AM5 Sistemde Siyah Ekran ve Post sorunu

f4hredd1n

80+
Reaksiyon skoru
11
Herkese selamlar,

Yaklaşık 4 ay önce topladığım ve bu zamana kadar en ufak bir sıkıntı bile çıkarmayan AM5 sistemimde sabahtan beri çözemediğim, beni kafayı yeme noktasına getiren bir siyah ekran/boot sorunum var. Her yolu denedim ama bir türlü BIOS ekranını bile göremiyorum.

Sistemim:
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F
  • Anakart: Gigabyte B650M S2H
  • Ekran Kartı: GIGABYTE RTX 5060 TI EAGLE ICE OC 16GB
  • RAM: Kingston 16GB CL36 5600MHz DDR5
  • Güç Kaynağı (PSU): FSP 650W (modeli varsa da tam bilmiyorum, Vento VG22A kasanın içinde geldi.)
  • 1. Monitör: ASUS TUF VG249QL3A
  • 2. Monitör: ASUS TUF VG27AQL5A
Sorunun saptanabilmesi için hikayeyi anlatmam daha doğru olur. Yakın zamanda, yaklaşık 1.5 2 hafta öncesine kadar Ram'i 4800MHz kullandığımı farkettim, sonrasında sistemi kapatıp Del tuşu ile Bios'a girdim. Ram kısmında "disabled" (XMP 1, 2 ve EXPO 1, 2 vardı) yerine EXPO 1 seçtim, F10 devamında Enter'layıp devam ettim kullanmaya.

Bugün FL Studio'da projemi düzenlerken Epic Games Launcher'ı indirdim, oyun aldıydım işim bitince oynarım diye. Her neyse, bi baktım ben işime devam ederken yan ekranımda Epic Games bir güncelleme bildirimi vermiş, güncelledim, 1 dakika sonra ekran gitti geldi. O an bişi olursa diye hemen kaydettim kapattım tüm programları. Sonra bu launcher'ı açık bıraktım, 10 dakika sonra geldiğimde kendi kendine "PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA (0x50)" hatası verdiğini gördüm. Otomatik yeniden başladığı için engellemem mümkün olmadı. Tekrar açılınca biraz meseleyi tahmin ettiğim için Tray sekmesinden hemen Epic Games'i kapadım, sonra tekrar çökerse hatayı tam göreyim diye oto ayarı kapattım. Kapattıktan 1 dakika sonra yine hata verince bayağı bir üzüldüm çünkü bu sefer hata Kronikliğe terfi etmiş gibi hissettim. Öyle de oldu maalesef. Bilgisayarı kapatmaya zorladım, güç tuşuna basılı tuttum, fişi vesaire her şeyi çektim, tuşlara bir süre basılı tutup bıraktım, maksat statik elektrik varsa sisteme zarar vermesin biraz rahatlasın diye.

Tekrar açınca yine Del tuşuna basıp Bios'a girdim. Orada disabled'i seçip F10 atıp kaydettim her zamanki gibi. Ben düzelir sanıyordum. Asıl mevzu burada patladı. Memory Training mevzusundan dolayı bekledim, yaklaşık yarım saat bekledim, sistem siyah ekran'da takıldı.. Biraz daha bekleyip illallah ettim, yine basılı tutup kapanmaya zorladım. Yine fişi kabloları her şeyi çektim, kasayı açtım ekran kartını dikkatlice çıkarttım, altından Bios pili'ni çıkartıp yine başlatma tuşuna basıp statik elektriği boşalttıktan (veya öyle yaptığımı düşündükten) sonra geri taktım. Ekran kartını takarken bi sorun falan olmadı ama montelerken biraz kötü hissettim "bu küçücük nasıl taşıyacak acaba" diye, kartı biraz dengesiz tutturmuş olabileceğimden şüphelendim ama bir şey yapmadım. Yine açtım yine aynı, bu sefer 1 saat bekledim, ve yine kapattım. Ekran kartının vidasını yaklaşık 1mm daha yukarıda tutacak şekilde ekran kartını çıkarıp tekrar taktıktan sonra hafifçe ayarladım. Ek olarak Ram'i de söküp taktım. Sonucu zaten biliyorsunuz.. Bu sefer kapattıktan sonra fişten çekmedim, sadece kasanın arkasından gücü kestim, hemen laptopuma koşup bi Fat32 diske Gigabyte'ın sitesinden uygun son sürüm Bios'u indirdim, uzantısı ".F39" olan dosyayı tamamen silip "GIGABYTE.bin" olarak isimlendirdim. Kasa kapalıyken "Boot" yazan USB portuna taktım, gücü tekrar verdim, Q-Flash Plus tuşuna bastım, ışıklar yandı vesaire.. 2 dakika sonra ışık gitti, ben de besmele çekip açtım, yine aynı oldu bir şey değişmedi.

