Anlık Takılma Ve AMD Adrenalin Bozulması

Reaksiyon skoru
0
Bir süre önce bir konu açmıştım konu yine aynı konuydu bana yardımcı olmaya çalıştılar sağolsunlar biraz işe yaradı ancak sorun artık daha değişik bir hal aldı oyunlarda cihazım anlık donuyor ve adrenalini açmaya çalıştığımda ya açılmıyor ya da buga giriyor ve bir daha da düzelmiyor ne yapacağımı bilmiyorum alttaki video biraz uzun ve afterburner uygulaması kullandım bu videoda takılma sadece bir kere oldu ama bazen dk 1 kere bile olabiliyor aynı zamanda aşşağıya eski konuyuda bıraktım

İşlemci: AMD Ryzen 7 9700X
Ekran Kartı: ASUS RX 9070 OC EVO
RAM: Corsair Vengeance DDR5 32GB (2x16) 6000MHz (2.el güvenilir satıcı)
Model: CMK32GX5M2E6000C36
SSD:
Samsung 990 EVO Plus 2TB NVMe SSD
Anakart: Gigabyte B850 Gaming WiFi6
PSU: Cooler Master MWE850 Gold V3 (850W, 80+ Gold)

İşlemciyi 65 mi 105w olarakmı kullanmaktasınız?
Adrenalinde kayıtı aktifleştirdiğimde bendede çökme problemi oluyor o yüzden şimdilik açmıyorum. Soeunumu böyle çözdüm. Sistemlerimiz benzer. 105w tdp de kullanıyoum işlemcimi.

Aynı işlemci ve 9070XT NITRO+ var bende de, UV yaptığım zaman bazı oyunlarda çökme olup tekrar varsayılan ayarlara dönüyor.
Genel anlamda sıkıntı yok ama AMD yazılımı oyuna göre gerçekten ince ayar yapmak gerekiyor, Nvidia gibi her şeyde standart şekilde çalışmıyor.
Bir de bazı oyunlarda ULTRA ayarlar bile beni tatmin edecek düzeyde görünmüyor gözüme, mesela CP2077.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

onu nasıl ayarlıyoruz veya nerden bakıyoruz
İşlemci TDP ayarı BIOS üzerinden Enabled/Disabled şeklinde ayrlanıyor.
105W TDP bence çok gerekli değil, ayarlamadıysan standart olarak 65W TDP ayarlıdır, tabi değiştirip deneyebilirsin. Ethernet ile bağlıysan WIFI ve dahili GPU da kapatsan mantıklı olur.

Yanlış Bilgilendirme
amd sadece işlemcisi iyi ekran kartları halen sorunlu micro takılmalar çok oluyor. sen amd ekran kartı ile ilgili konu açan bilmem kaçıncı insansın. nebi bey var stabil sistem videosunu izleyin youtubeda belki işinize yarar. nebi akgün youtube.

Videodaki bellek tüketimi 24 GB (bir miktar VRAM sınırı aşıyor galiba oradan tüketim artıyor) ve oyun 15 GB VRAM tüketiyor, aşıyor ama belli.
VRAM sınır aşmasından dolayı bellekten kullanması, ekran kartı belleği kadar hızlı olmadığından sorunlara yol açar.

Tek yapabileceğin Rust grafik ayarlarında doku kalitesi gibi görselliğe çok da bozmayan, ama VRAM sömüren ayarları orta seviyeye çekmek.

Görsel PCGW sayfasından aldım. Ayarları halen böyleyse genel grafik ayarını 5 falansa 3 civarına çekin.
Draw distance ise sondaysa biraz düşürün. Atıyorum 2500 ise 2000 veya 1500 deneyin.
Kabaca VRAM tüketimini düşürün.

2026-02-13_20-58.webp

Rust, Ark gibi oyunların en büyük sorunu bu. Sunucudaki yapı miktarı arttıkça tükettiği kaynak vb. de artıyor. Yani bu oyunlar için uygun ekran kartı da yok gibi, 24 GB galiba özel iş sürümlerinde mi vardı veya 5090'larda mı hatırlamıyorum.

