Yardım Adım Adım Mahallemize Fiber (Ftth) Geldi! Tüm Süreç ve İss Seçimi

Dostlar selam, fiziki olarak sokaktaki direklere kutular asıldı, kablolama ve etiketleme işlemleri tamamen bitti. Bizim direkteki kutunun üzerinde 0080 C-36 yazıyor.

Hafta içi Türk Telekom ile görüştüğümüzde sahadaki işlerin bittiği, sisteme girilince SMS geleceği söylenmişti. Ancak cuma günü mesai bitimine kadar takip etmeme rağmen altyapı hala aktif olmadı ve sorguda VDSL gözüküyor.

İş tamamen masa başı onayına kalmış durumda. Aktif olur olmaz TurkNet'ten 1000 Mbps fibere geçeceğim. Eğer pazartesiye kadar açılmazsa elimdeki kutu koduyla müdürlüğe gidip süreci hızlandırmaya çalışacağım. Gelişmeleri yazarım.

Herkese selamlar arkadaşlar,

Uzun süredir peşinde koştuğum, dilekçeler verdiğim ve mahalle muhtarımızla koordineli olarak yakından takip ettiğimiz Türk Telekom fiber (FTTH) altyapı projemizde nihayet mutlu sona ulaştık. Benim gibi bu süreçlerden geçenlere hem rehber olması hem de şu anki aşamada kafamdaki soru işaretlerini tartışmak için baştan sona yaşadığım süreci buraya bırakıyorum.

1. Baştan Sona Tüm Süreç (Biz Nasıl Getirttik?)

Dilekçe ve Takip Aşaması: Mahallede internet altyapımız çok kötüydü. İlk iş olarak Türk Telekom altyapı müdürlüğüne gidip dilekçeler verdim. Mahalle muhtarımızla sürekli iletişimde kalarak sürecin unutulmamasını sağladım.

Kablolama Çalışması: Yoğun takibin ardından ekipler mahalleye giriş yaptı. Yer altından ve ana hatlardan gelen o kalın turuncu fiber omurga kablolarını sokak boyunca çektiler.

Kutulama ve Etiketleme (Son Durum): En kritik aşama ise bu hafta sonu tamamlandı. Sokağa inen OFT (Optik Dağıtım Kutusu) dediğimiz fiber dağıtım kutularını ekipler direklere astı. Kutuların üzerine de adres/port kodlarını yazdılar. Yani şu an sahada yapılabilecek tüm fiziksel işçilik ve kablo montajı %100 bitti.

2. Kafamdaki Soru İşaretleri: Aktivasyon Süreci ve İSS Seçimi

Arkadaşlar fiziksel montaj bitti, kutular direklere asıldı ve üzerlerine kodlar yazıldı. Buraya kadar olan süreci net biliyorum ama bundan sonraki aktivasyon süresinin ne kadar süreceğini tam olarak bilmiyorum.

Bilgisayarımda Ryzen 5 7500F işlemci ve RX 7700 XT ekran kartı var, yani sistemi dibine kadar besleyecek, oyun indirirken ibreyi kökleyecek gerçek bir 1000 Mbps performans almak istiyorum. Kuzenim Türk Telekom'un kendi 1000 Mbps paketinde Steam gibi yerlerden oyun indirirken yurt dışı çıkış kısıtlamalarından (throttling) dolayı 31 MB/s (yani 250 Mbps) hız sınırına takılıyor. Ben bu sorunu kesinlikle yaşamak istemiyorum.

Bu noktada sizlere iki sorum var:

1. Aktivasyon Süresi Ne Kadar Sürer?: Kutular direğe asılıp kodlar yazıldıktan sonra, bu altyapının Türk Telekom sistemine düşmesi ve TurkNet/Netspeed gibi İSS'lerin sitelerinde sorgulama yaptığımda "1000 Mbps kullanılabilir" olarak görünmesi ortalama kaç gün sürer? Yakın zamanda bu süreci yaşayanların aktivasyon ekranı kaç günde düştü?

2. Hangi İSS'yi Seçmeliyim?: Bu sıfır Türk Telekom fiber altyapısında en yüksek performansı, kısıtlamasız hızı ve en düşük pingi hangi İSS (TurkNet, Netspeed vb.) verir? Alternatif firmalar gerçekten Telekom'un o yurt dışı hız kısıtlamalarını kendi omurgalarıyla aşabiliyor mu?

Yorumlarınızı, tecrübelerinizi ve tavsiyelerinizi bekliyorum, şimdiden teşekkürler!
Hocam bu süreç kaç ay sürdü yazıyorsa görmedim kusura bakmayın. Benim buraya 2 sene önce rezil alt yapım arızalanınca müdürlüğe gidip müdürle konuşmam sonucunda fiber omurgası çizildi 1 hafta sonra kazı vb yapıldı aşağılarda ardından 48lik air fiber kablolarını direklere dolayıp ses seda çıkarmadan kaybolup gittiler geçen açık kapıya yazdım mahalle bazlı büyük proje olup tamamlanacaktır fakat süre verilememektedir dediler hızlandırmak için ne önerirsiniz ?

