9800X3D DDR5 6000 Mhz CL 30 Overclock Rehber (Güncellendi)

Aklıma eski ramlerim geldi ne zamanlardı be o7
Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle
Meşakkatli 😁
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Tamamdır sizin önerileriniz üzerine denemeler yapacağım şuan pboyu autoda bırakıp ram ayarlarınızı kopyaladım vsoc 1.25’e sabitledim sorun görmedim dünden beri
Benim ayarlarda kal en son verdiğim, akşam da per core icin ne yapman gerektiğini yazarım

Tamamdır sizin önerileriniz üzerine denemeler yapacağım şuan pboyu autoda bırakıp ram ayarlarınızı kopyaladım vsoc 1.25’e sabitledim sorun görmedim dünden beri
bu video da detaylı anlatımı var. Statuscore ve ryzenstd ile yaptım ben benim undervolt ayarını, benim undervolt ayarlarım stabil ve sorunsuz şekilde, +200 pbo, per core 20/35(best second)/35(best first)/20/17/17/22/22 (0 to 7 core) olarak tespit ettim. Best iki core mi 30 da sabitledim. Fazlası gereksiz. Biraz uğraştırıcı ancak kesin ve en etkili yöntem bu. Herkeste değerler farklı. Kusursuz bir undervolt için per core önemli.

bu video da detaylı anlatımı var. Statuscore ve ryzenstd ile yaptım ben benim undervolt ayarını, benim undervolt ayarlarım stabil ve sorunsuz şekilde, +200 pbo, per core 20/35(best second)/35(best first)/20/17/17/22/22 (0 to 7 core) olarak tespit ettim. Best iki core mi 30 da sabitledim. Fazlası gereksiz. Biraz uğraştırıcı ancak kesin ve en etkili yöntem bu. Herkeste değerler farklı. Kusursuz bir undervolt için per core önemli.
biraz meşaketli gözüküyor hafta sonu boş vaktimde deneyeceğim yardımlarınız çok teşekkür ederim.

Hocam konudaki ramler için öneriniz var mıdır?

Hocam konudaki ramler için öneriniz var mıdır?

####09/09/2025#### (Güncelleme) [6200 MHZ CL 28]
Sıkı zamanlar olmasına rağmen herkesin deneyebileceği CL 28 Timingler Stabilite sorunu yaşayabilirsiniz ancak %70 çalışacaktır.
İlk zamanlamalar; tCL:28 tRCD:36 TCDR: 36 tRP:32 tRAS: 40 ikincil zamanlamalar; tRC: 72 tWR: 48 tREFI: 50000(max 65k yenileme ısıyı çok arttırır.) tRFC: 416(Hynix A Kitler Max 372 Yapar, bundan daha aşağı değer verimsizdir. - 400 stabil değerdir. Sıcaklığı arttırır.) tRTP: 12 tRRDL: 8 tRRDS: 4 tFAW: 20 tWTRL: 14 tWTRS: 4 tRDRDSCL: 4 tRDRDSC: 1 tRDRDSD: Auto tRDRDDD: Auto tWRWRSCL: 4 tWRWRSC: 1 tWRWRSD: Auto tWRWRDD: Auto tWRRD: 4 tRDWR: 16
Fclk: 2200 (imc kalitesi gold)
Fclk: yemezse 2100 ve ya üstü 2200 e en yakın değer (imc kalitesi silver)
Fclk: 2000/2100 arası (imc kalitesi bronz)
Dram voltaj: 1.48 başlangıç, cl-28 hynix A dieların voltaj toleransları yeni seride daha düşük. ( stabil olana kadar düşür )
Dram Ddq: (1.40 safe)
Dram Io: (1.40 safe 1.43-1.48 max ancak uzun vadede işlemci ram kontrolcünü zayıflatabilir riskli. En çok dikkat etmeniz gereken bu voltaj dikkat edin. İşlemcim bozuldu diye ağlarsınız...)
Vsoc: 1.25 safe - 1.28 safe - 1.30 MAX uzun vadede imc zayıflatır.)
UCLK DIV1 Mode: UCLK=MEMCLK
Ram Hızı: 6200 mts
Power down enable: DISABLE yap

#####################
M die olduğu için tRFC 372 yapamayacaksın, tRFC 460 değiştirerek dene, m die kitlerin oc performansi a dielara göre bir tık düşük, bilgin olsun. tREFI 65k max la, çok ısınırsa 50k ya çek, bunları yapmadan önce pbo ve undervolt kapat, bios yedeği al, stabilite testlerini mutlaka yapmalısın.

