QD-OLED ve WOLED karşılaştırması

h6ms1

80+
Reaksiyon skoru
0
Herkese merhabalar,
2K OLED bir monitör alacağım. Kendim de araştırmakla birlikte fikirlerinizi merak ediyorum. Aynı monitörün QD-OLED modelini mi yoksa WOLED modelini mi seçmeliyim? Bahsi geçen modeller:

GIGABYTE MO27Q28G 27" 280Hz 0.03ms HDMI DP G-Sync QHD HDR500 WOLED Gaming Monitör

GIGABYTE MO27Q2A 27" QD-OLED Gaming Monitor, QHD (2560x1440), 280Hz, 0.03ms GTG, Anti-Reflection, HDMI 2.1 & DisplayPort 1.4 & USB-C, DisplayHDR True Black 400, ClearMR 15000, KVM, Dahili Hoparlör

Kanka ben bunun yeni çıkan woledi hakkında birsürü yazılar okudum sanırım oledin bi tık daha iyisini yapmışlar

Herkese merhabalar,
2K OLED bir monitör alacağım. Kendim de araştırmakla birlikte fikirlerinizi merak ediyorum. Aynı monitörün QD-OLED modelini mi yoksa WOLED modelini mi seçmeliyim? Bahsi geçen modeller:

GIGABYTE MO27Q28G 27" 280Hz 0.03ms HDMI DP G-Sync QHD HDR500 WOLED Gaming Monitör

GIGABYTE MO27Q2A 27" QD-OLED Gaming Monitor, QHD (2560x1440), 280Hz, 0.03ms GTG, Anti-Reflection, HDMI 2.1 & DisplayPort 1.4 & USB-C, DisplayHDR True Black 400, ClearMR 15000, KVM, Dahili Hoparlör

Biri White OLED diğeri Quantum Dot OLED.

Temelde WOLED(White OLED) temel ışık kaynağı beyaz OLED. Üzerine kırmızı yeil mavi renk filtresi koyulduğu için renkleri bu filtreler aracılığı ile verir.
QD-OLED de ise biraz daha yeni teknoloji, temel ışık kaynağı mavi OLED. Üzerinde quantom dot tabakası var. Bu tabaka da mavi ışığın bir kısmını kırmızı ve yeşil renge çeviriyor.
Yani ikisi arasındaki fark biri renk üretimini fiziki filtreler ile yaparken diğeri ışığın dalga boyunun çevrilmesi/ayarlanmasıyla yapılıyor.

WOLED (White OLED)
Daha parlak beyaz, daha ucuz, uzun ömürlü.
Renk canlılığı QD-OLED kadar iyi değil.
QD-OLED (Quantum Dot OLED)
Daha canlı renkler, geniş renk gamı, daha iyi görüş açısı.
Üretim maliyeti yüksek, mavi OLED ömrü kısa.

Biri White OLED diğeri Quantum Dot OLED.

Temelde WOLED(White OLED) temel ışık kaynağı beyaz OLED. Üzerine kırmızı yeil mavi renk filtresi koyulduğu için renkleri bu filtreler aracılığı ile verir.
QD-OLED de ise biraz daha yeni teknoloji, temel ışık kaynağı mavi OLED. Üzerinde quantom dot tabakası var. Bu tabaka da mavi ışığın bir kısmını kırmızı ve yeşil renge çeviriyor.
Yani ikisi arasındaki fark biri renk üretimini fiziki filtreler ile yaparken diğeri ışığın dalga boyunun çevrilmesi/ayarlanmasıyla yapılıyor.

WOLED (White OLED)
Daha parlak beyaz, daha ucuz, uzun ömürlü.
Renk canlılığı QD-OLED kadar iyi değil.
QD-OLED (Quantum Dot OLED)
Daha canlı renkler, geniş renk gamı, daha iyi görüş açısı.
Üretim maliyeti yüksek, mavi OLED ömrü kısa.
Bu tandem woled. Renklerde QD oled den iyi. Hangisinin daha uzun ömürlü olduguna dair kesin bir bilgi yok. Chatgpt sallamıs.

