SK Hynix CJR Maksimum OC Değerleri

Nerld

80+
Reaksiyon skoru
58
Merhaba,elimde DDR4 2x16 CJR çipli ramler var.Bu ramlerin maksimum overclock değerleri ne olabilir?
Fabrikasyon olarak DOCP 1 profili 3600 18-22-22-44'dü.
1.4 voltaja çekerek resimdeki timinglere aldım yapay zekanın önerileri ile.Stres testleri ve 2 haftalık oyun testinde hiç hata vermedi.Aida64 testinde 57-59 gibi gecikme değerleri veriyor.Yapay zeka tRFC değerini 630 önerdi mesela ama internette 500'lere düşenleri de gördüm.
@RevDeisDou hocam siz zamanında uğraşmışsınız bu çiple yorumunuz nedir?

Ekler

• brave_fAYT2PunFh.webp
    brave_fAYT2PunFh.webp
    35.6 KB · Hit: 48
  • aida64_uGgA0fXdhF.webp
    aida64_uGgA0fXdhF.webp
    88 KB · Hit: 45
Testmem5 indirip 1usmus V3 konfigürasyonunda 25 döngü yaptır bakalım. Bunu yapman için 1usmus v3 konfigürasyonunu not defteriyle açıp cycle kısmını 6 yı silip 25 yazıp kaydet. Süreyi 2.5 saate ayarla. Tam 2.5 saat civarı bitiriyor 25 döngüyü. Sonra anta777 extreme yap o ise 3 döngü ama %500 test eder ondan da geçerse tamam stabildir deriz

1usmus da 1 tane bile error verirse stabil değil demektir.

Zip olarak var sanırım resmi sitesinde, dosyaları ayıkla ve ayıklanan klasörü masaüstüne at. Klasörü açıp TM5 exe dosyasını yönetici olarak çalıştır. İlk çalıştırmada “AWE not available” gibi bir uyarı verir o uyarı gidene kadar OK yazısına tıklayıp tıklayıp dur. Uyarı verince korkma yani o awe uyarısı gidene kadar tamamı spamla. Uyarı gidince settingse tıklayıp testi durdur ve programı kapat

Uyarıyı kapattırdığında “settings” kısmına bas program dursun (programın manuel run/stop işlevi yok)

Bilgisayarı yeniden başlat artık awe uyarısı almayacaksın test programı tamam

Tm5.exeyi tekrardan yönetici olarak çalıştır ve sadece tm5.exe açık olsun klasörü kapat

Sadece exe dosyasını masaüstü kısayola atıp çalıştırmaya kalkma içinde programı çalıştıracak dll dosyasını kapatmış olursun bi nevi.

Settingsten configi bulup 1usmus v3 seç sonra orda süreyi “150” olarak gir. (Dakika cinsinden yazacaksın). Stop after error bilmem ne yazıyor şimdi unuttum. Orayıda 3 olarak gir tamam. 3 den sonra verilen errorler mavi ekranla sonuçlanabilir çünkü

Sonra start de test başlasın bakalım

BUNLARI YAPMADAN ÖNCE!!!

Arka planda kesinlikle bir şey çalışmayacak. Nvidia container hariç kapatabildiğin (ama sistem dosyaları hariç) herşeyi kapatmaya çalış. Test başladıktan sonra mouse a bile dokunma kalk bilgisayarın başından

Uyku ve kapatmayıda hiçbir zaman olarak işaretle güç seçeneklerinden. Nolur nolmaz

İlk errorü verince panikleme gidebildiği kadar gitsin bakalım

errorun verdiği dakika
Errorun adedi

Bu ikisine göre ramlerine ne yapabilirim şahsen bakalım. Buradan ddr4 ramden anlayan insanları bekleme. Ram chatgpt veya google gemini gibi yapay zekalara başvurulup çalıştırılacak bir donanım değildir aman…. Ben optimum ayar için chatgptye sorduğumda A dedi google gemini ise E yap dedi (o derece fark). Mevzuyu bildiğim için gemininin dediğini yapsaydım büyük ihtimalle ramlerim errorsüz geçemeyecekti ve ısınacaktı. Chatgptnin söylediği ise mantıklıydı ve genel geçerdi. Chatgpt bi tık daha iyi çıktı ama oda “zordur, çok sıkıdır” dediği ayarları kendim çalıştırdım yinede

Son düzenleme:
@MeGaDave06 Hocam extreme testini 3 cycle yaptım hata tespit etmedi 2 saat 22 dakikada.Önceden de octt testi yapmıştım hata vermemişti 25 döngüye üşeniyorum artık stabil diyelim bence :).Tavsiyeniz nedir şimdi böyle bırakayım mı yoksa fazla uğraşmak overkill mi olur?Açıkçası reddit'te diğer kişiler genelde aida64 58 ns skoruna pek ulaşamamışlar bana iyi geldi sanki.

