Windows 10'un ana işletim sistemi ve güvenlik desteği 14 Ekim 2025 tarihinde resmen sona ermiştir. Ancak popüler uygulamaların ve ek güvenlik güncellemelerinin durumu değişiklik göstermektedir.
Genel İşletim Sistemi Desteği: Microsoft, Windows 10 için 10 yıllık ömrü tamamlayarak desteği
14 Ekim 2025'te bitirdi.
Genişletilmiş Güvenlik (ESU): Bireysel ve kurumsal kullanıcılar için güvenlik güncellemeleri [Technopat.net üzerinden duyurulan güncellemeyle] uzatılmış olup,
Technopat haberine göre kişisel cihazlar için bu süre
12 Ekim 2027'ye kadar sürmektedir.
Uygulama Desteği: Üçüncü taraf uygulama geliştiricileri (tarayıcılar, Office programları vb.) genellikle bir işletim sistemi desteği bittikten sonra da
2 ila 3 yıl boyunca uygulamalarını eski sistemde çalıştırmaya ve güncellemeye devam ederler. Ancak yeni çıkan bazı özel uygulamalar veya güncellemeler doğrudan Windows 11 gerektirebilir.
Şahsen ben windows 8.1 proyu 5 sene öncesine kadar kullanıyordum. program destekleri konusunda çok sorun yaşamıyordum. Güncellemeler kesilse bile uygulama destekleri sürüyor. Nasıl ki android telefonunda belirli ürünleri hala belli bir sürüme kadar (bankacılık uygulamaları vb.) aktif şekilde kullanabiliyorsun. Burada da durum böyle. senin sistem için windows 10 hala mantıklı ve akıcı olacaktır. zaten windows 11 AM5 işlemcilere özel bir trafik organizasyonu kurmuş ve optimize etmiştir durumda ve daha iyi yararlanmak için am5 sistemlerde şiddetle tavsiye ediliyor. Ama intel tarafında da 12. nesil ve sonrası hibrit mimarili işlemcilerde de optimizasyonu var. Performans ve verimlilik çekirdeklerine özel optimizasyon diyebiliriz.
Ben olsam windows 10 kurar keyfime bakardım. Arayüzü vs. arkaplan hizmetlerini de kapatınca 2-3gb ram kullanan (bazen daha düşük) akıcı bir yazılımı var. Fakat tüm olay burada bitmiyor ne yazık ki
Ancak uyarı olarak şunu belirtmeliyim destek konusu önemli destek almasa ne olur dememen için oyunlardaki optimizasyonları uygulayamamak veya yeni DX12 ile ilgili güncellemeler oyunlarda kullanılan teknolojiler ve bunları işleme konusunda işletim sisteminin önemi vurgulanıyor. Bu nedenle çok takılmıyorum ben saf güç kullanıyorum oyunlarda bana yetiyor diyorsan bana kalırsa windows 10 hala stabil.
Fakat bahsettiğim senaryolar da windows 11 in sırf görsel efektleri ve ram hafızasını kullanmasının (faydalı olması) gerekçesi ile güncellikten yana kalmanızı sağlıyor. Kısacası seçim senin.
Daha fazla özellik ve özelleştirme ile birlikte güncel kalmak Windows 11
Daha stabil ve kanıtlanmış özellikler ile yenilerine ihtiyaç duymadan sadelik öncelikli devam etmek istersen Windows 10
Sistemim seninki gibi olsa ben 10 dan devam ederdim şimdilik.