RTX 5080 Nvlddmkm 153 Hatası + PCIe Recovery Count Artışı

Merhaba arkadaşlar,
Sistemimde bir süredir özellikle GPU tarafında garip bir sorun yaşıyorum. Genel kullanımda sistem stabil görünüyor fakat HWiNFO’da PCIe Recovery Count artışı görüyorum. Ayrıca bir kez oyun sırasında ekran kararıp geri geldi ve masaüstü arka planı siyah oldu. Olay Görüntüleyici’de de nvlddmkm Event ID 153 hataları oluşmuş.
Sistem Özellikleri
CPU: AMD Ryzen 7 9850X3D
GPU: ASUS TUF RTX 5080
Anakart: MSI B850 Tomahawk Max WiFi
RAM: Kingston Fury Renegade 32 GB 2x16 DDR5 6000 MHz CL32, EXPO açık
SSD: Samsung 990 Pro 2 TB Windows diski
Ek SSD: Samsung 980 500 GB
PSU: ASUS ROG Aura 1200W
Soğutma: Lian Li HydroShift II LCD-C 360 mm AIO
Kasa: Corsair 4500X
Monitör: 2K 165 Hz ana monitör + ikinci 1080p monitör
İşletim sistemi: Windows 11 temiz kurulum
Sorunlar
HWiNFO’da PCIe Recovery Count özellikle boşta veya düşük GPU frekansından yük durumuna geçerken artıyor.
GPU frekansı düşük MHz’den yukarı çıkarken sayaç artışı daha belirgin oluyor.
Oyun sırasında bir kez ekran kararıp geri geldi. Sistem kapanmadı, restart atmadı.
Masaüstü arka planı siyah oldu.
Olay Görüntüleyici’de çok sayıda nvlddmkm Event ID 153 hatası görünüyor.
WHEA hatası yok. Sistem genel olarak oyun/stres altında stabil görünüyor.
Gözlemler
GPU yük altındayken, frekans yüksekken Recovery Count artışı duruyor veya çok azalıyor.
MSI Afterburner ile GPU minimum frekansını yükseltince Recovery Count artışı duruyor gibi görünüyor.
Sorun daha çok GPU’nun idle/load veya düşük/yüksek güç durumları arasında geçiş yaparken ortaya çıkıyor gibi.
Sıcaklıklar normal:
GPU oyun yükünde yaklaşık 50–55°C civarı
CPU maksimum yaklaşık 66–68°C civarı
WHEA Error: 0
Denediğim Çözümler
Windows temiz kurulum yapıldı.
NVIDIA driver temiz kuruldu.
Farklı NVIDIA driver sürümleri denendi.
DDU ile driver temizleme denendi.
BIOS güncellendi.
BIOS default ayarlarda test edildi.
EXPO açık/kapalı senaryolar kontrol edildi.
PBO/Curve Optimizer ayarları değiştirildi, default ayarlar da denendi.
Ekran kartı sökülüp tekrar takıldı.
PCIe slotu değiştirildi.
Farklı ekran kartıyla da benzer Recovery Count davranışı görüldü.
iGPU BIOS’tan kapatıldı.
NVIDIA Control Panel ayarları sıfırlandı/değiştirildi.
Afterburner ile GPU frekans davranışı test edildi.
Arka plan yazılımları, overlay ve RGB/fan kontrol yazılımları kapatılarak denemeler yapıldı.
Şüphelendiğim Nokta
Bana sorun donanımsal arızadan çok GPU power state / PCIe power management / NVIDIA driver kaynaklı bir geçiş problemi gibi geliyor. Çünkü sistem kapanmıyor, WHEA yok, sıcaklıklar normal ve hata daha çok GPU frekansı düşükten yükseğe geçerken tetikleniyor gibi.
Sormak İstediklerim
RTX 5000 serisinde benzer nvlddmkm 153 veya PCIe Recovery Count artışı yaşayan var mı?
Bu durum PCIe power state / ASPM / driver kaynaklı olabilir mi?
Recovery Count artışı tek başına normal sayılır mı, yoksa nvlddmkm 153 ile beraber değerlendirmek mi gerekir?
Kalıcı çözüm olarak önerdiğiniz BIOS/NVIDIA/Windows ayarı veya stabil driver sürümü var mı?
Teşekkürler
Benzer sorun olmuştu birkaç şey yaptım hangisi çözdü bilmiyorum.

1- steam oyun içi arayüzü kapattım.

2- görselde attığım seyi yaptım.
Bunları yaptığımdan beri hiç yaşamadım.

