Neler Yeni

Yılbaşı kutlamak günah mı?

Frkndmt

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
656
İsim
Furkan Demirtaş
noel baba ağacı süslemek günahmı bu çam ağaçlarına toplar asıyorlar ya anlamı nedir bizim için sakıncalımı
Ne niyetle süslediğin önemli kanka noel kutlamak içinse evet, ama keyif için yılbaşına özel yapmak istediysen o ayrı bir şey olmaz ondan.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Noel bayramı da yeni yıla girildiği için kutlanıyor ya dostum günah işliyorsunuz üstüne birde kendinizi mi avutuyorsunuz
:D 0 bilgiyle yorum. Kankam sen o niyetle kutlamadığın sürece sıkıntı olmaz merak etme. Önemli olan niyet. Günah olacak bir şey yapmıyorsun zevk için keyfin için yılbaşına girerken yapabilirsin yani ve bu da bir adet haline gelmiş sonuçta insanlar noel kutlayalım diye yapmıyorlar bu kadar kasma yani :)

noel bayramı hz isanın doğumunu kutlar
Yok yapar bunlar böyle bilgisizce sadece ortalığı karıştırmak için yorumlar dostum. :)

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

vagabond enjoyer
Moderatör
En İyi Cevap
26
noel baba ağacı süslemek günahmı bu çam ağaçlarına toplar asıyorlar ya anlamı nedir bizim için sakıncalımı
Evet, sakıncalı. Bunlar Noel Bayramı'nın ögeleri. Bunlarla bir işi olmamalı Müslümanın.

Ne niyetle süslediğin önemli kanka noel kutlamak içinse evet, ama keyif için yılbaşına özel yapmak istediysen o ayrı bir şey olmaz ondan.
Kankam sen o niyetle kutlamadığın sürece sıkıntı olmaz merak etme. Önemli olan niyet.
Niyetin dediğiniz şekliyle önemi söz konusu ögede bir haramlık yoksa geçerli. Amelin kendisinde bir haramlık bulunuyorsa niyetin önemi yok. Zaruret olmadığı müddetçe ondan uzak durmanız gerekir. Nasıl ki iyi niyetle zina işlemen, içki içmen bir önem arzetmiyorsa burada da aynı durum geçerli. Kâfirlerin dini bayramlarının ögelerini onlar gibi kullanmak nehyedilmiş bir şey, haram. Senin bunu iyi niyetle yapıp yapmaman bir önem arz etmiyor. Uzak durmalısın bir Müslüman olarak. Bunları karıştırmadan yılbaşı kutlamakta ise bir problem yok. İlk mesajımda detaylıca yazdım.

Ernest Muçi

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
232
İsim
Alim sevgen
İlgilendiği Kategoriler
Futbol

:D 0 bilgiyle yorum. Kankam sen o niyetle kutlamadığın sürece sıkıntı olmaz merak etme. Önemli olan niyet. Günah olacak bir şey yapmıyorsun zevk için keyfin için yılbaşına girerken yapabilirsin yani ve bu da bir adet haline gelmiş sonuçta insanlar noel kutlayalım diye yapmıyorlar bu kadar kasma yani :)

Yok yapar bunlar böyle bilgisizce sadece ortalığı karıştırmak için yorumlar dostum. :)
Aynen ortalığı karıştırıyorum en objektif sensin zaten canım benim sosyal medyada elin gavuru yapıyor diye senee özeniyorsun bana niyetten bahsediyorsun batılı insanlar yapmasaydı 1 ocakta kafana karton geçirmek çok saçma gelecekti sana
Aynı ilgiyi milli bayramlarda dini günlerde de gösteriyor musun?

ege1881

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
239
İsim
Ege Y.
Yeni yıla kola, çekirdek, fıstık, çerez, tatlı ve O Ses Türkiye ile gireceğim sıfır sorun :) bi tanede led ışık offf miss

Saintes Maries

80+ Bronze
elçiler, öğretiler ve kitaplar aynı tanrının eseri der, kuranda da defaatle bahsedilen, başta yahudilik olmak üzere tüm ibrahimi dinlerin ortak kutsalları sayılan nuh, musa ve yunus ile ilişkilendirdikleri "aşure" gününü tıpkı yahudilerin de yaptığı gibi oruç tutarak ve bir takım tatlılar yaparak geçirirler. buraya kadar herhangi bir sorun yok iken, konu iseviliğin ve islamın ortak peygamberi olan isa'nın doğumunu kutlamaya geldiğinde nedense ortaya bir dolu çelişki sürüyorlar. belki de kalplerindeki allah inancının bütünüyle içlerine yerleştiğine kendileri de inanmadıklarından dolayı kafalarına taktıkları bir şapka ile, arkadaşları ile geçirdikleri bir kaç güzel saat ile, püsküllerle süsledikleri bir pencere ile dinden çıkacaklarını vs. düşünüyorlar. bu bahsettiklerim, genelde hristiyanların, isanın doğumunu anmak vesilesiyle kutladığı "noel" bayramı için geçerli iken, amacı yeni yılı kutlamak olan yılbaşı etkinliğini gerçekleştirenlerin de kendi yarım akılları ile dinini sorgulayan, onları dinsiz ilan eden sözde hocalar, cahiller maalesef var. tüm bunları kenara bıraksak dahi, kültür alışverişi doğru kültürle, doğru şekilde yapıldığında her daim yararlıdır. ülkecek çok ciddi bir kesmimizin maslow piramidinin daha ilk basamaklarını dahi tırmanamadığını düşündüğümüzde bu ilginç önyargıları doğal kabul edebilmekle beraber, bu tarzda, insana sosyalliği aşılayan, yaşamanın eğlenceli taraflarını hatırlatan zararsız etkinlikleri gündeme getirmemiz çok yararlı olur.

