X3D işlemciler neden bu kadar abartılıyor?

Reaksiyon skoru
72
Bir süredir forumda ve youtube videolarında gördüğüm kadarıyla tüm dünyada ama özellikle Türkiyede bir X3D işlemci çılgınlığı almış gidiyor. Sayın arkadaşlar işlemcinin sonunda X3D ibaresi var diye bu işlemcilere neden +10K gibi fiyatlar verdiğiniz anlayamıyorum. Bu işlemcilerin test edildiği sistemlerde 1080P en düşük ayarlarda falan test ediliyor ve bu şartlarda X3D nin önde gözükmesi çok normal ama tamamen gereksiz bir durum. Şimdi bana sallayacaklar için açıklıyorum;

İşlemci 9800X3D - GPU 4090
1080P Low graphics - 500FPS
1080P High graphics - 350FPS
2K High graphics - 200FPS
4K High graphics - 100FPS

İşlemci 7600X - GPU 4090
1080P Low graphics - 350FPS
1080P High graphics - 300FPS
2K High graphics - 200FPS
4K High graphics - 100FPS

Bu işlemcileri alıp bu şekilde testlere sokarsanız aşağı yukarı bu tarz sonuçlar alacaksınız yani ayarları ne kadar düşürürseniz oyunun işlemci bağımlılığı o kadar artıyormuş gibi gözükür ama bunu şu şekilde açıklamak daha iyi olacak;

Ryzen 3 1200 ile 1080P de 100FPS aldığınız bir oyunda GPU kullanımı %100 diyelim, GPU nun tüm gücü 100FPS üretmeye yetiyor. Bu şartlarda siz işlemciyi Ryzen 9 9950X3D ile değiştirsenizde FPS te olumlu veya olumsuz yönde hiçbir değişim gözlemleyemeyeceksiniz. Kısaca FPS limiti ekran kartının gücü kadardır demek en doğrusu.

Bu yüzden 2K veya 4K oyun sistemlerinde özellikle 9800X3D işlemcisinin aşırı overrated olduğunu eğer 5090 veya 4090 gibi kartlarınız yoksa bu işlemciyi alıp sistemde kullanmanın silikon israfı olacağını düşünüyorum.
Kim 9800X3D gibi bir işlemciye 22K TL verip 1080P monitör kullanır diye bir soru ile giriş yapacağım ama onun öncesinde bu kadar yüksek FPS leri CS2 gibi oyunlarda 500-600hz lik monitörler ile kullanabilecek sınırlı sayıda insan olduğunu ve bu kişileri konunun dışında tuttuğumu belirtmek istiyorum çünkü bu insanlar ne yaptığını gayet iyi biliyor.

Kim 9800X3D ye 22K TL verip 1080P de kullanır?

1. Youtube dan 3-5 video izleyip KNKAAAĞ X3D FENNASAL OLM BAKSANA 1000FPS ALIYO ADAM OĞĞĞĞF diyen ve kandırılmış insanlar kullanır.
2. Malum hazır sistemci alışveriş siteleri bu işlemciyi 5070 veya 9070 gibi kartlarla kombinleyerek "arkadaşlar bakın en iyi oyun işlemcisi bu yanında 5070 var ama 9800X3D FPS arttırıyor" algısı ile satış yapar. Reklamı alan parasını kazanan youtuberlar da bu lafları videolarında aynen kopyala yapıştır yaparak milletin parasını heba eder. Yanında X3D olması bu işlemcinin en iyi işlemci olduğu anlamına gelmez eğer güçlü CPU ihtiyacınız varsa 9950X gibi işlemcilere yönelin X3D serisi aşırı şişirilmiş, fiyat avantajını kaybetmiş, AMD fanatikliğinin başlangıç noktası olmuş bir seridir ve spesifik kullanıcılar haricinde hiçbir kesime hitap etmeyen bir seridir. Bugün dönüp baktığımızda i5 14600 diye bir gerçek var F/P açısından en yakın rakibi olan 9600X i her testte yerin dibine gömüyor. Ama caaanım türkiyem asla tutkusundan fanatikliğinden vazgeçmeyerek anormal seviyeye ulaşmış bu AMD işlemci fiyatlarını kucaklayarak karşılamaya devam ediyor.

Lütfen paranızı boşa harcamayın, araştırmanızı bütçenize göre en iyi F/P yi alacak şekilde yapın. Eğer 4K monitör ve 5070 kullanacaksanız gidip rahatça 7500F alabilirsiniz X3D ye ihtiyacınız yok.

