Distro olarak 3 büyüklerin felsefesini araştırıp seninkiyle en uygun olanı kullanmanı öneririm.
Linux hayatında hiç kullanmadıysan ve gerçekten öğrenmek istiyorsan bence Linux'a bir "Windows" gibi bakarak öğrenme (herkesin yaptığı en büyük hata budur ve bu yüzden Linux'u asla tam anlamıyal öğrenemezler), bunun yerine Linux'un kendi felsefesiyle çalışan ayrı bir işletim sistemi mimarisi olduğunu kabul et ve ondan nasıl en yüksek randımanı alabileceğine odaklan.
Bu konuda bence en büyük yardımı bizden çok LLM'ler verebilir sana zira burada ki kimse sana 7/24 cevap veremez ve bu süreçte her bilgiyi yüksek doğruluk oranıyla ve mantıklı analojiler kurarak anlatamaz, benim kişisel tavsiyem ticari bir LLM'den yardım alman üzerine.
Bende kişisel olarak LLM'lerden yardım alarak öğreniyorum, öğrenmeyi bildiğin zaman harika ve çok güçlü bir araçlar o sebeple önerim onlardan yana.
Başlaman için ufak bir şeyler söylemek gerekirse dediğim gibi 3 büyükler yani Fedora, Debian ve Arch'ı araştır ve onlardan birini kullan bence. İnsanlar Bazzite, CachyOS, Manjaro gibi ıvır zıvırlardan bahsediyorlar ama hepsi 3 büyüklerin felsefesinin kendi kişisel ihtiyaçlarına göre damıtılmış versiyonudur bu açıdan bence senin direkt 3 büyükleri alıp kendi felsefene ve işletim sistemi kullanım alışkanlıklarına göre dizayn etmen bir başkasının hazır dizaynını sana dayatmasından çok daha mantıklıdır (eğer kolaylık arayan ve her şey "tek tıkla" çözülsün isteyen biri değilsen).
Linux'ta her şeyin bir dosya olduğunu bilmeni öneririm yani ekran kartının sürücülerinden tut işletim sisteminin kritik çekirdek araçlarına kadar her şey birer dosyadır ve elle düzenlenebilir, manipüle edilebilirdir. Bu açıdan sistem hem monolitiktir hem de modülerdir.
Desktop Environment yani bizim mouse ile klavye ile iletişime geçtiğimiz o masaüstü arayüzü bir DE yani masaüstü ortamıdır, bu açıdan XFCE, KDE, Gnome, Hyprland gibi farklı masaüstü vardır (hepsi yine kendine has felsefeleriyle). Benim önerim KDE ya da Gnome'dur ben ikisini kullandım ve KDE'yi en çok "Windows gibi" buldum, başlangıç açısından da kullanımı kolay geldi.
Başka ne gibi bir bilgi verebilirim bilmiyorum, merak ettiğin ya da sormak istediğin bir şey olursan lütfen çekinme iyi forumlar.