Win 11 indirdikten sonra yapılması gereken optimizasyonlar

Arama > Hizmetler > aşağıdaki hizmetleri bulun > sağ tık > özellikler > durdur > başlangıç türünü devre dışı olarak ayarlayın

1. AllJoyn Router Service
  2. Application Layer Gateway Service
  3. BitLocker Drive Encryption Service (şifreleme kullanmıyorsan)
  4. Bluetooth Support Service (Bluetooth kullanmıyorsan)
  5. Diagnostic Policy Service
  6. Downloaded Maps Manager
  7. Fax
  8. Function Discovery Provider Host
  9. Function Discovery Resource Publication
  10. Geolocation Service
  11. IP Helper
  12. Infrared monitor service
  13. Microsoft Passport Container
  14. Netlogon
  15. Offline Files
  16. Print Spooler (yazıcı kullanmıyorsan)
  17. Program Compatibility Assistant Service
  18. Remote Desktop Configuration
  19. Remote Desktop Services
  20. Remote Registry
  21. Retail Demo Service
  22. Secondary Logon
  23. Smart Card
  24. Superfetch (SysMain)
  25. Touch Keyboard and Handwriting Panel Service
  26. WalletService
  27. Windows Biometric Service
  28. Windows Camera Frame Server
  29. Windows Error Reporting Service
  30. Windows Insider Service
  31. Windows Mobile Hotspot Service
  32. Windows Remote Management (WS-Management)
  33. Xbox Accessory Management Service
  34. Xbox Live Auth Manager
  35. Xbox Live Game Save
  36. Xbox Live Networking Service
Bu kısım bitti. (Telemetri kısımlarını bilerek eklemedim çünkü sorun yaratabiliyor)

Ara > Güç planını değiştir > Yüksek performansı seçin (varsa nihai performansı seçin)

Telemetri özelliğini kapatma:

Başlat menüsüne tıklayın ve arama çubuğuna gpedit.msc yazıp Enter tuşuna basın. Açılan pencerede şu klasörleri takip edin:

Bilgisayar Yapılandırması > Yönetim Şablonları > Windows Bileşenleri > Veri Koleksiyonu ve Önizleme Sürümleri

Bu konuma ulaştıktan sonra sağ tarafta yer alan “Tanılama Verilerine İzin Ver” seçeneğine çift tıklayın. Açılan ayarlar penceresinde durumu "Etkin" olarak işaretleyin. Ardından alt bölümdeki açılır menüden “Tanılama verileri kapalı (önerilmez)” seçeneğini seçin

Son olarak, pencerenin sağ alt kısmında bulunan "Uygula" butonuna tıklayarak yaptığınız ayarı kaydedin

Telemetri görevlerini silme:

Başlat menüsüne tıklayıp arama çubuğuna “Görev Zamanlayıcı” yazın ve Enter'a basarak programı açın.

Sol taraftaki klasörlerden sırayla şu yolu takip edin:

Görev Zamanlayıcı Kitaplığı > Microsoft > Windows

Bu klasör altında bazı görevler, sistem kaynaklarını boşuna tüketir. verdiğim klasörlere sırayla girip belirttiğim görevleri devre dışı bırakmanız yeterli:

• Application Experience klasörüne girin → İçinde ne varsa hepsini devre dışı bırakın.
  • Customer Experience Improvement Program klasörüne girin → Buradaki tüm görevleri de kapatabilirsiniz.
  • DiskDiagnostic klasörüne girin → Sadece “Microsoft-Windows-DiskDiagnosticDataCollector” görevini devre dışı bırakmanız yeterli.
  • Feedback > Siuf klasörüne girin → Yine içindeki her şeyi kapatın.
  • Windows Error Reporting klasörüne girin → Tüm görevleri devre dışı bırakın.

Her görev için sağ tıklayıp “Devre Dışı Bırak” demeniz yeterli. Bu işlemlerden sonra hem arka planda çalışan gereksiz işler azalacak hem de sistem biraz daha rahatlayacak

Şunu yazmak için 40 dakika uğraştım vallaha 🤠
Eyvallah kral

Arama > Hizmetler > aşağıdaki hizmetleri bulun > sağ tık > özellikler > durdur > başlangıç türünü devre dışı olarak ayarlayın

1. AllJoyn Router Service
  2. Application Layer Gateway Service
  3. BitLocker Drive Encryption Service (şifreleme kullanmıyorsan)
  4. Bluetooth Support Service (Bluetooth kullanmıyorsan)
  5. Diagnostic Policy Service
  6. Downloaded Maps Manager
  7. Fax
  8. Function Discovery Provider Host
  9. Function Discovery Resource Publication
  10. Geolocation Service
  11. IP Helper
  12. Infrared monitor service
  13. Microsoft Passport Container
  14. Netlogon
  15. Offline Files
  16. Print Spooler (yazıcı kullanmıyorsan)
  17. Program Compatibility Assistant Service
  18. Remote Desktop Configuration
  19. Remote Desktop Services
  20. Remote Registry
  21. Retail Demo Service
  22. Secondary Logon
  23. Smart Card
  24. Superfetch (SysMain)
  25. Touch Keyboard and Handwriting Panel Service
  26. WalletService
  27. Windows Biometric Service
  28. Windows Camera Frame Server
  29. Windows Error Reporting Service
  30. Windows Insider Service
  31. Windows Mobile Hotspot Service
  32. Windows Remote Management (WS-Management)
  33. Xbox Accessory Management Service
  34. Xbox Live Auth Manager
  35. Xbox Live Game Save
  36. Xbox Live Networking Service
Bu kısım bitti. (Telemetri kısımlarını bilerek eklemedim çünkü sorun yaratabiliyor)

