Beyaz İntel sistem ve parça tavsiyesi

dostum 27 de senin elindeki işlemcide armut degil satacaksın ya hani 7800x3d yi 13 bin tl ye satsan 27 eksi 13 elde var 14000 yani sana 14 e gelmiş olucak
ben 15 e satacağım da işlemciyi zaten ekstra bir masraf yapmadan sistemi beyaz ekosistem yapmak istiyorum. Ekstra ekleyecek olursam ki ekleyeceğim bunu ekran kartı için kullanacağım sattıktan sonra. Amacım tek çekirdek odaklı işlemci değil de çoklu (multitasking) işlemlerde daha güçlü bir işlemci arayışındayım. Sadece oyun oynamıyorum dediğim gibi. Amdden devam edecek olursam zaten satmak mantıklı değil sistemi.

Maalesef 1151 1151v2 saçmalığıyla başlayan milleti s****emeyi gaye edinmiş firmaya karşı tarafsız olamıyorum rekabete girecek kadar yükselse yeter ki onu bile becerememiş insan der madem yapamadık 1 nesil salalık argeye adam alalım pazarlama parasına yemi nesil erken gelsin der yok adamlar ondan bile aciz Nebi akgünün intel 270k plus videosunu izle detaylı anlatıyor
hocam bu adam denememiş ki bu işlemcileri testlerini yapmamış, Modart pcde bunları söylüyor zaten ve testlerini yapmış adamın elinde işlemciler var normalde yapması gerekeni şimdi yapmış daha ucuz olacak performansı x3d işlemcilerden daha iyi diye sen o videoyu izledin mi ?

hocam bu adam denememiş ki bu işlemcileri testlerini yapmamış, Modart pcde bunları söylüyor zaten ve testlerini yapmış adamın elinde işlemciler var normalde yapması gerekeni şimdi yapmış daha ucuz olacak performansı x3d işlemcilerden daha iyi diye sen o videoyu izledin mi ?
Bende baya konuya denk geldim İntel sistemlerin fps az olmasına rağmen daha da akıcı ve dropsuz olmasından şikayetlenen Amd ci arkadaşlar gördüm.

Sanırım AMD hileli bir yola baş vurmuş fps'i yüksek göstermek için.

Oyunculara da yüksek fps sözünü söyle ve çekil kenara izle. Bir birinin üzerinden zıplayarak koşarlar ürüne. Markette bedava ürün dağıtanların videosu varya. Millet bir birine giriyor. Aha öyle durum. :D

Bende baya konuya denk geldim İntel sistemlerin fps az olmasına rağmen daha da akıcı ve dropsuz olmasından şikayetlenen Amd ci arkadaşlar gördüm.

Oyunculara da yüksek fps sözünü söyle ve çekil kenara izle. Bir birinin üzerinden zıplayarak koşarlar ürüne. Markette bedava ürün dağıtanların videosu varya. Millet bir birine giriyor. Aha öyle durum. :D
Aynen bir kaç arkadaşım direkt söyledi bana bunu. Oyunlar daha akıcı ve stabil diye. Bu çift ekran kullanımındaki alt tabdaki yavaşlık bununla alakalı olabilir mi acaba ?

Dediğim gibi metin2 gibi basit bir oyunu açarken bile işlemciyi zorlayan hareketler sergiliyor beni çok soğuttu kendinden. O yüzden değişip bi denemek istedim ama intel zaten soket değişse bile anakart işlemci değişimi yapar upgrade ederiz o sorun değil. Ama geneldede zaten alıyorsun bir süre kullanıyorsun. O yüzden tarafsız önerilere ihtiyacım var. 7800x3d yerine ne olabilir amd olacaksa eğer veya yeni çıkan intellerin videosunu izledim modarttan gerçekten iyi duruyor. Bilemedim yani
dayı 7500f kullanıyorum 30 clıent açıyorum zorlanma yok bence başka bir sorunun var
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

+ olarak intel gecikmesi daha yüksek bir işlemcidir amdye göre performansının az olmasının sebebi işlemci içinde ki gecikmeden yaşıyor zaten intel kim dediyse size bunları boş yapmış

Aynen bir kaç arkadaşım direkt söyledi bana bunu. Oyunlar daha akıcı ve stabil diye. Bu çift ekran kullanımındaki alt tabdaki yavaşlık bununla alakalı olabilir mi acaba ?