Hocam bu süreç kaç ay sürdü yazıyorsa görmedim kusura bakmayın. Benim buraya 2 sene önce rezil alt yapım arızalanınca müdürlüğe gidip müdürle konuşmam sonucunda fiber omurgası çizildi 1 hafta sonra kazı vb yapıldı aşağılarda ardından 48lik air fiber kablolarını direklere dolayıp ses seda çıkarmadan kaybolup gittiler geçen açık kapıya yazdım mahalle bazlı büyük proje olup tamamlanacaktır fakat süre verilememektedir dediler hızlandırmak için ne önerirsiniz ?
hocam tek önerim sıkıştırmak bölge müdürlüğünü tt altyapı müdürlüğünü ve çimer btk hepsine teker teker yazman çözüm istemen

hocam tek önerim sıkıştırmak bölge müdürlüğünü tt altyapı müdürlüğünü ve çimer btk hepsine teker teker yazman çözüm istemen
Müdürlük ters kalıyor o kadar sık gidemem ama cimer den vb darlayabilirim sağolun hocam peki sizin bu süreç kaç ay sürdü

Müdürlük ters kalıyor o kadar sık gidemem ama cimer den vb darlayabilirim sağolun hocam peki sizin bu süreç kaç ay sürdü
2 yılımı aldı proje çizdir onaylat derken bu vakite geldik şimdide aktivasyon gibi iki tuşa basacakları şeyi bekliyoruz ama gidip görüşmek en etkilisi haberin olsun hocam

Dostlar selam, bugün süreci hızlandırmak için doğrudan Türk Telekom Altyapı Müdürlüğü'ne gidip Planlama ve Proje birimiyle bizzat görüştüm. Cebimizde bizim direkteki 0080 C-36 kutu koduyla gidince ciddiye aldılar tabii.

Görüştüğüm yetkili, önümde hemen sahadaki ekipleri arayıp durumla ilgili bilgi aldı ve hafiften bir fırça kaydı. Söylediğine göre sahada çözülmesi gereken ufak tefek pürüzler (sinyal kalitesi veya port eşleşmesi gibi durumlar muhtemelen) varmış.

Bu pürüzlerin giderilip altyapının sisteme girilmesi ve aktif edilmesi için önümüzdeki haftanın cumasına kadar (24 Temmuz) süre verdiler. "Eğer cuma gününe kadar aktif olmazsa tekrar gel, bizzat bakacağım" dedi müdürdeki abi. En azından arkasında duran bir muhatap bulmuş olduk.

Şimdilik beklemedeyiz, her gün sorgu ekranlarını yoklamaya devam edeceğim. Gelişme oldukça yine buradan yazarım!

GÜNCELLEME (17 Temmuz 2026) - BAŞARDIK DOSTLAR! FİBER AKTİF!

Dostlar, inanılmaz bir şey oldu! Pazartesi günü Altyapı Müdürlüğü'ne gidip baskı yaptıktan ve kutu kodunu (0080 C-36) bizzat elden teslim ettikten sonra, müdürün "Haftaya cumaya kadar sürer" demesine rağmen süreci acayip hızlandırmışlar.

Bugün sorgulama ekranını bir açtım ve gözlerime inanamadım: DOĞRUDAN 1000 Mbps AKTİF GÖRÜNÜYOR!

Haftaya cumayı bile beklemeden o bahsettikleri pürüzleri çözüp sisteme girişi tamamlamışlar. Altyapı müdürlüğünün kapısını aşındırmamız, o kutu kodunu masaya koymamız işi saniyeler içinde çözdü resmen.

Hiç vakit kaybetmeden TurkNet üzerinden 1000 Mbps başvurumu patlattım. Elimde canavar gibi Keenetic Hero AX3000 router'ım da hazır bekliyor. Şimdi ekiplerin gelip direkten eve o siyah dış ortam drop kabloyu (OBK) çekmesini ve aktivasyonu tamamlamasını bekleyeceğim.

Sokakta ilk kepçeyi gördüğümüz andan, sorguda 1000 Mbps'yi gördüğümüz bu ana kadar destek veren, süreci takip eden herkese çok teşekkürler. Gerçekten azmettik ve mahallemize fiberi söke söke getirdik!

Kurulum tamamlanıp hız testini yaptığım an o şanlı 900+ Mbps ekran görüntüsünü de buraya fırlatacağım. Rezleri alın, az kaldı!

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,226,840
Üyeler
199,231
Son üye
Canavar1327

Geri