Hocam selamlar, bildiğim kadarı ile anlatmaya çalışacağım ben de çok anlayan biri değilim kendi baktıklarım üzerine yola çıkacağım.
1- İlanda öncelikle fotoğrafı yakınlaştırır kontrol ederim örneğin sol far ile sağ far arasında ki kaputun mesafesi aynı mı çatlak patlak çizik ezik var mı ilk buna bakarım
2- Aracın exper raporu varsa onu kontrol ederim değişen yazıyor ise (örneğin sağ ön çamurluk) tekrar resime gelir hasar alan kısımı kontrol ederim işçilik iyi mi kötü mü belli oluyor mu herhangi bir işlem kaza derecesini biraz daha kafamda netleştirmeye çalışırım.
3- Araçta hasar kaydı var ise tarihini kontrol ederim 2015 te asgari ücret 950 TL iken 4000₺ hasar kaydı var ise 4 asgari ücrete günümüzde 30 dan hesaplarsak 120.000₺'lik hasar olduğunu düşünürüm kendimce tutar düşük olabilir ama dönemine göre bakmak lazım bugün baktığımızda 4 bin bir şey değil diyoruz
4- Ağır hasar kayıtlı ise şahsi düşüncem hasarın nereden olduğunu gözlemlemektir bende kaza yaptım ön tampon ve radyatörde hasar vardı aracı tanış bir kaportacıya götürdük yazdıkta yazdık eksper de tanıştı onaylattık ve ağır hasara çevirttik sigortadan paramı aldım.
5- Benim gibi şişirenler de var gerçekten ağır hasarlı olanlarda gerçek bir ağır hasarlı araç senaryosu ile düşünelim şase hasar almış ve düzeltilmiş olsun. Şaseden hasar alıpta düz giden araca rastlamadım genelde biraz çapraz giderler

bu sebeple şase önemlidir. bir diğer senaryo araç yandan hasar almış olsun veya bagaj kısmından ağır hasar girilmiş benim şahsi düşüncem aracın gidişatını etkilemediği sürece ağır hasarlı alınır motoruna bir zarar gelmediyse şase podye direk gibi yerlerde işlem yok ise alırım.
6- Tavan ve bagaj boyalı mı (genelde boyatmazlar) boyalı ise ilk düşüneceğimiz şey araç takla mı attı aracın altı güneş mi gördü diye düşünürüz bu sebeple boyatmadan önce genelde resmini alırlar aracın açıklamaya vs de yazarlar boya öncesi resimleri duruyor diye
7- Bunları kontrol ettik ve sorun yok arabayı almaya niyetlendik eğer dekor yapacaksan air olsun yükseltme kiti vs olsun muayenede orjinale çevirmen lazım bu sebeple muayene tarihini kontrol ederim ya yeni olmasına dikkat ederim ya da bitecek olmasına biterse hemen muayene yapar istediğim gibi yükseltir alçaltırım ikinci senaryo yeni yapıldı ise direkt yükseltir alçaltır binerim
8- Aracın içini kontrol ederim ne kadar hor kullanıldığı oradan biraz daha belli olur direksiyon ne kadar yıpranmış koltuklar ne kadar yıpranmış bunlar benim için önemli önceliklerimdendir koltuk ve direksiyon eğer bunlar iyi duruyorsa aracını önemsediğini düşünüyorum eğer çok yıpranmış pis lekeli vs görünüyorsa hiç dikkat etmemiş hor kullanmış gibi düşünüyorum
9- Aracın şanzıman veya motor değişmiş ise evraklarını isterim garantisi olup olmadığını sorarım hangi tarihte hangi servis tarafından değiştirilmiş kontrol ederim çıkma mı değişmiş sandık mı bazen değişmesi iyidir yoksa ileride başına kalabilir.
10- Otomatik vites aracı yokuş yukarı bırakırım araba geri gitmiyor (kaçırmıyor) ise sorun aramam ama yokuşta geri geri gidiyor ise sorun vardır.
Genel olarak söyleyeceklerim bu kadar unuttuğum bazı şeyler illa ki olacaktır ama bunları kontrol etmen bile çoğunlukla yeterli olacaktır diye düşünüyorum iyi forumlar.