@MeGaDave06 Hocam extreme testini 3 cycle yaptım hata tespit etmedi 2 saat 22 dakikada.Önceden de octt testi yapmıştım hata vermemişti 25 döngüye üşeniyorum artık stabil diyelim bence :).Tavsiyeniz nedir şimdi böyle bırakayım mı yoksa fazla uğraşmak overkill mi olur?Açıkçası reddit'te diğer kişiler genelde aida64 58 ns skoruna pek ulaşamamışlar bana iyi geldi sanki.

Extreme testinde hata vermemesi güzel ama zafere ulaşmadınız henüz. 1usmus yapmanız şart. Çünkü extreme ile 1usmusun algoritması biraz farklı. Extremede hata vermeyen 1usmusta verebilir veya tam tersi 🙂. Zaten extreme ile 1usmus şart. Size pcbdestroyer falan çalıştırmıyorum fark ettiyseniz 😅 Rame stabil dersiniz aslında arka planda daha kötü performans/bank eşleşmemesi gecikme artışları ve anlık droplar yaşatabilir. Örnek;

Son döngüde hata verdi. 2 saat 16 dakika 😄 bir kaç ufak ayar daha yapmak zorunda kaldım bu sefer geçti

Occtnin hangisini kullandınız? Occtde sadece ram stres kısmı var. Orda %80 üzerini veya %80 i seçip stres testi yapabilirsiniz. Sse ve avx2 ikisini birden 1 saat yapabilirsin.

1 kere yapacaksınız sonra iş kolay. Ram oc sabır ister :)

Keşke extreme testi bitince ekran görüntüsü atsaydınız…

Stabil diyelim demekle malesef olmuyor. 1usmustan geçerse biraz daha hızlandırmak için ne yapabiliriz ona bakarız daha verimli ve güçlü kullanırsınız 👍

2.5 saat sıkıcı geliyorsa 1usmus çalıştırdıktan sonra gidin uyuyun 😄 en güzel öyle geçiyor.

3 errore kadar müsade verin nerde neyin yanlış olabileceğini bulurum. Korkmayın bişey olmaz çalıştırın ram ayarlarınız öyle freeze bsod falan verecek kıvamda değil.

1usmus geçtikten sonra occt sse ve avx2 yi ayrı ayrı yarım saat bile yapsanız yeter.

Normalde 8 saat strese bırakanlar var (ki en sağlam kaya gibi olan budur). 6. Saatte hata alan bir arkadaşım olmuştu optimize etmemiz yaklaşık 1 saati almıştı neyi nasıl yapabiliriz nasıl deneyelim diye iştirak ederken yaptık bi ayar bu sefer 8 saati hatasız geçirdi

Ben size o kadarını da yaptırmıyorum çünkü zamanlamalarınız fena değil :)

Yine karar sizin ama gerçeği söylemek durumundayım. Dilerseniz yapmayabilirsiniz ama yaptınız ayar hep “?” Olarak çalışır

Bu arada iod 1.00 verebilirsin 1.05 o profil için gereksiz fazla 👍 ses problemi, parazit cızırtı vs. yaşarsan 1.01 yap

Ekler

• IMG_6102.webp
    IMG_6102.webp
    239.5 KB · Hit: 23
Son düzenleme:
@MeGaDave06 Hocam 1usmus V3 de yaptım onda da sorun çıkmadı.OCCT'de ram stability test yapmıştım 1 saat %90 ayarda.Şimdi yorumunuz nedir böyle kalsın mı fazlası overkill mi?

@MeGaDave06 Hocam 1usmus V3 de yaptım onda da sorun çıkmadı.OCCT'de ram stability test yapmıştım 1 saat %90 ayarda.Şimdi yorumunuz nedir böyle kalsın mı fazlası overkill mi?

Böyle kalsın gayet iyi. Overkill ne kelime tam tersi gayet lastik gibi gevşek. Ama hardcore oyuncu değilsen buda iyi. Ekran görüntüsü atmamışsın ama inanıyorum error vermediğine inşallah :)

Biostan VDDP IOD voltajını 1.000 yaz 1.050 o ayarlar için fazla

Gecikmede iyi. 1.40 voltajda iyi

Zaten güvenli ayarlarda (hatta fazla güvenli) zamanlamalarda olduğun için bi sorun çıkmaz 👍 güle güle kullanabilirsin. Akıllı çocuksun fazla kasmamışsın zamanlamalara böyle kafa ağrıtmadan güvende kullanabilirsin 👍

Böyle kalsın gayet iyi. Overkill ne kelime tam tersi gayet lastik gibi gevşek. Ama hardcore oyuncu değilsen buda iyi. Ekran görüntüsü atmamışsın ama inanıyorum error vermediğine inşallah :)