Direkt Ryzen sorunu desem beni taşlayarak kovabilirler. Ama mümkün olabilir yani.

Birisi çıkıp söylemesin sonra bende sorun yok ne konuşuyorsun sen. İlk olarak araştırman daha iyi olur.

Ama FPS olayını birçok yazardan okuduğum için o stabillik sorunu kesin bir olay.

Direkt Ryzen sorunu desem beni taşlayarak kovabilirler. Ama mümkün olabilir yani.

Birisi çıkıp söylemesin sonra bende sorun yok ne konuşuyorsun sen. İlk olarak araştırman daha iyi olur.

Ama FPS olayını birçok yazardan okuduğum için o stabillik sorunu kesin bir olay.
valla reis şu sitede birçok konuda gördüm seni 1 kere doğru bişey savunduğunu veya yaptığını görmedim zaten

ben 15 e satacağım da işlemciyi zaten ekstra bir masraf yapmadan sistemi beyaz ekosistem yapmak istiyorum. Ekstra ekleyecek olursam ki ekleyeceğim bunu ekran kartı için kullanacağım sattıktan sonra. Amacım tek çekirdek odaklı işlemci değil de çoklu (multitasking) işlemlerde daha güçlü bir işlemci arayışındayım. Sadece oyun oynamıyorum dediğim gibi. Amdden devam edecek olursam zaten satmak mantıklı değil sistemi.
15 e nasıl satacaksın hocam?

valla reis şu sitede birçok konuda gördüm seni 1 kere doğru bişey savunduğunu veya yaptığını görmedim zaten
tartışmayın dostlar, benim sistemim açıktan sonra zorlanmıyor zaten. açarken aşırı bir yavaşlama oluyor. Açtıktan sonra herhangi bir problem yok clientlerde. Olayımız sadece metin2 değil zaten :)
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

15 e nasıl satacaksın hocam?
işlemci anakart ve ramlerimi 50 bine vereceğim bir dostuma taksitli olduğu için.

Test işlemcisi gelmemiş sen diyince modarta biraz göz gezdirdim o da rakip(?) ile testi yapmamış Nebi abinin dediği gibi 285k nın makyajlı haline bak bu intel core ultra 7 bakın demişler sorun intelin isimlendirme stratejisi 7 serisi olduğu için rakipte de 7 serisiyle karşılaştırmışlar 9 serisi ile karşılaştırma yok :) zaten kendi testlerindede görüyorsun 285knın biraz üstünde illa alacam macera arıyorum diyorsan i7 değil i9 aldığının farkında olduğunu soketin son işlemcilerinden birini aldığını yeni seride başka anakart ile devam etmen gerektiğini gelecek nesildeki ilk seri bile tam anlamıyla klasmanındaki işlemci ile bire bir rekabete edemeyebileceğini bilerek al

Test işlemcisi gelmemiş sen diyince modarta biraz göz gezdirdim o da rakip(?) ile testi yapmamış Nebi abinin dediği gibi 285k nın makyajlı haline bak bu intel core ultra 7 bakın demişler sorun intelin isimlendirme stratejisi 7 serisi olduğu için rakipte de 7 serisiyle karşılaştırmışlar 9 serisi ile karşılaştırma yok :) zaten kendi testlerindede görüyorsun 285knın biraz üstünde illa alacam macera arıyorum diyorsan i7 değil i9 aldığının farkında olduğunu soketin son işlemcilerinden birini aldığını yeni seride başka anakart ile devam etmen gerektiğini gelecek nesildeki ilk seri bile tam anlamıyla klasmanındaki işlemci ile bire bir rekabete edemeyebileceğini bilerek al
bu dediklerinde haklısın evet. Ama performans olarak şöyle ben 7900x almaya karar verdim mesela. Buna rakip bir intel sistem alabiliyosam aynı fiyata veya daha ucuza ve performansı 7900xden iyi olacaksa onu tercih etmek isterim çünkü aldığım sistemi uzun yıllar kullanmayı düşünüyorum artık. 2 senede bir sistem yenileme hastalığımdan vazgeçmem gerekiyor. Yaşım ilerliyor iş güçten fazla vakit bulmayacak konuma geldik. o yüzden bi deneyimlemek istedim ama çok mantıklı gözükmüyor.

