VA panel mi Yoksa TN panel mi almalıyım

Piyasada genelde iki panel markasını kullanıyor çoğu marka. Birisi Panda, diğeri Samsung. Bunlar arasından Samsung öneririm ama Panda da iyidir, AOC gibi markalar kullanır. Panel bilgisine ulaşamadığın veya çin malı bilinmeyen markaları kullananlardan uzak dur.
Hocam Samsung un ucuz fiyatlı monitörlerinde ghosting var bu panelle mi alakalı

24inç va panel 240hz 0,5ms tam senin aradığın özelliklere uyuyor ama lenovonun panel kalitesini bilmiyorum arkadaşlar yardımcı olur belki
Hocam bende bundan bahsettim ama işte alınır mı alınmaz mı bilmiyorum şimdi 5.5k civarı fiyatı var ve o paraya böyle bir monitör beklentilerimi karşılayabilir mi diye korkuyorum

Hocam Samsung un ucuz fiyatlı monitörlerinde ghosting var bu panelle mi alakalı
Evet panelle alakalı. Mesela Samsung Odyssey G3 VA 70 ms+ gördüğü olurken, Samsung Odyssey G6 VA standart IPS'ten bile daha iyi.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Hocam bende bundan bahsettim ama işte alınır mı alınmaz mı bilmiyorum şimdi 5.5k civarı fiyatı var ve o paraya böyle bir monitör beklentilerimi karşılayabilir mi diye korkuyorum
Hoparlörü olması ve parlaklığı güzel, gecikme değerleri pek iyi değil ama normal VA'dan iyi. Kuponlarla 5.100 TL oluyor fiyatında tercih edilebilecek bir monitör. Yukardaki Philips monitör native 280 Hz ve gecikme değerleri iyi ama fiyat farkını verip vermemek size kalmış.

Son düzenleme:
Evet panelle alakalı. Mesela Samsung Odyssey G3 VA 70 ms+ gördüğü olurken, Samsung Odyssey G6 VA standart IPS'ten bile daha iyi.

Hoparlörü olması ve parlaklığı güzel, gecikme değerleri pek iyi değil ama normal VA'dan iyi. Kuponlarla 5.100 TL oluyor fiyatında tercih edilebilecek bir monitör. Yukardaki Philips monitör native 280 Hz ve gecikme değerleri iyi ama fiyat farkını verip vermemek size kalmış.
Hocam ben kalitesi değil ghosting sordum

TN alınmaz artık hocam

Hocam ben kalitesi değil ghosting sordum

Desktop Screenshot 2025.04.27 - 15.33.02.93.webp

Samsung G65B VA olmasına rağmen standart IPS'lerden daha iyi ghosting performansı veriyor, Samsung Odyssey G3 VA ise ghosting kralı 70 ms+ görüyor. Panelle alakalı yani.

Soruda IPS yok da dediğin şey de yanlış. RTINGs de 2025 en iyi OLED olmayan monitör Acer Nitro XV275K P3biipruzx seçildi IPS panel. Kaliteli IPS > Kaliteli VA
Kaliteli VA > IPS derken kaliteli VA'nın standart IPS'ten daha iyi olduğunu kastetmiş.

Soruda IPS yok da dediğin şey de yanlış. RTINGs de 2025 en iyi OLED olmayan monitör Acer Nitro XV275K P3biipruzx seçildi IPS panel. Kaliteli IPS > Kaliteli VA
Görüntü kalitesi arıyorsan va panel üst segmentte ezer geçer.
neo g7:
Acer:

İkisininde sdr ve hdr resim kısımlarına bakabilirsin, görüntü kalitesinde neo g7>acer xv275k

Eskiden TN paneller ms yani gecikme değeri olarak çok avantajlıydı VA ve IPS'ten. Şu an kaliteli markalarda rahatlıkla 1ms değerine sahip ve bunu tam olarak verebilen IPS-VA monitörler bulmak mümkün. Hz ve Ms değeri bakımından almayı düşündüğün TN panel monitör ile aralarında belirgin bir fark yoksa oyun performansı açısından da fark olmayacaktır.
Piyasadaki mevcut monitörleri güncel olarak takip etmediğim için doğrudan tavsiyede bulunmak istemiyorum, bahsettiğim konulara dikkat ederek tercihini yapabilirsin.
1ms bu bütçelerde imkansız. Kaldı çoğu monitör 1ms değil. 1000 dolarlık premium ips ve tn paneller 1ms’e yaklaşabiliyor. Veya backlight strobing teknolojisi iyi çalışan modeller. 1ms diye monitör alırsan hüsrana uğrarsın.

1ms ve 0.5ms diye satılan modellerden bir kaç tane örnek:

IMG_3332.webp

Hocam açıkcası valorantta immo elolarda oynuyorum ve espor kariyeri yapmak istiyorum o yüzden oyunu çok ciddiye alıyorum yani beni tn panel oyunda daha öne geçirecekse renklerin kötü veya iyi olması çokta önemli değil zaten 2. monitörüm ips panel çoğu işimi onda halledeceğim
İps veya tn alman lazım. Va’nın amacı hız değil, yüksek kontrast yani iyi görüntü kalitesi. İps hız bakımından tn ayarına gelse de va panel o kadar hızlı değil. G65b de bile biraz black smearing var. Siz e spor kariyeri düşündüğünüz için sizi tatmin edecek hızda va monitör bulamazsınız. Sizin kullanımınıza uymuyor va panel.

Son düzenleme:
Geri