Yardım RX 9070 XT sistem kendi kendine restart atıyor

pato384

80+
Reaksiyon skoru
6
Yaklaşık 17-18 gün önce yeni ekran kartı RX9070 XT ve onu beslemesi için yeni 750watt PSU aldım, kurulumlarını bizzat kendim yaptım. İlk aldığım zamanlardan itibaren çok nadir de olsa bilgisayarım aniden kapanıp geri açılıyordu. Çok nadir olduğu için görmezden geldim ama son üç gündür bu durum sıkça yaşanır oldu ve durumu çözmek için araştırmaya başladım. Bir çok neden çıktı karşıma ama bunların çoğunu eledim ve son nedenin ekran kartımın spike durumunda güç kaynağımın kendini korumaya aldığını tahmin ettim. Ne güç kaynağımı değiştirmeyi ne de ekran kartımı değiştirmeyi istiyorum. Bilgisayarımın sıcaklık değeri ise gayet normal.
Yine de sorunun spike olduğundan tam emin değilim, çünkü bilgisayarım boştayken de restart attığı oldu, ekran kartımın fanları dönmüyordu bile.

Bu sorunumu çözmek için kendimce denediğim çözümler;
1. Ekran kartı pinlerimi kontrol ettim.
2. Çoklayıcı kullanıyordum, duvar prizine takıp denedim.
3. Undervoltage denedim.
4. XMP-EXPO BIOS Ayarını kapadım
5. Furmark testi yaptım, bazen 2 saat boyunca bir sıkıntı olmadığı da oldu bazen 10 dakikada restart attığı da oldu.
6. OCCT power testi yaptım, restart olmadı.

Bu durumun genellikle oyun oynarken yaşanması spike sorunu olduğunu düşündürtüyor ama oyunda olmadığım zamanlarda da restart yaşandı.
Son zamanlarda sıkça bilgisayarımın restart attığı oyunlar;
1. Arc Raiders (Düşük grafik)
2. High on Life 2 (Yüksek grafik)
3. Squad (Yüksek grafik)

Bilgisayarım;
Anakart: Gigabyte B650M DS3H
İşlemci: Ryzen 5 7600x
Ekran kartı: Sapphire Pulse RX9070 XT
Ram: G.Skill F5-6000J3636F16GX2-FX5 (6000mhz 2x16gb)
PSU: MSI MAG A750GL
SSD 1: Samsung 980 PRO 1TB
SSD 2: Kingston SNV2S500G
Sıvı Soğutma: Corsair H100X
Kasa Fanı: Sıvı soğutma hariç 3 ön fan, 1 adet egzoz fanı. (Toplam watt değerini hesap etmek isteyenler için)

Undervoltage görseli;
görsel_2026-02-24_022741143.webp

HWiNFO görseli;
görsel_2026-02-24_022803592.webp

Furmark görseli;
görsel_2026-02-24_022816135.webp

Ekran kartıma gücü bu görselini attığım kablodan 2 adet olacak şekilde veriyorum, pinlerde her hangi bir erime belirtisi yok.
görsel_2026-02-24_022843943.webp
Bana yardımcı olursanız sevinirim, teşekkür ederim.

NOT: Undervolt ayarını iptal ettim ekran kartını varsayılan güç ayarlarında kullanıyorum şuan.

Son düzenleme:
Yaklaşık 17-18 gün önce yeni ekran kartı RX9070 XT ve onu beslemesi için yeni 750watt PSU aldım, kurulumlarını bizzat kendim yaptım. İlk aldığım zamanlardan itibaren çok nadir de olsa bilgisayarım aniden kapanıp geri açılıyordu. Çok nadir olduğu için görmezden geldim ama son üç gündür bu durum sıkça yaşanır oldu ve durumu çözmek için araştırmaya başladım. Bir çok neden çıktı karşıma ama bunların çoğunu eledim ve son nedenin ekran kartımın spike durumunda güç kaynağımın kendini korumaya aldığını tahmin ettim. Ne güç kaynağımı değiştirmeyi ne de ekran kartımı değiştirmeyi istiyorum. Bilgisayarımın sıcaklık değeri ise gayet normal.
Yine de sorunun spike olduğundan tam emin değilim, çünkü bilgisayarım boştayken de restart attığı oldu, ekran kartımın fanları dönmüyordu bile.

Bu sorunumu çözmek için kendimce denediğim çözümler;
1. Ekran kartı pinlerimi kontrol ettim.
2. Çoklayıcı kullanıyordum, duvar prizine takıp denedim.
3. Undervoltage denedim.
4. XMP-EXPO BIOS Ayarını kapadım
5. Furmark testi yaptım, bazen 2 saat boyunca bir sıkıntı olmadığı da oldu bazen 10 dakikada restart attığı da oldu.
6. OCCT power testi yaptım, restart olmadı.

