🔥İndirim 🔥Rotring Visuclick Versatil Kalem 3’lü Okul Seti 62TL🔥

Bünyamina

80+ Platinum
Reaksiyon skoru
8,184
Alınır mı iyi mi?

vay be, 8.sınıfın yaz tatilinde almıştım şu anda 12.sınıf bitmek üzere ve ben yaklaşık 1 ay önce bu kaleme veda etmek zorunda kaldım. Kalemin ucu kırıldı üstten basınca mekanizması kendini ileri atıyor, liseyi bu kalem ile bitirdim. Ruhun şad olsun 🥹👋

ben bi ara amazondan oha bu fiyata nasıl düşmüş diyip aşırı uyguna aldığımı zannettiğim ürünü 3 gün sonra bimde 10 lira daha ucuza bulmuştum yani amazondaki indirimler normal fiyatın 3-5 lira fazlası oluyor indirim değil onu bilerek alın sıcak fırsatlık bir şey yok çarşıya pazara çıksanız 50 lira 55 lira 60 lira zaten bu kalem

Abi versatil ne demek?
İşte o gelen mistik soru. Senin için geminiye sordum. Bak bakalım neler demiş. :D

Versatil kalemler (halk arasında uçlu kalem ya da mekanik kurşun kalem olarak da bilinir), içindeki kömür-grafit minayı (ucu) bittikçe ileri süren bir mekanizmaya sahip, dış gövdesi genellikle metal veya plastik olan yazım gereçleridir.

Klasik kurşun kalemlerin aksine açacak gerektirmezler, boyları kısalmaz ve her zaman aynı çizgi kalınlığını sunarlar.

Versatil Kalemin Tarihçesi: Adım Adım Evrim

Versatil kalemin hikayesi, insanların kurşun kalemi yontmaktan yorulup "Bunun daha pratik bir yolu olmalı" dediği 16. yüzyıla kadar uzanıyor.

1. İlk Adımlar (16. ve 18. Yüzyıl)

İlk mekanik kurşun kalem örneği, 1565 yılında İsviçreli doğabilimci Conrad Gessner tarafından tarif edilmiştir. Ancak bu modelde ucun manuel olarak ayarlanması gerekiyordu. Gerçek anlamda "mekanik" sayılabilecek ilk patent ise 1822 yılında İngiltere’de Sampson Mordan ve John Isaac Hawkins tarafından alınmıştır. Mordan, daha sonra ortağının haklarını satın alarak "S. Mordan & Co." markasıyla gümüş ve altın gövdeli lüks mekanik kalemler üretmeye başlamıştır.

2. Modern Mekanizmanın Doğuşu (20. Yüzyıl)

Bugün kullandığımız basmalı mekanizmaların temeli 20. yüzyılın başında atıldı. İki önemli isim bu süreci hızlandırdı:

• Tokuji Hayakawa (1915): Japonya’da, ucu her zaman sivri kalan bir kalem icat etti ve buna "Ever-Ready Sharp Pencil" adını verdi. Bu başarı, bugün dünya devi olan Sharp firmasının da temellerini attı.
  • Charles R. Keeran (1915): ABD'de "Eversharp" kalemini geliştirdi. Hayakawa ve Keeran'ın tasarımları, kalemi günümüzdeki popülerliğine taşıyan ana itici güçler oldu.

Versatil Kalemlerin Teknik Yapısı ve Çeşitleri

Bir versatil kalemi "versatil" (çok yönlü) yapan şey, içindeki karmaşık ama zarif mühendisliktir.

Temel Parçalar

• İç Tüp: Yedek uçların depolandığı hazne.
  • Debriyaj (Clutch) Sistemi: Basma düğmesine bastığınızda ucu kavrayan ve ileri iten pirinç veya plastik tırnaklar.
  • Uç Koruyucu (Nip): Ucun kırılmasını önleyen en uçtaki metal boru.

Uç Kalınlıkları

Versatil kalemler kullanım amacına göre standartlaştırılmış uç kalınlıklarına sahiptir:

• 0.3 mm / 0.4 mm: Teknik çizim ve çok detaylı işler için.
  • 0.5 mm: Genel yazı ve hassas çizimler için en popüler tercih.
  • 0.7 mm: Not tutmak için ideal, daha dayanıklı ve yumuşak yazım.
  • 0.9 mm / 1.0 mm: El yazısı baskılı olanlar veya çizim yapanlar için.
  • 2.0 mm: Genelde "portmin" olarak adlandırılır, klasik kurşun kalem ucu kalınlığındadır ve özel açacağıyla sivriltilir.

Neden "Versatil" Denir?

"Versatile" kelimesi İngilizce ve Fransızca kökenli olup "çok yönlü, her işe uygun" anlamına gelir. Bu kalemlere bu adın verilmesinin sebebi; hem yazı yazmada, hem teknik çizimde, hem de sanatsal eskizlerde aynı gövdeyle sadece uç değiştirerek kullanılabilmeleridir.

Küçük Bir Not: Türkiye'de "versatil" terimi daha çok kırtasiye sektöründe ve teknik jargon içerisinde yerleşmiştir; öğrenciler arasında ise "uçlu kalem" tabiri çok daha yaygındır.

Geri