 2. planda kalıyor. Ama Senini çin tam tersi. Ama bu demek değildir ki İPS alınmaz veya TN alınmaz. Bizim insanımzı bunu anlamıyor. İşine hangisi yarıyorsa ve sana hitap ediyorsa onu alırsın. Biter gider. :D

DOGANALPASLAN

80+ Gold
En İyi Cevap
10
Onu bunu bilemem de kalitesiz tn panel adamı gözünden eder.

bariskarali

80+ Gold
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,890
İsim
Barış Karalı
IPS Oyuncu Monitörleri de Gayet İyi İş Çıkartıyor Kısa Ve Öz Yazmayı Deniyebilirsin Yarısı Boş Yapmaktan Geçiyor Anlattıklarının.
Ben çıkarmıyor demiyorum. 360 hz İPS monitörlerde çıktı kullandım gayet de güzel. Ama O İPS nin kendine has rengi yaklamasından dolayı bir doygunluğu ve ağırlığı var Bu sebepten dolayı çoğu prof fps oyunusu hlen 240 TN kullanıyor. Arada tek tük geçen oldu. 1-2 kişi geri 240 a bile geçti. Ama sen kendini kapatmıssın ve hiçbir sekilde bilgiye açık değilsin. :D Lütfen rica edecem benim konuma yazma. Yani seni ikna edecek gücüm yok. :D Anlamamkta ısrar ediyorsun. KARDEŞİM her ürün ihtiyaca ve kulllanım amacına göre alınır diyorum anlamak zor mu? Bende diyorum zaten ilerde 2. monitör olarak büyük bir ips alırım hikayeli oyun vs zevkli olur diye. Ama 1. olarak TN kullanrım. Benim işim bu çünkü para kazanıyorum. Rakiplerim 240 TN kullanıyor ve gerçekten hızlı olduğu için kullanıyor. Bunu anlamak çok değil. Bilgi öğrenmeye açık ol. Bak olayın özü şu Arazide yaşayanbirisi 4x4 araba kullanır Deniz kenarında yasayan binek. Bu kadar basit.

Reverse Flash

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
944
İsim
Enes
ooo knk o aldığın Asus monitörü bende 2 hafta şehir dışına gittiğimde internet cafe de kullandım. Gerçekten çok kaliteli fiyatına göre on numara ghostingi 0 bir monitör. Çok güzel tercih yapmıssın.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Olmaz olur mu. Çok büyük fark eder. 18.5 nerde kavisli 24 nerde :D Ama keşke bu modeli almasaydın. Mprt tepkime Va panellerde Ghosting duymuştum. Sen şimdi 18.5 Tan geçtiğim için sana hiç farketmez her türlü gözüne iyi gelecektir ama. Uzun süre ghostingsiz bir monitörü olan direk farkedecektir. Ama kesinlikle üzmez. H.o
Kesinlikle çok güzel bir monitör. Normalde başka monitörlere bakıyordum daha uygun modellere. Limit yetmeyince Vatan kredisiyle bunu aldım ve çok memnunum 😂

Top Bottom