Ekler

• 1000047238.webp
    1000047238.webp
    121.3 KB · Hit: 55
Привет, друзья!
У меня уже некоторое время наблюдается странная проблема с системой, особенно со стороны видеокарты. Система кажется стабильной при обычном использовании, но я вижу увеличение количества восстановлений PCIe в HWiNFO. Кроме того, один раз во время игры экран погас, а затем снова включился, и фон рабочего стола стал черным. Также в журнале событий я вижу ошибки nvlddmkm с идентификатором события 153.
Технические характеристики системы
Процессор: AMD Ryzen 7 9850X3D
Видеокарта: ASUS TUF RTX 5080
Материнская плата: MSI B850 Tomahawk Max WiFi
Оперативная память: Kingston Fury Renegade 32 ГБ, 2x16 DDR5 6000 МГц CL32, EXPO включена.
SSD: Samsung 990 Pro 2 ТБ, операционная система Windows.
Дополнительный SSD: Samsung 980 500 ГБ
Блок питания: ASUS ROG Aura 1200W
Система охлаждения: Lian Li HydroShift II LCD-C 360 мм AIO
Корпус: Corsair 4500X
Мониторы: основной монитор 2K 165 Гц + второй монитор 1080p
Операционная система: чистая установка Windows 11.
Проблемы
В HWiNFO количество восстановлений PCIe увеличивается, особенно в режиме ожидания или при переходе от низкой частоты графического процессора к состоянию нагрузки.
Увеличение показаний счетчика становится более заметным по мере повышения частоты графического процессора, начиная с низких значений в МГц.
Экран погас, а затем снова включился один раз во время игры. Система не выключалась и не перезагружалась.
Фоновое изображение рабочего стола стало чёрным.
В журнале событий отображается множество ошибок nvlddmkm с идентификатором события 153.
Ошибок WHEA нет. В целом система демонстрирует стабильную работу в игровых/стрессовых условиях.
Наблюдения
Когда графический процессор находится под нагрузкой и работает на высокой частоте, увеличение количества восстановлений прекращается или значительно снижается.
Похоже, что повышение минимальной частоты графического процессора с помощью MSI Afterburner прекращает увеличение количества восстановлений (Recovery Count).
Проблема, по всей видимости, чаще возникает при переключении графического процессора между режимами простоя/нагрузки или низкого/высокого энергопотребления.
Температура в норме:
Температура графического процессора под игровой нагрузкой составляет около 50–55 °C.
Максимальная температура процессора составляет приблизительно 66–68 °C.
Ошибка WHEA: 0
Решения, которые я пробовал
Была выполнена чистая установка Windows.
Драйвер NVIDIA был установлен без ошибок.
Были протестированы различные версии драйверов NVIDIA.
Для очистки привода использовалась жидкость DDU.
BIOS обновлен.
Протестировано с настройками BIOS по умолчанию.
Были проверены сценарии открытия/закрытия выставки EXPO.
Были изменены настройки PBO/оптимизатора кривых, а также протестированы настройки по умолчанию.
Видеокарта была извлечена и установлена заново.
Слот PCIe был заменен.
Аналогичное поведение счетчика восстановлений наблюдалось и с другой видеокартой.
В BIOS встроенная графика отключена.
Настройки панели управления NVIDIA были сброшены/изменены.
Частотная характеристика графического процессора была протестирована с помощью Afterburner.
Тестирование проводилось с отключенным фоновым программным обеспечением, наложением окон и программным обеспечением для управления RGB-подсветкой/вентилятором.
Я подозреваю, что дело именно в этом.
Мне кажется, проблема скорее связана с состоянием питания графического процессора/управлением питанием PCIe/переключением драйверов NVIDIA, чем с аппаратным сбоем. Поскольку система не выключается, нет эффекта «белой воды», температура в норме, и ошибка, похоже, возникает чаще, когда частота графического процессора переключается с низкой на высокую.
Что я хочу спросить?
Кто-нибудь сталкивался с аналогичным увеличением количества ошибок nvlddmkm до 153 или PCIe Recovery Count на видеокартах серии RTX 5000?
Может ли эта проблема быть связана с состоянием питания PCIe / ASPM / драйвером?
Считается ли увеличение количества выздоровевших само по себе нормальным, или его следует оценивать в сочетании с nvlddmkm 153?
Вы можете порекомендовать какие-либо настройки BIOS/NVIDIA/Windows или стабильные версии драйверов в качестве постоянного решения?
Спасибо

