RTX 5070 Ti ve i5-14600KF Sistemde nvlddmkm.sys Hatası ve GPU Testinde Kapanma

MUKAN

80+
En İyi Cevap
1
Reaksiyon skoru
105
Sistem Bileşenlerim:
GPU: ZOTAC RTX 5070 Ti Gaming Solid Core OC
CPU: Intel Core i5-14600KF (360mm soğutucu)
Anakart: MSI PRO Z790-P WIFI (BIOS Güncel)
PSU: MSI 750W 80 Plus Bronze
RAM: 32GB DDR5 5600MHz
İşletim Sistemi: Windows 11 (Güncel)
Yaşadığım Sorunlar:
Rastgele Çökmeler: Oyunlarda (Örn: Test Drive Unlimited Solar Crown) belirsiz zamanlarda oyun çöküyor. Minidump incelemesinde hata kodu hep 0x141 (nvlddmkm.sys) olarak görünüyor.

GPU Stres Testi Hatası: OCCT ile GPU testi yaptığımda sistem yarım saat sonunda reset attı fakat hata kodu yok ama minidump dosyasında yine aynı hata gözüküyor.

İlginç Durum: Hem işlemciyi hem ekran kartını %100 yük altına sokan OCCT Power Testi'ni 20 dakikadan fazla sorunsuz geçiyorum. Sorun sadece tek başına GPU yüklendiğinde veya dinamik oyun sahnelerinde tetikleniyor.

Güç Girişi: Kart üzerindeki güç konnektörü (yeni model maks 300w veriyor) tam oturmuş durumda ve üzerindeki yeşil LED yanıyor.

Denediğim Çözümler:
-BIOS en son sürüme güncellendi.
-DDU ile temiz sürücü kurulumu yapıldı.
-Sıcaklıklar normal (stres testinde maks GPU 70°C civarı).
-Ekran kartı desteği mevcut sarkma yok.
-Nvidia yüksek performans modu açık.

Donanımsal bir arıza tespiti için yapılan VRAM ve GPU testlerinde hata kodu alınmadı.

Şüphelendiğim Noktalar:
750W Bronze PSU'nun RTX 5070 Ti'ın anlık voltaj sıçramalarını karşılayamaması.

Bu sorunu daha yüksek wattlı bir PSU ile çözebilir miyim yoksa kartın kendisinde mi bir sorun var?

Diğer oyunları bunun kadar denemedim hocam. Hatalar rastgele çıktığı için vakit çok alıyor.

BIOS'tan ekran kartını PCI-e 5 yerine 4, yine hata olursa 3 çalıştırmayı dener misiniz? VRAM ve OCCT Power testlerinde crash olmuyorsa bir de bunu deneyelim. Anakartta veya kasada klavye, fare dışında fuzuli bağlantılar varsa onları da sökmenizi öneririm

BIOS'tan ekran kartını PCI-e 5 yerine 4, yine hata olursa 3 çalıştırmayı dener misiniz? VRAM ve OCCT Power testlerinde crash olmuyorsa bir de bunu deneyelim. Anakartta veya kasada klavye, fare dışında fuzuli bağlantılar varsa onları da sökmenizi öneririm
Gen 4'e ayarladım. Birde bilgisayarı yeniden başlatınca ethernet gidiyor bazen de USB'lerden çalışmayan oluyor. Bilgisayarı tamamen kapatıp açınca düzeliyor.

Gen 4'e ayarladım. Birde bilgisayarı yeniden başlatınca ethernet gidiyor bazen de USB'lerden çalışmayan oluyor. Bilgisayarı tamamen kapatıp açınca düzeliyor.

Güç planı ayarlarından USB askıya alma ayarını "Devre dışı" yapın hocam eğer yapmadıysanız. Fast Boot açıksa onu da kapatın stabilizasyonunu bozuyor Windows'un. CMD'yi yönetici olarak çalıştırıp "powercfg /h off" kodunu da yazın hibernate açıkken random crash yaşadığım olmuştu

Güç planı ayarlarından USB askıya alma ayarını "Devre dışı" yapın hocam eğer yapmadıysanız. Fast Boot açıksa onu da kapatın stabilizasyonunu bozuyor Windows'un. CMD'yi yönetici olarak çalıştırıp "powercfg /h off" kodunu da yazın hibernate açıkken random crash yaşadığım olmuştu
Fast Boot kapalı durumda.
Tüm sürücüler güncellendi ve şu an için herhangi bir sorun görünmüyor.(USB ve Ethernet)

Ancak yaşadığım siyah ekran probleminin nedenini bir türlü tespit edemedim.
Ekran kartına VRAM dâhil olmak üzere stres testleri uyguladım, herhangi bir hata ile karşılaşmadım.
RAM’leri MemTest ile test ettim, sonuçlar sorunsuz.
İşlemciyi Intel’in kendi test yazılımı ile denedim, bir problem bulunmadı.
Güç kaynağını zaten değiştirdim.
SSD’yi önceki sistemimde sorunsuz kullandığım için ondan kaynaklı bir sorun olacağını düşünmüyorum.
Anakartın PCI Express slotunda HWInfo üzerinden herhangi bir hata görünmüyor.
Sıcaklık ve voltaj değerleri normal seviyelerde.
3DMark test sonuçları da normal.
İşlemci varsayılan (default) ayarlarda çalışıyor.
Windows 11 güncel durumda.
Chipset ve ekran kartı sürücüleri güncel.
Arka planda ekstra çalışan bir yazılım yok.
Ekran kartı güç kablosu düzgün ve tam takılı.
Ekran kartı için destek aparatı kullanılıyor.
Oyun dosyaları doğrulandı.

