Yardım Gta 6 Türkçe Dil Desteği İçin Ortak Video Projesi Başlatıldı (Katılım Detayları)

MeReKGs67

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
173
Selamlar herkese.

GTA 6 için Türkçe dil desteği konusunda biliyorsunuz çeşitli girişimler oluyordu. Son günlerde eski GTATurk yöneticilerinden biri, İskoçya'daki Rockstar North stüdyosunda çalışan tanıdıklarıyla yaptığı görüşmeleri paylaştı. IGN'in daha önce yaptığı haberin stüdyo içinde ciddi anlamda konuşulduğunu ve bu tarz küresel kamuoyu baskısının devam etmesinin şirket içindeki sürece fayda sağlayabileceğini belirtti.

İlgili paylaşımın linki:

Bu gelişmenin de üzerine Mustafa Kadir ve diğer içerik üreticileri, daha önce akıllarına gelmeyen, hem IGN tarafına devam haberi olarak iletmek hem de ses getirmek için oyuncuların yer alacağı ortak bir video projesi başlattı.

Mustafa Kadir'in paylaşım linki:

Videoya katılmak isteyenlerin yapması gerekenler oldukça basit. Telefonunuzu dikey tutarak 5 ila 10 saniyeyi geçmeyecek kısa bir video çekiyorsunuz. Videoda kameraya net bir ses tonuyla "We want GTA 6 in Turkish" veya "#GTA6inTurkish" demeniz ve isterseniz İngilizce başka cümleler de söyleyerek Rockstar'a seslenmeniz yeterli. Çektiğiniz bu videoyu [email protected] adresine mail olarak atıyorsunuz.

Gelen tüm videolar tek bir kurguda toplanıp IGN editörlerine ve ilgili mecralara iletilecek. Birkaç saniyenizi ayırıp video göndererek destek olursanız sevinirim, ne kadar kalabalık olursak sesimizi duyurma ihtimalimiz o kadar artar.

1788980604337.webp

Oyuncular olarak birlikte olmak güzel fakat iş artık yalvarma boyutuna geldi ve gerçekten rahatsız edici bir durum. Onun yerine birlikte olup alınmamalı ve en büyük tepki o şekilde verilmeli. Rockstar dil desteğini getirmeyince bir şey kaybetmeyeceğini biliyor.

İşe yarayacağını sanmıyorum. Çokta önemli değil. Türkçe çıkmazsa almayarak tepkini koyarsın olur biter. Şimdiye kadar Türkçe dil desteği gelmemiş neden şimdi gelsin?
Hocam öncelikle "Çokta" değil "Çok da" olacak. Çok gözüme battı yazmasam olmazdı. İkinci olarak İsrail'i bile doğru düzgün boykot edemezken bir oyunu boykot etmeye çalışmak söz konusu GTA olunca hiçbir halta yaramaz sadece oyunu satın almamış olursun çoğu kişi oyunu gene satın alacağından Take Two için bir sorun teşkil etmez. Üçüncü olarak "neden şimdi gelsin?" demişsin. Zaten bu felsefeyle kampanya yürütülmez. Bu yola çıkanlar "Neden şimdi olmasın" düşüncesiyle yola çıktılar zaten. Biz burada Rockstar'ın binasının önüne secdeye yatmıyoruz haşa! Hakkımız olduğunu düşündüğümüz şeyin talebinde bulunuyoruz ISRARLA.

Burada bu yapılanın yanlış mı doğru mu olduğunu tartışmak yerine basit bir video ile herkes destek verebilir. Bunu tartıştığımız kadar videoyu çekip gönderip işimize gücümüze devam ederiz zaten.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

birlikte olup alınmamalı
Peki bu birliktelik nasıl sağlanacak söyler misin? Kaç bin kişi buna uyacak da ortaya boykot denebilecek bir sayı çıkacak?