Okumadım bile , World of warcraft oynayan birisi mecbur gidip X3D işlemci alacak , çünkü adamın oyunu tamamen işlemci bazlı ve 4 fiziksel çekirdekli bir oyun motoru var .
İhtiyaca göre gayet alınır

Okumadım bile , World of warcraft oynayan birisi mecbur gidip X3D işlemci alacak , çünkü adamın oyunu tamamen işlemci bazlı ve 4 fiziksel çekirdekli bir oyun motoru var .
Okusaydınız neye ihtiyacı olduğunu bilen kişilerin almasının mantıklı olduğunu zaten belirttim. Lütfen konuları okumadan cevaplamayın yanıltıcı bir cevap yazıyorsunuz!

Okusaydınız neye ihtiyacı olduğunu bilen kişilerin almasının mantıklı olduğunu zaten belirttim. Lütfen konuları okumadan cevaplamayın yanıltıcı bir cevap yazıyorsunuz!
World of warcraft oynayan birisi olarak anlattım , zaten anlamanı beklemiyorum ama böyle kullanıcılar da niye satın aldıklarını

Kral üşenmeyip okudum. İntel'in yerine olsam seni direkt ceo olarak işe alırdım. Eminim inteli eski şaşalı günlerine geri dönderirdin. İşlemci/ekran kartı intelden başkası yalan. Amd nvidia ne ki çöp çöp! Hele o 9800x3d yok mu tam vatan haini cüzdan düşmanı! Yaşasın Tam Bağımsız İNTEL CUMHURİYETİ!!

@VoltajGurmesi

Kral üşenmeyip okudum. İntel'in yerine olsam seni direkt ceo olarak işe alırdım. Eminim inteli eski şaşalı günlerine geri dönderirdin. İşlemci/ekran kartı intelden başkası yalan. Amd nvidia ne ki çöp çöp! Hele o 9800x3d yok mu tam vatan haini cüzdan düşmanı! Yaşasın Tam Bağımsız İNTEL CUMHURİYETİ!!
Fanatikliğe devam (y)

Hocam ben hem 9800x3d, hem 7800x3d hem de 9700x kullanıyorum. 2k ve üstünde kesinlikle x3d işlemcilere boşa para verilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Elimdeki 3 adet sistemi de detaylıca test ettim. 1080p de 9800x3d 7800x3d den yaklaşık %10 civarı daha performanslı. 7800x3d de 9700x ten yaklaşık %10 civarı daha performanslı. (Testleri hem 5080, hem 5070ti hem de 9070xt ile yaptım)
2k da fark kapanıyor. 9800x3d 7800x3d den %4-6 civarı daha iyiyken, 7800x3d ile 9700x neredeyse aynı performansı veriyorlar. Yine de cs gibi işlemci delisi oyunlarda farkın yaklaşık %2 civarı 7800x3d lehine olduğunu söyleyebilirim.
4k da ise neredeyse işlemciler eşitleniyor, çünkü yük artık tamamen ekran kartında. 9800x3d en fazla %2-3 civarı fark atabiliyor 7800x3d ve 9700x işlemcilere. Triplay oyunlarda fark neredeyse yok gibi. 4k da ilginç olan, çoğu oyunda 9700x in 7800x3d den daha iyi performans vermesi.
Benim yorumlamam bu kadar :D

İşlemci testleri ekran kartı sınırına takılmamak için 1080P'de yapılıyor. Yani 2K ve 4K'da fark yok demek doğru değil. Eğer işlemci önbelliği kullanan herhangi bir oyun oynamıyorsanız ve hayatınızı AAA oyunlar arasında git gel yaparak geçiyorsanız, tabi ki X3D işlemci almanıza gerek yok. Ama çok oyunculu herhangi bir oyun oynuyorsanız ve FPS açlığı çekiyorsanız işte o zaman X3D işlemcilere ihtiyacınız olur. Türünden bağımsız herhangi bir çok oyunculu oyun geniş kitlelere hitap etmesi için işlemci tabanlı hazırlanır ve oyun motorları işlemcinin işlem gücünden ve önbelleğinden beslenir. Herhangi bir multiplayer oyunu şu an test için açıp baktığında x3d işlemcilerin 14900K'dan çok daha iyi performans verdiğini göreceksin. E IQ seviyesi 90 üzeri olan herhangi bir canlı bahsedilen senaryo için 14900k tercih etmeyecek.

Görseller 1080P'de CS2 ve 14 oyun averaj farkını gösterir.

