Arkadaşlar sistemde bir türlü çözemediğim bir görüntü sorunu mevcut, sorunu tam olarak tespit edemedim ne olabileceğini bilen veya tahmin yürütebilen olursa çok sevinirim. Bazen de klavye ve mouse anlık olarak gidebiliyor. Örnek vermek gerekirse;
Klavyeden "Hangisi" kelimesini yazdığım sırada anlık olarak sorun olup 1 karakteri yazmıyor. Hangisi yerine Hanisi gibi.
Mouse da buna benzer şekilde ara ara tıklamadığı oluyor.
Aynı şeyi 2 hafta önce yaşadım. Tesadüf mü yoksa ilgisi var mı yok mu bilmiyorum anakartımda arıza vardı fakat bilgisayarın çalışmasına engel olmayan bir arızaydı. Yine youtubede attığınız videodaki şeyler başıma geldi ve arama kısmına bazı harfleri yazamadım. Tam nedenini bilmiyorum ama benim anakartım sorunluydu.
Aynı şeyi 2 hafta önce yaşadım. Tesadüf mü yoksa ilgisi var mı yok mu bilmiyorum anakartımda arıza vardı fakat bilgisayarın çalışmasına engel olmayan bir arızaydı. Yine youtubede attığınız videodaki şeyler başıma geldi ve arama kısmına bazı harfleri yazamadım. Tam nedenini bilmiyorum ama benim anakartım sorunluydu.
Son Nvidia sürücülerinde var, bu ayın dokuzunda gelen sürücü çözüyor bu sorunu. Ama tamamen çözmemiş de olabilir. Sürücüyü DDU ile kaldırıp, NvCleanstall ile 610.88 geri dönmeyi deneyin.
Gerçi videoya yukarıdaki yorumu yazdıktan sonra baktım. Yukarıdaki çözüm ekran titremesi ve yer yer siyah çizgiler çıkmasını çözüyor. Ama senin sorun sanki renk ayarın bozuluyor gibi. Buna benzer bir sorunu sistemi aldığımda yaşıyordum.
Windows, Nvidia veya monitör kaynaklı diye düşündüm. Önce DP kablosunu daha kaliteli (Paugge aldım) bir şey aldım. Başta etki ediyor gibi geldi, ama soruna yol açan diğer şeyleri tespit etmem bir tık vaktimi aldı.
Kısaca ekranı kapatma, uykuya geçirme gibi modları kapattığımda sorun çözüldü. Sorunu tetikleyen şey monitörü bu modlara alandı. Bu arada şu an bu modlar açıkken renk bozulması yaşamıyorum. Belki monitör kaynaklı olabilir, çünkü ucuz bir markanın monitörü. Bu monitörlerde atıyorum sabit 144 Hz ama OC ile 165-180 Hz çıkabiliyor ve böyle pazarlanıyor. Nvidia denetim masasında da Hz ayarlarken 165 Hz sanki yazılım ile yapılıyor gibi bir yazı vardı.
Belki ben yanlış biliyorumdur, ama Nvidia doğal olarak gösterdiği çözünürlüğü seçersem 120 Hz kadar gözüküyor. PC yazan ise kendim 165 Hz alınca görebiliyorum. Yani 144, 165 Hz PC modunda kullanabiliyorum.
Renk ayarını da şu an hatırladım. Eğer renkler bozulduysa çıkış renk formatı RGB dışındaki ayara kendi otomatik geçiyor. Eğer sizde de sorun buysa, yukarıda anlattığım ekranı kapat gibi şeyler ve kablo değişikliği işe yarayabilir.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Ayrıca YT için bir uzantı kullanıyorsanız o da sorun yaratabilir. Mesela Edge video iyileştirme ayarı, videolara keskinlik katarken renkleri de bir tık bozuyor. Video iyileştirme Edge ve Opera'da var. Bazı Chrome uzantılarında da var. Kabaca RTX kartlardaki vibrance benziyor, ama keskinlik katarak 1080P ise 2-4K gibi gözüküyor. Ben bayağı alıştım bunsuz video izleyemiyorum mesela.
Son Nvidia sürücülerinde var, bu ayın dokuzunda gelen sürücü çözüyor bu sorunu. Ama tamamen çözmemiş de olabilir. Sürücüyü DDU ile kaldırıp, NvCleanstall ile 610.88 geri dönmeyi deneyin.
Gerçi videoya yukarıdaki yorumu yazdıktan sonra baktım. Yukarıdaki çözüm ekran titremesi ve yer yer siyah çizgiler çıkmasını çözüyor. Ama senin sorun sanki renk ayarın bozuluyor gibi. Buna benzer bir sorunu sistemi aldığımda yaşıyordum.
Windows, Nvidia veya monitör kaynaklı diye düşündüm. Önce DP kablosunu daha kaliteli (Paugge aldım) bir şey aldım. Başta etki ediyor gibi geldi, ama soruna yol açan diğer şeyleri tespit etmem bir tık vaktimi aldı.
