Yeni bir bilgisayarı kargodan alırken kutuyu kargocuyla birlikte açın ve kutuda eksik,vuruk kırık olmadığından emin olun!
1- Ram frekanslarını yükselterek işe başlayabiliriz. Anakartın biosuna girmek için markaya göre değişiklik göstersede Delete ya da F2 tuşuna bilgisayar açılırken sürekli basarak bios menüsüne girin. Memory ya da XMP kısmına gelin Profillerden hangisi yüksek hızı yazıyorsa ona tıklayıp enter yaparak aktif edin ve ayarları kayderek(modele göre F10 tuşu kayııt yapar) biostan çıkın.
2- Ekran kartı driver'ını indirin ve kurun. AMD ve Nvidia'nın otomatik ekran kartı yazılımları sayesinde bunu kolayca yapabilirsiniz.
3- Testler yaparak sistem ısılarını kontrol edebilmek için Aİda64 ve Furmark test programlarını indirin. Aida64 Test programından yukarıdaki araçlar sekmesine girip ''Sistem kararlılık tesi''kısmından teste start verin. Aynı programda bilgisayarım sekmesinde ''Algılayıcı'' yı açarak sistem ısılarını görüntüleyin,Testi 15 dakika boyunca yapın.
Bilgisayarların yeni nesil işlemcileri 95 Dereceye kadar stabil çalışabilmekle birlikte bu ısılara ulaşmasını istemiyoruz. Sisteminizde bulunan işlemci ve soğutucuya göre değişiklik göstersede 70 Derece civarı yük altında ideal ısıdır. Eğer ki Ryzen 5 5600 gibi güçlü işlemcileri stok fan ile kullanıyorsanız 80 Derecelere çıkması normaldir ama daha fazla ısınıp 95 derecelere dayanması durumunda sistem işlemci hızını kısarak ısıyı düşürmeye çalışacaktır bu da ciddi performans kaybı yaşatır.
4- Furmark testi yaparak ekran kartını 1080P 4x MSAA'da 15 dakika yüke bindirip kontrol edin. Ekran kartları Marka ve modeline göre ısı ve fan çalışma hızları büyük değişiklik gösterir. Örneğin Sapphire pulse RX6700 kart 75 Derecede çalışıyorken; Sapphire Nitro+ RX6700 70 derecede çalışır. Yeni alınmış bir sistem üzere konuşacak olursakta 65-75 derece arası ısılar ekran kartında normal sayılmaktadır. Çok güçlü ama soğutması zayıf kartlarda bu 80 dereceleri görebilir ama bunun üstü istenmeyen ısılardır. Eğer ki beklenmedik ısılarla ya da ani FPS düşüşleriyle karşılaşıyorsanız Ekran kartınız ya da İşlemcinizde sorun olabilir servisiniz ile görüşün.
5- Antivirüs yazılımı kurarak bilgisayarınızı zararlı yazılımlardan koruyun. Özellikle günümüzde veri hırsızlığı ve bilgisayarınıız sizden izinsiz Mining gibi kazı işlerinde kullanan programlar yüklenebiliyor. Crack'li yazılım ve oyunlardan uzak durun.
Not: AMD 5. nesil işlemcileri B450 Ve ya A320 anakartlara takmak isteyenlerde mutlaka bios güncellemesi yapmalı yoksa çalışmıyor işlemci.
Bu konu ile ilgili kısa bir video hazırladım arkadaşlar izlemek isteyen olursa Link bırakıyorum video'nun açıklama kısmında Driver ve test programlarının linkleride bulunmakta.
Buradan izleyebilirsiniz.