Kısaca bu vakte kadar denediklerim:
  1. BIOS Pili Sıfırlama: Pili söküp bekledim, + kutbu dışa gelecek şekilde doğru bir formda geri taktım. Fayda etmedi.
  2. RAM Sök-Tak ve Slot Değişimi: RAM'i yuvasından çıkardım, başka slota taktım. İyice oturduğundan ve klipsin tam kapandığından eminim (çıt sesini duydum, fiziksel bir hasar yok).
  3. DDR5 Memory Training Beklemesi: AM5 sistemlerde ilk açılışta bellek eğitiminin (memory training) çok uzun sürdüğünü (30-40 dakika sürenleri) okudum. Tam 40 dakika sistemi açık bırakıp bekledim. Hiçbir reset atma veya görüntü gelme durumu olmadı.
  4. Q-Flash Plus ile BIOS Yazma: En son çare anakartın arkasındaki butonla BIOS'u baştan yazmaya karar verdim. FAT32 formatlı USB'ye güncel BIOS dosyasını atıp adını GIGABYTE.bin yaptım. Sadece 24-pin ve 8-pin güç kabloları takılıyken butona bastım. LED ışık yanıp sönmeye başladı ancak işlem sadece 1 dakika civarı sürdü ve ışık sönüp sistem kapandı. Normalde 5-10 dakika sürmesi gerektiği söyleniyor, bu hız beni biraz şüphelendirdi.
Son durum ve şüphelerim:

Q-Flash sonrası sistemi normal şekilde başlattım. Yine fanlar dönüyor, kasanın ışıkları yanıyor ama ekranda hala tık yok ve klavye fare ışıkları hala yanmıyor.
Ekran kartım ağır ve büyük bir model. Anakartta hafif bir esneme yaptığını gözlemlediğim için, tutunduğu kısmı küçük vidalar rahat tutunsun diye kağıt ile sıkıştırarak vidaladım, dediğim gibi yaklaşık 1mm daha yukarıda oldu.

Velhasıl sorum şu ki: Acaba ekran kartını bu şekilde kağıtla yukarı doğru kastırdığım için, PCIe yuvasındaki altın pinlerde bir temassızlık yaratmış olabilir miyim? Sistem POST ekranında (işlemcide dahili grafik birimi olmadığı için) ekran kartını algılayamayıp burada takılı kalıyor ve bu yüzden mi klavyeye veya usb'lere güç vermiyor olabilir?

Sizce ekran kartını söküp, altındaki kağıdı atarak kendi doğal ağırlığıyla (hafif sarkık) yeniden monte etmeli miyim? Yoksa diğer yöntemde denediğim Q-Flash işleminin 1 dakikada bitmesi BIOS'un düzgün yazılamadığını mı gösteriyor?

Şimdiden fikir belirten, vakit ayıran herkese çok teşekkür ederim.

bence ekran kartını sök altındaki kağıdı al ama sarkıkta bırakma altını destekleyecek bir şey koy ki sarkma yapmasın, 2. olarak q-flash işleminin 1 dakika sürmesi bence normal bios güncellemek 4-5 dk sürmez 1-2 dk normal. 3.sü sorun ram kaynaklı olabilir bu yüzden 2 tane ram varsa sadece 1 tanesini tak, 1 tane varsa ramin yerini değiştir belki slotta bir sorun olabilir. birde sorum olucak bilgisayar açılırken anakartta hata ışığı yanıyor mu? ona dikkat et. hiç olmadı bir bilgisayarcıya götürmek gerekebilir belki de sorun anakartadır.

