49K Bütçe ile RTX 5060 & Ryzen 7500F Hazır Sistem Özelleştirme - Sizce Nasıl?

Reaksiyon skoru
4
Selamlar arkadaşlar,

Bütçemi zorlamadan, hem güncel hem de önü açık (future-proof) bir sistem toplamak için İtopya üzerinden bir hazır sistemi özelleştirerek sipariş geçtim. Toplam maliyet 49.000 TL civarına geldi.

Sistem Linki : https://www.itopya.com/dh-birthday-...earch&_sgm_term=DH-BIRTHDAY&_sgm_pinned=false

Sistemi toplarken "basic" halinden vazgeçip özellikle anakart, RAM ve soğutucu tarafında geleceğe yatırım yaptım. Parçalar şu şekilde:

• İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F 3.7 GHz (Stok fan yerine kule tipi ekledim)

• Anakart: ASUS Prime B650M-R 7200MHz OC (A620 yerine ileriye dönük olması için seçtim)

• Ekran Kartı: ASUS Dual GeForce RTX 5060 OC Edition 8GB GDDR7

• RAM: Corsair 16GB Vengeance RGB 6000MHz CL36 DDR5 (Sistemin tam verimi için 6000MHz tercih ettim)

• SSD: Kingston 500GB NV3 Gen4 (5000MB Okuma / 3000MB Yazma - 138 TL farkla Gen4'e geçtim)

• Soğutucu: FSP NC5 Siyah 12cm ARGB 6 Bakır Borulu Hava Soğutucu

• Kasa & PSU: Fazeon F20 650W 80+ Bronze (Bütçeyi dengelemek için kasadan tasarruf ettim)

Neden böyle bir yol izledim?

A620 anakart yerine B650 seçerek ileride işlemci yükseltme şansımı açık tuttum. 7500F'in ısınma sorununu bildiğim için 6 bakır borulu iyi bir soğutucu ekledim. SSD tarafında çok küçük bir farkla Gen4 hızı yakaladım.

Sizce bu bütçeye bu özelleştirmeler mantıklı olmuş mu? "Şunu kesinlikle değiştirmeliydin" dediğiniz bir nokta var mı yoksa bu haliyle F/P dengesi yakalanmış mı?

Değerli yorumlarınızı bekliyorum.

fps oynamıyorsan ve bütçen kısıtlıysa anakartı a620 yap psu yu daha güvenli bişey al bi tık pahalı ama kafanda netse çek benzersistemi ben sarı sitede 45 50 arasında sıfır toplayıp satıyorum

fps oynamıyorsan ve bütçen kısıtlıysa anakartı a620 yap psu yu daha güvenli bişey al bi tık pahalı ama kafanda netse çek benzersistemi ben sarı sitede 45 50 arasında sıfır toplayıp satıyorum
Hocam yorumun için teşekkürler ama bakış açımız biraz farklı sanırım. Ben bu sistemi alıp 1 sene sonra satacak bir al-satçı değilim, en az 4-5 sene arkama bakmadan kullanmak isteyen bir kullanıcıyım.

Neden B650 seçtim?

A620 giriş seviyesi bir çipset. Yarın bir gün Ryzen 9000 serisi bir işlemciye geçmek istediğimde anakartı da çöpe atmak istemiyorum. AM5 soket 2027 sonrasına kadar desteklenecekken, 1.600 TL farkla B650 alıp sistemin önünü (future-proof) açmak bence en mantıklı yatırım.

Neden 6000MHz RAM ve Gen4 SSD?

DDR5 bir sistem topluyorsam 5200-5600MHz RAM ile sistemi kısıtlamak istemedim. 600MHz fark ve Gen4 SSD hızı için ödediğim rakamlar komik seviyelerde (SSD farkı sadece 138 TL).

PSU Meselesi:

Haklısın, PSU önemli ama seçtiğim Fazeon 650W 80+ Bronze şu anki sistemi beslemek için gayet yeterli. İleride borcum bitince kasa/PSU ikilisini lüks bir modelle güncellemek, anakartı söküp sistemi baştan kurmaktan çok daha kolay.

Özetle; 'ucuz olsun da ne olursa olsun' değil, 'en kritik parçalar sağlam olsun, gerisi zamanla hallolur' kafasındayım. Sence de mantıklı değil mi?

bence değil dönüp değiştirdiğin parçaları maliyetine ekleyince fiyat çok yükseliyor kümülatif düşün. AL sat yap demiyorum benzer kalitede bir sistemi perakende olarak satın alıp toplayınca fark çıkmıyor diyorum.~50.880 TL

bence değil dönüp değiştirdiğin parçaları maliyetine ekleyince fiyat çok yükseliyor kümülatif düşün. AL sat yap demiyorum benzer kalitede bir sistemi perakende olarak satın alıp toplayınca fark çıkmıyor diyorum.~50.880 TL
Hocam kümülatif hesapta haklı olabilirsin ama tek tek parçalarla, 10 farklı kargoyla ve montaj stresiyle uğraşacak vaktim yok. İtopya gibi bir yerden sistemin test edilip, montajlanıp, tek bir fatura ve garanti altında gelmesi benim için daha değerli. Ayrıca 50.880 TL'ye bu parçaların (B650, 6000MHz, Gen4 SSD) aynısını perakende toplamak bugünlerde pek mümkün değil. Ben bu haliyle kafam rahat şekilde siparişi geçtim, sağ olasın

sen bilirsin kral

Alınmaz. Artık 50k fiyatına ulaşmışken 8gblik vramlı kartlara bulaşmayın artık söyleye söyleye dilimizde tüy bitti.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Alınmaz. Artık 50k fiyatına ulaşmışken 8gblik vramlı kartlara bulaşmayın artık söyleye söyleye dilimizde tüy bitti.
B650m i ekstradan seçebilirsiniz yukarıda yazıda not olarak yazmışsınız 1k fark ediyor

