8K Hz kullanmayın, bu bütçelerdeki fareler 8K Hz kesintisiz sağlamıyor. 6-7K arası dengesiz veriyor. Ayrıca çoğu oyun ve hile koruması bunu desteklemiyor. Desteklemediğinde de sanki fare kontrolü sizde değil gibi bir gariplik oluşuyor. Fare hassasiyeti açılmış gibi oluyor aynı. Çoğu oyunda 1K Hz kullanıyorum ve inanın masaüstündeki fare imlecinin yumuşak kayması hariç daha üstünde bir fark yok.
Farelerdeki şu Hz olayını imkanım olsa tamamen kaldırırım. RGB'den farksız tamamen.
Hz düşürmek ne mi sağlar isterseniz en son işlemciniz olsun, çok oyunculu FPS oyunları işlemci tüketir. Oyuncu sayısı, oyuncuların hareketleri, ateş ettikleri, ateş ettikleri merminin gittiği yer, yere düşen silah, sağ tarafta çıkan öldürme simgesi vb. bir sürü şey işlemciden geçer. Bu yüzden en az CPU tüketen online oyun bile çoğu zaman %30-40 görür. Siz Hz artırırsanız bu oran her türlü üstüne eklenir. Atıyorum %30-40, 8K dolayı %20 eklendi oldu mu size %50-60. CPU tüketimi ne kadar doluysa, oyunlar o işlemleri ekran kartı, bellek gibi şeylere aktarırken o kadar saçmalıyorlar.
En ufak %1 FPS bile önemli olduğu bu oyunlarda, takılma olarak gözükmese de bu istikrarsızlıklar gözünüze batar. Peki neden durduk yere oldu diyorsunuz, oyuna veya hile korumasına bir güncelleme gelmiştir. Keza son dönemlerde Windows güncellemeleri de bayağı sorunlu. Ekran kartı sürücüsü de bir sorun yaratmı olabilir.
Neyse benim tavsiyem 1K Hz ve varsayılan ayarlara alıp kullanın. Varsa firmware ile fare kontrolünü artıran ayar onu açın.
Mesela şu ayar mantıklı geldi, açıp deneyin işe yarıyorsa dursun. Diğerlerini kapalı tutun.
Alıntıyı görüntüle
Ben de aynı farenin VGN versiyonu var. Özellikleri benzer, onda şu ayar var. Bu ayarı açınca farenin daha iyi kaydığını söyleyebilirim. Benzer bir ayar Scyox V8 faresinde de vardı. Firmware olarak geçiyor, genelde de modern fareler bu tarz bir ayarlar ıvarsa atıyorum 3950 Ultra, 3395 Ultra gibi sensör adlarını öyle yazıyorlar. Oysa Ultra diye bir sensör yok, firmware belirtmek adına eklenen etiketler.
Scyrox V8'de 20K scan rate olayı vardı, sizde de varsa bunu da açmayı deneyebilirsiniz. Açıkçası o kadar rekabet odaklı oynamıyorum. Şu aralar WARDOGS ve BF6 oynuyorum, bu ayarları da pili sömürmesin diye kapalı tutuyorum. Hırslı oynasam herhalde Valorant tarzı açardım.
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
Bunun dışında sisteme genel bir güncelleme ve ince ayar kontrolü yapmanı öneririm. Ara sıra Windows güncellemelerden sonra bazı şeyleri sıfırlayıp, zamanında kaldırdığın şeyleri geri yüklüyor. Veya Windows'un veri çeken ayarlarını falan kapatmadıysan, bunları kapatmak basit pürüzleri düzeltiyor. Bağlantıda detaylıca anlattım.
Arkadaşınızın sistem özelliklerini de yazar mısınız?
FPS atıyorum 120-130'lardan ani 70-80'e düşüyorsa bellek kaynaklı olabilir. PUBG eski bir oyun olsa UE4 en sorunlu ve bu sorunlarını halen tam anlamıyla çözememiş oyunudur. Takip etmedim ama UE5 geçtiyse ekstra ağırlaşmıştır. Gerçi UE5'in de UE4 ile gelen bazı sorunları çözmüşlüğü var.
Bellek kaynaklıysa arka planda çalışan uygulamaları azaltalım. Aşağıda detaylandırarak en basit kullanıcının anlayacağı ve kullandığı uygulamalar üzerinden gösterdim. Aslında uzun süre bilgisayar kullanıyor ve biraz da meraklıysanız, ne kapatılır ne açık...