20k'ya G50SF OLED alınır mı?

Firmware nasıl güncellenir rehberi

Samsung mat oledler yapar. Mat oledler hem canlı durmaz hem de keskinliğe negatif etki yapar.
Konuda sorulan G5 cihazı dün kurdum, aynen dediklerini yaşıyorum. 2017 üretimi Samsung C27HG70 (VA, 2K, 144Hz, Q-Dot) monitörden geçmeme rağmen renk anlamında bir farklılık yok hatta dediğin gibi daha az canlı ve metinler çok keskin değil. İlginç bir şekilde sanki çapraz açılardan daha iyi görünüyor gibi hissettim ama emin değilim. Eski C27HG70 monitörüme göre olumlu yanları, siyah alanlar gerçekten siyah ve hareketli (özellikle siyah) objelerin arkasında gölgelenme (ghosting) yok. 20 bin lira OLED için giriş seviye de olsa bu çok fazla bir para arkadaşlar. Bunun yarı fiyatına satılan herhangi iyi bir IPS veya VA monitörden buna geçmek için aşırı bir sebep göremedim. OLED'lerdeki bu fiyat farkı çok anormal bence.

Monitör konularında cahilim, bu konuda yeni yeni bilgi sahibi oluyorum. Söylenene göre 2 tip oled varmış, ilki Samsung üretimi bu QD OLED mat paneller. Diğeri Asus üretimi Tandem WOLED parlak paneller. Şimdi, G5 mat böyle ise glossy yani parlak modelleri merak etmedim değil. Gen3-4-5 muhabbeti hakkında ise hiçbir fikrim yok. Sadece G5'in Gen3 olduğunu biliyorum. Gen4 olsaydı farkı ne olacaktı bilmiyorum.

Bu arada arkadaşların belirttiği üzere G6 için G61SH kodlu yeni bir model çıkmış, bu G6'nın kırpılmış modeliymiş, farkı daha az port ve malzeme kalitesi düşük. Konuda tartışılan G5'ten 50$ daha pahalı ve bu ay sonu gibi ülkeye gelir diye tahmin ediliyor. ~2,5 bin TL fark ile 240 Hz almak daha iyi olabilir. O yüzden henüz almamış olanlar beklemeyi değerlendirsin. Yurt dışında alanlara Resident Evil Requiem veriyorlar, bize bir şey yok... Mağaza sayfası

1773446843481.webp

Son düzenleme:
Konuda sorulan G5 cihazı dün kurdum, aynen dediklerini yaşıyorum. 2017 üretimi Samsung C27HG70 (VA, 2K, 144Hz, Q-Dot) monitörden geçmeme rağmen renk anlamında bir farklılık yok hatta dediğin gibi daha az canlı ve metinler çok keskin değil. İlginç bir şekilde sanki çapraz açılardan daha iyi görünüyor gibi hissettim ama emin değilim. Eski C27HG70 monitörüme göre olumlu yanları, siyah alanlar gerçekten siyah ve hareketli (özellikle siyah) objelerin arkasında gölgelenme (ghosting) yok. 20 bin lira OLED için giriş seviye de olsa bu çok fazla bir para arkadaşlar. Bunun yarı fiyatına satılan herhangi iyi bir IPS veya VA monitörden buna geçmek için aşırı bir sebep göremedim. OLED'lerdeki bu fiyat farkı çok anormal bence.

Monitör konularında cahilim, bu konuda yeni yeni bilgi sahibi oluyorum. Söylenene göre 2 tip oled varmış, ilki Samsung üretimi bu QD OLED mat paneller. Diğeri Asus üretimi Tandem WOLED parlak paneller. Şimdi, G5 mat böyle ise glossy yani parlak modelleri merak etmedim değil. Gen3-4-5 muhabbeti hakkında ise hiçbir fikrim yok. Sadece G5'in Gen3 olduğunu biliyorum. Gen4 olsaydı farkı ne olacaktı bilmiyorum.

Bu arada arkadaşların belirttiği üzere G6 için G61SH kodlu yeni bir model çıkmış, bu G6'nın kırpılmış modeliymiş, farkı daha az port ve malzeme kalitesi düşük. Konuda tartışılan G5'ten 50$ daha pahalı ve bu ay sonu gibi ülkeye gelir diye tahmin ediliyor. ~2,5 bin TL fark ile 240 Hz almak daha iyi olabilir. O yüzden henüz almamış olanlar beklemeyi değerlendirsin. Yurt dışında alanlara Resident Evil Requiem veriyorlar, bize bir şey yok... Mağaza sayfası

Alıntıyı görüntüle
Çapraz açılardan daha iyi görünme meselesini ben de yaşadım o konu cidden baya garip. 1080p ipsden geçiş yaptığım için mi bilmiyorum ben yine de mamnunum ya. Sadece rahatsız olduğum kısım aydınlık ortamda siyah kısımların morlaşması, karanlıktaysa kusursuz oluyor onun dışında sorun yok gibi.

