8000 Hertz Mouse FPS Dusururmu?

Efek_

80+
Reaksiyon skoru
1
internette bir video gordum 8k hertz mouse ile fps drop yedigini gosteriyordu bende 8k hertz mouse alacaktim gercekmi?

ben yaptim valorant 400-500 fpsden 12 fpse dustu

istesende kullanmak istemeyeceksin şarj sömürüyor ayrıca sırf 8k diye de mouse alınmaz 4k üstü gereksiz.

Fare Hz oranı işlemci kullanır. Mesela fareni 125 Hz al işlemci kullanımı (elbette işlemciye göre değişir) %0-1 arası hatta hiç yük bile olmayabilir. Fareyi 1K Hz alıp hareket ettirdiğinde bu kullanım %0-10 arası değişebilir. Aynı şey 8K Hz için de geçerli, 8K Hz'de atıyorum 5600 veya 7500F gibi giriş seviyesi AM4, AM5 işlemcilerde bu kullanım oranları %15 üstüne rahat çıktığı gibi, %30 görebilir. Bu da BF6 gibi işlemci sömüren oyunlarda takılmalara yol açar.

Kendi kullandığım Scyrox faresinin sitesinde 8K Hz için şunları önermiş. Ama genelde buradaki öneriler doğru değiller. 8K Hz için gerçekten iyi bir işlemci ve oynadığın oyun da önemli. Yani X3D bile gidip BF6'da 8K Hz kullanırsan saçma sapan takılma görürsen şaşırmam.

2026-08-09_04-54.webp

Ayrıca çoğu oyun bu Hz'leri desteklemiyor. Hile korumaları falan anormal algılayıp sorun çıkarabiliyor. Engel veya ban görmedim, ama hile korumaları absürt durumda oyunun FPS'ini etkileyecek döngülere girebiliyor.

Mesela LOL oynarken 1K Hz üstünde istisnasız FPS düşüyor. Bunu şöyle anlatayım, Medal of Honor Allied Assault diye bir eski oyun var. Oyun çıktığı zamanlarda dinamik gölge diye bir olay yok. Bunu sonradan ileride öğrendiklerine göre oyuna ekliyorlar. Ama oyunun böyle bir desteğe uygun şekilde tasarlanmamış. Bu yüzden bu ayarı açınca (oyunu modlamadan oynarsan) oyun bazı anlarda 30 FPS kitleniyor ve daha üstünü göstermiyor. Tabii eski oyunlarda dgVoodo tarzı araçların DLL dosyaları bu tarz sorunlara çözüm sağlıyor. LOL'de de aynı mantık var, oyunun temeli yapıldığında en fazla 1K Hz fareler var diyelim, gerçi o dönem 125 Hz falan daha yaygın. LOL'e sonradan 1K Hz desteği gelmiş olabilir. Keza yakın dönemde oynadığım Crossfire (eski olan) oyunda da 1K Hz desteğini oyundan açman lazım ama onda çok istikrarlı çalışmıyor.

Sözün özü 8K Hz, aynı 4-8K monitörlerde 60 FPS konsol gibi biraz imkansız bir şey. Kullanılır kullanılmasına (çoğu tam anlamıyla 8K Hz veremiyor bu arada, iyi MCU, sensör, alıcı ve yazılım gibi denklemleri var) ama gerek yok. En fazla göreceğiniz masaüstünde fare kaydırırken imlecin yumuşaması, oyunlarda denedim hiçbir avantajı yok bence. Yani o avantajı fark edecek ancak espor oyuncusu falandır ki onlar turnuvaları LAN bağlantıdan oynuyor. Yani bizim önümüzde internet bariyeri diye bir şey var. O yüzden fare'de Hz en son düşüneceğiniz şey olsun. Fiyatı artıran da Hz'den çok içindeki MCU, sensör, switch ve malzeme kalitesidir.

Ben fareyi hep 1K Hz kullanıyorum, ara ara 2-4K denedim ama harcadıkları pile karşı bir getirileri yok. Keşke üst düzey farelerde sadece 1K Hz alıcılı modeller de yaygınlaşsa, Scyrox V8 8K alıcısı odamdaki ağı felç ediyor resmen. Bu tarz dezavantajları da var. Belki benim fare alıcısına özeldir bilmiyorum.

Geri