Başkasının ne yaptığı sana neden dokunuyor ben anlamıyorum.

Bir başka arkadaşımızın değerli yorumunu alıntı yapıcam.
Belki FPS ve Frame Time nedir diye anlarsın.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Yıllardır bu konuyu bu foruma anlatamadık. Zira burası "AMD çok iyi" kafasında AMDci dolu. Böyle şeyler söylendiğinde hemen tetiklenip isyan moduna geçiyorlar

Maksimum, minimum, ortalama fps değerleri bir yere kadar anlam ifade eder. Eğer ortalama fps değeriniz 150'yi aşıyorsa daha üst değerlendirme için bakılması gereken yer frame-time grafiğidir. Frame-time grafiği (iki frame arasındaki süreyi gösterir kısaca) bize oyunda akıcılığı verir ve bu grafiğin olabildiğince düz çizgi olmasını isteriz.

Frame-time grafiği ne kadar dar bir banda sahipse o kadar iyi, kullanıcı yağ gibi kayan bir oyun deneyimi alıyor demek. Grafikteki ani iniş çıkışlar ise anlık takılma göstergesi. En istenmeyen durum.

Yani ortalama 250 fps almaktansa 210 fps almak ama bu fpsleri arada anlık takılma hissi olmadan (stutter ve mikro stutter) iki frame arasındaki bekleme süresinin birbirine yakın olduğu benzer frame zamanlarında almak isteriz. Bu da oyuncu için akıcılık anlamına gelir.

Örnek 1, CPU'ya abanmayan "kolay" bir oyun, CSGO:

13700K frame time grafiği gayet iyi. Stutter/anlık takılma olayı nadir.
ca08ecfe88790fc8cbe06ead96bf1f7f.jpeg

376d9854566a38952640ced0e28e9ffa.jpeg

Yukarıda kırmızı renkli 7800X3D frame time grafiği. 13700K' grafiğinin üstüne bindirilmiş. Genel olarak 7800X3D'de bu oyunda akıcı. Sorun yok. Ancak kırmızı çizginin maviyi neredeyse tümüyle örtmesi 13700K'nın neredeyse hissedilmez derecede bir tık daha akıcı olduğunu söylüyor. Mavi çizgi bir tık daha dar bantta hareket ediyor. Frame üretim zamanları çok yakın gitmiş hep.

Örnek 2, CPU'ya abanan bir oyun, Cyberpunkt 2077:

13700K grafiği. Zor bir oyun olmasına rağmen olabildiğince akıcı oyun deneyimi vermiş işlemci.

68fc26b622688fb194e1c8dc386ff6f4.jpeg

531688e76881cc251000099f4aaedd39.jpeg

İki frame üretimi arasında ciddi zıplamalar görünüyor. Bu da ciddi stutter ve mikro stutter demek. Bunu kullanıcı çok rahat hisseder. Zıplamalar dışında standart kırmızı bant maviye göre ciddi şekilde daha geniş. Bu stutter dışında yeni frame üretimi için gereken zamanda daha geniş varyasyon demek. İstenmeyen bir şey. Daha ilginci bakarsanız kırmızı bant maviden genel itibariyle daha alt seviyede geziyor çoğu durumda. Bu da stutterleri saymaz isek son tabloda daha yüksek ortalama fps alıyorsunuz diye görünecek anlamına geliyor. Ama işte o son tabloda ortalama fps değeri daha yüksek iken oyuncu için akıcılık durumu yukarıdaki frame-time grafiğinde gayet belli.