Ara > Güç planını değiştir > Yüksek performansı seçin (varsa nihai performansı seçin)

Telemetri özelliğini kapatma:

Başlat menüsüne tıklayın ve arama çubuğuna gpedit.msc yazıp Enter tuşuna basın. Açılan pencerede şu klasörleri takip edin:

Bilgisayar Yapılandırması > Yönetim Şablonları > Windows Bileşenleri > Veri Koleksiyonu ve Önizleme Sürümleri

Bu konuma ulaştıktan sonra sağ tarafta yer alan “Tanılama Verilerine İzin Ver” seçeneğine çift tıklayın. Açılan ayarlar penceresinde durumu "Etkin" olarak işaretleyin. Ardından alt bölümdeki açılır menüden “Tanılama verileri kapalı (önerilmez)” seçeneğini seçin

Son olarak, pencerenin sağ alt kısmında bulunan "Uygula" butonuna tıklayarak yaptığınız ayarı kaydedin

Telemetri görevlerini silme:

Başlat menüsüne tıklayıp arama çubuğuna “Görev Zamanlayıcı” yazın ve Enter'a basarak programı açın.

Sol taraftaki klasörlerden sırayla şu yolu takip edin:

Görev Zamanlayıcı Kitaplığı > Microsoft > Windows

Bu klasör altında bazı görevler, sistem kaynaklarını boşuna tüketir. verdiğim klasörlere sırayla girip belirttiğim görevleri devre dışı bırakmanız yeterli:

• Application Experience klasörüne girin → İçinde ne varsa hepsini devre dışı bırakın.
  • Customer Experience Improvement Program klasörüne girin → Buradaki tüm görevleri de kapatabilirsiniz.
  • DiskDiagnostic klasörüne girin → Sadece “Microsoft-Windows-DiskDiagnosticDataCollector” görevini devre dışı bırakmanız yeterli.
  • Feedback > Siuf klasörüne girin → Yine içindeki her şeyi kapatın.
  • Windows Error Reporting klasörüne girin → Tüm görevleri devre dışı bırakın.

Her görev için sağ tıklayıp “Devre Dışı Bırak” demeniz yeterli. Bu işlemlerden sonra hem arka planda çalışan gereksiz işler azalacak hem de sistem biraz daha rahatlayacak

Şunu yazmak için 40 dakika uğraştım vallaha 🤠
Güncel sistemin varsa ekstra ayarlara gerek yok bence reklam kimliği ve game bar kapat yeterli zaten donanımın alacağı fps bellidir ayrıca yüksek performans veya nihai performans modu hiç önermiyorum boştayken bile cpu frekansını yüksekte kullanıyor bu da sürekli bileşenleri yormak demek normal ayarlardan güç seçeneğinden en iyi performans seçmeniz yeterli olacaktır bana kalsa ona da gerek yok arada fps farkı çok yok çünkü

Güncel sistemin varsa ekstra ayarlara gerek yok bence reklam kimliği ve game bar kapat yeterli zaten donanımın alacağı fps bellidir ayrıca yüksek performans veya nihai performans modu hiç önermiyorum boştayken bile cpu frekansını yüksekte kullanıyor bu da sürekli bileşenleri yormak demek normal ayarlardan güç seçeneğinden en iyi performans seçmeniz yeterli olacaktır bana kalsa ona da gerek yok arada fps farkı çok yok çünkü
"Güncel sistemlerde çoğu şey zaten optimize geliyor” görüşüne katılıyorum ama bazı ek ayarların hâlâ performansa katkısı olabiliyor. Reklam kimliği ve Game Bar kapatmak doğru ama mesela Windows’un arka planda çalışan bazı görev zamanlayıcıları, hizmetleri veya telemetri ayarları özellikle düşük donanımlı sistemlerde fark yaratabiliyor

Nihai Performans moduna gelirsek, evet CPU’yu sürekli yüksek frekansta tutuyor ama bu da bazı kullanıcılar için önemli: örneğin rekabetçi oyun oynayanlar için input lag azalabiliyor. Bu modu sadece gerektiğinde açmak, örneğin oyun sırasında kullanıp sonra geri kapatmak uzun vadede donanımı yormaz

Sonuçta herkesin kullanım şekli farklı; bu yüzden “hiç gerek yok” demek yerine, “kullandığın sisteme ve senaryoya göre değişir” demek daha doğru olur. Benim deneyimlerime göre küçük ayarlarla %5-10 arası performans kazancı alınabiliyor

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,099,765
Üyeler
174,920
Son üye
Furkanaaky
Geri