Çapraz açılardan daha iyi görünme meselesini ben de yaşadım o konu cidden baya garip. 1080p ipsden geçiş yaptığım için mi bilmiyorum ben yine de mamnunum ya. Sadece rahatsız olduğum kısım aydınlık ortamda siyah kısımların morlaşması, karanlıktaysa kusursuz oluyor onun dışında sorun yok gibi.
Hocam QD Oledler öyle maalesef siyahların düzgün olmasını istiyorsanız woled alacaksınız fakat onda da gray bending var, 3.Nesil Woled monitör ile yan yana kullanıyorum ve G5 den gayet memnunum fiyatını da kuruşu kuruşuna hakediyor.

Alıntıyı görüntüle
Samsung'larda model isimleri yıllara göre D, F, H diye gidiyor.

2023 - 2024 model ürünler genellikle D serisi olarak geçiyor ve bu seriden G80SD, G61SD gibi modelleri kullanma şansım oldu. Bu serilerdeki mat kaplamayı ben çok beğeniyorum. Bahsi geçen çoğu kaplamaya göre glossy panelle yan yana konulduğunda keskinlik farkı veya kumlanma gibi problemler yaşamadım, sadece doğrudan ışık yansıyan senaryolarda ışığı ekran yüzeyinde fazla dağıtıyordu.

Takip ettiğim kadarıyla 2025 yılı ve sonrasında çıkan F serisi ürünlerde kaplama türü değişti ve agresifleşti. Eğer kaplamadan rahatsız olduysanız muhtemelen sizinki de yeni nesil agresif kaplamaya sahip olabilir.

Bence rekabetçi oyunlar ile ilgileniyorsanız yenileme hızı OLED'lerde gerçek bir tercih sebebi değil. Hali hazırda 180hz ile 240hz arasındaki farkı anlamanız bence zor. Kendim 4K240Hz ve 4K165Hz modellerde yan yana koyup 300 - 400 fps aldığım rekabetçi oyunlarda test ettiğimde deneyim, gecikme, hareket netliği gibi konularda hiçbir fark hissetmedim. Zaten 165Hz modeller bile ClearMR9000 gibi yüksek hareket netliği sertifikasına sahip olduğu için ve panel doğası gereği düşük gecikmeye sahip olduğu için 60Hz kullanımda bile LCD'lere nazaran yüksek akıcılık hissine sahip.

Konuda ve yorumunuzda bahsi geçen iki model hem SDR hem de HDR parlaklığı anlamında kırpılmış modeller. Tipik 200 nits parlaklık, gündelik kullanım için yeterli sayılabilir. Çünkü OLED monitörlerin verdiği parlaklık algısı, LCD modellerden daha farklı. Benim 250 nits tipik parlaklıklı monitörümle birçok senaryoda %50 - %60 parlaklık yeterli geliyor.

HDR olayı ise bu modellerde soru işareti. Eğer peak değeri 1000 nits olan üst modellerdeki gibi, %2-3 apl 400 nits verebiliyorsa HDR yok gözüyle bakabiliriz, bu değerler ayırt edici HDR deneyimi için OLED'de bile yeterli değil. Eğer 1000 nits modellerin 400 nits modundaki gibi %10 apl'de 400 nits görebiliyorsa HDR içeriklerdeki sahne performansı 300 - 320 nits olarak varsayılabilir ve gereken yerde yüksek parlaklığa ulaşacaktır, bu ödenen fiyata göre iyi bir HDR deneyimidir.

Ben de ilk başta bir OLED monitör denediğimde, IPS ile yan yana koyup cıvıl cıvıl bir görsel açıp "ne fark var aynı parlaklık, aynı canlı renk işte" falan demiştim. Ama OLED ile vakit geçirip IPS veya VA panele döndüğümde kendimi bir şekilde OLED monitör fiyatı kovalarken buluyorum hep. IPS'in glow'undan, grisinden gına geliyor. VA'da da hep şanssızım, scanline olmayan hiçbir modele denk gelemedim henüz. OLED ise atmosfer ağırlıklı oyun oynuyorsanız bir süre sonra vazgeçilmez olur.

3. Nesil ve sonrası QD-Oled modeller Woled modellere göre biraz daha iyi metin netliğine sahip. Tandem modellerde hafif bir iyileştirme olduğunu söyleyen kullanıcılar var fakat teknik olarak bunu destekleyecek bir değişiklik yok. Doğrudan 2K27" IPS bir modelden 2K26,5" OLED bir modele geçerseniz ilk başta metin netliği rahatsız edebilir fakat zamanla farkına bile varmazsınız.

Hocam QD Oledler öyle maalesef siyahların düzgün olmasını istiyorsanız woled alacaksınız fakat onda da gray bending var, 3.Nesil Woled monitör ile yan yana kullanıyorum ve G5 den gayet memnunum fiyatını da kuruşu kuruşuna hakediyor.
burda düzeltme yapayım, evet qd oledler ışık altında siyahları mor gösteriyor ama samsung mat kaplamalı paneller olması gerekenden 3-4 kat fazla morarıyor kaplama ışığı yaydığı ve daha çok yakaladığı için. glossy qd oledler çok daha az morarıyor, hatta belli açılarda hiç morarmıyor.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,199,851
Üyeler
190,654
Son üye
kekeme
Geri