Frkndmt

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
656
İsim
Furkan Demirtaş
Evet, sakıncalı. Bunlar Noel Bayramı'nın ögeleri. Bunlarla bir işi olmamalı Müslümanın.

Niyetin dediğiniz şekliyle önemi söz konusu ögede bir haramlık yoksa geçerli. Amelin kendisinde bir haramlık bulunuyorsa niyetin önemi yok. Zaruret olmadığı müddetçe ondan uzak durmanız gerekir. Nasıl ki iyi niyetle zina işlemen, içki içmen bir önem arzetmiyorsa burada da aynı durum geçerli. Kâfirlerin dini bayramlarının ögelerini onlar gibi kullanmak nehyedilmiş bir şey, haram. Senin bunu iyi niyetle yapıp yapmaman bir önem arz etmiyor. Uzak durmalısın bir Müslüman olarak. Bunları karıştırmadan yılbaşı kutlamakta ise bir problem yok. İlk mesajımda detaylıca yazdım.
Hocam söylediğin konu apayrı bir konu. Herhalde göz göre göre günah olan bir şeyi niyete bağlayamaz kimse.

Ki ağacın süslemenin vs. dinimizde direkt olarak bir günahı bulunmaz

Aynen ortalığı karıştırıyorum en objektif sensin zaten canım benim sosyal medyada elin gavuru yapıyor diye senee özeniyorsun bana niyetten bahsediyorsun batılı insanlar yapmasaydı 1 ocakta kafana karton geçirmek çok saçma gelecekti sana
Aynı ilgiyi milli bayramlarda dini günlerde de gösteriyor musun?
Dostum laf ettiğin adam ağaç bile süslemiyor merak etme sadece toxiclik için konuşmak için konuşma utanç verici oluyor. Benim özel hayatımı dinimi sorgulamak ta sana düşmez paşam.

Son düzenleme:

eneskaya6

80+ Silver
Noeli kutladığın icin, cam agaci süslediğin için değil bunu yapan gayrimuslimlere benzedigin icin muslumana yasaktır.
Alkol icmek haram bizzat kendisini icmemen lazım ama noel kutlamak öyle değil kutlamada vs sorun yok istersen hergun öyle kutlama yap ama o kutlamayı yapanlar gayrimuslim o yüzden bi musluman yapmamalı(ben demiyorum kuranda allah diyor) olayın özeti bu şekilde

Ernest Muçi

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
232
İsim
Alim sevgen
İlgilendiği Kategoriler
Futbol
Hocam söylediğin konu apayrı bir konu. Herhalde göz göre göre günah olan bir şeyi niyete bağlayamaz kimse.

Ki ağacın süslemenin vs. dinimizde direkt olarak bir günahı bulunmaz

Dostum laf ettiğin adam ağaç bile süslemiyor merak etme sadece toxiclik için konuşmak için konuşma utanç verici oluyor. Benim özel hayatımı dinimi sorgulamak ta sana düşmez paşam.
Paşam falan konuşma seni yerim burda burası kavga yeri değil senin inanıp inanmaman da benim umrumda değil dinimizce uygun olmayan birşeyi adama anlattım ciddiye almadıysanız boş yapmayın

Noeli kutladığın icin, cam agaci süslediğin için değil bunu yapan gayrimuslimlere benzedigin icin muslumana yasaktır.
Anlatmak istediğim buydu hocam varolun

Frkndmt

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
656
İsim
Furkan Demirtaş
Paşam falan konuşma seni yerim burda burası kavga yeri değil senin inanıp inanmaman da benim umrumda değil dinimizce uygun olmayan birşeyi adama anlattım ciddiye almadıysanız boş yapmayın

Anlatmak istediğim buydu hocam varolun
Beni yer misin :D anladım yaşını ciddiye alınacak birisi değilmişsin zaten kime ne laf anlatıyorsak :) . Boş bilgi kalabalığı yapma insanlara dostum burada yalan yanlış bir şeyler bilmeden ezbere.

Top Bottom