Kısaca ekranı kapatma, uykuya geçirme gibi modları kapattığımda sorun çözüldü. Sorunu tetikleyen şey monitörü bu modlara alandı. Bu arada şu an bu modlar açıkken renk bozulması yaşamıyorum. Belki monitör kaynaklı olabilir, çünkü ucuz bir markanın monitörü. Bu monitörlerde atıyorum sabit 144 Hz ama OC ile 165-180 Hz çıkabiliyor ve böyle pazarlanıyor. Nvidia denetim masasında da Hz ayarlarken 165 Hz sanki yazılım ile yapılıyor gibi bir yazı vardı.
Belki ben yanlış biliyorumdur, ama Nvidia doğal olarak gösterdiği çözünürlüğü seçersem 120 Hz kadar gözüküyor. PC yazan ise kendim 165 Hz alınca görebiliyorum. Yani 144, 165 Hz PC modunda kullanabiliyorum.
Renk ayarını da şu an hatırladım. Eğer renkler bozulduysa çıkış renk formatı RGB dışındaki ayara kendi otomatik geçiyor. Eğer sizde de sorun buysa, yukarıda anlattığım ekranı kapat gibi şeyler ve kablo değişikliği işe yarayabilir.
Ayrıca YT için bir uzantı kullanıyorsanız o da sorun yaratabilir. Mesela Edge video iyileştirme ayarı, videolara keskinlik katarken renkleri de bir tık bozuyor. Video iyileştirme Edge ve Opera'da var. Bazı Chrome uzantılarında da var. Kabaca RTX kartlardaki vibrance benziyor, ama keskinlik katarak 1080P ise 2-4K gibi gözüküyor. Ben bayağı alıştım bunsuz video izleyemiyorum mesela.
Tarayıcını hatta şimdi gördüm Opera'ymış. Video iyileştirme ayarına bakın veya görsel iyileştirme o bozuyor büyük ihtimalle. Sayfalara karanlık mod sağlayan ayar da bozuyor olabilir.
Tarayıcını hatta şimdi gördüm Opera'ymış. Video iyileştirme ayarına bakın veya görsel iyileştirme o bozuyor büyük ihtimalle. Sayfalara karanlık mod sağlayan ayar da bozuyor olabilir.
Aynen opera biraz önce benim de aklıma geldi. bir süre chrome kullanacağım, bakalım değişkenlik gösterecek mi?
Birde fotoğrafını ekledim masaüstü simgeleri ile aşağıdaki görev çubuğu arasında baya fark var fotoğrafın üst kısmına bakarsanız neredeyse 0'a 0 ama alt kısımda baya açıklık mevcut.
Çözer mi bilmiyorum. Görünüm ayarlarını bendeki gibi ayarlayın. Eğer bunlar seçiliyse, simgeleri büyük veya küçük seçip tekrar orta boyutlu simgeler seçin.
Ayrıca Advanced System Care kaldırmanızı öneririm. Bir işe yaramadığı gibi önemli veya sürekli önbellek dosyası silerek sistemi yavaşlatır. IOBit firmasına ait ASC, Driver Booster vb. yazılımları kullanmayın.
Kaldırmak için BCUninstaller kullanırsanız daha iyi olur.
Bulk Crap Uninstaller (BCUninstaller, BCU) is a free, open source program manager. It excels at removing large amounts of applications with minimal user input.
www.bcuninstaller.com
Genel olarak böyle yazılımlar kullanmayın gerek yok. En fazla Wintoys üzerindeki disk temizleme veya Wise Disk Cleaner öneririm. Onda da çerezleri temizleyin, tarayıcı verileri gider. Hatta size şöyle ayar önerisi yapayım, ama ben önermem şart değil. Kullanılacaksa da 6-7 ayda bir iş görür.
Download Wise Disk Cleaner to safely clean up junk files, wipe browser traces, and free up valuable disk space. Boost your Windows PC performance for free!
www.wisecleaner.com
Disk birleştirme yapmayın, sistem temizlemede önerdiği dosyaları silebilirsiniz. Bu haliyle kullanırsanız hem sistemi bozmaz, yavaşlatmaz hem de yer lazım olursa bir miktar açabilirsiniz. Ama çok gerek yok belirteyim. Çünkü ne kadar çok önbellek temizlerseniz, tarayıcı, Discord, Steam, Spotify tekrar o önbellekleri yükleyecek. Tekrar yükleme esnasında yavaş çalışacaklar. O yüzden sık sık kullanmayın.
Ek olarak Wintoys için önerdiğim ayarları yapın. Ayarlar içinde görsel efekt ayarları var. O ayarları öyle yaparsanız da varsa sorun çözecektir.
Unlock the full potential of the operating system and control every aspect of the experience in a safe and time-saving manner. You can configure, optimize, clean, repair, and tweak Windows to your preference, having all the settings you need at your fingertips.
apps.microsoft.com
En iyi performans seçip, sonrasında ise işaretlediklerimi siz de uygulayıp kapatın.
Shutup10 vb. yazılımlar da kullandım. Bunlar bir tık sorun çıkarabiliyor. O yüzden Wintoys yeterli.