1760387058691.webp
Bu iki monitörü karşılaştırdığımda en bariz farkı görselde de görebileceğiniz parlaklık değerlerinde ve HDR değerlerinde olduğunu gördüm. Ayrıca izlediğim incelemelerde WOLED modelin daha mat bir yüzeye sahip olduğundan da bahsediliyordu ancak bilgisayarı genelde akşam-gece saatlerinde kullandığımdan pek fark etmeyeceğine karar verdim. Pratikte ne kadar gözle görülür farklar olacağını bilemiyorum ancak yorumlarınız benim için kıymetli. Hepinize teşekkürler

Alıntıyı görüntüleBu iki monitörü karşılaştırdığımda en bariz farkı görselde de görebileceğiniz parlaklık değerlerinde ve HDR değerlerinde olduğunu gördüm. Ayrıca izlediğim incelemelerde WOLED modelin daha mat bir yüzeye sahip olduğundan da bahsediliyordu ancak bilgisayarı genelde akşam-gece saatlerinde kullandığımdan pek fark etmeyeceğine karar verdim. Pratikte ne kadar gözle görülür farklar olacağını bilemiyorum ancak yorumlarınız benim için kıymetli. Hepinize teşekkürler
Gigabyte alırdım.

GIGABYTE MO27Q28G 4. nesil panel kullanıyor, bu panel 2025 yılında LG display tarafından üretildi. ve yeni yeni markalar bu paneli kullanan ürünlerini duyurmaya satışa sunmaya başladı. WOLED tarafında en güncel panel teknolojisi şuan Tandem RGB Oled teknolojisi.
QD-OLED Panel teknolojisine göre en büyük artıları
  • daha iyi parlaklık, hem sdr hem hdr'de çok daha yüksek peak değeri HDR'de1500nits güzel bir rakam
  • onaylanmış Vesa HDR true black 500 sertifikası
  • enerji tasarrufu %20 daha düşük güç tüketimi
  • Daha iyi renk gamı
  • daha uzun kullanım ömrü
QD-OLED'ler 3.nesil WOLED'ler ile karşılaştırıldığında çok daha iyi renk gamı sunabiliyordu. ve refresh rate oranları ilk versiyonlarında 360hz civarıydı. sonra 240hz versiyonları da piyasaya sürüldü. 4.nesil woled panel ile renk doğruluğu açığı kapandı diyebiliriz. %99.5 DCI-P3 gamı sunabiliyor, refresh rate oranlarıda biraz iyileştirildi.

son çıkan 3.5 nesil diyebileceğim QD-OLED 500hz ulaşan panellerde True Black 500 sertifikası var. ama peak değeri olarak 1000 nite kadar ulaşabiliyor.

QD-OLED paneller kullandığı panel katmanı yapısından ötürü monitör kapalıyken bakarsınız panel'in net siyah olmadığını morumsu bir gözüktüğünü fark edersiniz. bu problem değildir monitörün panel yapısından ötürüdür. genelde bunu sorun olarak gören bir kitle var. bu açıdan yazayım dedim. QD-OLED paneller böyle arkadaşlar.

Üreticisine göre her iki panelde de Mat veya Glossy kaplama kullanılabilir. kişisel zevkinize göre bu duruma karar vermelisiniz kimi glossy panel sevebilir kimisi mat panel

bu iki monitör özelinde daha yeni bir panel teknolojisi olmasından ötürü GIGABYTE MO27Q28G tavsiye edebilirim fiyatı da fena değil. 4.nesil WOLED'lere karşı samsung tarafınında atak yapması gerekiyor keza şuan itibariyle 4.nesil woled'ler refresh rate dışında kağıt üzerinde daha iyi

Son düzenleme:
Geri