bence ekran kartını sök altındaki kağıdı al ama sarkıkta bırakma altını destekleyecek bir şey koy ki sarkma yapmasın, 2. olarak q-flash işleminin 1 dakika sürmesi bence normal bios güncellemek 4-5 dk sürmez 1-2 dk normal. 3.sü sorun ram kaynaklı olabilir bu yüzden 2 tane ram varsa sadece 1 tanesini tak, 1 tane varsa ramin yerini değiştir belki slotta bir sorun olabilir. birde sorum olucak bilgisayar açılırken anakartta hata ışığı yanıyor mu? ona dikkat et. hiç olmadı bir bilgisayarcıya götürmek gerekebilir belki de sorun anakartadır.

Hocam tam şimdi sırayla ekran kartı, bios pili ve ram'i söküp hiç denemediğim CMOS noktasını denedim. elektriğini komple boşalttım, hurdacıdan hallice yanımda demir gezdiriyorum sistem kısa devre yapmasın diye :)
ram kaynaklı olduğunu pek sanmıyorum şahsen, yani ramin arızalı olduğunu sanmıyorum daha doğrusu. yoksa ram kaynaklı olduğu hatadan da görüldüğü üzere net gibi.
ek olarak ramim 1 tane, toplam 2 slot var zaten. işlemciye yakın olanla bir kez deneyeyim dedim. daha takmadım, halıdan alıp parkenin üzerine yatırıp söktüm o yüzden biraz statik elektrik kaldıysa o da azalsın derdindeyim. sonra pili takıcam rami takıcam en son ekran kartı. inşallah olur :)

aynı sorunu benzer şekilde yaşadım bende de aynı işlemci var ve ramın expo ayarını açınca açılırken siyah ekranda baya baya uzun bekletince pc açılıyordu bios pili çıkartıp kasa güç düğmesine basarak biosu sıfırlayıp sıkıntısız kullanıyorum bende bu şekilde çözülmüştü

Peki anakartta bir hata ışığı yakıyor mu?
Hayır hocam herhangi bir ışık yok, üstelik yanlışsam düzeltin ama B650M S2H modelinde debugging ışıkları yok diye biliyorum.

Bu arada şuan iyi gidiyor gibi, normalde Memory Training fazı kısa sürerdi ardından soğutucunun ışıkları yanardı fakat ben taktım ve başlattım bayadır bekliyorum, sanırım olacak gibi. Önceki hiçbir denememde böyle olmamıştı. 9 10 saattir aralıksız uykusuz uğraşıyorum inşallah olur diyelim.

aynı sorunu benzer şekilde yaşadım bende de aynı işlemci var ve ramın expo ayarını açınca açılırken siyah ekranda baya baya uzun bekletince pc açılıyordu bios pili çıkartıp kasa güç düğmesine basarak biosu sıfırlayıp sıkıntısız kullanıyorum bende bu şekilde çözülmüştü
Hocam inşallah oldu gibi hayırlısı, güncelleyeceğim sonuca göre.

Şimdiden teşekkür ederim ilgilendiğiniz için.

Ben sistemin başında uyuyakalmışım. Maalesef benim için hikayeymiş tüm bu denediğim yöntemler, son olarak Q-Flash ile anakartıma uygun sürümü indirip son kez deneyeceğim. Muhtemelen Bios Brick oldu çünkü, donanımda bir hasar bir koku veya herhangi bir iz yoktu, anakartta özellikle tüm ışıkları ledleri yakabiliyor, ekran kartının fanları dönüyor, ona da elektrik gidiyor; kule tipi soğutucumdan da ışık geldiği için donanımsal bir arıza olmadığından neredeyse çok eminim artık.

bu arada Bios'u belki görür diye HDMI da denedim. O da olmadı.

Velhasıl kasaya bir zarar gelmemiş gibi görünse de bende korkunç bir enkaz bıraktı, özellikle kendiniz didinip bir şeyler başarmak üzerine yaşıyorsanız ve bundan beslenip hayat buluyorsanız, ki ben pc'yi bile kendi çalıştığım parayla aldım, kesinlikle mükerrer başarısızlık psikolojinizi darmadağın ediyor. tekrardan yardım edenlere teşekkür ederim. mesaj bu kadar.

Geri