İnceleme Android'ten iOS'e Geçiş Sürecim ve Google Ekosisteminden Soğuma Sürecim

Şu anda hangi platformu tercih ederdiniz?

• Android

Oylar: 6 54.5%
  • iOS

Oylar: 5 45.5%
  • Diğer (Belirtiniz)

Oylar: 0 0.0%

• Oy kullanan toplam üye
    11

prmdmnn

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
1,628
Merhaba! Bu günlerde teknolojik olarak kritik dönemden geçmekteyim ve bugünkü konum ise Android'ten soğuyup iOS'e geçmekle ilgili sürecimi detaylıca anlatacağım. İlk öncelikle Android ile tanışma sürecine değinmek isterim.

Android ile Tanışma Sürecim

İlk öncelikle şunu bahsetmeden geçmeyeceğim, ilk telefonum Android değildi ve ilk telefonum Symbian işletim sistemli Nokia 6070 modeliydi. 1.5 sene onu kullandıktan sonra babam yeni telefona geçince bana babamın eski telefonu Galaxy Y GT-S5360 bana kaldı ve böylelikle ilk Android telefonum oldu. Babam kendisine Grand Neo almıştı ve yaklaşık olarak 4 sene sağlıklı kullanabildi, ben ise 2 sene Galaxy Y'yi kullanıp Galaxy E5'e geçtim. Bu süreçte Google ekosistemini, Custom ROM ve Root işlemlerini öğrenmiştim ve Android'in teknik kısımlarından dolayı hoşuma gitmişti. Bu Android'e ilk bakış açımdı. Telefonda dokunmatik ekranla Angry Birds, Hill Climb Racing gibi oyunları oynamam beni büyülemişti ve hatta çok da hoşuma gitmişti.

Android'e Isınma Sürecim ve Olumlu Yaklaşım Sürecim

Bu kısım biraz daha uzun sürecek ama keyifli olur diye düşünüyorum. Galaxy E5'e geçtiğimden sonra yaklaşık olarak 2 sene kullandım ve bir nebze memnundum fakat yavaş bağlantı olması, daha yüksek performansa ihtiyaç duymamdan dolayı J7 Prime'a geçtim. J7 Prime'ı da 1.5 sene kullandım ama J7 Prime benim için dönüm meselesiydi. Çünkü ekosistemi iyicene tanıma sürecim buradan itibaren başlamıştı. J7 Prime'a da Custom ROM kurdum ve Custom ROM meselerine önceden az çok hakimdim ancak FRP kilidi kavramını öğrenmiştim. Belli bir süre Dirty Unicorns ROM'unu kullandım ve o ROM'da kamera sorunları yaşamıştım ancak performansı muazzamdı. J7 Prime'a sonradan tekrar Stock ROM yani Samsung Experience'a geçtim ve yaklaşık 6 ay kullandım.

Sonrasında tabii 1 - 1.5 sene Huawei Y6 2018 kullandım ama çok olumsuz deneyimden sonra babam bana Ramazan hediyesi olarak Redmi Note 8 Pro aldı ve onu da belli bir süre kullandım. Redmi Note 8 Pro önceki telefonlara kıyasla daha çok büyülemişti ve performansı beni çok tatmin etmişti. Y6 2018'den RN8 Pro'ya geçtiğimde tüy gibi her şeyi yapmaya başlamıştım. Çok ısınmasa aslında pek kötü cihaz değildi ama aşırı ısınma sorunundan dolayı o cihazı satıp Poco X3 Pro'ya geçmiştim. RN8 Pro'da AVB (Android Verified Boot) ve ADB / Fastboot kavramlarını öğrendim. Custom ROM'ları o cihazda da kullandım ve çok memnundum. Termux gibi GNU/Linux tarzı terminal öykünücü ve altsistemlerini de öğrenmeye, kavramaya başlamıştım. Bu süreçte Android'e çok ısınmaya başladım ve çok hoşuma gidiyordu. MIUI'ya tekrar geri döndüğümde ise her şey yine kötüye gitmeye başlamıştı ve pek memnun kalmamaya başladım her şeyden.

