Neler Yeni

Rehber Yazılıma Nasıl Başlamalıyız ?

Maryo

80+ Platinum
Katılım
4 Temmuz 2020
Mesajlar
16,901
En İyi Cevap
1
Merhaba arkadaşlar Forum'daki ilk rehber yazıma hoş geldiniz. Haydi lafı uzatmadan başlayalım. 😉

1- Azim ve İstikrar
İlk olarak bu işe başlıyorsanız azim, istikrar ve sabır çok önemlidir. Bu işe başlamak için karar verdiniz. Çok iyi bir adım. Ama bunun devamı çok ama çok önemli. Youtube'daki, bir yazılım dilinin eğitim videosundan oluşan bir oynatma listesini inceleyin. Başlayan 20.000 kişiyse son videoyu izleyen 300 kişi... Maalesef çoğu kişi daha en baştan pes ediyor ve bırakıyor. Azimli ve İstikrarlı olun.

Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle

2- Sabır
Belki yazılım ile ilgili İnstagram sayfalarını takip ediyorsanız karşınıza çıkmıştır: "Hatasız kod olmaz", "Kodumun(yazdığımız kod. Yanlış anlaşılmasın 😂) hatası "...
Evet arkadaşlar belli bir seviyeye geldikten sonra çok fazla hatayla karşılaşacaksınız. Mesela yeni bir kod eklediniz veya bir yeri değiştirdiniz. Bakalım şimdi uygulama nasıl görünüyor diye değil yine ne hata çıkacak acaba diyerek o kodu çalıştıracaksınız. Buna sabrettik. Şimdi gelelim çıldırmaya🤣. Bazen o hatayı çözmek için saatlerce günlerce uğraşacaksınız. Hatta en son olayımı anlatayım. Geliştirdiğim uygulama da bir hata vardı. O hatayı çözmek için tam 8 - 10 saat uğraştım. Ve hatayı sadece 4 satır kodu değiştirerek çözdüm. Gel de delirme. Ama sabır.


3 - Araştırmacı Ruhu
Bu ruh belki sizde yoktur, üşengeçsinizdir. Ama merak etmeyin. Yazılım alanı size bunu seve seve öğretiyor :). Bende ilk cümlemdeki özelliklere sahip bireydim. Ama yazılım bu ruhu bana kazandırdı.(yazılım dışında hala üşengecim😄) Yukarıda bahsettiğim hataların çözümleri olsun yeni bir şey öğrenmek olsun hep araştıracaksınız. Hmm şunu nasıl yapabilirim diyeceksiniz araştıracaksınız. Bu konuyu kim daha iyi anlatmış diyeceksiniz araştıracaksınız. Şimdiden 20 30 tane sekmeye hazır olun. (Ben yazılıma başlamadan önce en fazla 3 sekme açan biriydim.) Bu hatanın çözümü ney diyeceksiniz araştıracaksınız... (Çünkü aynı hata da olsa başkasında işe yarayan çözüm bir başkasında yaramıyor bazen) .
Araştırmaktan üşenmeyin çekinmeyin bol bol araştırın. Bu konuda size yardımcı olacak en güzel siteler: https://medium.com/ ve
https://stackoverflow.com/

4 - Maneviyatı Hallettiysek Artık Başlayalım 🙂
Biraz olumsuz başladım sanki, farkındayım. Fakat Yukarıda attığım fotolardan da anlayacağınız gibi bunları bilelim. Yoksa 192.000 izlenme ile başlayan videoyu sadece 13.000 kişi istikrarlı olarak izlemeye devam eder...

5 - Yazılıma Başlangıç 👨‍💻
Çok klasik bir örnekle başlangıcımızı yapalım. Bir binanın temeli ne kadar sağlamsa bina o kadar sağlamdır. (Ya sanki bu daha güzel söyleniyordu ama neyse 😂) İlk önce temeli sağlam atmamız gerekiyor. Algoritmaları, akış şemalarını ve temel yapı taşlarını oturtmamız gerekiyor. Bunun için ise "Flowgorithm" adlı uygulamaya bakmanızı tavsiye ederim. Kod yazmadan bloklarla(eba platformunda bulunan bloklardan değil merak etmeyin.) programlar yapacaksınız. (Burada bahsettiklerim ile ilgili tavsiye ettiğm udemy eğitimini rehberin sonunda yazdım.)

6 - Hangi Dilden başlamalıyım ?
Bu işe başlarken gidip zor bir dilden başlarsanız. Daha bu işte ilerlemeden pes edersiniz. Konuları anlamakta çok zorluk çekersiniz. Bu sebepten bu işe başlarken kolay dillerden başlamanızı tavsiye ederim. Benim başlangıç için önerdiğim dil: "PYTHON" (Artık bir klişe oldu farkındayım. Kimse sorsanız bunu der.). Python'da özellikle yazılımcılar için çok önemli olan "OOP" yani nesne tabanlı programlama konusunu çok daha rahat anlamanızı sağlar. Ayrıca kolay syntax(somutlaştırırsak O dile ait yazım kuralları diyebiliriz.) yapısı sebebiyle şekilde "Flowgorithm uygulaması " ile öğrendiğiniz temel yapıtaşlarının kodunu yazmayı öğrenirken konuyu çok daha rahat anlarsınız.

