Forum Kültürünün Eskisi Gibi Olmaması

Harbi birsürü insan vardı ben de eskilerdenim cok aktif olamıyorum gene ama airportta kasa beklediğimiz zamanlar oldu buradan arkadaşlarla. Şimdi pek göremiyoruz
ordaydık oradaydık fakat tadamadık

Herkese selam arkadaşlar. Bu biraz iç dökme yazısı gibi olacak. Yaklaşık 5-6 yıldır Türkiye'deki aktif forumlarda üyeliği bulunan ve arada bir girip vakit geçiren birisiyim. Özellikle forum kullanmaya başladığım ilk iki sene gerçekten çok muazzam hissettiriyordu. Her gün her müsait anımda foruma girip insanlarla iletişim kurup, onlara yardımcı olmak beni çok mutlu ediyordu. Bu arada da bilmediğim birçok şey öğreniyordum. Ancak son birkaç senedir içimden bunu yapmak hiç gelmiyor. Eskiden forumların daimi üyeleri olurdu ve hangi saatlerde aktif olacaklarını bile bilebilirdiniz. Öyle samimi ve yardımsever bir ortam vardı. Ancak şimdi neredeyse tüm forumlarda insanların amaçlarının birbirlerine yardım etmenin çok dışında olduğunu gözlemliyorum. Gerçekten teknik bir sorun yaşayan çoğu kişi sorununa bir yanıt bulamıyor. Forumda o sorunu gören ve o işten anlayan insanların olduğundan eminim ancak o kişiler(buna çoğu zaman ben de dahil) gidip şu bütçeyle hangi klavyeyi almalıyım postlarına yanıt veriyor. Ve teknik işlerin birçoğu burada yanıtsız bir şekilde bekliyor. Buna neyin neden olduğunu ve neden böyle olduğunu anlayamıyorum. Eskiye göre elimizde şu an daha fazla imkan ve teknolojik ürün var. Ancak o zamana göre birbirimize çok daha az yardım etmeye meyil ediyoruz. Bu konuda sizlerin de düşüncelerini merak ediyorum. Özellikle uzun süredir forumlarda vakit geçiren arkadaşlardan.
O eski tecrübeli ve bilgili insanları banladılar, banlanmayanlarda modların kendi kafalarına göre ban atmalarından bıkıp forumu bıraktı. Forum artık teknoloji forumu olmaktan çıktı kızlarsoruyora döndü. Yaş ortalamasıda bi 5-10 yaş geriledi. Açılan konular kıza yazıcam yardım, 1,95 boyum kısa mıyım falan fistan oldu. Hadi bunlar makarasına foruma giriyor geçtim indirim konusunun altına bi daha ne zaman indirime girer, kargom ne zaman gelir gibi allahın bile bilmeyeceği sorular soruyorlar geldiğimiz seviye bu. Bu forumu bu hale modlar getirdi. Eskisen yeşil forumun modlarına sövüyodum burdakiler ondanda beter oldu. Ban atmakla kalmıyor bide üstünde racon kesiyor, tehdit ediyor falan yani havaları sadrazamda yok.
Yeşil forumu üniversite ve yks rehberliği için kullanıyorum burayı da makara ve indirim takibi için.

Bunun bir kac sebebi var

1-Forum uyeleri yaslandi ve hayata atildi eskiden forum yas ortalmasi 17-40 arasiydi daha akli basinda ve bu konular ile ilgili insanlardi (yani bilgili) ama onlar hayata atildi ve malum TR server'i cok zor bu yuzden bazilari hayatta kalmaya calsiyor bazilarida hayatin tadini cikariyor vs...
ama suan forumun yas ortalmasi malesef 13-25 falan ve cogu da 18 den kucuk gozlemledigim kadariyla ve cogu teknoloji konusunda bilgisiz ve 2 maddede bahsedecegim tarzda konular acmak icin buraya giren veletler

2- Forumda genelde teknoloji ve gundem ve gelismeler veya fikir alisverisi yapilir vs.. ama malesef gunumuzde ki beyni yikanmis ergen kitle Forumu artik Reddit gibi kullaniyor acilan konulara bakin mesela (Sevgilimden ayrildim,kiza asigim acilmalimiyim,''Kuran'da Hata buldum xxx'') diye ergen ergen konular aciliyor malesef bu yuzden kitlede yavas yavas degisti vs...