Android'ten Yavaş Yavaş Soğuma Sürecim

Olumludan başlayacağım. Poco X3 Pro'ya geçtikten sonra ilk sefer amiral misi deneyimine yaklaştım. SD860 SoC'si, UFS 3.1 depolaması beni aşırı büyülemişti ve hızından hayran kalmıştım. Yaklaşık olarak 6 ay kullandım. Custom ROM deneyimim bu cihazda da oldu ve MIUI'dan çok daha iyi deneyim yaşıyordum. Tabii sonrasında cihaz çok aşırı ısınmaya başladı ve çok az da olsa PMIC sorunlarını görmeye başlamıştım. PMIC sorunlarını görmeye başladıktan sonra bu cihazdan soğumaya ve dijital felaket risklerimi değerlendirmeye almaya başladım. Bu sırada babamın telefonu dökülüyordu ve babamın telefonunu değiştirme zamanı gelmişti. Babama Poco X3 Pro'yu verip bana sonradan S20 FE alınmıştı. S20 FE'yi de 1.5 sene kullandım yaklaşık olarak ve Android'e bakış açım yavaş yavaş değişmeye başlamıştı.

Olumsuz kısmına gelirsek RN8 Pro'dan itibaren zaten Android'e bakış açım bir tık soğuklaşmaya başlamıştı, çünkü Samsung'taki gibi Stock ROM deneyimim pek iyi değildi ve sürekli topluluk yapımı Custom ROM arayışındaydım. Ayrıca bazı amiral gemilerinde ciddi sıkıntıların olduğunu da görmeye başladığımdan sonra iPhone 11 gözüme çarptı Poco X3 Pro'yu almadan önce ve onun için para biriktirmeye başlamıştım bile ama sonrasında bütçemin yetmeyeceğini anlayıp S20 FE'ye çevirdim ama o zamanda da Exynos 990'lı model vardı ve aşırı ısınma sorunu vardı. Bu yüzden SD 865 modelini almayı ya da direkt olarak iPhone 11'i düşünmeye başlamıştım ama birisinin önerisiyle bomba gibi düşen Poco X3 Pro dikkatimi çekmişti ve kısa vadeli gelir kaybını düşünürek Poco X3 Pro'ya geçtim. MIUI sorunları yine baş gösteriyordu ve PMIC bug sorunu vardı. Bu sebeple artık Android telefonları artık kısmen üvey evlat olarak görmeye başlamıştım.

Sonrasında Poco X3 Pro babama geçtikten sonra S20 FE'ye geçtim ve biraz daha ılımlı bakmaya başlamıştım Android'e tekrardan. Samsung'un One UI arayüzü benim hoşuma gitmişti ve fazla sorunlu değildi. Android'teki destek yılının artmasından sonra benim daha çok ısınma sürecime girmesine sebep olmuştu ve artık S20 FE'ye bayağı ısınmıştım. Çok hoşuma gittiğinden dolayı en az 4 sene kullanmayı planlıyordum ama annemin telefonu ve eski cihazım olan J7 Prime artık ciddi yıpranma belirtileri göstermeye başladı, anneme de telefon almayı düşünüyordum ama annem pek sıcak bakmıyordu. J7 Prime'ın sorunlarının biraz daha fazla belirgin hâle geldikten sonra eski PC'yi acil bir şekilde satma ve ailemden destek alma kararıyla S23'e geçtim. S23'e geçtiğimde gerçekten memnundum, özellikle kamera ve SoC kısmından.

Android'teki İtibar Etme Seviyemin Çakılma ve Apple Ekosistemine Geçiş Sürecim

2022 yılında zaten S20 FE almıştım ama bir sorun vardı. One UI ROM'unun potansiyelini pek beğenmemiştim ve Custom ROM'a geçmek istemiştim ama bir sorun vardı. Şirketlerin sert politikaları nedeniyle Custom ROM sayısı yok denecek kadar az oldu ve Google'ın GSI sistemini duyurduktan sonra gerçekten azalma yaşamıştı. J7 Prime'da eFuse devresi ve S10 döneminden sonraki agresif eFuse devrelerinden sonra artık iOS gibi kapalı ekosisteme dönüşmesi an meselesi olacağı an meselesiydi. S20 FE'deki 3 yıllık yazılım güncellemesinin olması ama S21 serisinde de 3 yıllık yazılım güncellemesinin olması ama S21 ve sonrası serilerde 4 seneye çıkarılmasına da tepkiliydim ve S20 serisi kullanıcılarının üvey evlat konumuna alındığını düşünmeye itti. S23'ten sonraki S24'te de benzer durum yaşandı ve bu artık canımı sıkmaya başlamıştı. S23'ü kullanırken ilk başlarda pil süresinden ve yazılımından memnundum ancak sonrasında yazılımın zamanla garipleşmesi, pil optimizasyon sorunları gibi sorunlar çıktıkça daha da çok soğumadım değil. Sonrasında babamın telefonu olan Poco X3 Pro'daki PMIC sorunu iyicene çoğalmaya başlamıştı ve babamın telefonu kullanırken ki deneyimi çok etkilendiği için S23'ü babama verip tekrar bir süre Poco X3 Pro'ya geçtim ama o da ne? Artık benim deneyimimi olumsuz etkiliyordu ve acil bir telefon alma ihtiyacı duydum. O zaman bütçem pek el vermiyordu, kısa vadeli ve uzun vadeli bütçe kısmında Xiaomi 14T'ye karar kıldım.