7 - Buraya kadar her şey tamam. Peki ya sonra ?
Yapı taşlarını öğrendik. Python da OOP kısmına kadar öğrendik. Peki şimdi ne yapacağız ?
İlk olarak kendimize alan belirlememiz gerekiyor. Yani kendimize şu soruyu sormalıyız: "Ben ne yapmak istiyorum ? hangi alanda proje geliştirmek istiyorum ?". Bunun için öncelikle başlıca alanları yazayım:
1- Yapay Zeka,
2- Robotik Kodlama,
3- Siber Güvenlik (yaygın adıyla: Hacker'lık),
4- Web sitesi geliştirme,
5- Mobil uygulama geliştirme(Android, ios veya iki platform birden),
6- Pc Oyun geliştirme, 7- Mobil oyun geliştirme ,
8- Masaüstü uygulaması geliştirme,
9 - Otomasyon uygulamaları geliştirme
( Şuanlık aklıma gelenler bunlar. Varsa eksiğim söyleyin ekleyeyim :) . Ama söylerken başlıca alanları söyleyiniz. gidip DLL yazma demeyelim örneğin 😀)


8 - Alanımızı da seçtik. Peki ya sonra ?
Şimdiiii ne demiştik. Bol bol araştırma 😄. Seçtiğiniz alan ile ilgili bol bol araştırma yapacaksınız." Bu alanda hangi diller iyi ? O iyi olan dillerin birbirlerine avantajları ve dezavantajları neler ?... "

9 - Bol bol örnek
Arkadaşlar yukarıda belirttiğim Flowgortihm olsun Python olsun ikisinde de öğrenirken bol bol örnek yapın. Mesela koşul ifadelerini konusunu öğrendiniz bununla ilgili örnekler yapın. Örneğin hoca 50 den yukarı almışsa sınıfı geçtin ,50 den az almışsa sınıfta kaldın, diyen bir uygulama yapımını anlatıyorsa siz 85 üstü almışsa takdir, 70 üstü almışsa teşekkür... gibi ek özellikler ekleyin .Bu sizi geliştirecektir.

10 - Kaynak önerisi
Arkadaşlar benim de bizzat neredeyse tüm videolarını incelediğim, bu konuyu çok iyi anlatmış bir Udemy kursu önereceğim. İndirimi bekleyip 25- 30 TL arası almanızı tavsiye ederim. Buraya tıklayarak kursa gidebilirsiniz.

11 - Son
Rehberimizin sonuna geldik. Ciddi bir üslup değil de biraz daha can sıkmadan uzatmadan anlatmaya çalıştım. Umarım beğenmişsinizdir 😊. Moderatör arkadaşlar, programlama alanına sabitleyebilirse çok güzel olur. Ve anlamadığınız merak ettiğiniz bir şey varsa bana sorabilirsiniz. Tabii ki önce araştırdıktan sonra 😂😂
Hocam hortlatmak gibi olucak ama sormak istiyorum ben C++ dilinden girdim ve şuan gayet mutlu ilerliyorum sizce python'a geçip kolaydan orta-zor'a mı geçmeliyim yoksa artık böyle devam mı etmeliyim çünkü en son basit bir CMD uygulaması yapttım(LBS-KG dönüştürücü diye.)?
Bu arada Nesne Tabanlı Programlama tam olarak ne oluyor?
 
Katılım
7 Mayıs 2021
Mesajlar
281
Dahası  
Reaksiyon skoru
140
Konum
Bursa
İsim
Yiğit
İlgilendiği Kategoriler
Oyun
Kodlamaya başlamadan algoritma öğrenilmeli bence.
 

İbrahim_Talha

80+ Silver
Katılım
3 Mayıs 2021
Mesajlar
2,298
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,954
İsim
İbrahim Talha DEMİR
Okumaya üşendim fakat okudum çok güzel olmuş eline sağlik
Teşekkürler.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Kodlamaya başlamadan algoritma öğrenilmeli bence.
Önerdiğim kurs'da algoritma öğretiliyor.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Hocam hortlatmak gibi olucak ama sormak istiyorum ben C++ dilinden girdim ve şuan gayet mutlu ilerliyorum sizce python'a geçip kolaydan orta-zor'a mı geçmeliyim yoksa artık böyle devam mı etmeliyim çünkü en son basit bir CMD uygulaması yapttım(LBS-KG dönüştürücü diye.)?
Bu arada Nesne Tabanlı Programlama tam olarak ne oluyor?
Mesajını yeni gördüm kusura bakma. Şuan ne durumdasın? Oop yani nesne tabanlı programlama'nın ne olduğunu öğrendin mi ?
 

MahmutYL

80+
Katılım
25 Ekim 2021
Mesajlar
282
Dahası  
Reaksiyon skoru
32
İsim
Mahmut Yıldırım
abi ben btk akademi nasıl sence ders olarak
 

_Hakk

80+ Silver
Katılım
5 Ağustos 2020
Mesajlar
2,296
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,385
Konum
Hello World
İsim
İbrahim Hakkı Ergin
İlgilendiği Kategoriler
Yazılım
Instagram
web_tas
Steam
hakkiergin
Discord
İbrahim Hakkı Ergin#4142
Elinize sağlık çok güzel bir rehber olmuş gerçekten
 

İbrahim_Talha

80+ Silver
Katılım
3 Mayıs 2021
Mesajlar
2,298
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,954
İsim
İbrahim Talha DEMİR

Kamina

80+ Platinum
Katılım
17 Haziran 2020
Mesajlar
11,836
En İyi Cevap
1
Elinize sağlık hocam. Aslen meslektaşız fakat ben bu işlerden elimi ayağımı çekeli çok oldu :D
 
Top Bottom