Çözüldü✓ RTX 5080 düşük GPU kullanımı ve düşük FPS sorunu

onur3ds

80+
Reaksiyon skoru
4
Merhaba, uzun araştırmalar ve denemeler yapmama rağmen sonuca ulaşamayınca konu açmak istedim. 3060 Ti ekran kartı kullanıyordum ve PSU ve ekran kartı güncellemesi yaptım ciddi bir FPS düşüş problemi yaşıyorum. Yaptığım işlemleri ve sistemin donanımlarını yazıyorum.

Yaptığım işlemler:
DDU ile ekran kartı driver temizleme ve temiz güncel kurulum.
BIOS sürüm güncelleme.
Windows 11 temiz format ve güncelleme.

Sitem:
Anakart: Gigabyte B650M DS3H AMD B650 Soket AM5
İşlemci: Ryzen 9 7950X
RAM: G.Skill 64 GB Z5 DDR5 6000MHz
Ekran Kartı: ASUS Prime RTX 5080
SSD: Adata 1TB Legend 850 Lite NVMe M.2
PSU: ASUS Prime AP-850G 80+ Gold 850W PCI-e 5.0 ve ATX 3.0
Monitör: ASUS TUF GAMING VG27AQML1A 27 - 2560x1440 - 2 Adet

Sorun:

3060 Ti ekran kartı ile PUBG oyununda en düşük ayarlarda AVG 165 FPS alıyordum, 5080 ile AVG 120 FPS en düşük ayarlar. (5080 - GPU kullanımı %30-35) (CPU kullanımı %10-15)
3060 Ti ekran kartı ile PUBG oyununda Full ayarlarda AVG 105 FPS alıyordum, 5080 ile AVG 140 FPS Full ayarlarda. (5080 - GPU Kullanımı %50-55) (CPU kullanımı %10-15)
Aynı testi ETS 2, CS2, Payday2 gibi oyunlarda da denedim sonuç aynı.

Özet: FurMark testine sorun gözükmüyor ama oyunlara gelince %30-%45 ekran kartı kullanıp düşük FPS alıyorum. Darboğaz yapması için bir neden bulamadım.

Çizim programlarında veya Adobe Premiere de problem yaşamıyorum.

Ekler

• Screenshot_1.webp
    Screenshot_1.webp
    25.6 KB · Hit: 29
  • Screenshot_2.webp
    Screenshot_2.webp
    49.4 KB · Hit: 27
Merhaba, uzun araştırmalar ve denemeler yapmama rağmen sonuca ulaşamayınca konu açmak istedim. 3060 Ti ekran kartı kullanıyordum ve PSU ve ekran kartı güncellemesi yaptım ciddi bir FPS düşüş problemi yaşıyorum. Yaptığım işlemleri ve sistemin donanımlarını yazıyorum.

Yaptığım işlemler:
DDU ile ekran kartı driver temizleme ve temiz güncel kurulum.
BIOS sürüm güncelleme.
Windows 11 temiz format ve güncelleme.

Sitem:
Anakart: Gigabyte B650M DS3H AMD B650 Soket AM5
İşlemci: Ryzen 9 7950X
RAM: G.Skill 64 GB Z5 DDR5 6000MHz
Ekran Kartı: ASUS Prime RTX 5080
SSD: Adata 1TB Legend 850 Lite NVMe M.2
PSU: ASUS Prime AP-850G 80+ Gold 850W PCI-e 5.0 ve ATX 3.0
Monitör: ASUS TUF GAMING VG27AQML1A 27 - 2560x1440 - 2 Adet

Sorun:

3060 Ti ekran kartı ile PUBG oyununda en düşük ayarlarda AVG 165 FPS alıyordum, 5080 ile AVG 120 FPS en düşük ayarlar. (5080 - GPU kullanımı %30-35) (CPU kullanımı %10-15)
3060 Ti ekran kartı ile PUBG oyununda Full ayarlarda AVG 105 FPS alıyordum, 5080 ile AVG 140 FPS Full ayarlarda. (5080 - GPU Kullanımı %50-55) (CPU kullanımı %10-15)
Aynı testi ETS 2, CS2, Payday2 gibi oyunlarda da denedim sonuç aynı.

Özet: FurMark testine sorun gözükmüyor ama oyunlara gelince %30-%45 ekran kartı kullanıp düşük FPS alıyorum. Darboğaz yapması için bir neden bulamadım.

Çizim programlarında veya Adobe Premiere de problem yaşamıyorum.
Her şeyi fulleyince noluyor?

AVG 140 FPS Full ayarlarda. Ama yine GPU kullanımı %50-55 bandında geziyor. Youtube de benzer sistem 2k monitör 300+ fps ile geziyor

AVG 140 FPS Full ayarlarda. Ama yine GPU kullanımı %50-55 bandında geziyor. Youtube de benzer sistem 2k monitör 300+ fps ile geziyor
Hwinfo ile cpunun clock hızını
Gpu z ile bus interfacei
Cpu z ile rami

Bi kontrol ettiniz mi?

O kadar detaylı bilgim yok, hangilerini kontrol etmem gerekiyor bu ekran görüntülerinden.