Cevap: Mümkün değil. Herkese boykot haberini ulaştırıp, ikna etmek lazım.

Cevap: Mümkün değil. Herkese boykot haberini ulaştırıp, ikna etmek lazım.
Düşünce özgürlüğü diye bir şey var hocam. Siz bu kampanyayı savunuyorsunuz ve buna saygı duyuyorum. Aynı şekilde ben de şu an iş yalvarma boyutuna çıktığı için kendi adıma rahatsız oluyorum.

Dil desteği isterken nasıl birlikte olunuyorsa, almama konusunda da birlik olunabilmeli. Herkes dil desteğinin gelmesine nasıl ikna olduysa, gelmediğinde boykot yapılmasına da doğal olarak ikna olmalı. Çünkü istenilen şey olmuyor ve buna rağmen yine gidip alınıyor. Burada bir mantıksızlık yok mu?

Yapımcı firma da bunun farkında olduğu için keyfine göre ister getirir, ister getirmez ve sonuçta bir şey kaybetmez.

Ayrıca getirecekleri şey basit bir Türkçe çeviri olamaz; böyle bir firma bunu yapamaz. Bunun yerine yerelleştirme yapmak zorundalar. Bu da onlar için maliyetli bir süreç. Yapay zekânın bunu yapabiliyor ya da yapamıyor olması bu gerçeği değiştirmiyor çünkü kurumsal firmalar o şekilde çalışmıyor. Yerelleştirme için genellikle ajanslarla anlaşıyorlar ve bu iş için ciddi bütçeler ayırıyorlar.

Ayrıca getirecekleri şey basit bir Türkçe çeviri olamaz; böyle bir firma bunu yapamaz. Bunun yerine yerelleştirme yapmak zorundalar. Bu da onlar için maliyetli bir süreç. Yapay zekânın bunu yapabiliyor ya da yapamıyor olması bu gerçeği değiştirmiyor çünkü kurumsal firmalar o şekilde çalışmıyor. Yerelleştirme için genellikle ajanslarla anlaşıyorlar ve bu iş için ciddi bütçeler ayırıyorlar.
Bu konu da ben de sana katılıyorum. "Yapay zeka abi 2 günde çevirirler abi" diyenlere ben de gıcık oluyorum. Prestij diye bir şey var. Böyle bir firma her şeyini kaliteli sunmak ister. Ya kaliteli sunar ya da hiç sunmaz.

Bu konu da ben de sana katılıyorum. "Yapay zeka abi 2 günde çevirirler abi" diyenlere ben de gıcık oluyorum. Prestij diye bir şey var. Böyle bir firma her şeyini kaliteli sunmak ister. Ya kaliteli sunar ya da hiç sunmaz.

Evet hocam, zaten yapay zekacılardan gına geldi. “Yapay zeka GTA yapacak” diyen kafayla, “Abi 2 günde çevirir” diyen kafa aynı :D

Hocam işte, gönül ister tabii ki gelsin; bizi kıymetli bir oyuncu topluluğu olarak görsünler. Ama onlar da sonuçta “Biz buraya dil desteğini eklersek karşılığında ne alacağız?” diye bakıyorlar. Rockstar gibi bir firma bunu ne kadar önemser bilmiyorum ama belki bu kadar talebi geri çevirmek istemeyip, kar payları düşecek olsa bile yine de eklerler.

İnşaallah gelir hocam, bakalım. Video çekerek destek olmam ama normal paylaşım yaparak ben de destek oluyorum böyle şeylerde. Söz meclisten dışarı, yalvarırcasına hareket edenler gerçekten sinirimi bozuyor.

Evet hocam, zaten yapay zekacılardan gına geldi. “Yapay zeka GTA yapacak” diyen kafayla, “Abi 2 günde çevirir” diyen kafa aynı :D

Hocam işte, gönül ister tabii ki gelsin; bizi kıymetli bir oyuncu topluluğu olarak görsünler. Ama onlar da sonuçta “Biz buraya dil desteğini eklersek karşılığında ne alacağız?” diye bakıyorlar. Rockstar gibi bir firma bunu ne kadar önemser bilmiyorum ama belki bu kadar talebi geri çevirmek istemeyip, kar payları düşecek olsa bile yine de eklerler.