Bu durumun genellikle oyun oynarken yaşanması spike sorunu olduğunu düşündürtüyor ama oyunda olmadığım zamanlarda da restart yaşandı.
Son zamanlarda sıkça bilgisayarımın restart attığı oyunlar;
1. Arc Raiders (Düşük grafik)
2. High on Life 2 (Yüksek grafik)
3. Squad (Yüksek grafik)

Bilgisayarım;
Anakart: Gigabyte B650M DS3H
İşlemci: Ryzen 5 7600x
Ekran kartı: Sapphire Pulse RX9070 XT
Ram: G.Skill F5-6000J3636F16GX2-FX5 (6000mhz 2x16gb)
PSU: MSI MAG A750GL
SSD 1: Samsung 980 PRO 1TB
SSD 2: Kingston SNV2S500G
Sıvı Soğutma: Corsair H100X
Kasa Fanı: Sıvı soğutma hariç 3 ön fan, 1 adet egzoz fanı. (Toplam watt değerini hesap etmek isteyenler için)

Undervoltage görseli;
Alıntıyı görüntüle

HWiNFO görseli;
Alıntıyı görüntüle

Furmark görseli;
Alıntıyı görüntüle

Ekran kartıma gücü bu görselini attığım kablodan 2 adet olacak şekilde veriyorum, pinlerde her hangi bir erime belirtisi yok.
Alıntıyı görüntüle
Bana yardımcı olursanız sevinirim, teşekkür ederim.
işlemciden de olabilir biosdan c-state kapatırmısın

Kanka öbür forumda da konu açtın sana dediler ki amd adrenalin üzerinden yapılan undervolt sorunlu, undervoltu kapat. Sende sanki sorun undervolt kaynaklı değilmiş gibi hala devam ediyorsun. Anlamak zor gerçekten

O modelin elektriksel performansı yeterli olmalı bence başka bir sorun var sisteminde. Anakarttaki işlemci pinlerini bir kontrol et bakalım soğutucu çok sıkınca yamulabiliyor onlar.

işlemciden de olabilir biosdan c-state kapatırmısın
Kapatıp deniyorum.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

İşlemciye UV yaptıysan onu da iptal et.
Yok, işlemcinin gücüyle alakalı hiç bir ayar yapmadım.

O modelin elektriksel performansı yeterli olmalı bence başka bir sorun var sisteminde. Anakarttaki işlemci pinlerini bir kontrol et bakalım soğutucu çok sıkınca yamulabiliyor onlar.
Ona büyük ihtimalle yarın işten döndüğümde bakarım, umarım öyle bir sorun olmamıştır.

Bilgisayarım restart attığında windows olay görüntüleyicide bu önemli bilgisini fark ettim. Belki de benim ana elektrik akımım dalgalıdır, yarın test için regülatör bulup onu kullanmayı düşünüyorum. Ona rağmen restart atarsa elimde Asus Tuf 3070 ekran kartı var, ddu atıp onu takıcam. Yine restart atarsa PSU'yu çöpe atacağım.
1771891468259.webp

Ama ekran kartımı ve PSU'mu değiştirmeden önce 2-3 senedir kullandığım bilgisayarımda hiç bir sorun yaşamamıştım.

Kapatıp deniyorum.

Yok, işlemcinin gücüyle alakalı hiç bir ayar yapmadım.

Ona büyük ihtimalle yarın işten döndüğümde bakarım, umarım öyle bir sorun olmamıştır.
sizin ekran kartı ile ilgili değil diye düşünüyorum boştayken de oluyormuş dediğim ayar işlemcinin öyle saçma saçma güç çekmesini önlüyordu deneyip dönüş yaparmısınız

Bios hiç ayar yapmadan, ve resetleyip, AIDA64 ile tüm sistemi diskler dahil stres testi yapın bakalım tekrar gidecek mi sistem, test sırasında yine bu ss attığınız kısımdaki 12v kanalını takip edin
10 dakikayı aşkın test yapıyorum AIDA64'de ama o programı pek çözebilmiş değilim 12v değerleri sabit ilerliyor. Doğru testi yaptığımdan pek emin değilim.
1771892757651.webp

AIDA64 testi devam ederken HWiNFO GPU değerleri bunlar, Furmark testinde spike attığı an 580watt'ı görmüştü.
1771892914573.webp
Bu mesajı göndermemle beraber test süresi 18 dakikayı geçti.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,192,489
Üyeler
189,277
Son üye
naveS3
Geri