B650m i ekstradan seçebilirsiniz yukarıda yazıda not olarak yazmışsınız 1k fark ediyor
Ayrıca kasanın önünü beğenmedim eski ford kamyonlarını andırıyor hoşuma gitmedi yani

Ayrıca kasanın önünü beğenmedim eski ford kamyonlarını andırıyor hoşuma gitmedi yani
VRAM konusundaki uyarın için sağ ol hocam ama AMD'nin yazılım tarafındaki belirsizlikleriyle uğraşmak istemiyorum. NVIDIA'nın DLSS desteği ve sürücü stabilitesi benim için daha öncelikli. 8GB VRAM şu an oynadığım rekabetçi oyunlar için fazlasıyla yeterli, hikayeli oyunlarda da DLSS ile idare ederim

VRAM konusundaki uyarın için sağ ol hocam ama AMD'nin yazılım tarafındaki belirsizlikleriyle uğraşmak istemiyorum. NVIDIA'nın DLSS desteği ve sürücü stabilitesi benim için daha öncelikli. 8GB VRAM şu an oynadığım rekabetçi oyunlar için fazlasıyla yeterli, hikayeli oyunlarda da DLSS ile idare ederim
2 yıldır 7700 xt kulanıyorum eski kartlarda olduğu gibi artık sorun olmuyor. 12 gb olmasına rağmen zorluyor ekran kartını bazı oyunlar. 8 gb de pişman olursun.

2 yıldır 7700 xt kulanıyorum eski kartlarda olduğu gibi artık sorun olmuyor. 12 gb olmasına rağmen zorluyor ekran kartını bazı oyunlar. 8 gb de pişman olursun.
Hocam tecrübeni paylaştığın için sağ ol, AMD'nin sürücü tarafında kendini düzelttiğinin farkındayım. Ama benim kullanım senaryom biraz farklı.
Ben ağırlıklı olarak Valorant, CS ve LoL gibi rekabetçi oyunlar oynayacağım. Bu oyunlarda VRAM'den ziyade işlemci (7500F) ve düşük gecikme (NVIDIA Reflex) çok daha kritik. 8GB VRAM bu oyunlar için zaten fazla fazla yetiyor, kartın yarısı bile dolmuyor.
Hikayeli ağır oyunlara girdiğimde ise DLSS 4 ve Frame Generation desteğiyle 8GB'ın eksikliğini hissetmeden akıcı bir deneyim alabiliyorum. NVIDIA'nın yazılım stabilitesi ve ikinci eldeki değer koruması benim için şu an daha ağır basıyor. Tavsiyen için tekrar teşekkürler, bu haliyle içime sindi

Hayırlı olsun. Size yeteceğini düşünüyorsanız ki yeterli olacaktır gerisi önemli değil. İyi oyunlar.

Hikayeli ağır oyunlara girdiğimde ise DLSS 4 ve Frame Generation desteğiyle 8GB'ın eksikliğini hissetmeden akıcı bir deneyim alabiliyorum. NVIDIA'nın yazılım stabilitesi ve ikinci eldeki değer koruması benim için şu an daha ağır basıyor. Tavsiyen için tekrar teşekkürler, bu haliyle içime sindi
Öncelikle sistem hayırlı olsun, forumlarda bu yanlış biliniyor ve ağızdan ağıza dolaşırken duyanlar da bunu doğru bilgi olarak kabul ediyor ve böylece bilgi kirliliği çıkıyor ortaya.

FG/MFG vram kullanımını azaltmaz tam tersi yerine göre 1-1.5gb arttırır. DLSS 4 vram kullanımını biraz azaltır, DLSS 4.5 ise biraz arttırır. Yani sen AAA oyunlar oynarken FG açtığında FPS artar ama VRAM şişip yetmemeye başladığında (Doom the dark ages, Indiana Jones vb oyunlarda) ya crash yersin ya da takılmalar başlar.

Hocam tecrübeni paylaştığın için sağ ol, AMD'nin sürücü tarafında kendini düzelttiğinin farkındayım. Ama benim kullanım senaryom biraz farklı.
Ben ağırlıklı olarak Valorant, CS ve LoL gibi rekabetçi oyunlar oynayacağım. Bu oyunlarda VRAM'den ziyade işlemci (7500F) ve düşük gecikme (NVIDIA Reflex) çok daha kritik. 8GB VRAM bu oyunlar için zaten fazla fazla yetiyor, kartın yarısı bile dolmuyor.
HO diyelim o zaman. 1 2 yıl sonra zorlar seni o kart. Örneğin GTA 6

Geri