İnşaallah gelir hocam, bakalım. Video çekerek destek olmam ama normal paylaşım yaparak ben de destek oluyorum böyle şeylerde. Söz meclisten dışarı, yalvarırcasına hareket edenler gerçekten sinirimi bozuyor.
Bu arada,

Bugün Gemini'ye aklıma takılan bir şeyi sordum:

"Peki bir şey soracağım. Normalde Rockstar çoktan dil seçimlerini yapmış ve oyuna uygulamış. Burada kalmış oyunun çıkmasına 2 ay Türkçe ve Arapça gelsin diye insanlar çırpınıyor. Kimisi diyor 19 Kasım'a yetişir, kimisi diyor sonra güncelleme ile gelir, kimisi diyor PC'ye çıktığı zaman gelir. Rockstar'ın daha önce duyurduğu dillere ekstra olarak sonradan tepki üzerine veya güncelleme ile veya PC ile beraber getirdiği bir dil var mı?

Yani Rockstar x oyununda hangi dilleri duyurduysa oyun hep o dillerde mi kalmış?"

O da şöyle dedi:

"Rockstar Games'in geçmişine bakıldığında, oyunların duyurulan dillerle sınırlı kalmadığı; özellikle PC çıkışlarında, yeni nesil sürümlerde ve genişletilmiş paketlerde sonradan yeni diller eklendiği somut örneklerle sabittir. Ancak stüdyonun standart bir ara konsol güncellemesiyle (minor patch) sıfırdan bir dil ekleme alışkanlığı oldukça düşüktür.
Rockstar'ın geçmiş projelerindeki dil politikaları ve emsaller şu şekildedir:

1. GTA V: Basitleştirilmiş Çince (Simplified Chinese) Emsali
  • Konsol Çıkışı (2013): GTA V ilk olarak PS3 ve Xbox 360'a çıktığında Asya pazarında yalnızca Geleneksel Çince (Traditional Chinese) ve Korece yer alıyordu.
  • Sonradan Eklenme: Oyunun 2015 yılındaki PC sürümüyle birlikte ve devamındaki yeni nesil konsol güncellemelerinde ana karaya hitap eden Basitleştirilmiş Çince resmi olarak entegre edildi.
2. L.A. Noire: Yeniden Çıkış ve Port Desteği
  • İlk Çıkış (2011): Oyun ilk piyasaya sürüldüğünde yalnızca klasik batı dilleriyle (İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca) çıktı.
  • Sonradan Eklenme: 2017 yılındaki Switch, PS4, Xbox One ve VR Case Files sürümlerinde Rusça, Geleneksel Çince ve Basitleştirilmiş Çince resmi dil paketine eklendi.
3. Klasik Üçleme (GTA III, Vice City, San Andreas)
  • Orijinal 2000'ler sürümlerinde bulunmayan Rusça, Lehçe, Korece ve Brezilya Portekizcesi gibi diller; oyunların daha sonraki mobil portlarına ve The Definitive Edition sürümlerine resmi altyazı olarak dahil edildi.
4. RDR 2 Örneği (Statik Kalan Senaryo)
  • Konsol (2018) & PC (2019): Red Dead Redemption 2, lansmanda 13 dille çıktı. Topluluğun yoğun Türkçe talebine rağmen ne lansman sonrasında ne de 1 yıl sonra gelen PC sürümünde ekstra bir resmi dil paketi eklenmedi; oyun ilk duyurulan dil listesini korudu.
Ortaya Çıkan 3 Senaryonun Gerçekçilik Payı
  • 19 Kasım / Konsol Lansmanı: Bir yerelleştirme kararı onaylandıysa, metin çevirisi profesyonel stüdyolarca (örneğin Keywords Studios) birkaç hafta içinde tamamlansa bile metinlerin oyun içi arayüze oturtulması, QA/LQA (dil kalite kontrol) ve test süreçleri ciddi zaman alır. Bu nedenle lansman gününe doğrudan diskte yetişmese dahi bir İlk Gün Güncellemesi (Day-1 Patch) ile aktif edilmesi mümkündür.
  • Çıkış Sonrası Konsol Güncellemesi: Rockstar bugüne kadar yalnızca konsolda var olan bir oyununa standart bir ara yamayla yeni bir dil eklemeyi pek tercih etmedi. GTA Online genişlemeleriyle birlikte böyle bir adım teknik olarak mümkün olsa da şirket için nadir görülen bir yöntemdir.
  • PC Sürümü ile Birlikte Gelmesi: Rockstar'ın yeni bir bölgeye/pazara dil açma alışkanlığının en güçlü çalıştığı yer PC çıkışlarıdır (GTA V Çince örneğinde olduğu gibi). Türkiye pazarının ağırlıklı olarak PC oyuncularından oluşması ve modlama potansiyeli, Take-Two'nun bu desteği en geç PC lansmanında resmiyete dökme ihtimalini kuvvetlendirmektedir."

