Faizden Gelir Sağlayıp İşten Ayrılmak Mantıklı Mıdır?

sonhry

80+
Reaksiyon skoru
20
Arkadaşlar selam,

2 milyon liraya toplamda 70 bin liralık aylık faiz getirisi bulunuyor.

Şuanda ise 50 bandında bir maaş alıyorum ve yaşım 19

Çalıştığım süre boyunca gözlerimde ve fıtıklarımdan dolayı çok fazla sağlık sorunu yaşıyorum. Sizce işten ayrılıp faiz getirisi ile kendi işimi kurmaya veya çalışmadan bir hayat sürdürmek mantıklı mıdır? Çünkü bu süre içerisinde hem kendime vakit ayirabilecek, hemde ilerleyen zamanlarda faiz getirisi sayesinde daha fazla faiz getirisi içinde bankaya yatırım yapabileceğim.

(Normal şartlarda sanatçı olma hayalim var çok fazla şarkı yazan söyleyen biriyim fakat işimden dolayı da pek vakit bulamıyorum)

Fikirlerinizi dikkate alacağım büyüklerim yasitlarim fikirlerini söylerse çok sevinirim ❤️

Hayır dostum mantıklı değil. Enflasyonu olan bir ülkede banka faizleri her zaman değer kaybeder. Bence birikimini altın gib yada arsa gibi değerini yitirmeyecek zaman geçtikçe değerinin artacağı yerlerde kullan. Çünkü bankadan aldığın faiz, çoğu zaman enflasyonun gerisinde kalır. Mesela 2 milyon TL'yi faize koydun, yılda %40 kazandın. Ama aynı yıl enflasyon %50 oldu. Paran sayısal olarak arttı ama alım gücün düştü. Yani geçen yıl 2 milyon TL ile alabildiğin şeyleri, bu yıl faizle birlikte elindeki parayla bile tam alamayabilirsin.

Kısacası: Paran büyüyor gibi görünür ama satın alma gücü eridiği için aslında fakirleşebilirsin.

Faize koyduğun 2 milyon hep bu değerde kalacak mı sanıyorsun. 1 sene 2 sene gecinirsin ondan sonra paranın değeride kalmaz. Faiz kısa vade için mantıklı uzun vadede zarardasin. Öyle kolay olsaydı 2 milyonu olan herkes işi bırakırdı

Kardeşim 40 yaşındayım ve 20 yaşından beri paramı altın yada arsa gibi yatırımlarda kullandım. Birincisi altın enflasyonu olan bir ülkede her zaman kazanır. Altın eflasyonu az olan ülkelerde bile kazanır. Sonuç olarak para dediğin şeyde enflasyon olurken altın için bu geçerli değildir. Aynı şekilde artan nufüs ile insanlar arsa veya devremülk edinme ihtiyacı duyuyor yani ne olursa olsun barınmak her insanın ilk ihtiyaçlarının başında geliyor. Yani her iki yatırımda geleceğe dönelik ise evet kesinlikle kazandırır. Burda püf nokta acele etmemek yatırımlarının vadesinin gelmesini beklemektir.

Mesela altın son zamanlarda düştü. İşte yatırımcı olarak bu noktada panik yapmamak geliyor. Eğer altın 9 noktasından 8'e düştüyse yani bir defa 9'u gördüyse o naktaya mutlaka geri gelecektir. Yatırım vadesi uzadıkça 9'un 19 olduğunu bile göreceksin. 2 sene önce İzmir'in köylük bir yerinden 110 metrekare bir arsa almıştım o zamanlar o arsaya 450.000TL ödedim. Aradan iki sene geçti ve şimdi ki değeri 2.000.000TL yani 2 sene önce yaptığım yatırım ile sadece tek bir arsadah 1.500.000TL den fazla kazancım oldu. Bölgede ki yoğunluk arttıkça uzun vadede dahada değerlenecek.

