Yardım Asus G713qr Donma Sorunu ve Sıvı Metal Servis Önerisi (Bursa/İstanbul)

Reaksiyon skoru
0
Herkese merhabalar,

2021 yılının Ekim ayında aldığım ve yakında 5. senesini dolduracak olan Asus ROG Strix G713QR model laptopumla ilgili son zamanlarda epey can sıkıcı sorunlar yaşamaya başladım. Donanımsal mı yoksa yazılımsal mı olduğundan tam emin olamadığım için fikirlerinize ve özellikle güvenilir servis önerilerinize ihtiyacım var.
Fotoğraf olarak Armoury Crate Uygulamasından anlık sıcaklık değerlerini gösteren bir fotoğraf bıraktım.
Cihaz Özellikleri:

• İşlemci: AMD Ryzen 9 5900HX (Fabrika çıkışlı sıvı metal uygulamalı)
  • Ekran Kartı: NVIDIA RTX 3070 8GB
  • RAM: 32 GB
Yaşadığım Sorunlar:
  • Armoury Crate üzerinden fan modunu Turbo'dan çıkarıp başka bir moda aldığım an bilgisayar tamamen donuyor (Kilitleniyor, hiçbir işlem yapılamıyor).
  • Bazen bilgisayarı ilk açarken siyah ekranda kalıyor ya da Windows kilit ekranı (Lock screen) geldiği an donup kalıyor.
  • Bu donmalar yüzünden mecbur kalıp güç tuşuna basılı tutarak zorla kapatıp açıyorum. Bunu yapınca sistem otomatik olarak "Diagnose" moduna giriyor ve ekranda "Your device ran into a problem and couldn't be repaired" hatası veriyor. Seçeneklerden "Continue to Windows 11" diyerek devam ettiğimde ise cihaz nihayet açılabiliyor.
Cihazın Geçmişi (Önemli Detay):Bilgisayarı aldığımdan beri (yaklaşık 5 yıl) içi hiç açılmadı ve fiziksel temizlik/bakım yapılmadı. ASUS'un bu serilerinde işlemcide fabrikasyon sıvı metal var.Fakat yetkili servislerde sıvı metal li olan bilgisayarlara termal macun koyup gönderdikleri de oluyormuş o yüzden güvenemedim yetkili servislere.

Aklıma takılan sorular ve fikir almak istediğim konular şunlar:

1. Fan devri düşünce sistemin anında kilitlenmesi, sıvı metalin artık işlevini yitirmesi (pump-out/kuruma) ve işlemcinin anlık aşırı ısınarak kendini korumaya alması (veya voltaj dengesizliği) yüzünden olabilir mi?
  2. Armoury Crate yazılımının güç yönetimi veya sık zorla kapatmalar yüzünden bozulan Windows dosya sistemi (SSD problemleri vs.) böyle spesifik bir donmaya yol açar mı?
  3. Servis Önerisi Talebi: Cihaza acil bir detaylı temizlik ve bakım yaptırmak istiyorum. Ancak işlemcide sıvı metal olduğu için taşıma ve temizlik sırasında anakartı kısa devre yaptırma riski var. Bu yüzden rastgele bir yere emanet etmek istemiyorum. Bursa veya İstanbul'da ROG serilerine aşina, sıvı metal yenilemesini ve genel temizliğini güvenle, profesyonelce yapabilecek yetkili veya özel servis/usta önerilerinize açığım.
  4. Ayrıca sormak isterim sizce cihazım hala güncel ve iyi bir cihaz mıdır oyun ve iş için kullanıyorum genellikle.Çok aktif oyun oynamıyorum ama fps değerleri önemli benim için.
Şimdiden vakit ayırıp cevap veren herkese teşekkür ederim.

Ekler

• pcsıcaklık.webp
    pcsıcaklık.webp
    64.9 KB · Hit: 13
çok geç kaldığımın farkındayım fakat sıvı metal olayı beni düşündürmüştü sonra unuttum şahsen kullanımda sorun yok çünkü ama bahsettiğim problemler olunca can sıkıyor
Boşta 100 fanda 94 derece işlemci ne demek? Cihazda metal falan kalmamış akmış gitmiş muhtemelen. Donanımsal bir zarar görmüş olabilir cihaz geciktirdiginiz için bakımı

Boşta 100 fanda 94 derece işlemci ne demek? Cihazda metal falan kalmamış akmış gitmiş muhtemelen. Donanımsal bir zarar görmüş olabilir cihaz geciktirdiginiz için bakımı
teşekkürler fakat düşünceden ziyade önerileri dinlemek için bu konuyu açtım haklı olabilirsiniz ama sorduğum sorulara yanıt almadan ilerleme sağlayamam

teşekkürler fakat düşünceden ziyade önerileri dinlemek için bu konuyu açtım haklı olabilirsiniz ama sorduğum sorulara yanıt almadan ilerleme sağlayamam
1. Soruna cevap verdim diye düşünüyorum.
2. Sorunada dolaylı olarak cevap vermiş bulunuyorum.
3. Sorun hakkında bilgim yok.
4. Sorun hakkında loseless scaling kullanırsan hala gideri olan bir cihaz.

Geri