Neler Yeni

Yılbaşı kutlamak günah mı?

Mahmut Yılmaz

80+ Silver
Ben yılbaşı kutlamakta herhangi bir sorun görmüyorum. Günah kutlamayalım diyenlerin sebebi hristiyanlar kutluyorsa biz kutlamayalım
iyi de bir tek hristiyanlar kutlamıyor ki bütün dünya kutluyor ben anlamadım bu işi

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

tedebbür ehli
Moderatör
En İyi Cevap
26
sizin mantığınıza göre bizim de 25 aralık ile beraber 24 aralık veyahut 26 aralık günü noeli kutlamamızda sakınca yok yani öyle değil mi? sonuçta benzemememiz gerekli. yahudilerin oruçlarına ek olarak 1 önceki veya sonraki gün oruç tuttuğumuzda tüm oyunu bozabiliyoruz demek.
Kıyas-ı maal fârık nedir, nasıl yapılır? Dediğiminden bunu çıkarmanız ayrı bir seviye, hakikaten. Aynen üç gün Noel kutlarsan sorun olmuyor mantığıma göre. =D

Noel zatı itibariyle bâtıl olan bir gün, kutlanması haram. İster bir gün kutla, ister üç gün. Önem arz etmiyor. Oruç tutmak ise zatı itibariyle helal olan bir şey. İster bir gün tut, ister üç gün. Sorun yok. Yalnızca Aşurâ günü oruç tutmak ise Yahudilerin âdeti olduğu için ilaveyle iki ya da üç gün tutuyoruz biz de.

isanın hangi gün, saat kaçta, nerede doğduğu şuan tartışmanın yersiz olduğu bir konu. bunu insanlar belki temsiliyet amacıyla belki de sahiden öyle olduğundan 25 aralık olarak saymışlar.
Sahiden öyle olduğu yok, Kur'an'a göre Hz. İsa olgunlaşmış hurmaların ağaçtan düştüğü bir vakitte doğmuştur. Beytüllahim'de bu dönem ağustos sonu, eylül başı civarı oluyor. 25 Aralık paganları yatıştırabilmek maksadıyla kilise tarafından uydurulmuş bir gün. Sol Invictus'un yerine kondu Hz. İsa. Temsiliyet tamamen yani.

siz ister bunu ağaçla, ister duayla, ister arkadaşlarınızla vakit geçirerek kutlarsınız. burada ben mutlaka hristiyanlar nasıl kutluyorsa öyle kutlayalım vs. demedim zaten. burada bahsetmek istediğim şey kafana taktığın duvara astığın ile dinden çıkmanın, günah işlemenin son derece saçma olduğu.
Ortada saçma olan bir şey yok, bunu inatla anlamıyorsunuz. İstiyorlarsa Noel gelince ibadet olarak ters parende atsınlar. Bu olursa o zaman Noel haftası ters parende atmak haramdır deriz. Burada yapılan şeyin bir önemi yok. Önemli olan onlara itikadi noktada benzememek. Bugün çam ağacı süsleyerek, Santa Claus şapkası takarak, Noel'e özel spesifik dekor ürünlerini duvara asarak dini kutlama yapıyorlarsa Müslüman bunlardan uzak duracak. Yarın bunları bırakır, başka şekilde kutlama yapmaya başlarlarsa Müslüman onlardan uzak duracak.

kuranda aşure gününde tutulan oruç veya yapılacak tatlıya dair ayet yok iken, kültürel alışveriş sonucu ortaya çıkan aşure geleneğinin mübah olup diğerlerinin sakıncalı olması da oldukça ilginç.
Ayet olmasına gerek yok. Bir şeyin İslam olduğunu iddia etmememiz için illaki ayet olması gerekmiyor. Sünnette olması kâfi. Âşûrâ orucu böyledir. Âşûrâ tatlısı ise ne Kur'an'da ne de sünnette var. Bu tamamen bir Osmanlı kültürü. Örfi bir şey. Milletin yardımlaşmasına, komşuluk kültürünün gelişmesine teşvik. Bunu da başka milletlerden almamışız, kendimiz uydurmuşuz. Uzun lafın kısası, âşura ile Noel'i kıyas etmenizin tutarlı tek yönü yok. Durduk yere niye âşûrâ konusunu açtınız, onu da bilmiyorum.

doğru olmayan kültür ve alışveriş neymiş tam olarak, bu kanaate nasıl vardınız?
Müslüman bir bireyin Noel ögeleriyle etkileşimi hakkında konuşuyorum. Noel ögelerini iktibas ederek bir şey katmazsınız kendinize. Kaybedeceğiniz şeyler ise çok olur.

alıntılanan mesajımda dikkat ederseniz yeni yıl amacıyla kutlanan yılbaşından bahsettim. yılbaşı vakti ailesiyle, eşiyle, dostuyla yemek yiyip evini süsleyen adama kimse bir şey demiyorsa sorun yok demektir zaten.
Ev süslemekten kastınız Noel ögeleri ile süslemek ise bu yılbaşı kutlamak olmuyor, Noel kutlamak oluyor. Bunu söylüyorum. Bugün ülkemizde bunu yapan çok. Misal, Bayram tatilini düşünün. 10 güne varıyor değil mi? Halbuki 10 günün hepsi bayram değil. Fakat fırsatı varken iliştiriyoruz. Bu da böyle bir şey. Noel ve Yılbaşı farklı şeyler. Fakat bizim ülkede millet 25 Aralık'ta Noel kutlama gibi bir ritüeli âdet hâline getiremiyor. Çünkü Müslüman bir toplumuz. Bundan ötürü de Yılbaşı gelince hazır fırsatı varken iliştiriyor millet. Karşı çıktığımız şey bu.

Sen bu şekilde Noel ögelerini evine sokmuyorsan ve sadece ailenle yemek yiyip geri sayım yapıyorsan kim sana ne diyebilir? Bunu ilk mesajımda da söyledim. Fakat siz bunun hakkında konuşmuyorsunuz. Siz bildiğiniz "Ağacı süslemek, şapkayı takmak gibi Noel ritüellerini yapan bir Müslüman; sırf bundan ötürü niçin dinden çıksın, günah işlesin. Bu son derece saçma." diyorsunuz. Ben de size saçma bir şey olmadığını anlatmaya çalışıyorum.

hahahahaa... duyanda insan kesip kan içiyoruz zannedecek. bu söylediklerimden bu denli mistik, zararlı arka planı nasıl çıkardınız hayret içersindeyim.
Hayretler içerisinde olan benim, dediklerimi anlamamak ve farklı yerlere çekmek için gösterdiğiniz bu inat göz yaşartıcı.

ayrıca peşin hükümde bulunduğumu sanmıyorum. ağaca koyduğu yıldız, süslediği pencere ile dinden çıkacağını düşünen kişinin tanrı inancını sorgulamamdan doğal bir şey ne olabilir?
Doğal olan şey, böyle düşünen kişinin neden böyle düşündüğünü anlamaya çalışmanızdır. Hâlâ mevzunun mücerret olarak şeyleri süslemek olduğunu zannediyorsunuz. Sanki biz de hayat boyu mutlak mânâda şeyleri süslemeye, kutlama yapmaya vesaire karşıymışız gibi tepki veriyorsunuz. Sonra da "Niye bana peşin hükümlü, ön yargılı dediniz? Öyle olduğumu zannetmiyorum." tarzı laflar ediyorsunuz. Size niye böyle bir şey diyorum sizce? Neyse, fazla uzadı. Konuya son mesajım idi. İyi forumlar.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,047,458
Üyeler
166,212
Son üye
Comiryo
Top Bottom