Xiaomi 14T'yi kullanmaya başladığımda aslında büyük ekran deneyimi hoşuma gitmişti ve S23'teki 256GB alanımın biraz yetersiz olması gibi şikayetlerimin önünden geçmiştim. Zamanla kullandım ama sonrasında ekranın digitizer sorunları yaşamaya başladım. Yani hafif ghost touch ve hassasiyet sorunları ortaya çıkmaya başlamıştı. HyperOS'ten nispeten memnundum ama OTOTETSU gibi uygulamalarda biraz sıkıntılar yaşıyordum driver optimizasyonundan dolayı ve babamdan rica edip S23'ü kendime alıp 14T'yi babama verdim.

S23'e geçtikten sonra OneUI 7'ye geçtim ve yeni yazılımı benim hoşuma gitmişti ancak iOS'e geçmeyi düşündüren ciddi düşüncelerim asıl burada çıkmaya başladı. Çünkü yazılım hataları, yazılımsal veya donanımsal hataları görmeye başlamıştım. S23'te artık bazı uygulamalar saçmalamaya ve GPU odaklı ağır yüklerde artifact sorunu yaşamaya başladım ama pek umursamadım. Sonrasında ağır oyunlar açmaya çalıştığımda "Unexpected Render Error" tarzında GPU hataları almaya başlamıştım ve 3D Mark gibi uygulamalara da yansımıştı. GPU veya ciddi yazılımsal sorunlarının olduğunu anlamıştım ve dükkana emanet olan Poco X3 Pro'ya 3. kez geçmiştim. Poco X3 Pro'da ise pil şişmesi ve 4 yılın ardındaki yorgunluktan dolayı artık cihaz alım sürecini azami düzeye taşıdım. Bu süreçte Galaxy S25 ve iPhone modelleri arasındaydım, S23'te yaşadığım problemleriyle, MacBook Air M1 ile yaşadığım olumlu deneyimlerimle, Apple kullanıcılarının uzun ömürlü konusundaki övgüleri, Samsung ve Qualcomm'un ciddi eleştirilerinden dolayı artık uzun vadeli bütçeme dayanarak iPhone 16 almaya karar vermiştim. Uzun vadeli olarak rahat edeceğimi varsayarak biraz maddi olarak sıkışmaya karar verdim ve iPhone 16'yı almıştım. Sonrasında ise S23'ü sıfırladıktan sonra ağır GPU yüküne tekrar soktuğumda (geçici durum da olabilir) GPU artifacta girmemişti ve önceden yaşadığım "Unexpected Render Error" gibi hataları almamıştım, bu da benim garibime gitmişti ve aşırı derecede sinirimi bozdu. Artık hiçbir şekilde Google ve onunla alakalı ürünlerini kullanmamaya, protesto etmeye başlamıştım. iPhone 16'daki aşırı memnuniyetimle beraber de bu durum pekişmiş oldu.

Sonuç

Sonuç olarak artık Android devri benim için (büyük olasılıkla) kalıcı olarak kapandı. Android camiasındaki son gelişmeler ve son kullanıcı yorumlarına göre bakarsak aslında Android nispten kan kaybediyordu. Bu sebeple iPhone 16'ya geçişmin çok mantıklı bir seçim olduğunu anlamış oldum.

Ben de kısaca iphone14 kullanırken nothing phone 1'e geçtim tek problemi whatsappdan fotoğraf atarken veya açarken bi renderlama süresinde problem oluşu. Şişiyor mu memory leak mi var bilmiyorum ama gayet memnunum telefondan.

ne anlatıyon be abla gözünü seveyim be abi

Geri