Ekler

• Screenshot_1.webp
    Screenshot_1.webp
    90.2 KB · Hit: 18
  • Screenshot_2.webp
    Screenshot_2.webp
    70.1 KB · Hit: 20
  • Screenshot_3.webp
    Screenshot_3.webp
    53.9 KB · Hit: 16
  • Screenshot_4.webp
    Screenshot_4.webp
    49.1 KB · Hit: 18
O kadar detaylı bilgim yok, hangilerini kontrol etmem gerekiyor bu ekran görüntülerinden.
Oyun açıkken hwinfoyu sensör modunda açmanız gerek bu sayede boost clockta çalışıp çalışmadığına bakabilirsiniz.
Cpu Z ile memory kısmına bakmanız lazım 3000 mhz mi 1:1 de mi diye
Gpu Z ilede bus interface kısmına bakacaksınız orada PCIe x16 5.0 @x16 5.0 yazıyor mu diye

Tamamdır, değerlere bakıp bilgi vereceğim. Söylediğiniz değerler bende yanlış çıkarsa düzeltmek için neler yapmamız gerekiyor

Bios'ytan APU'yu ve 2. CCD'yi kapatıp oyunlardaki değerlerine tekrar bakar mısın?

Tamamdır, değerlere bakıp bilgi vereceğim. Söylediğiniz değerler bende yanlış çıkarsa düzeltmek için neler yapmamız gerekiyor
Nerede bozukluk varsa ona göre bakacağız sorunu görmeden çözümü bulamayız birde mesajları cevapla yaparak yazın ki bildirim atsın

Bios'ytan APU'yu ve 2. CCD'yi kapatıp oyunlardaki değerlerine tekrar bakar mısın?
Cevabınız için çok teşekkürler, söylediklerini araştırarak yaptım biostan ama sonuç aynı %50 gpuyu geçmiyor ve düşük fps veriyor
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Nerede bozukluk varsa ona göre bakacağız sorunu görmeden çözümü bulamayız birde mesajları cevapla yaparak yazın ki bildirim atsın
Oyun açıkken söylediğiniz programların ekran görüntülerini aldım sorun devam ediyor %45-%50 gpu kullanımını geçmiyor ve düşük fps veriyor. Herhangi bir fps sınırlaması yok. Nvidia ayarı yüksek performansta.

Ekler

• Screenshot_1.webp
    Screenshot_1.webp
    119.8 KB · Hit: 13
  • Screenshot_2.webp
    Screenshot_2.webp
    48 KB · Hit: 13
  • Screenshot_3.webp
    Screenshot_3.webp
    52.6 KB · Hit: 13
Cevabınız için çok teşekkürler, söylediklerini araştırarak yaptım biostan ama sonuç aynı %50 gpuyu geçmiyor ve düşük fps veriyor

Oyun açıkken söylediğiniz programların ekran görüntülerini aldım sorun devam ediyor %45-%50 gpu kullanımını geçmiyor ve düşük fps veriyor. Herhangi bir fps sınırlaması yok. Nvidia ayarı yüksek performansta.
Sorun anakart gibi duruyor. PCIe 5.0 desteği yok gibi görünüyor sistem parçaları iyi ama anakart yeterli değil B850 x670e x870 gibi bir karta geçmek lazım sanırım sorun burada ekran kartı 4.0 ile çalışıyor birde sistemde çok fazla sata ssd var onların bağlantısını kesip tekrar dener misin? Yanlış bir fikir yürütmede olabilir bu

Büyük ihtimal bendede ayni sorun var. RTX 5070 ti ekran kartına sahibim oyunlar akıcı gelmiyor gibi hissediyorum. Arada ani FPS düşüşüde yaşıyorum. Mesela nadiren Fortnite oynarım oyun çok kasıyor bende. Aktif olarak silent hill 2 oynuyorum FPS drop giriyor. Uygun bir vakite PC formatlıcam herşeyi sıfırdan kurayım. Sistemi ilk toplarken ekran kartsız kullandım işlemciyle idare ediyordum. Sonradan ekran kartını taktim islemciyide kapatmıştım biostan ama belki sorunum ondandır.

Sorun anakart gibi duruyor. PCIe 5.0 desteği yok gibi görünüyor sistem parçaları iyi ama anakart yeterli değil B850 x670e x870 gibi bir karta geçmek lazım sanırım sorun burada ekran kartı 4.0 ile çalışıyor birde sistemde çok fazla sata ssd var onların bağlantısını kesip tekrar dener misin? Yanlış bir fikir yürütmede olabilir bu
CPU-Z ekran görüntülerini ekliyorum. Burada PCI Express 5.0 sizin bahsettiğiniz PCle 5.0 Desteği mi? Değerlere bakma şansınız var mı?

Büyük ihtimal bendede ayni sorun var. RTX 5070 ti ekran kartına sahibim oyunlar akıcı gelmiyor gibi hissediyorum. Arada ani FPS düşüşüde yaşıyorum. Mesela bazen Fortnite oynadım can sıkıntısından oyun çok kasıyor bende. Uygun bir vakite PC formatlıcam herşeyi sıfırdan kurayım. Sistemi ilk toplarken ekran kartsız kullandım işlemciyle idare ediyordum. Sonradan ekran kartını taktim islemciyide kapatmıştım biostan ama belki sorunum ondandır.
Ben 2 kere format attım çözüme ulaşamadım maalesef. Sorun farklı bir şey ama 1 hafta 10 gündür çözemedim

CPU-Z ekran görüntülerini ekliyorum. Burada PCI Express 5.0 sizin bahsettiğiniz PCle 5.0 Desteği mi? Değerlere bakma şansınız var mı?

Ekler

• Screenshot_1.webp
    Screenshot_1.webp
    36.4 KB · Hit: 13
  • Screenshot_2.webp
    Screenshot_2.webp
    30.1 KB · Hit: 14
  • Screenshot_3.webp
    Screenshot_3.webp
    24.2 KB · Hit: 13
  • Screenshot_4.webp
    Screenshot_4.webp