Kaliteli 1080 p vs kalitesiz 2k

Reaksiyon skoru
1
Monitörüm bozuldu monitör alıcam ryzen 5 5600 + 4060 sistemim var lol ark ve hikayeli oyunlar oynamayi planliyorum sıksık dizi film video izliyorum güzel kaliteli bir 1080 p alip oyunlari ultrada oynamakmi yoksa 2k normal bir monitör alip oyunlari mid grafiklerde ynamakmi

Şimdi eğri oturup doğru konuşalım eğer ekran boyutunu 24 inc in üzerine çıkartıyorsan 1080p tam bir eziyet olmaya başlıyor, her şey gereksiz büyük oluyor, bana soracak olursan 2k orta ayarları 1080p yüksek ayarlara tercih ederim. Aynı ekran boyutunda daha fazla piksel ile daha gerçekçi bir görüntü elde edebiliyorsun.

2k tabii ki. 2k monitör alınca oyunları 2k oynamak zorunda da değilsin gerektiğinde 1080e geçer yada 2kda kalıp diğer grafikleri düşürebilirsin. sık sık dizi izleyen yada benim gibi yt forum takılan biriysende 2k monitör sadece tarayıcıda dolaşırken bile fark ettiriyor o yüzden kesinlikle 2k. ki bende zayıf ekran kartıyla 2k monitör kullanan biriyim.

Önceki konuda da söylemiştim. Oyunlar post efektler ile daha hoş gözüküyorlar. Yani 2000-2010 arasında doku veya gölge kalitesi ön plana çıkıyordu. Artık VRAM dolduran gereksiz efektler orta vb. olunca oyunlar o kadar da kötü gözükmüyorlar. Yani 2K alıp, DLSS ile kullanırsanız çok daha iyi görüntü sağlarsınız.

Ama burada ARK gibi hayatta kalma çok oynuyorsanız, çözünürlükten bağımsız 16 GB VRAM içeren bir ekran kartına yükseltmenizi öneririm. Bu tarz oyunlarda ne kadar çok yapı varsa ve oynadığınız sunucu büyükse, bellek ve VRAM tüketimleri aynı oranda artıyor.

Bu arada dizi izleyen birine Edge tarayıcısını öneririm. Edge Netflix'i de 4K kadar destekleyen tek tarayıcı. Ayrıca video iyileştirme ayarına gözünüz alışırsa, YT'da 4K bile dandik gelmeye başlıyor. Keskinleştirme katıyor hafif, Nvidia ekran kartlarının video iyileştirmesinden daha iyi oluyor bence.

Benzer ayar Opera tarayıcılarında da var. Ama ikisini de kıyasladım, Edge ayar çok daha iyi çalışıyor. Umarım bu ayarı Chrome, Brave, Vivaldi diğer Chromium tarayıcılar da alır. Hatta Firefox'da biraz tembelliği salıp, tarayıcıya ilgi çekecek bu tarz ayarlar getirir. Bu ayarın tek sıkıntısı tam ekran izlemiyorsanız, yazıları bir miktar bozabiliyor. Veya videodaki yazılara bağlı olarak bozduğu da oluyor. Ama alışınca YT vb. sıkıştırdığı videolar bu ayar yokken çok tırt geliyor. Bir de anime falan izlerken bence kapatılabilir. Sitedeki oynatıcı üzerinden de kapatabiliyorsunuz. Tüm sayfalarda kapatıyor, belki bir gün siteye özel ayarı da gelir.

2026-02-09_15-19.webp

hz olayı var daha biraz daha detaylı konu, gpu vram yetiyorsa ben 2k 144hz den tercihimi kullanırdım.32" 2k var 165hz yetiyor full hd den gectim vay anasını monitör kullanmıyormusum dedirtmedi ama arada fark var . Panel kalitesi ,renk gamutu ,ghosting herseyden biraz bakınmak lazım ama en kaba cevapla 2k ekran...

2 markayida daha once duymadim nasıllar kronikleri varmı mesala asus 165 hz almak var gamepower 165 hz almak var kalitesizde olmasın
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Şimdi eğri oturup doğru konuşalım eğer ekran boyutunu 24 inc in üzerine çıkartıyorsan 1080p tam bir eziyet olmaya başlıyor, her şey gereksiz büyük oluyor, bana soracak olursan 2k orta ayarları 1080p yüksek ayarlara tercih ederim. Aynı ekran boyutunda daha fazla piksel ile daha gerçekçi bir görüntü elde edebiliyorsun.
Hocam 24 inçden biktim artık video izlerken yada hikayeli oyun oynarken hiç zevk vermiyor

https://app.hb.biz/wS7qjppqlujK bunlar nasıl msi iyi diye duydum

Son düzenleme:
2 markayida daha once duymadim nasıllar kronikleri varmı mesala asus 165 hz almak var gamepower 165 hz almak var kalitesizde olmasın

Hocam 24 inçden biktim artık video izlerken yada hikayeli oyun oynarken hiç zevk vermiyor

https://app.hb.biz/wS7qjppqlujK bunlar nasıl msi iyi diye duydum
Değil kardes alınmaz, ayrıca attıklarımı gamepower ile karıstırma

Geri