Ekler

• Ekran görüntüsü 2025-10-25 051655.webp
    Ekran görüntüsü 2025-10-25 051655.webp
    31.2 KB · Hit: 76
  • Ekran görüntüsü 2025-10-25 051615.webp
    Ekran görüntüsü 2025-10-25 051615.webp
    31.2 KB · Hit: 75
Açıkçası bu duruma katılıyorum bir arkadaşımla konuşup karar vermiştim 7800x3d almıştım ama 9700x de aklımda vardı sürekli arada pekte bir fark oynamıyor şuan memnunum zaten 9700x-7800x3d birbirlerine çok denk işlemciler ısınma problemi felanda 9000 serisinde sensör yerleri değiştiği için onlarında sıcaklıkları konusunda pek doğru veriler sunduğunu düşünmüyorum zen6 işlemcileri bekliyorum zen6 çıksın sırf bu yüzden 9800x3d almadım iyi bir işlemci alıp eli eteği çekeceğim piyasadan
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

İşlemci testleri ekran kartı sınırına takılmamak için 1080P'de yapılıyor. Yani 2K ve 4K'da fark yok demek doğru değil. Eğer işlemci önbelliği kullanan herhangi bir oyun oynamıyorsanız ve hayatınızı AAA oyunlar arasında git gel yaparak geçiyorsanız, tabi ki X3D işlemci almanıza gerek yok. Ama çok oyunculu herhangi bir oyun oynuyorsanız ve FPS açlığı çekiyorsanız işte o zaman X3D işlemcilere ihtiyacınız olur. Türünden bağımsız herhangi bir çok oyunculu oyun geniş kitlelere hitap etmesi için işlemci tabanlı hazırlanır ve oyun motorları işlemcinin işlem gücünden ve önbelleğinden beslenir. Herhangi bir multiplayer oyunu şu an test için açıp baktığında x3d işlemcilerin 14900K'dan çok daha iyi performans verdiğini göreceksin. E IQ seviyesi 90 üzeri olan herhangi bir canlı bahsedilen senaryo için 14900k tercih etmeyecek.

İq su 90 kısmı özellikle patlattı gece gece 🤣🤣🤣

Açıkçası bu duruma katılıyorum bir arkadaşımla konuşup karar vermiştim 7800x3d almıştım ama 9700x de aklımda vardı sürekli arada pekte bir fark oynamıyor şuan memnunum zaten 9700x-7800x3d birbirlerine çok denk işlemciler ısınma problemi felanda 9000 serisinde sensör yerleri değiştiği için onlarında sıcaklıkları konusunda pek doğru veriler sunduğunu düşünmüyorum zen6 işlemcileri bekliyorum zen6 çıksın sırf bu yüzden 9800x3d almadım iyi bir işlemci alıp eli eteği çekeceğim piyasadan

İq su 90 kısmı özellikle patlattı gece gece 🤣🤣🤣
Forumda anlatamadığım tek konu. Önce ihtiyacı belirlemek sonra o doğrultuda sistem toplamak. Herkes ihtiyacını belirleyip sistem dizerse uzun yıllar kafası rahat kullanır. Ama tavsiye üzerine sistem alırsa 3 ay sorunlarına forumda çözüm arar.

Forumda anlatamadığım tek konu. Önce ihtiyacı belirlemek sonra o doğrultuda sistem toplamak. Herkes ihtiyacını belirleyip sistem dizerse uzun yıllar kafası rahat kullanır. Ama tavsiye üzerine sistem alırsa 3 ay sorunlarına forumda çözüm arar.
Doğru diyorsun buna bende katılıyorum şuan benimde pek bir problemim yok 2k geçmek istiyordum 7800xt aldım am4 yerine daha güncel Sokete geçmek istedim 7800x3d-x870 anakart aldım yüksek ihtimalle çıkacak tüm yeni nesil işlemcileri takabiliceğim zen6 çıkınca güzel işlemcilerden birini ayaklar yoluma bakarım bilgisayarımı güncel tutmaya çalışıyorum genel olarak

İhtiyacını belirlemeli dediğin için yazdım bunları

Yazımı okuduysanız zaten 1080P CS gibi oyunlarda bu işlemciler ne istediğini bilen kişiler için mantıklı olabilir demiştim fakat oyuncu topluluğunun %99 maksimum 240Hz monitörler kullanıyor bu gibi durumlarda yine 500 600FPS almanın bir mantığı kalmıyor 240FPS e sabitliyorsunuz akıcı mükemmel bir oyun deneyimi yaşıyorsunuz. Benim anlatmaya çalıştığım şey insanların 9800X3D veya 7800X3D gibi işlemcilere boş yere para vermemesi çünkü şu anda AMD piyasası tekel oldu ve işlemci fiyatları iyice coştu, eskiden AMD anakart alırdık işlemcinin 4/1 fiyatına gelirdi. Şuan ise insanlar 15-20K tl lik işlemcilerden bahsediyor ortalama 2-4K oyuncu için 7500F bile yeterli bir işlemci fakat bunu burada anlatmaya çalıştığım zaman üst tarafta da görebileceğiniz üzere eskiden intel fanatiği olan arkadaşlarımız AMD kanadına geçip WOW adlı oyun üzerinden koca bir işlemci piyasasını yönlendirmeyi deniyor...