Ekler

• 1000035882.webp
    1000035882.webp
    2.2 MB · Hit: 12
  • 1000035868.webp
    1000035868.webp
    1.2 MB · Hit: 11
  • 1000035859.webp
    1000035859.webp
    3.7 MB · Hit: 8
  • 1000035829.webp
    1000035829.webp
    3.9 MB · Hit: 10
  • 1000035825.webp
    1000035825.webp
    2.3 MB · Hit: 10
  • 1000035824.webp
    1000035824.webp
    1.2 MB · Hit: 9
  • 1000035823.webp
    1000035823.webp
    3.7 MB · Hit: 10
  • 1000035822.webp
    1000035822.webp
    3.5 MB · Hit: 8
  • 1000035821.webp
    1000035821.webp
    3.5 MB · Hit: 8
  • 1000035820.webp
    1000035820.webp
    2 MB · Hit: 8
  • 1000035805.webp
    1000035805.webp
    2 MB · Hit: 8
  • 1000035777.webp
    1000035777.webp
    2.4 MB · Hit: 11
  • 1000035759.webp
    1000035759.webp
    524.6 KB · Hit: 12
  • 1000035753.webp
    1000035753.webp
    492.9 KB · Hit: 12
  • 1000035754.webp
    1000035754.webp
    398.8 KB · Hit: 12
  • 1000035747.webp
    1000035747.webp
    420.3 KB · Hit: 13
  • 1000035749.webp
    1000035749.webp
    840.5 KB · Hit: 11
Tüm sürücüler güncellendi ve şu an için herhangi bir sorun görünmüyor.(USB ve Ethernet)

Ekran kartına VRAM dâhil olmak üzere stres testleri uyguladım, herhangi bir hata ile karşılaşmadım.
SSD’yi önceki sistemimde sorunsuz kullandığım için ondan kaynaklı bir sorun olacağını düşünmüyorum.
Kartın voltaj değişimlerinde kararsızlık var. Donanımsal bir arıza yapabileceğin bir şey yok. Ekran kartını garantiye göndermen lazım. Ama bu durumu belirt iyice.

dostum yerinde olsam, işlemciden de şüphelenirim mavi ekranın nvlddmkm.sys'den olması ekran kartının sıkıntılı olduğu anlamına gelmez çoğu zaman bellek ve cpu tarafı kararsız çalışırsa ekran kartınında düzgün çalışmasını engelleyebilir,

çoğu kişi unutmuş olabilir ama 13 ve 14. nesil intel işlemcilerde 2024 yılında kararsızlık sorunu yaşanmıştı yüksek voltajdan ötürü hatta bu konuda çok bios güncellemeleri de aldı. ama bir şekilde sebepsiz yere oyundan atmalar sistem kilitlenmeleri yaşayan herkes işlemcisini geri gönderdi sıfırıyla değişim yapıldı hatta uğraşmak istemeyenler para iadesi bile aldı.

işlemci kaynaklı bir problem olabilir. intel bu sorunun tüm intel 13 ve 14. nesil işlemcileri etkilediğini söylemişti. bu sorun tuhaf bir şekilde oyundan atma şeklinde de görülebiliyor, yada bir anda youube'da video izlerken sistemin kilitlenmesi gibi tuhaf hatalarda verebiliyor.

bu konuyu bir araştırın bence

Kartın voltaj değişimlerinde kararsızlık var. Donanımsal bir arıza yapabileceğin bir şey yok. Ekran kartını garantiye göndermen lazım. Ama bu durumu belirt iyice.
Hwinfo verilerine göre mi söylüyorsunuz hocam olmadı öyle yapacağım mecbur.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

dostum yerinde olsam, işlemciden de şüphelenirim mavi ekranın nvlddmkm.sys'den olması ekran kartının sıkıntılı olduğu anlamına gelmez çoğu zaman bellek ve cpu tarafı kararsız çalışırsa ekran kartınında düzgün çalışmasını engelleyebilir,

çoğu kişi unutmuş olabilir ama 13 ve 14. nesil intel işlemcilerde 2024 yılında kararsızlık sorunu yaşanmıştı yüksek voltajdan ötürü hatta bu konuda çok bios güncellemeleri de aldı. ama bir şekilde sebepsiz yere oyundan atmalar sistem kilitlenmeleri yaşayan herkes işlemcisini geri gönderdi sıfırıyla değişim yapıldı hatta uğraşmak istemeyenler para iadesi bile aldı.

işlemci kaynaklı bir problem olabilir. intel bu sorunun tüm intel 13 ve 14. nesil işlemcileri etkilediğini söylemişti. bu sorun tuhaf bir şekilde oyundan atma şeklinde de görülebiliyor, yada bir anda youube'da video izlerken sistemin kilitlenmesi gibi tuhaf hatalarda verebiliyor.

bu konuyu bir araştırın bence
Olabilir hocam gerçi intelin yazılımı ile test etmiştim sorun çıkmamıştı.

