YKS tek çıkış yolu değil bunu milyarlarca kez tartışabilirim seviyeli bir şekilde. Aynı şekilde de toplum standartlarının altında olan herkes deli gibi çalışmaya mahkumdur sözü de haklı bir sözdür. Bu çalışma tabii ki de YKS de olabilir iş de olabilir, girişimcilik de olabilir. Bazı meslekler için üniversite şart ona bir şey diyemem bkz: Tıp bölümleri vb. Bazı meslekler için de ille de şart değildir, örn: Bilgisayar ve Yazılım Mühendislik bölümleri, nitekim evde adam akıllı öğrenmiş olan birinin github da yaptığı projelerle siz üniversiteyi bitirmeden sizin alamayacağınız maaşlarla çalışması gibi örnekler var. Üniversite'yi kötülemiyorum, eğitim sisteminin sorunlarından bahsediyorum. Nitekim iyi olsa böyle bir soru açılmazdı değil mi? Üniversite ortamı kültürünüzü geliştirir, sosyalleşirsiniz bir çok tecrübe edinirsiniz hayatınızda size çokça pozitif şeyler katar. İş mesleğe gelirse eğer üniversite tek öncülünüz değil bu konuda. İstediğiniz mesleği araştırıp kendiniz çabalayarak çok iyi yerlere gelebilirsiniz evden de çalışarak. Sonra şirketlere başvuru yapabilirsiniz.
Gelelim kısa özete; Üniversitedeki eğitim üniversitenin kalitesine bağlıdır, ülkedeki eğitim kalitesine bağlıdır. Tek çıkış yolu değildir ama size çokça deneyim kazandıran bir yoldur. Onun dışında gelişen teknoloji sayesinde uluslararası bir işleyiş söz konusu. Çalışmalarınızı her ulustan kişilerin görmesi mümkün. Mesleğinize kendinizi adadığınız sürece başarı kaçınılmaz olur. Onun dışında işe sadece para gözüyle bakmayın, kültürünüzü ve kişisel gelişiminizi aksatmayın. Nitekim iyi gelirlere sahip olup, cahil ve saygısız biri olabilirsiniz. Veya iyi kültüre sahip iyi üniversiteyi bitirmiş bir işsiz de. İş sizde bitiyor, gelişim sonsuz aynı zamanda bir sınava tutunacak kadar da basit değil.