Bir Ramin Cl'si Sizin İçin Ne Kadar Önemli?

Bu sorunun iki farklı cevabı var bende. Sistemi geçen yıl ramler normal fiyatlamadayken kurduğum için 6000mhz cl 30 a-die ram kiti alamaya özen gösterdim. İşlemcim 9700x lakin x3d de olsa aynı şekilde kasardım ram olayında.

Bu yıl ki ram fiyatlandırmaları sonucu x3d işlemcim olsaydı en ucuz kite yönelirdim. 9700x alsaydım yine cl30 kovalardım. Ram gecikmesi hep önemli oldu benim için.

@MeGaDave06 Bir de hocam gördüğün zaman cevaplaman için bir soru sormak istiyorum. Sen araştırmayı nasıl yapıyosun? Mesela kullandığın belli bir site var mı? Yoksa forumlardaki insanları mı okuyorsun? Video mu izliyorsun? Yoksa hepsini birlikte mi yapıyosun? Bazen araştırırken boşa araştırıyorum gibi geliyorda. Onun için sormak istedim.

Hocam bence o siyah üstüne koyduğunuz ram fan soğutmasını ters çevirin (yani yukarıya ısıyı atsın rame üflemeye çalışmasın)

Sizin kurduğunuz kombinasyonda siyah fan ramlere “hava üflesin” mantığıyla yapmışsınız anladım fakat;

1)Ekran kartı ısınıyor ekran kartının ısısı yukarıya çıkıyor
2)İşlemci kule tipinin fanı ekran kartından gelen ısının belirli bir kısmını kule tipine gönderiyor belirli kısmını önden çektiği soğuk havayla kule tipine gönderiyor
3)üstteki 3 fan emme görevimi görüyor yoksa yukarıya doğru atacak şekildemi konumlandırdınız bilmiyorum

Eğer yukarıya doğru atacak şekilde konumlandırdıysan, ramleri soğutan fanın hava çekememesine, ramlere üfleyecek havanın zaten tam tepesindeki fan yüzünden çekilip yukarıya atılmasına sebep olur verimli değildir

Eğer üsttekileride hava çekecek şekilde yaptıysan evet ramlere daha iyi hava vurur fakat ekran kartı ısısıyla çarpışıp yine verimli olmayan vortex sebebiyle soğutma verimli olmaz. Çünkü önden vuran fanlar üstten gelen hava akımıyla çarpıştığı gibi yere çakılır (öndeki fanların rpmleri içerdeki fanların rpmlerinden yüksek olmalı)

Ek ve önemli tavsiye: ram çubuklarının tamamına ve “dik şekilde” (yani ||||ıııı) şeklinde üfleme yapabilirseniz en sağlıklısı olur (ı ları ram çubuğu olarak düşünün l leri ise onları kapsayacak şekilde direkt sırt bölgesine hava vuracak şekilde düşünün)

Ama bu kule tipi soğutucu düzeniyle çok mümkün gözükmüyor. Siz birde o siyah fanı ters çevirerekte denemeyi ihmal etmeyin. Belki benim senaryoda daha serin olur belki sizin senaryoda 👍
Böyle iyi, ekran kartım da serin zaten undervolt var hotspot 69 oluyor alttan zaten yukarıya hava atıyor orda çıkar bir yerden yani böyle kullanmakta bir olumsuzluk yaşamadım.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Diğer şekil mümkün olmaz en iyi sıcaklığı bu şekilde düşürdüm yandan uflese dahi bu kadar etkili olmuyor maalesef

Bende 5600mhz c46 ram var bu işin matematiği (46/5600)*2000 =16.42 ns piyasada yaygın olan ramler 6000mhz Cl 30 da (30/6000)*2000=10ns yani veri nin işlemciye aktarım hızı 6ns daha yavaş normal FPS de çok farketmez %1 low FPS de fark eder yani FPS oyunlarındaki anlık veri iletiminde ufak droplar yaşanabilir. ufak bı overclockla 5600 cl46 Rami 6000mhz Cl 40 yaptım 13ns ye düşürdüm öyle kullaniyom

Arkadaş bütün laptoba full oc yapıp 10 senelik 1050 li laptopla son çıkan gowlardan birini oynuyordu ram e yaptımı bilemem ama zorlanıyordu laptop
satmayacaktın Arthur'u, ciddiye alamıyorum artık

hiç okuyamam yazılanları sadece bilgi vereyim cl40 16gb ram hynix a çip var diye gittim 1.8v a mı ne çektim cl28 i filan gördü sanırım ( denemek için ) ısınmada yok çok kasılacak şeyler değil bunlar bellek türüne dikkat et kafi ama cl40 gibi değerde de bi fark hissetmemiştim max 5-10fps oynuyor donma takılmada yok o yüzden geri fabrika ayarlarına çektim.
Hocam o hangi ram bide 2x24 gb ddr5 5200 mhz cl 40 mı 26 bin 2x16 gb ddr5 6000 mhz cl 30 23 bin mi 2k 7800x3d ve 5070ti var çipi samsung 24 gb ın

