Öneri 7 Yıllık Hp Omen 15-Dh0015nt İçin Ağır Bakım Tavsiyeleri

Reaksiyon skoru
2
Selamlar herkese,
2019 yılında satın aldığım ve bugüne kadar severek kullandığım HP OMEN Laptop 15-dh0015nt cihazıma kapsamlı bir ağır bakım yapmak istiyorum. Bugüne kadar bilgisayara sadece düzenli olarak toz temizliği ve termal macunlarını yeniledim.

•Bu bilgisayarı artık aktif olarak Elektrik-Elektronik Mühendisliği programları (MATLAB, Simulink, LTspice, Proteus vb.) ve PCB Tasarım/Çizim yazılımları (Altium Designer, KiCad, AutoCAD vb.) için kullanacağım. Büyük projelerde ve ağır simülasyonlarda darboğaz yaşamamak adına cihazın içini açmışken şu donanımsal yükseltmeleri yapmaya karar verdim:
Yapacağım Donanım Yükseltmeleri:
İçindeki orijinal bellekleri tamamen söküp 32 GB DDR4 (2x16 GB) takmayı düşünüyorum.
Mevcut 256 GB SSD'yi söküp yerine 2 TB Lexar NQ790 PCIe Gen4x4 NVMe M.2 SSD montajı yapacağım.

•Cihazın Genel Özellikleri: i5-9300H İşlemci, GTX 1660 Ti (6 GB) Ekran Kartı, 32 GB RAM (Yeni), 2 TB NVMe SSD (Yeni).

Sizlere Sorularım Şunlar:
•Laptopun anakartı PCIe Gen 3 destekliyor. Almış olduğum Lexar NQ790 ise PCIe Gen 4 bir disk. Geriye dönük uyumlulukla çalışacağını biliyorum fakat hızının Gen 3 sınırlarına (~3500 MB/s) takılması dışında, mühendislik programlarında veri işlerken kararsızlık veya mavi ekran sorunu yaşatır mı?

• Mühendislik programlarında CPU ve GPU uzun süreler boyunca %100 yük altında kalabiliyor. Cihaz 7 yıllık olduğu için VRAM ve mosfet üzerindeki termal padler kurumuştur. Bu modelin fabrika çıkışlı pad kalınlıklarını (mm değerlerini) bilen var mı? Yoksa kalınlık derdiyle uğraşmamak için direkt Thermal Putty (örn: K5 Pro) kullanmak bu yükler altında daha mı güvenli olur?

•Fanları temizliyorum ama uzun süreli simülasyonlarda fan millerini yağlamak gerekir mi? Yoksa direkt yeni fan bloğu sipariş etmek mi daha sağlıklıdır?

Cihazın orijinal bataryası şu an aktif olarak çalışıyor, herhangi bir şişme veya tamamen kapanma durumu yok. Ancak cihaz 7 yıllık olduğu için kapasitesi doğal olarak düştü. Ağır mühendislik programlarında cihazı zaten hep prize takılı kullanacağım. Sizce bu aşamada performans kaybı yaşamamak adına bataryayı değiştirmeme gerek var mı, yoksa bu şekilde kullanmaya devam etmeli miyim?

Cihazı toplarken ve bu programları kullanırken bana rehberlik edecek her türlü optimizasyon, undervolt veya bakım tüyolarına açığım. Şimdiden teşekkürler :)

Bence eski ve giriş seviyesi bir oyuncu laptopuna bu kadar yatırım yapılmamalı, zaten bi 5k daha eklesen yeni laptop alıyorsun. Bakım konusuna gelirsek, parçaları tek tek çıkar toz kalmayana kadar temizle. O laptop'un içinden toz yumakları da çıkacaktır eminim, onun dışında işlemci ve ekran kartı termal macunlarını ve pedlerini yenileyin. Ayrıca undervolt felan bulaşmayın zarar gelir.

Termal Pad Ve Sıvı Metal Bakımı Her Türlü İşini Görür .

Sıvı Metal Profesyonel Tecrübe İster !

Geri