Biostan VDDP IOD voltajını 1.000 yaz 1.050 o ayarlar için fazla

Gecikmede iyi. 1.40 voltajda iyi

Zaten güvenli ayarlarda (hatta fazla güvenli) zamanlamalarda olduğun için bi sorun çıkmaz 👍 güle güle kullanabilirsin. Akıllı çocuksun fazla kasmamışsın zamanlamalara böyle kafa ağrıtmadan güvende kullanabilirsin 👍
Buyrun sizi mi kıracağım :) aklıma tek takılan tRFC değeri hocam 630 fazla mı az mı anlamadım genelde 500'lerde yapanlar çok gördüm bu çiple ama yapay zekalar eski anakartların vrmleri kaldırmaz daha düşüklerini yapmak stabiliteyi bozabilir demişti.Bu arada hardcore oyuncu değilim hikayeli oyun haricinde oyun pek oynamam.

Ekler

• 1.webp
    1.webp
    926.1 KB · Hit: 12
  • 2.webp
    2.webp
    844.8 KB · Hit: 14
Son düzenleme:
Buyrun sizi mi kıracağım :) aklıma tek takılan tRFC değeri hocam 630 fazla mı az mı anlamadım genelde 500'lerde yapanlar çok gördüm bu çiple ama yapay zekalar eski anakartların vrmleri kaldırmaz daha düşüklerini yapmak stabiliteyi bozabilir demişti.Bu arada hardcore oyuncu değilim hikayeli oyun haricinde oyun pek oynamam.

tRFC1 değeri o. Siz tRFC Ns ye bakmalısınız. tRFC Ns in formülünden doğan bir şey o 630 değeri. Sizinki 350

CJR için maksimum 250 öneriliyor. 350 ile 250 arasında bir stabilite yakalamak isteyebilirsiniz. Yalnız ns değerini düşürmek voltajla ölçeklenir yani ne kadar düşük ns stabilite için o kadar voltaj gereksinimi ve şarj döngüsü daha hızlı olacağı için ramler biraz daha ısınabilir buda stabilite sorununa yol açabilir hatta freeze bile yaşayabilirsiniz fakat denemeden bilemeyiz :)

250 için;
tRFC1/2/4 değerinin karşısına 450 girip save exit yapabilirsiniz diğer tRFClere dokunmadan veya;
tRFC: 450
tRFC2: 334
tRFC4: 206 yazıp tRFC1/2/4 değerini autoda bırakabilirsiniz. İkiside aynı kapıya çıkar.

250 size biraz daha performans katacaktır diye düşünüyorum aida64 den bakarsınız

250 yemezse 280 deneyin

280 için;
tRFC1/2/4: 504. Diğer tRFC lere dokunmadan autoda bırakarak save exit. Veya;
tRFC1: 504
tRFC2: 374
tRFC4: 230 girip tRFC1/2/4 ü auto bırakıp save exit

Bunun haricinde tRFC ile ilgili ek tavsiyem yok 👍

@MeGaDave06 Hocam güvenli olsun tRFC'yi 504 yapmayı deneyeceğim voltaj aynı mı kalsın 1.42 yapayım mı?
Güncelleme: trfc'yi 540 yaptım 1.4 voltaj ile sorun vermedi testlerde şuan.

Son düzenleme:
@MeGaDave06 Hocam güvenli olsun tRFC'yi 504 yapmayı deneyeceğim voltaj aynı mı kalsın 1.42 yapayım mı?
Güncelleme: trfc'yi 540 yaptım 1.4 voltaj ile sorun vermedi testlerde şuan.

Hocam 504 deneyebilirsin sıkıntı yok. 1.41 vermene bile gerek olmayacaktır. İyileşme görürsen 504 de kalabilirsin (skor artışı)

Hocam 504 deneyebilirsin sıkıntı yok. 1.41 vermene bile gerek olmayacaktır. İyileşme görürsen 504 de kalabilirsin (skor artışı)
Hocam tamam deneyeceğim ama önce bir soru,hızımı alamadım tRRDS tRRDL ve tFAW değerlerine de dokundum :D.6-9-38'den 4-9-16'ya ayarladım ai tavsiyesi ve reddit'teki diğer kullanıcıların yaptıklarına göre.Ama aida64'te ne tRFC ne bu değerler artış sağlamadı hatta 58 59 olan ns 61 62 oldu neden acaba?

Hocam tamam deneyeceğim ama önce bir soru,hızımı alamadım tRRDS tRRDL ve tFAW değerlerine de dokundum :D.6-9-38'den 4-9-16'ya ayarladım ai tavsiyesi ve reddit'teki diğer kullanıcıların yaptıklarına göre.Ama aida64'te ne tRFC ne bu değerler artış sağlamadı hatta 58 59 olan ns 61 62 oldu neden acaba?

O zaman stabil değil. 1.42 verin voltajı. Latency arttıysa stabil değildir

Geri