Son düzenleme:
Öncelikle konuyu açarken şunu demek istiyorum üretici/die türü falan karıştırmayın lütfen. Sadece Cl hakkındaki yorumunuzu merak ediyorum. Benim sorum CL üzerine. Mesela tamamen örnek veriyorum: 20kya cl30-32 ram buldunuz 6000mhz bir de 15k cl40 5600mhz ram buldunuz. Hangisini alırdınız? Merak edip konuya gelen olursa diye nedeniyle belirtirseniz sevinirim.
Hocam X3D İşlemcin Varsa Bütçen Neye Yetiyorsa Onu al ama CL 48 Falanda Olmasın Ama dediğim gibi Astronomik bir Farkı Olmaz X3D İşlemcilerde. Bu Forumda 9700X 7800X3D İşlemci Karşılaştırdığımız Bana ait bir Konuda da Belirttiğim Gibi X3D İşlemcin Yoksa 1080P FPS Oyuncusu isen CL Değeri Önem Kazanıyor. Arkadaşımla Beraber Sistem Topladık Bende 9700X var Onda 7800X3D var 6200MHZ CL 30 Olarak Kullanıyorum Ben Cebimdeki Parayı Ram e Verip Performansımı Arttırdım o İşlemciye Verip Ramle Uğraşmadı. YANİ SONUCA GELİRSEM; X3D İşlemcin Varsa Çok Önemi Yok Normal İşlemcin Varsa ve 1080P De CS VALO Gibi Oyunlar Oynayacaksan O Zaman Bütçeni O Yönde Kullanabilirsin.

ddr5 +42 +44 üstünde %1 değerleri baya düşüyor. Sen yüksek fps alsan bile onu hissedemiyorsun.

Cl gecikme değeri oluyor cs valo tarzı oyunlarda cl önemlidir x3d de frekans çok önemli değildir diye hatırlıyorum cl ne kadar düşükse islmeci önbellek için ram e gittiğinde cl ne kadar düşükse ramden o kadar kısa sürede ayrılıyor ne böylelikle hem fps artıyor hemde gecikme düşüyor hikayeli oyunlar fps harici oyunlarda gecikme çok önemli değildir çünkü çok işine yaramaz ama valo cs gibi oyunlarda önemlidir hatta bazı insanlar frekansı düşüp cl degerini 28 yapıyor x3d olduğu için MHz ye cok ihtiyaç olmuyor x3d olunca frekans çok önemli olmuyor diye biliyorum ben yani hikayeli oynuyorsan sadece cl ye takılma ama cs valo icin ae fps oyunları içinse ve bütçen el veriyorsa cl yi 30 sec patriot viper şuan en ucuz cl30 ram indirimsiz
hikayeli oyunlarda da etkili %1low değerini etkilediğinden çok daha düşük fpste oynuyormuş gibi oluyor

ddr5 +42 +44 üstünde %1 değerleri baya düşüyor. Sen yüksek fps alsan bile onu hissedemiyorsun.

hikayeli oyunlarda da etkili %1low değerini etkilediğinden çok daha düşük fpste oynuyormuş gibi oluyor
Bilmiyorum öğrenmiş oldum teşekkürler

Öncelikle konuyu açarken şunu demek istiyorum üretici/die türü falan karıştırmayın lütfen. Sadece Cl hakkındaki yorumunuzu merak ediyorum. Benim sorum CL üzerine. Mesela tamamen örnek veriyorum: 20kya cl30-32 ram buldunuz 6000mhz bir de 15k cl40 5600mhz ram buldunuz. Hangisini alırdınız? Merak edip konuya gelen olursa diye nedeniyle belirtirseniz sevinirim.
Ortalığı öyle bir karıştırdinki hocam 4 saattir ana sayfadan düşmedi konu yarın da amd mi Nvidia mi diye konu açarsan forum da kavga cikar herhalde:) 😅

• Beğen
Reaksiyonlar: Che_
Bilmiyorum öğrenmiş oldum teşekkürler

Ortalığı öyle bir karıştırdinki hocam 4 saattir ana sayfadan düşmedi konu yarın da amd mi Nvidia mi diye konu açarsan forum da kavga cikar herhalde:) 😅
Sarıyo ve baya konuşasım geliyor

Voltaj tek başına ısınma kaynağı değildir hocam bi nebze doğru arkadaşımızın tespiti.

Ha ısınma kaynağıdır ama “tek ve en önemli” ısınma kaynağı değildir arkadaşımız haklı. Da ddr5 de 1.8 voltaj nasıl kabul edilebilir bilmiyorum. Ddr4 ler ddr5 lerden daha yüksek voltajda çalışabilecek yapıdadır ama ddr5 de “üst voltaj limiti” daha azdır diye biliyorum tam emin değilim. ddr5 ler daha hassas bildiğim kadarıyla. Neyse konumuz bu değil

Ramlerde ısı kaynağı; Dirençlerde ısınmada bi o kadar önemlidir. Tekrar belirteyim ddr5 den örnek veremem ddr5 e hakim değilim ddr5 aşırı detaylı ama ddr4 den örnek vericem (konuya ne kadar hakimsiniz bilmiyorum)

Ddr4 A RAMİ:
1.40 voltajda çalışsın
rttnom disabled
rttwr off
rttpark 5 kombinasyonuyla çalışsın

Ddr4 B RAMİ:
1.55 voltajda çalışsın
Rttnom 6
Rttwr 3
Rttpark 1 kombinasyonuyla çalışsın

Bu durumda A rami 1.40 voltajda çalışmasına rağmen sırf bu dirençleri yüzünden 1.55 voltajda çalışan rame göre çok daha fazla ısı üretecektir bu bi gerçek 👍. Birisi 1.55 voltaj almasına rağmen dirençlerinden dolayı çok daha serin kalacaktır. Bu örneğimi ai’a sorupta teyit edebilirsiniz 👍 direnç bilgisi bilmenize gerek yok sadece karşılaştırmak amacıyla 2 farklı ramde senaryo böyle gerçekleşecektir bilginiz olsun

İyi akşamlar
Ben yaslar geçerim ya.
1784058316132.webp

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,226,611
Üyeler
199,192
Son üye
megjegyezni