Neler Yeni

What is Power Supply? What Should Be Considered While Buying a PSU?

José Mourinho

80+ Silver
Katılım
2 Eylül 2021
Mesajlar
3,620
TURKCE KONUSAMAM HOCAM! - Jackie Chan | Meme Generator
 

shotpoter

80+ Silver
Katılım
24 Mart 2020
Mesajlar
3,937
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,976
İsim
Taha Efe
 

shotpoter

80+ Silver
Katılım
24 Mart 2020
Mesajlar
3,937
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,976
İsim
Taha Efe
Katılım
25 Haziran 2022
Mesajlar
87
Dahası  
Reaksiyon skoru
21
İsim
Chaos Boost
Türkiş yama:

Bilgisayar toplamak isteyenlerin genellikle umurunda olmayan bir bileşen var: Güç Kaynağı. Ama onsuz, kurduğunuz tüm sistem çalışmayı durduracak. Veya kötü bir parça seçimi tüm sisteminizi mahveder. Peki Güç Kaynağı nedir? Bilgisayarın işleyişinde nasıl bir rolü var? Neden gözden kaçırılmaması gereken bir eser? Birlikte öğrenelim.

Güç Kaynağı Ünitesi (PSU), prizden gelen elektriği bilgisayardaki donanıma eşit olarak dağıtmak için aracı görevi gören bir parçadır. Dilimizde güç kaynağı olarak kullanılsa da diğer güç kaynakları ile karıştırıldığı için piyasada genel olarak Güç Kaynağı olarak bilinmektedir. Başka bir deyişle, görevi açısından eksiksiz bir araçtır. Gelen enerjiyi yüksek dozlarda alır ve hangi parçanın ne kadar ihtiyacı olduğuna göre dağıtır. Aslında bilgisayarınız için bir tür muhasebecidir. Güç Kaynağı nedir sorusunun cevabını vermiş olduğumuza göre şimdi gelelim çalışma prensibine. Güç Kaynağı kendi içerisinde trafo ve elektronik devreleri barındırmaktadır. Bu parçalar gerilim değerlerini ölçer ve parçaların ihtiyaç duyduğu doğru akımı kendilerine iletir. Prizden yüksek dozda elektrik direk olarak parçalara ulaşırsa parçalarınız zarar görür. Bu nedenle güç kaynağınız her parçanın ihtiyaç duyduğu akımı ayrı ayrı hesaplar ve ona göre gönderir. Bu sayede parçalarınız yüksek doz elektrikten korunur. Bilgisayarınız zaten bir güç kaynağı olmadan çalışmayacaktır. Ancak bilgisayarınız kötü bir güç kaynağıyla çalışsa bile ciddi şekilde zarar görebilir. Bilgisayarınızda meydana gelen bazı sorunların nedeni bu olabilir. Peki Güç Kaynağı alırken ne yapmalısınız? Dikkat etmeniz gereken ilk şey kablolardır. Çünkü kablolar farklı olabilir ve bu da uyumluluk sorunlarına neden olur. Örneğin anakarta bağlayacağımız "pin" kısmı. Bugün birçok anakart 24 pin uyumludur. Aslında güç kaynakları artık bu şekilde üretiliyor

. Ama eskiden 20 pinli anakartlar ve güç kaynakları vardı. Örneğin, kullanılmış bir PSU almaya karar verdiniz ve yüksek voltajlı ancak ucuz bir 20 pinli PSU aldınız. Burada bu güç kaynağı anakartınızla uyumlu olmadığı için işinize yaramayacaktır. Anakarta tek kablo yetmez. Çünkü CPU soğutucunuz ve ekran kartınız da güç kaynağından enerji alır. SATA depolama cihazlarınız ve fanlarınız bile. Günümüzün modern işlemcileri, 24 pinli anakartınızın sağladığından çok daha fazla güce ihtiyaç duyar. Bu nedenle anakartınız üzerinde bulunan 4/8 pinli kablolar ile ihtiyaç duyduğu akımı güç kaynağından alır. Genelde bu kablo sol üst köşedeki yere takılır. Ama burası da üreticiye göre farklılık gösterebilir. Bazı grafik kartları dışında (Asus Nvidia Phoenix GTX 1050 gibi), çoğu grafik kartı da genellikle ekstra güce ihtiyaç duyar. Böyle bir durumda güç kaynağınızdan çıkan kablolar üzerindeki yuvalara takılarak ekran kartınız çalıştırılır. Bu nedenle, bir güç kaynağı satın almadan önce grafik kartınızı kontrol etmek iyi bir fikirdir. Güç kaynağı, SATA güç kabloları ile depolama alanlarınıza gerekli akımı göndererek çalışmasını sağlar. Aynı kablo ile RGB fan kontrolörleri artık gerekli akımı alıyor. Tabii ki, bu fanlar yine güç kaynağından gelen elektrikle 4 pinli bir molex kablosuyla da çalışır.

Ancak son zamanlarda fan üreticileri eski tarz 4 pinli molex kablo ile bağlanmaktan uzaklaşmaya başladılar. Şimdi anakarta bağlı daha fazla fan görüyoruz. Ayrıca tüm bu kabloların modüler bir yapıda olması sizin avantajınıza olacaktır. Çünkü kasadaki güç kaynağından çıkan kablolar modüler yapıda değilse çok yer kaplar. Elbette bu hem hava akışını hem de kablolamayı olumsuz etkiler. Ancak bir sorunumuz daha var: PSU'nun kaç watt'ı olmalı? İdeal Güç Kaynağı Watt değeri nedir diye sorarsanız net bir cevap vermek doğru olmaz. Çünkü kullandığın sisteme göre değişir. Ancak sistem ne kadar gelişmişse, o kadar karmaşıksa, o kadar fazla enerjiye ihtiyaç duyduğu söylenmelidir. Tam olarak kaç watt enerjiye ihtiyacınız olduğunu merak ediyorsanız, bir PSU Watt hesaplayıcı bu konuda size yardımcı olacaktır. PSU Watt hesaplayıcıda sisteminizdeki parçaları modelleri ile birlikte tek tek işlersiniz. Örneğin sizden sistem tipiniz, işlemciniz, ekran kartınız, RAM, soğutma tipiniz gibi bir çok bilgi istiyorlar. Tüm bu bilgilerin sonunda sistem sizin için otomatik olarak hesaplar. Ve en az kaç watt PSU kullanmanız gerektiğini söylüyor. Ama bunlarla uğraşmak istemiyorsanız size bu konuda tavsiyelerde bulunabiliriz. Günümüz koşullarında orta sınıf bir oyun bilgisayarı 500W'lık bir PSU ile rahatlıkla çalışabilir. Ama geleceğe yatırım açısından düşünürseniz minimum 750-800W bandında bir PSU seçmenizde fayda var. Watt değerleri gözünüzü korkutmasın.
 
Top Bottom