iki ramide tek tek test etmiş a2defarklı ram ile tek kanal test ettiniz mi?
iki ramide tek tek test etmiş a2defarklı ram ile tek kanal test ettiniz mi?
B2 soketinde iki RAM i de tek tek test ettim problem yok sonrasında tekrar 2 RAM takıp OCCT test yaptım ve yine mavi ekranya ramlerde yada cpu tarafında veya pinlerde bir sorun var anakart sorun olması biraz zor
Bence sorun ramlerde. Anakartın çok sağlam bir anakart onda değildir. Farklı model deneme şansın var mı ? Arkadaşlarından falan rica edebilirsin eğer bilgisayarları varsa.Merhaba arkadaşlar,
X870 AORUS ELITE WIFI7 ICE (Rev. 1.0/1.1) anakart, Ryzen 9 9950X3D işlemci sistemimde yaşadığım çift kanal bellek kararsızlığı sorunu ile ilgili Gigabyte teknik desteğine ulaştım. Yaşadığım süreci ve sistem detaylarını aşağıda özetliyorum:
Sistem ve Bellek Özellikleri:
Şu Ana Kadar Yaptığım Sorun Giderme Adımları:
- Anakart: Gigabyte X870 AORUS ELITE WIFI7 ICE (Rev. 1.0/1.1)
- İşlemci: AMD Ryzen 9 9950X3D
- RAM Model/Kit: Patriot Viper DDR5 (Part No: PVV516G60C30)
- Kapasite ve Konfigürasyon: 32GB (2x16GB)
- Hız ve Gecikme: 6000 MT/s, CL30 (1.35V)
Her iki RAM modülü de tek tek denendiğinde donanımsal olarak sorunsuz çalışıyor ve anakart BIOS'u en son sürümde. Buna rağmen çift kanala geçince yaşanan bu kararsızlık hakkında tecrübesi veya önerisi olan var mı?
- Yazılım Tarafı: İşletim sistemi bütünlüğünden emin olmak adına DISM ve SFC araçlarıyla bozuk Windows sistem dosyalarını tamamen onardım, ardından In-Place Upgrade (yerinde yükseltme) gerçekleştirdim.
- BIOS Tarafı: BIOS sürümüm güncel olan F13c versiyonunda. "Trusted Computing" ve "Security Device Support" ayarları açık. Ayrıca EXPO profili kapalı durumda ve bellekler varsayılan stok hızlarında çalışıyor. RAM modülleri doğru olan A2 ve B2 slotlarına takılı.
- İzolasyon Testi: A2 slotuna tek bir RAM çubuğu taktığımda sistem sıfır hata ile mükemmel ve kararlı bir şekilde çalışıyor. Ancak iki RAM modülünü aynı anda (çift kanal) taktığım an sistemde kararsızlık başlıyor; özellikle yük altında veya testler sırasında "MEMORY_MANAGEMENT" kodlu mavi ekranlar ve çökmeler alıyorum.
Şimdiden yanıtlarınız için teşekkürler.
Sorun RAM de olsa tek taktığımda da problem oluşturmaz mı ? Bütün kombinasyonları denedim ve sorun sadece çift RAM takıldığında oluşuyor. Eğer RAM de bir sıkıntı olsaydı tekil kullanımda da problem oluşturmaz mıydı ?Bence sorun ramlerde. Anakartın çok sağlam bir anakart onda değildir. Farklı model deneme şansın var mı ? Arkadaşlarından falan rica edebilirsin eğer bilgisayarları varsa.
Tekli kullanımda hayır bir sorun oluşmaz. Belki birisi eski modül birisi yeni modül. Nebi akgünün ram ile ilgili videolarda böyle bir şey duymuştum. Modül demek yanlış olabilir ama ona benzer bir şey. Donanımları değişik olabilir.Sorun RAM de olsa tek taktığımda da problem oluşturmaz mı ? Bütün kombinasyonları denedim ve sorun sadece çift RAM takıldığında oluşuyor. Eğer RAM de bir sıkıntı olsaydı tekil kullanımda da problem oluşturmaz mıydı ?
%45: İki ayrı 1×16 Patriot modülünün eşleşme sorunu
- CMOS sıfırlarım.
- Load Optimized Defaults.
- EXPO kapalı.
- PBO/Curve Optimizer dahil her şey stok.
- RAM-1'i B2'de MemTest86/OCCT Memory ile test ederim.
- RAM-2'yi B2'de aynı şekilde test ederim.
- İkisi de B2'de tek başına sağlamsa gerçek bir 2×16 kit ödünç bulup A2+B2 test ederim.
- Gerçek kit de çift kanalda hata verirse → CPU yeniden oturtma/socket kontrolü.
- Hâlâ devam ederse → önce anakart/CPU çapraz test veya RMA.
Hocam bu verilen hazırcevap bende hem x870 rog , hem b850 ice hem de x870 ice ile denedim , yüksek ihtimal sizin de işlemci gibi duruyor , ram yerine 7500f gibi bi işlemci alıp denemek daha kolay olur şahsenMerhaba,
Gigabyte destek maile cevap verdi.
"Lütfen dikkat edin: Satın aldığınız bellek modeli tekli paket (1 adet) olarak üretilip satılmaktadır. Eğer sisteminize 2 adet bellek takmak istiyorsanız, kutusundan 2 adet çıkan (2'li Kit / Dual Kit) bir bellek modeli satın almalısınız. Kutusundan 1 adet çıkan bir bellek modelinden 2 ayrı paket alıp takmamalısınız."
Bundan dolayi dual kit RAM alip tekrar bir deneme yapacağım.