YT'daki Rust ayar videolarına da göz atın.

Bir süre önce bir konu açmıştım konu yine aynı konuydu bana yardımcı olmaya çalıştılar sağolsunlar biraz işe yaradı ancak sorun artık daha değişik bir hal aldı oyunlarda cihazım anlık donuyor ve adrenalini açmaya çalıştığımda ya açılmıyor ya da buga giriyor ve bir daha da düzelmiyor ne yapacağımı bilmiyorum alttaki video biraz uzun ve afterburner uygulaması kullandım bu videoda takılma sadece bir kere oldu ama bazen dk 1 kere bile olabiliyor aynı zamanda aşşağıya eski konuyuda bıraktım

SSD:

1771005582701.webp

1771005888282.webp
ekran kartı kullanımın düşmüş o an 15.5 gb vram kullanıyon çok güldüm OIJAWWFUOIKJAW

Videodaki bellek tüketimi 24 GB (bir miktar VRAM sınırı aşıyor galiba oradan tüketim artıyor) ve oyun 15 GB VRAM tüketiyor, aşıyor ama belli.
VRAM sınır aşmasından dolayı bellekten kullanması, ekran kartı belleği kadar hızlı olmadığından sorunlara yol açar.

Tek yapabileceğin Rust grafik ayarlarında doku kalitesi gibi görselliğe çok da bozmayan, ama VRAM sömüren ayarları orta seviyeye çekmek.

Görsel PCGW sayfasından aldım. Ayarları halen böyleyse genel grafik ayarını 5 falansa 3 civarına çekin.
Draw distance ise sondaysa biraz düşürün. Atıyorum 2500 ise 2000 veya 1500 deneyin.
Kabaca VRAM tüketimini düşürün.

Alıntıyı görüntüle

Rust, Ark gibi oyunların en büyük sorunu bu. Sunucudaki yapı miktarı arttıkça tükettiği kaynak vb. de artıyor. Yani bu oyunlar için uygun ekran kartı da yok gibi, 24 GB galiba özel iş sürümlerinde mi vardı veya 5090'larda mı hatırlamıyorum.

YT'daki Rust ayar videolarına da göz atın.

24 gb 7900 xtx te var
32 gb 5090da var

Attığım videodan baktım. FSR vb. açık değilse açın.

Ayrıca Textures ve Shadows kısmını orta veya düşüğe alın. Yani bu ayarları biraz düşürün.

2026-02-13_21-02.webp

Alıntıyı görüntüle
ekran kartı kullanımın düşmüş o an 15.5 gb vram kullanıyon çok güldüm OIJAWWFUOIKJAW

24 gb 7900 xtx te var
32 gb 5090da var
Hatalı mı söyledim. 15 GB tüketiyor değil mi?

Attığım videodan baktım. FSR vb. açık değilse açın.

Ayrıca Textures ve Shadows kısmını orta veya düşüğe alın. Yani bu ayarları biraz düşürün.

Alıntıyı görüntüle

Hatalı mı söyledim. 15 GB tüketiyor değil mi?
çok haklısın hocam tüm ayarları fullemiş ekran kartı yetmiyor tabi takılır
5090 alsın kesin çözüm

16gb vram yetmiyor evet şaka gibi grafikleri biraz kısmanız lazım.

SSD:

amd sadece işlemcisi iyi ekran kartları halen sorunlu micro takılmalar çok oluyor. sen amd ekran kartı ile ilgili konu açan bilmem kaçıncı insansın. nebi bey var stabil sistem videosunu izleyin youtubeda belki işinize yarar. nebi akgün youtube.
Şöyle alakasız olacaksın ya videoyu izlemeyip soruna bile bakmadan hemen amd sorunlu yazıyorlar feci sıkıntılı.

olayin amd ile alakayi anlatsana hoca sana zahmet mesela neden sorunlu diyorsun? 5070 ve 5070ti takilmayacak miydi sanki ?

kendisi izlememiş millete tavsiye ediyor patlatma ya

Geri