Diğer bir oyun, far cry

Görüldüğü gibi işlemcileri oldukça zorlayan bir oyun. İkisinde de mikro stutter var. Fakat dikkatli bakarsanız 13700K'nın anlık frame üretim zıplamalarının sayıca bir miktar daha az ve ortalama zıplamanın daha kısa boylu olduğu görülebilir. Yine zıplamalar dışındaki standart mavi bant kırmızıya göre bir tık daha stabil/dar. Ben sadece bu grafiğe bakarak 7800X3D ve 13700K kurulu iki sistemde aynı oyunu aynı sahneleri oynamış birinin 13700K'da bir tık daha akıcı hissettiğini söyleyeceğini görebiliyorum.

12ca21280096adab3c4b5710535efabc.png

Yukarıda yazdıklarımız her oyun için böyle olacak diye bir anlam içermiyor. Oyunlar arası varyasyon olabilir. Bunu yazıyoruz zira bazılarına, kimi fanboylara bazı şeyleri böyle tek tek yazmak gerekiyor
Amd vs Intel  oyunlardaki FPS ve akıcılık sorunsalı
7800X3D gayet iyi bir oyun işlemcisi. Bunda şüphe yok.

Sonuç olarak ortalamada birçok kullanıcı bu iki güçlü ve güzel oyun işlemcisini benzer sistemlerle kullandığında aynı şeyi söylüyor. İntel tarafı daha akıcı hissettiriyor. Bu da gayet normal zira 13-14. nesiller deli dehşet hızlara sahip (çekirdek+ring), düşük gecikmelere sahip tam bir monolitik oyun canavarları. İntel'in monolitik zar tasımında ulaştığı zirve. Zaten bu yüzden ilk parçalı yapı olan Arrow Lake serisi çok büyük ihtimalle bu devleri geçmekte zorlanacak ve geriye düşecek oyunda.

Bu yazdığımız bugünün olayı da değil. Yıllardır bilinen bir şey.

Bakın başka bir şey daha söyleyeyim: Standart bir test sırasında onbinlerce frame üretilir. Ve işin içine istatistiksel ortalama girdiği için min fps ve hatta hatta min fps 0.1% değerleri bile çoğu durumda akıcılık olayını bize yeterince anlatmaz. Ciddi stutterler istatistiksel ortalama içinde eriyip gider o tablolarda. Mühendisim, yıllarca istatistik dersini boşuna mı aldık. Biliyoruz da konuşuyoruz yav. Adamı hasta etmeyin.

Yani tablolardaki min fps değeri bile aldatıcı olabilir. Gerçek sadece CPU'yu gerçekten zorlayan sahnelerde iyi şekilde yapılmış frame time grafiğinde yada bizzat oyuncunun oynaması ve hissetmesi ile anlaşılır.

Bakın bilinen youtube kanalları sizin gördüğünüz sonuçları çoğunlukla (ve bazen kasti olarak) oyunların CPU'yu en az zorlayan sahnelerinden seçip yapıyorlar. Dolayısı ile o ortalama fps tablolarının çoğu da oyuncu açısından kesin sonucu asla vermiyor.

Oyuncu gerçek farkı ancak farklı işlemcili sistemleri ayrı ayrı deneyip oynadığında anlayabiliyor. Youtube kanalları hangi markayı öne çıkarmak istiyorsa rahatlıkla ona göre sahne kullanıp ona göre sonuç bulabilir.

Bu forumda saygıdeğer bir üye geçen sene hem 7800X3D kullandım hem de 14700K kullandım 14700K daha akıcı geldi bana dediğinde adamı linç etmeye kalktılar falan. Burası böyle maalesef.

Güncel bir örnek daha, 7800X3D. Ciddi stutter görülüyor aşağıdaki videonun bir kısmında. Videonun tamamını izleyenler daha iyi anlayacaktır. Ha bu durum o oyun bazında güncellemeyle çözülür falan fıstık. Orasını bilemeyiz. Ama genelde ortalamaya vurulduğunda intel 13 ve 14 nesil işlemcilerin özellikle X3D işlemcilere göre daha akıcı olduğu yönünde bir kanı var bu işleri yakından takip edenler arasında.

Videonun 4. dakika 40. saniyesinden itibaren görülebilir.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,200,591
Üyeler
190,770
Son üye
farukelmaci
Geri