Hwinfo verilerine göre mi söylüyorsunuz hocam olmadı öyle yapacağım mecbur.

Olabilir hocam gerçi intelin yazılımı ile test etmiştim sorun çıkmamıştı.
Paylaştığınız log kayıtlarına göre yorum yapıyorum. Özellikle log kayıtlarında 0x141 ve 0x7f hataları alınmış. Buda ani voltaj değişiminde işlemciye hatalı sinyal gittiği anlamına geliyor. Özellikle yükteki testlerinizde bir sıkıntı olmayıp sorunları oyun içi yaşamanızda bu durumu doğrular nitelikte. Yukarıdaki arkadaşın bahsettiği gibi sorun işlemci kaynaklı da olabilir. Çünkü intel işlemcilerin 13 ve 14.nesillerinde bir kararsızlık durumu vardı diye hatırlıyorum bende. Ama kişisel fikrim ekran kartından kaynaklandığıdır. Ekran kartını başka bir bilgisayarda deneme imkanınız varsa denemeniz iyi olur.

Son olarak sıfırdan Windows temiz kurulumu yapıp, ekran kartı, Chipset, LAN, Audio sürücülerini en güncele çekip buna rağmen hata alıyorsam ekran kartını garantiye gönderirdim. Bazen ufacık bir corruption sebebiyet verebiliyor böyle şeylere ve format düzeltiyor. Arkadaşın dediği gibi ekran kartını başka PC'de deneme şansı varsa çok iyi olur. Başka sistemde ekran kartı sıkıntı çıkarmazsa CPU garantiye gönderilir. Garantiye gönderirken mutlaka detaylıca belirtin sorun yaşadığınız senaryoları ki "Furmark yaptık bi sorun çıkmadı geri gönderiyoruz" demesinler

Paylaştığınız log kayıtlarına göre yorum yapıyorum. Özellikle log kayıtlarında 0x141 ve 0x7f hataları alınmış. Buda ani voltaj değişiminde işlemciye hatalı sinyal gittiği anlamına geliyor. Özellikle yükteki testlerinizde bir sıkıntı olmayıp sorunları oyun içi yaşamanızda bu durumu doğrular nitelikte. Yukarıdaki arkadaşın bahsettiği gibi sorun işlemci kaynaklı da olabilir. Çünkü intel işlemcilerin 13 ve 14.nesillerinde bir kararsızlık durumu vardı diye hatırlıyorum bende. Ama kişisel fikrim ekran kartından kaynaklandığıdır. Ekran kartını başka bir bilgisayarda deneme imkanınız varsa denemeniz iyi olur.
Eski bilgisayarım var onda deneyebilirim. Tabi hatalar rastgele çıktığı için bayağı vakit akacak.

Son olarak sıfırdan Windows temiz kurulumu yapıp, ekran kartı, Chipset, LAN, Audio sürücülerini en güncele çekip buna rağmen hata alıyorsam ekran kartını garantiye gönderirdim. Bazen ufacık bir corruption sebebiyet verebiliyor böyle şeylere ve format düzeltiyor. Arkadaşın dediği gibi ekran kartını başka PC'de deneme şansı varsa çok iyi olur. Başka sistemde ekran kartı sıkıntı çıkarmazsa CPU garantiye gönderilir. Garantiye gönderirken mutlaka detaylıca belirtin sorun yaşadığınız senaryoları ki "Furmark yaptık bi sorun çıkmadı geri gönderiyoruz" demesinler
Tamamdır hocam en yakın zamanda format atıp deneyeceğim.

Bugün işlemci ve anakartın iade süresinin son günüydü. Bu nedenle Vatan Bilgisayar üzerinden iade talebi oluşturdum. Ekran kartı ve RAM’in iade süresi dolmuştu ancak zaten bunları iade etmeyi düşünmüyorum. Gerekirse servise gönderirim. Herhangi bir sorun çıkması durumunda da değişim talep ederim; çünkü aynı ürünleri bir daha bu fiyata almak mümkün olmayabilir. İşlemci ve anakart iade edilirse, AMD tarafına geçicem.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Çevrim içi yöneticiler

Forum istatistikleri

Konular
1,184,289
Üyeler
187,952
Son üye
mehmet3514
Geri