İnsanlar kendi ihtiyaçlarını belirleyemiyor, youtube da veya forumlarda işlemci önerisi arıyorlar fakat toplumumuzun %90' ı abartılan her şeye bağımlı olup namus meselesi olarak gördüğü için KONKAĞĞĞ X3D ALACAĞN HOĞPPP 50000FPS INTEL ÇÖĞPLÜK KONKAĞĞĞ diye geziyor i5 14600K dan bahsetme sebebim de işlemcinin güncel piyasada F/P kralı olması. biraz yüksek TDP çekmesine rağmen AMD rakiplerine göre daha az ısınıyor ve daha yüksek performans veriyor. Fiyatının böyle olmasının sebebini de AMD fanatikliği ve intelin pazar payının düşmesine bağlıyorum.

Doğru diyorsun buna bende katılıyorum şuan benimde pek bir problemim yok 2k geçmek istiyordum 7800xt aldım am4 yerine daha güncel Sokete geçmek istedim 7800x3d-x870 anakart aldım yüksek ihtimalle çıkacak tüm yeni nesil işlemcileri takabiliceğim zen6 çıkınca güzel işlemcilerden birini ayaklar yoluma bakarım bilgisayarımı güncel tutmaya çalışıyorum genel olarak

İhtiyacını belirlemeli dediğin için yazdım bunları
Bence 7800X3D 2-4K da uzunca bir süre idare edebilecek bir işlemci 9070XT veya 5070Ti yükseltmeleri daha iyi olur diye düşünüyorum.

Yazımı okuduysanız zaten 1080P CS gibi oyunlarda bu işlemciler ne istediğini bilen kişiler için mantıklı olabilir demiştim fakat oyuncu topluluğunun %99 maksimum 240Hz monitörler kullanıyor bu gibi durumlarda yine 500 600FPS almanın bir mantığı kalmıyor 240FPS e sabitliyorsunuz akıcı mükemmel bir oyun deneyimi yaşıyorsunuz. Benim anlatmaya çalıştığım şey insanların 9800X3D veya 7800X3D gibi işlemcilere boş yere para vermemesi çünkü şu anda AMD piyasası tekel oldu ve işlemci fiyatları iyice coştu, eskiden AMD anakart alırdık işlemcinin 4/1 fiyatına gelirdi. Şuan ise insanlar 15-20K tl lik işlemcilerden bahsediyor ortalama 2-4K oyuncu için 7500F bile yeterli bir işlemci fakat bunu burada anlatmaya çalıştığım zaman üst tarafta da görebileceğiniz üzere eskiden intel fanatiği olan arkadaşlarımız AMD kanadına geçip WOW adlı oyun üzerinden koca bir işlemci piyasasını yönlendirmeyi deniyor...

İnsanlar kendi ihtiyaçlarını belirleyemiyor, youtube da veya forumlarda işlemci önerisi arıyorlar fakat toplumumuzun %90' ı abartılan her şeye bağımlı olup namus meselesi olarak gördüğü için KONKAĞĞĞ X3D ALACAĞN HOĞPPP 50000FPS INTEL ÇÖĞPLÜK KONKAĞĞĞ diye geziyor i5 14600K dan bahsetme sebebim de işlemcinin güncel piyasada F/P kralı olması. biraz yüksek TDP çekmesine rağmen AMD rakiplerine göre daha az ısınıyor ve daha yüksek performans veriyor. Fiyatının böyle olmasının sebebini de AMD fanatikliği ve intelin pazar payının düşmesine bağlıyorum.

Bence 7800X3D 2-4K da uzunca bir süre idare edebilecek bir işlemci 9070XT veya 5070Ti yükseltmeleri daha iyi olur diye düşünüyorum.
9070 değilde 9080xt bekliyorum amd nin kendi gözümde tek problemi intele göre yüksel voltajlarda çalışıyor 1.4 ler felan bana göre yüksek 7800x3d yi uzun süre kullanmak değilde zen6 yı bekliyorum hocam en başından beri yeni işlemcilerdi hedefim 7500f x870 yakıştıramadım o yüzden aldım x3d 😀he belki almam şuan ki hedeflerim ve ihtiyaçlarım gereği şuan bunu düşünüyorum ileride belki olmaz bu dediklerim ama en azından şuan 9080xt ve zen6 bekliyorum

14600k ya bende katılıyorum cidden 12k civarına işlemci + anakart alınabiliyor eğer amd de benzer almaya kalkarsanız 20k-22klara dayanıyor bu paralar ve extra Ram fiyatları var cidden çok sıkıntı işler bilemiyorum tek seferlik pc alıp uzun ömürlü kullanmak istiyen birine 14600k aldırmak mantıklı geliyor ki 30k ya ekran kartsız pc dizilebiliyor

Geri