3-Artik yapay zeka var bu yuzden daha hizlki cozum buluanbilyior genelde cunku zaten artik acilan cogu konudaki hatalar veya istenen seyler asiri basit seyler oluyor bilgisizlikten dolayi veya film oneri gibi bir sey istediyse AI daha iyi olabilyior bu konularda bu yuzden insanlar forumla ugrasmak yerine Yapay zekaya cozduruyor veya istiyor buda asil acilan konularida azaltti

4- Yeni nesil kimse kusura bakmasin ama asiri cahillesti bu yuzden gercekten yardim gerektiren bir konuda adama resmen bilgisayar kullanmayi ogretiyoruz cunku tek yaptigi valorant oynamak veya film anime izlemek vs. bu yuzden bilmiyorlar adama occt kur bak degerleri at desek yapamiyor o derece elamanlar var vs. bu yuzden kimsede ugrasmak istemiyor bizim zamanimizda ise Yapay zeka bile yokken videolar izleyerek forumlara vs. bakarak neyi nasil yapacagimizi kurcalayip ogreniyorduk pc'yi kullanmayi kendi kendimize ogreniyorduk bu yuzden bir sey istendiginde bilmesek bile ogrenipo veriyorduk daha hizli oluyordu ama nerde o gunler

aklima gelen sebepler bunlar
2. madde çok can sıkıcı ya başlı başına rahatsızlık sebebi. Teknoloji forumlarının aktiflik artsın diye buraları reddit'e çevirme çabası çok rahatsız edici.

1-Yapay zekanın etkili olması genel olarak forum kültürünü azalttı.
2-Forum kullanmaktan sıkılanlar veya işi gücü yoğun olan insanlar da forumlarda vakit geçirmeyi bıraktı. Tabi ki devam eden üyeler de var.
3-Hayat tempo olarak hızlandıkça da insanlar teknik konulara girmektense gidip direk şuraya ürünü tamir ettireyim veya direk yenisini satın alayım diyen insanlar da arttı.

Herkese selam arkadaşlar. Bu biraz iç dökme yazısı gibi olacak. Yaklaşık 5-6 yıldır Türkiye'deki aktif forumlarda üyeliği bulunan ve arada bir girip vakit geçiren birisiyim. Özellikle forum kullanmaya başladığım ilk iki sene gerçekten çok muazzam hissettiriyordu. Her gün her müsait anımda foruma girip insanlarla iletişim kurup, onlara yardımcı olmak beni çok mutlu ediyordu. Bu arada da bilmediğim birçok şey öğreniyordum. Ancak son birkaç senedir içimden bunu yapmak hiç gelmiyor. Eskiden forumların daimi üyeleri olurdu ve hangi saatlerde aktif olacaklarını bile bilebilirdiniz. Öyle samimi ve yardımsever bir ortam vardı. Ancak şimdi neredeyse tüm forumlarda insanların amaçlarının birbirlerine yardım etmenin çok dışında olduğunu gözlemliyorum. Gerçekten teknik bir sorun yaşayan çoğu kişi sorununa bir yanıt bulamıyor. Forumda o sorunu gören ve o işten anlayan insanların olduğundan eminim ancak o kişiler(buna çoğu zaman ben de dahil) gidip şu bütçeyle hangi klavyeyi almalıyım postlarına yanıt veriyor. Ve teknik işlerin birçoğu burada yanıtsız bir şekilde bekliyor. Buna neyin neden olduğunu ve neden böyle olduğunu anlayamıyorum. Eskiye göre elimizde şu an daha fazla imkan ve teknolojik ürün var. Ancak o zamana göre birbirimize çok daha az yardım etmeye meyil ediyoruz. Bu konuda sizlerin de düşüncelerini merak ediyorum. Özellikle uzun süredir forumlarda vakit geçiren arkadaşlardan.
Hicbişey eskisi gibi değil...

önceden her farklı konuda yardım için farklı kişileri etiketlerdim şimdi etiketlenecek kimse yok mesela hepsi uçtu. Bir tane konuya da bakalım kimler uçacak dediğim için bana da ban atıldı. Banların saçmalığını özetliyor.

Genel olarak forum kültürü biteli 9-10 sene oluyor. En büyük sebeplerden biri, sosyal medyanın yayıngınlaşması. Ayrıca yazılı olarak takip etmek yerine görsel olarak takip etmek daha pratik olduğunda YouTube tercih ediliyor.

önceden her farklı konuda yardım için farklı kişileri etiketlerdim şimdi etiketlenecek kimse yok mesela hepsi uçtu. Bir tane konuya da bakalım kimler uçacak dediğim için bana da ban atıldı. Banların saçmalığını özetliyor.
İnsan düşününce bi kötü hissediyor ya

• Beğen
Reaksiyonlar: Che_
sadece 2 sene icerisinde baya bir indirim paylasan insan sayısı azaldığı için bile sıcak Fırsatlar da bir aktiflik gormez oldum. birkac ay oncede kurucuyla tartıştılari için birkac kisi ban yiyip diger foruma gittiler. suan saglam aktif olan neredeyse kimse yok

Geri