Merhaba arkadaşlar,
Sistemimde bir süredir özellikle GPU tarafında garip bir sorun yaşıyorum. Genel kullanımda sistem stabil görünüyor fakat HWiNFO’da PCIe Recovery Count artışı görüyorum. Ayrıca bir kez oyun sırasında ekran kararıp geri geldi ve masaüstü arka planı siyah oldu. Olay Görüntüleyici’de de nvlddmkm Event ID 153 hataları oluşmuş.
Sistem Özellikleri
CPU: AMD Ryzen 7 9850X3D
GPU: ASUS TUF RTX 5080
Anakart: MSI B850 Tomahawk Max WiFi
RAM: Kingston Fury Renegade 32 GB 2x16 DDR5 6000 MHz CL32, EXPO açık
SSD: Samsung 990 Pro 2 TB Windows diski
Ek SSD: Samsung 980 500 GB
PSU: ASUS ROG Aura 1200W
Soğutma: Lian Li HydroShift II LCD-C 360 mm AIO
Kasa: Corsair 4500X
Monitör: 2K 165 Hz ana monitör + ikinci 1080p monitör
İşletim sistemi: Windows 11 temiz kurulum
Sorunlar
HWiNFO’da PCIe Recovery Count özellikle boşta veya düşük GPU frekansından yük durumuna geçerken artıyor.
GPU frekansı düşük MHz’den yukarı çıkarken sayaç artışı daha belirgin oluyor.
Oyun sırasında bir kez ekran kararıp geri geldi. Sistem kapanmadı, restart atmadı.
Masaüstü arka planı siyah oldu.
Olay Görüntüleyici’de çok sayıda nvlddmkm Event ID 153 hatası görünüyor.
WHEA hatası yok. Sistem genel olarak oyun/stres altında stabil görünüyor.
Gözlemler
GPU yük altındayken, frekans yüksekken Recovery Count artışı duruyor veya çok azalıyor.
MSI Afterburner ile GPU minimum frekansını yükseltince Recovery Count artışı duruyor gibi görünüyor.
Sorun daha çok GPU’nun idle/load veya düşük/yüksek güç durumları arasında geçiş yaparken ortaya çıkıyor gibi.
Sıcaklıklar normal:
GPU oyun yükünde yaklaşık 50–55°C civarı
CPU maksimum yaklaşık 66–68°C civarı
WHEA Error: 0
Denediğim Çözümler
Windows temiz kurulum yapıldı.
NVIDIA driver temiz kuruldu.
Farklı NVIDIA driver sürümleri denendi.
DDU ile driver temizleme denendi.
BIOS güncellendi.
BIOS default ayarlarda test edildi.
EXPO açık/kapalı senaryolar kontrol edildi.
PBO/Curve Optimizer ayarları değiştirildi, default ayarlar da denendi.
Ekran kartı sökülüp tekrar takıldı.
PCIe slotu değiştirildi.
Farklı ekran kartıyla da benzer Recovery Count davranışı görüldü.
iGPU BIOS’tan kapatıldı.
NVIDIA Control Panel ayarları sıfırlandı/değiştirildi.
Afterburner ile GPU frekans davranışı test edildi.
Arka plan yazılımları, overlay ve RGB/fan kontrol yazılımları kapatılarak denemeler yapıldı.
Şüphelendiğim Nokta
Bana sorun donanımsal arızadan çok GPU power state / PCIe power management / NVIDIA driver kaynaklı bir geçiş problemi gibi geliyor. Çünkü sistem kapanmıyor, WHEA yok, sıcaklıklar normal ve hata daha çok GPU frekansı düşükten yükseğe geçerken tetikleniyor gibi.
Sormak İstediklerim
RTX 5000 serisinde benzer nvlddmkm 153 veya PCIe Recovery Count artışı yaşayan var mı?
Bu durum PCIe power state / ASPM / driver kaynaklı olabilir mi?
Recovery Count artışı tek başına normal sayılır mı, yoksa nvlddmkm 153 ile beraber değerlendirmek mi gerekir?
Kalıcı çözüm olarak önerdiğiniz BIOS/NVIDIA/Windows ayarı veya stabil driver sürümü var mı?
Teşekkürler
Merhaba. Bende de neredeyse birebir aynı sorun var.

Sistemim: MSI MAG B850 Tomahawk MAX WiFi, Ryzen 7 9800X3D ve Palit RTX 3070 Ti GamingPro.

Oyun sırasında sistem birkaç saniye tamamen donuyor. Bazen görüntü gidip tekrar geliyor, Windows’un cihaz bağlantı/bağlantı kesme sesi duyuluyor ve ardından her şey normale dönüyor. Event Viewer’da aynı şekilde nvlddmkm Event ID 153, \Device\Video3 ve Error occurred on GPUID: 100 hatalarını görüyorum. Bazı durumlarda sistem tamamen kilitlenip yeniden başlatmak zorunda kaldığım da oldu. WHEA hatası yok ve stres testleri de sorunsuz geçiyor.

Ben de birçok şeyi denedim: DDU ile temiz NVIDIA sürücü kurulumu, farklı sürücüler, EXPO kapalı, BIOS varsayılan ayarları, PCIe Gen4’e sabitleme, ASPM kapatma, NVIDIA güç yönetiminde “Prefer maximum performance”, HAGS kapalı, ekran kartını diğer PCIe slotunda Gen3 olarak deneme, Power Limit %80 ve SoC voltajını manuel olarak 1.25 V’a ayarlama. Hiçbiri sorunu kesin olarak çözmedi. Ekran kartı da PSU’ya iki ayrı PCIe kablosuyla bağlı.

Şu anda BIOS’u 7E62v2A64 sürümüne güncelledim ve tüm BIOS ayarlarını Auto/default olarak bırakıp tekrar test ediyorum.

Konuyu açan arkadaşa özellikle sormak istiyorum: Bu sorunu sonunda çözebildin mi? Çözdüysen tam olarak ne yaptın? PSU/kablo değişimi, anakart değişimi veya başka bir ayar sorunu çözdü mü?

Aynı sorunu yaşayan ve çözüm bulan başka biri varsa da lütfen yazabilir mi? Gerçekten çok yardımcı olur. Teşekkürler.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,244,445
Üyeler
204,440
Son üye
aaassswww
Geri