Va'lar "ortalama olarak" "pixel switch" anlamında IPS'den daha yavaş. Zaten black smearingin VA da popüler olmasının sebebi bu. Samsungun VA'ları hızlı olabilir, ortalama olarak diyorum.Va panel aşırı hızlı bir paneldir bu yüzden 500 hz gibi monitörleri yapabilirler renk değiştirme yani senin gönderdiğin renklleri işlemesi en hızlıdır eksisi görüntü kalitesi iyi değildir yandan baktığında veriyi kaybeder görüş açısı kisitlidir ışık sızması azdır
IPS panel va göre daha yavaştır bu yüzden ms olarak biraz daha yüksektir ama renk olarak daha geniştir göze daha fazla hitap eder bakış açısı daha geniştir yandan bakınca rahatsiz etmez ışık sızması va göre fazladır
Oled ışık sızması söz konusu bile değildir sorunu aşırı ısınmaktır renkleri en doğru ve kararli verir
Bunlar genel bir panel olaydir
bazi va lar bazi ipslerin icinden bile geçer arkasina bakmaz ama bu model model değişir
Bu yüzden insanalr genel kullanım olarak ips tercih eder bende ips ciyim
(Eğer rekabetçi bir oyun oynuyor olsaydım va alirdim renk menk umurumda değil adam lazım bana) gibi
Ama genel kullanım ve özellikle çözünürlük arttığında 2k 4k vs ips panel tercih ederim sonuçta 1 tek oyun oynamıyoruz
Film oyun genel kullanimda orta yolu bulduğu için ips daha fazla tercih edilir
Bunlarin hepsi geneldir model model değişir tekrar ediyorum model model değişir
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:
IPSde belirli bi minimum var evet kötü çıkabilir ama kötü bi VA kadar can sıkmaz.Bu tüm monitörler için geçerli aslında. Profesyonel cihazlarla testi olmayan hiçbir monitör alınmamalı.