Tarayıcıların kaynak tüketimi konusunda aralarında uçurum yok. En fazla gerçi Brave, Firefox ve forkları (Zen, Mullvad, LibreWolf) kaynak tüketiyor. Firefox, Chromium tarayıcılara göre 2 katı yüksek kaynak tükettiği gibi, siteleri daha yavaş yüklüyor. Sebebi ise Google'un pazar payının yüksek olması. Geliştiriciler en çok tüketicisi olan Chromium'a göre sitelerini optimize ediyor. Tabii Firefox Vakfının da tembelliği var, zaten en büyük geliri arama motorunu varsayılan olarak Google yapması. Keza Opera'nın da böyle anlaşmaları var.
Chrome ve Edge en sadeleri, o yüzdfen Brave, Firefox, Opera'ya göre daha az kaynak tüketiyor. Edge tarafı bence Chrome'dan daha iyi, Microsoft işletim sistemine en uygun hale getiriyor. Hatta Chromium'u bu kadar ileriye taşıyan Microsoft dersek yalan olmaz. Chrome kalsa halen koyu tema ayarı bile sunmayacaktı.
Asıl kaynağı siteler tüketiyor. Gereksiz uzantıları kaldırabilirsin. Mesela çoğu kişi Adblock, Adblock Plus'un reklam engellediğini düşünüyor. Hayır, bunlar reklam falan engellemiyor. Tam tersi reklam verenlerden el altından para alıyor. Ayrıca yüksek kaynak tüketiyorlar.
Tarayıcıda en ideali Adblock, Adblock Plus veya AdGuard (kaynak tüketim sorunlarını asla çözmüyor) kaldırıp Ublock Lite yükleyin.
Etkili bir içerik engelleyici. Reklamları, izleyicileri, madencileri ve daha fazlasını kurulumdan hemen sonra engeller.
chromewebstore.google.com
Ayrıca Privacy Badger'da kullanılabilir. Ama belirteyim PB siteleri bozuyor. Özellikle yerel alışveriş sitelerini, bir yerden alışveriş yaparken geçici olarak kapatmayı unutmayın. Ben genelde uzantıları, şu uzantı ile tek tıkla devredışı bırakıyorum. PB bayağı gereksiz şeyi engellediğinden, sitelerin tükettiği kaynağı yine %0-30 oranında azaltacaktır.
privacybadger.org
Uzantılarınızı kolayca görüntüleyin, etkinleştirin, devre dışı bırakın, kaldırın.
chromewebstore.google.com
Ama reklam engelleme %40-60 oranında kaynak tüketimi azaltsa da, siteler kötü optimize edildiyse yüksek kaynak tüketir. Eğer optimizasyonu berbat siteleri aktif kullanıyorsanız, o sitenin alternatifini bulun. Mesela YouTube üzerinde oynatma listeleri ve canlı sohbet bellek tüketimini artırıyor. Canlı sohbet uzun süre açık durunca, oynatma listesi de içerisindeki video sayısına göre tüketimi bozuyor. Tamamen bozuklar. YT'da oynatma listelerini uzun tutmayın veya bunlardan bir şey izlerken tüketeceği kaynak tüketiminin bilincinde olun.
Bağlantıda önerdiklerimi harfiyen uygulayın.
Arkadaşınızın sistem özelliklerini de yazar mısınız?
FPS atıyorum 120-130'lardan ani 70-80'e düşüyorsa bellek kaynaklı olabilir. PUBG eski bir oyun olsa UE4 en sorunlu ve bu sorunlarını halen tam anlamıyla çözememiş oyunudur. Takip etmedim ama UE5 geçtiyse ekstra ağırlaşmıştır. Gerçi UE5'in de UE4 ile gelen bazı sorunları çözmüşlüğü var.
Bellek kaynaklıysa arka planda çalışan uygulamaları azaltalım. Aşağıda detaylandırarak en basit kullanıcının anlayacağı ve kullandığı uygulamalar üzerinden gösterdim. Aslında uzun süre bilgisayar kullanıyor ve biraz da meraklıysanız, ne kapatılır ne açık...
Bunun dışında anakart, fare, klavye vb. uygulamalarını sürekli kullanmıyorsanız (yani ayar yapınca çoğu ürün kendi hafızasına kaybediyor) arka planda çalışmasını engelleyin, otomatik başlatma ayarı varsa kapatın. Veya tamamen bu yazılımları kaldırın. Wintoys harici sistem bakım uygulaması falan barındırmayın.
Windows 10 desteği yok geçmeyin. Eskiye göre zararlılar arttı, artık Discord vb. çok kolay bu şeylere yakaklanıyorsunuz. Bir şeylere tıklamanıza bile gerek yok. Desteği olmayan işletim sistemi o yüzden kullanmayın. Ben kendimi korurum ile olmuyor.
Yakın zamanda Windows'da kapatılan güvenlik açıkları, bir yerde Win10 desteğine kesecek Chrome'un basit bir güncellemede kapattığı güvenlik açıkları ki bu sürekli devam ediyor.
June 2026 is the largest Patch Tuesday in history, fixing 206 vulnerabilities and three publicly disclosed zero-days.
www.malwarebytes.com
Google's latest Chrome update fixes 74 security vulnerabilities, including one under active attack.
www.malwarebytes.com
Üstüne hesap çalmak için çok basit taktikler. İnternetteki zararlılardan korunmak eskiye göre çok daha zor. Yapay zekanın da bunda büyük etkisi var.
A convincing fake FACEIT verification page is stealing Steam accounts by using a fake login window that looks completely legitimate.
www.malwarebytes.com