####09/09/2025#### (Güncelleme) [6200 MHZ CL 28]
Sıkı zamanlar olmasına rağmen herkesin deneyebileceği CL 28 Timingler Stabilite sorunu yaşayabilirsiniz ancak %70 çalışacaktır.
İlk zamanlamalar; tCL:28 tRCD:36 TCDR: 36 tRP:32 tRAS: 40 ikincil zamanlamalar; tRC: 72 tWR: 48 tREFI: 50000(max 65k yenileme ısıyı çok arttırır.) tRFC: 416(Hynix A Kitler Max 372 Yapar, bundan daha aşağı değer verimsizdir. - 400 stabil değerdir. Sıcaklığı arttırır.) tRTP: 12 tRRDL: 8 tRRDS: 4 tFAW: 20 tWTRL: 14 tWTRS: 4 tRDRDSCL: 4 tRDRDSC: 1 tRDRDSD: Auto tRDRDDD: Auto tWRWRSCL: 4 tWRWRSC: 1 tWRWRSD: Auto tWRWRDD: Auto tWRRD: 4 tRDWR: 16
Fclk: 2200 (imc kalitesi gold)
Fclk: yemezse 2100 ve ya üstü 2200 e en yakın değer (imc kalitesi silver)
Fclk: 2000/2100 arası (imc kalitesi bronz)
Dram voltaj: 1.48 başlangıç, cl-28 hynix A dieların voltaj toleransları yeni seride daha düşük. ( stabil olana kadar düşür )
Dram Ddq: (1.40 safe)
Dram Io: (1.40 safe 1.43-1.48 max ancak uzun vadede işlemci ram kontrolcünü zayıflatabilir riskli. En çok dikkat etmeniz gereken bu voltaj dikkat edin. İşlemcim bozuldu diye ağlarsınız...)
Vsoc: 1.25 safe - 1.28 safe - 1.30 MAX uzun vadede imc zayıflatır.)
UCLK DIV1 Mode: UCLK=MEMCLK
Ram Hızı: 6200 mts
Power down enable: DISABLE yap

#####################
M die olduğu için tRFC 372 yapamayacaksın, tRFC 460 değiştirerek dene, m die kitlerin oc performansi a dielara göre bir tık düşük, bilgin olsun. tREFI 65k max la, çok ısınırsa 50k ya çek, bunları yapmadan önce pbo ve undervolt kapat, bios yedeği al, stabilite testlerini mutlaka yapmalısın.
Bir başka forumda da şu değerleri önerdiler. Bunlara ne diyorsunuz hocam?

Ekler

• 1000021038.webp
    1000021038.webp
    33.5 KB · Hit: 6
  • 1000021041.webp
    1000021041.webp
    78.9 KB · Hit: 6
Bu ve arkadaşın ayarları herkese uygun değil iki oc de de bazı timing leri çok düşürmüşler bazıları da yüksek bu tamamen çipin kalitesine göre değişiyor aynı değerleri versen çalışma ihtimali düşük. Kendi sistemlerine göre deneye deneye bulmuşlar. Bu kadar çok vakit harcamaya gerek yok elde edilen performans farkı uğraşmaya değecek kadar yok, sadece zevk için hobi olarak yapılan bir şey. Zaten ben anlamadım bu kadar uğraşı 6000Mhz de niye yapmışlar. 8000Mhz ya da 8200Mhz` de uğraşmaları gerekirdi. Thaipoon Burner`i aç EPPDROOM` dan SS at bellek çipine bakalım, ortalama bir değer vereyim onu yap geç.

Bu ve arkadaşın ayarları herkese uygun değil iki oc de de bazı timing leri çok düşürmüşler bazıları da yüksek bu tamamen çipin kalitesine göre değişiyor aynı değerleri versen çalışma ihtimali düşük. Kendi sistemlerine göre deneye deneye bulmuşlar. Bu kadar çok vakit harcamaya gerek yok elde edilen performans farkı uğraşmaya değecek kadar yok, sadece zevk için hobi olarak yapılan bir şey. Zaten ben anlamadım bu kadar uğraşı 6000Mhz de niye yapmışlar. 8000Mhz ya da 8200Mhz` de uğraşmaları gerekirdi. Thaipoon Burner`i aç EPPDROOM` dan SS at bellek çipine bakalım, ortalama bir değer vereyim onu yap geç.
Normalde çiplerine bakarak alırdım ama 8500 e aldım bu ramleri o yüzden çok sorgulamadım.

Ekler

• 1.webp
    1.webp
    68.9 KB · Hit: 3
6400 1/1 modda acsan bile stabil kalman icin saatlerini harcaman lazim ve aşırı hassas ayar ister, sistem açılsa bile çoğu testte başarısız kalabilme ihtimali cok yuksek, cok nadir işlemciler sıkı ayarlarla stabil kalabilme yetenegine sahip, bi dene bakalim, hem io hem vsoc voltajlarin da sınırlarda gezmek pek hoş degil uzun süreli kullanım düşünüyorsan, fclk 6400 de mutlaka 2200 olmali tam verim icin.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Dram voltaji vermekten korkmana gerek yok, cl icin, ancak diğer iki degeri de stabilite icin arttırmak gerekecek, vsoc ve io voltajlarina cok dikkat etmeni şiddetle tavsiye ederim. Zamanla imc zayıflar.

Neden 8000/8200 degil de 6200 kısmını açıklayayım riskli vsoc ve io voltajlarindan korunabilmek icin 6200 mhz tercih ettim, uzun süreli kullanım da imc zayıflamasi kaçınılmaz, bakın bozulur demiyorum, zayiflar diyorum. İkinci sebep ise dram voltaji artacağını icin; termal dengede stabil kalabilmek daha kolay, ben zaten verdigim degerleri referans olarak verdim, çoğu kişi de calisiyor, calismayan kısım genelde fclk oluyor tamamen imcye bagli onu da deneyerek buluyorlar, kimisinin kasasının termali yuksek olduğu için refi ve trfc ile bunu dengeliyor ama genel olarak verdigim degerler çoğu hynix a die kitte çalışacaktır, calismayan da çöken sistemler de yapacakları şeyler belli zaten. Deneme-yanılma. Ancak bu konu da asil dikkat edilmesi gereken sey default ya da expo profillerin cok kotu olduğu.

Geri