Üsttede yazdığım gibi 2 milyon TL'yi faize koydun, yılda %40 kazandın. Ama aynı yıl enflasyon %50 oldu. Paran sayısal olarak arttı ama alım gücün düştü. Yani geçen yıl 2 milyon TL ile alabildiğin şeyleri, bu yıl faizle birlikte elindeki parayla bile tam alamayabilirsin. Kazanıyorum sanıyorsun ama fakirleşiyorsun :D

Arsa ve altın daha riskli değil mi
Arsa ve altından daha güvenli bir yatırım yok. Altın mevcut paranın değerini korur zarar ettirmez kârda ettirmez. Arsaya yatırımıda insanlar alırım 5-10 sene sonra değerlenir 10 katına satarim diye düşünüyor eğer bu niyetle arsaya yatırım yapıyorsanız zarar edersiniz. Arsa toprak işlendiği sürece yatırımdır. Arsayı ekip biceceksin ki kazanabilesin

Arkadaşlar selam,

Çalıştığım süre boyunca gözlerimde ve fıtıklarımdan dolayı çok fazla sağlık sorunu yaşıyorum. Sizce işten ayrılıp faiz getirisi ile kendi işimi kurmaya veya çalışmadan bir hayat sürdürmek mantıklı mıdır? Çünkü bu süre içerisinde hem kendime vakit ayirabilecek, hemde ilerleyen zamanlarda faiz getirisi sayesinde daha fazla faiz getirisi içinde bankaya yatırım yapabileceğim.

(Normal şartlarda sanatçı olma hayalim var çok fazla şarkı yazan söyleyen biriyim fakat işimden dolayı da pek vakit bulamıyorum)

Fikirlerinizi dikkate alacağım büyüklerim yasitlarim fikirlerini söylerse çok sevinirim ❤️

Günümüz şartları için söylüyorum. Çalışmadan faiz getirisi ile yaşamak için 3 milyon TL, 35-40 yaş ve 6000 gün primini doldurduktan sonra düşünülebilir. Geri kalan gün sayısını Bağ-Kur olarak ödersin. Ayrıca aylık gelen paranın (örneğin 90 bin TL) tamamını harcamayıp bir kısmını kenara ayırman + can puanı kazandırır. Faizlerin düşmesiyle senin aylık gelirinin de düşmesi çok zayıf ihtimal çünkü Türkiye'de faiz getirisiyle ödeme yapmak üretim hattının dişlilerinden biri haline geldi. Ama bunlar için 19 yaş çok çok erken.

Günümüz şartları için söylüyorum. Çalışmadan faiz getirisi ile yaşamak için 3 milyon TL, 35-40 yaş ve 6000 gün primini doldurduktan sonra düşünülebilir. Geri kalan gün sayısını Bağ-Kur olarak ödersin. Ayrıca aylık gelen paranın (örneğin 90 bin TL) tamamını harcamayıp bir kısmını kenara ayırman + can puanı kazandırır. Faizlerin düşmesiyle senin aylık gelirinin de düşmesi çok zayıf ihtimal çünkü Türkiye'de faiz getirisiyle ödeme yapmak üretim hattının dişlilerinden biri haline geldi. Ama bunlar için 19 yaş çok çok erken.
Banka ve tasarruf sektöründe çalıştığım için aslında sormak istedim sizlere.

Bankalar tasarruf finansman şirketlerinden dolayı kredi veremiyor ayni zamanda kredi verdikleri kişilerden de geri ödeme alamıyorlar. Bu yüzden de faiz yoluyla kişilere ödeme yapmaya devam ediyorlar ki ilerleyen yıllarda oldukça daha fazla ödeme yapmaya başlayacaklar bunu bildiğim için aslında söylemek istedim 🙏🙌

Arkadaşlar selam,

faiz her turlu eriyecek o 70 binin alıp hepsini yersen zaten sacma ailenle kalıp yarısını harcayıp yarısını tekrar ana parana katarsan seni yalnızca birkac ay daha idare eder , is kurmaya gelince 2 milyonu birden batırabilme ihtimalin var . güvendiğin bildigin tecruben olan ise girmelisin . o parayla cok fazla sektore girebilirsin onunde sonsuz secenek olur kesinlikle bir anda karar verme . isin dini boyutunu da unutma bende cok faize yatırdım fakat yarın bir gun cocugum oldugunda onu haram parayla buyutemem , evlendigim zaman elin kızına haram lokma yediremem . ama dedigim gibi dini inancına kalmıs cok kisiye sacma gelecektir bu dedigim ben cuma namazını kılıp aksamına tekele ugrayan biriyim

Arkadaşlar selam,

Değil, para biriktirmeye devam et. Faiz her zaman yüksek olacak diye bir şey yok, düşürürlerse sorun yaşarsın. Yatırım yapabilirsin mesela maaşınla, aylık ne kadar artırabiliyorsan ufak ufak fon alımı falan yaparsın. Ana paranı da risksiz bir yatırım aracında değerlendirebilirsin tl de tutmak yerine. Yaşına göre çok iyi bir maaşın var ve bu avantajını değerlendir. Bir bakmışsın yatırımların faize atıp yiyecek gelir çıkarmış sana :D