Yani PC çıkışında Türkçe geldi geldi, gelmedi geçmiş olsun bir daha da ne RDR 3 için kampanyaya katılır insanlar ne de Rockstar'ın başka bir oyunu için. Allah'tan bulsunlar.

Bu arada,

Bugün Gemini'ye aklıma takılan bir şeyi sordum:

"Peki bir şey soracağım. Normalde Rockstar çoktan dil seçimlerini yapmış ve oyuna uygulamış. Burada kalmış oyunun çıkmasına 2 ay Türkçe ve Arapça gelsin diye insanlar çırpınıyor. Kimisi diyor 19 Kasım'a yetişir, kimisi diyor sonra güncelleme ile gelir, kimisi diyor PC'ye çıktığı zaman gelir. Rockstar'ın daha önce duyurduğu dillere ekstra olarak sonradan tepki üzerine veya güncelleme ile veya PC ile beraber getirdiği bir dil var mı?

Yani Rockstar x oyununda hangi dilleri duyurduysa oyun hep o dillerde mi kalmış?"

O da şöyle dedi:

Yani PC çıkışında Türkçe geldi geldi, gelmedi geçmiş olsun bir daha da ne RDR 3 için kampanyaya katılır insanlar ne de Rockstar'ın başka bir oyunu için. Allah'tan bulsunlar.

Evet hocam, böyle bilgileri ben de araştırmıştım. Kasımda çıkacak sürüme gelme olasılığı gerçekten çok düşük, yani gelirse harbiden büyük sürpriz olur. Rockstar piyasadaki en katı firmalardan biri ve sadece dil konusunda değil, her anlamda öyle.

İşlerini çok iyi yapıyorlar, evet. Teknik anlamda da pazarlama tarafında da çok iyiler ama bir o kadar da katı bir firma. Yıl olmuş 2026, hala “konsola çıkarmamızın asıl sebebi çekirdek oyuncu kitlesine sadık kalmak” tarzı açıklamalar yapıyorlar.

Bir yerde de haklılar yani. Onların kalitesine ulaşabilen pek firma yok, bu yüzden kendi politikalarını istedikleri gibi uyguluyorlar.

Dediğin gibi, PC sürümünde geldiyse geldi, gelmediyse artık Rockstar’dan bu konuda pek bir şey beklenmez.

Böyle bir şirkete şahsen yalvarmamız yanlış bence.Zaten bunun istendiğini biliyorlardı.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,241,621
Üyeler
203,533
Son üye
AnonimKullanıcı1
Geri