Son düzenleme:
faiz bugünkü oranda dursa, dediğin mantıklı. enflasyonmuş oymuş buymuş boş muhabbet.

bugün ortalama bir evin kirası yıllık 400.000TL

2 milyon TL getirisi ile çalışmadan 2 yıl geçinebilmek, sonrasında 2 milyon TL'nin ilk günkü değerinin kalmaması ama yine de belli bir para edebilmesi, baya iyi takastır. Yatırım olarak mantıklı değil, ama geçim yöntemi olarak gayet de tercih edilebilir.

Yaşamak için harcadığınız parayı çok hafife alıyorsunuz. 2 yıl boyunca taksit taksit ödeyeceğiniz ve yok olacak bir parayı, faize koyup sadece enflasyon oranında kaybedeceksiniz. O para zaten yaşamınız için her türlü gidecek olan bir para. Yatırım olarak düşünmemek lazım.

Altına koysam şöyle böyle.... yok kardeşim yok. faiz kadar garanti değildir o altının getirisi. dediğim gibi parayı korumak değil amaç. adam sağlık sorunum var, rahatlamam lazım diyor.

ama dostum şöyle söyleyeyim şuanda yapsan, çok kötü bir dönemde yaparsın bunu.

şuanda globalde dolar değer kaybetmeye başlamak üzere. ya büyük bir savaş, ya da enflasyon patlamak zorunda. ikisinden biri, başka seçenek yok.

savaş olursa ikiside yaşanır, o zaman bir gecede tüm paranı kaybedersin, ama altın seni korur.

doların değer kaybının başlaması başlı başına enflasyon demek zaten. türkiye de enflasyonu salacak, emin olun yılbaşından sonra çok şaşıracaksınız :D

bu işin detayı çok, gerçekten çok ama elinde ufak birikmişi olan altına koysun derim.

faiz şu dönemde 1-2 ay daha mantıklı olabilir, belki daha fazla. ilk düşüşü gördüğünüzde, olay başlamış demektir. merkez bankası faiz oranını takip edin, her ay toplanırlar.

faiz düşüşleri başladığında, altından şaşmayın. özellikle fed faizi. amerika merkez bankasını (fed) takip edin. onlar da aynı şeyi yapmaya başlayacaklar. fed ne yaparsa dünya onu takip eder.

globalde büyük bir değer kaybı dalgası geliyor. herkesin, devletlerin bile aşırı borçları var. bu borcu eritmenin tek yolu parayı değersizleştirmek.

şu dönemde riskli ama en mantıklı yatırım da olabildiğince yüksek vadeli faizi önemsiz kredileri çekmek de, neyse :D

dikkatli bakın hiç bir banka size 12 vadeden daha uzun kredi vermez :D

Yazdıklarımın hiç biri için herhangi bir sorumluluk kabul etmiyorum, tavsiye değildir.

Kendi yaşantımdan yola çıkarak edindiğim deneyimlerdir, herhangi bir öneri, tavsiye niteliği taşımamaktadır.

Arkadaşlar selam,

Dostum yatırım tavsiyesi değildir ama şu faiz getiri sağlamaz diyenleri dinleme bal gibi de sağlar elin adamı gelip Türkiye'de parasını faize koyuyor. (Benim tercih ppf olur o ayrı) Ancak şöyle bir şey var faiz son yillar ve bu dönem olmak üzere kazandırıyor diye sonraki yıllar da kazandiracak diye bir şey yok kisaca belli bir yere kadar seni idare eder.
Tek çare borsadan kazanmak ki o da herkesin yapabileceği iş değil hem bilgi hem de şans lazım yani öğrenmeden bu işe girmeni kesinlikle önermem elindeki paradan da olursun. Yavaş yavaş az tutarlarla öğrenmelisin.
Şuan yapabileceğin en iyi şey finansal özgürlüğe ulaşana kadar birikim yapıp bir yandan da az riskli varlıklar ile portföyünü büyütmek.
Ne zaman bakarsın portföyünün kazanci hem harcasan bile portföyünü büyütmeye yetiyor hem de ihtiyaçlarını kapatıyor o zaman dedigini yapabilirsin

Son düzenleme:
Geri