Yeni Topladığım PC'de Donma ve Kasma Sorunları Yaşıyorum

draven

80+
Reaksiyon skoru
2
Ekran kartım: Sapphire Nitro+ RX 9070 XT
İşlemcim: Ryzen 9 9950X
RAM: Corsair Vengeance 48 GB (2x24 GB), 6000 MHz, CL36
Anakart: MSI PRO X870E-S EVO
PSU: NZXT C850 Gold

Bilgisayarı topladıktan sonra bazı sorunlar yaşadım. ARK oyununa girip çıktıktan sonra bilgisayarın kendini yeniden başlatması gibi bir sorun yaşadım. Bu sorunu çözdüm.

Ancak Detroit: Become Human oyununda farklı bir sorun yaşadım. RAM'ler 6000 MHz CL36 ayarında çalışırken oyuna girdiğimde, karakteri hareket ettirdiğim zaman oyun kapanıyordu. Daha sonra RAM hızını 5800 MHz'e düşürdüm ve aynı oyuna bu ayarla girebildim. 5800 MHz'de oyunda bu sorunu şu ana kadar yaşamadım.

Bunun dışında Valorant'ta nadiren donma ve takılmalar oluyor. League of Legends'ta ise bazen sanki 10.000 ping varmış gibi karakter bir anda ileri-geri ışınlanıyor. Fakat oyun içindeki ping değerim normal, genellikle 9-11 ms civarında. Buna rağmen oyun kısa süreliğine takılıyor veya bağlantı kopmuş gibi davranıyor.

Bunların üzerine RAM'lerden şüphelenmeye başladım. RAM'ler BIOS'ta 6000 MHz CL36 olarak çalışırken OCCT ile test yaptığımda OCCT uygulaması crash oluyor. RAM hızını 5800 MHz'e düşürdüğümde ise şu ana kadar herhangi bir sorun yaşamadım. Ancak 5800 MHz'de uzun süreli bir test yapmadım.

Bu durum RAM'lerin arızalı olduğuna mı işaret ediyor, yoksa 6000 MHz CL36 ayarında sistemin stabil olmaması başka bir bileşenden veya BIOS ayarından kaynaklanabilir mi?

İade sürem dolmadan RAM'lerde gerçekten bir sorun olup olmadığını kesin olarak test etmek istiyorum. RAM'lerin arızalı olup olmadığını veya sistemde yaşadığım problemlerin RAM kaynaklı olup olmadığını tespit edebileceğim güvenilir bir test yöntemi veya program var mı?

İade etmem gerekiyorsa süre dolmadan emin olmak istiyorum. Bu nedenle hangi testleri, hangi BIOS ayarlarıyla ve ne kadar süre yapmam gerektiği konusunda yardımcı olabilir misiniz?

bu arada ramde 6000mhz 36 cl yazıyor yani bunu desteklemeliydi aslında değilmi

soğutucun ne
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

ramler a2 b2 dimi

Ekran kartım: Sapphire Nitro+ RX 9070 XT
İşlemcim: Ryzen 9 9950X
RAM: Corsair Vengeance 48 GB (2x24 GB), 6000 MHz, CL36
Anakart: MSI PRO X870E-S EVO
PSU: NZXT C850 Gold

Bilgisayarı topladıktan sonra bazı sorunlar yaşadım. ARK oyununa girip çıktıktan sonra bilgisayarın kendini yeniden başlatması gibi bir sorun yaşadım. Bu sorunu çözdüm.

Ancak Detroit: Become Human oyununda farklı bir sorun yaşadım. RAM'ler 6000 MHz CL36 ayarında çalışırken oyuna girdiğimde, karakteri hareket ettirdiğim zaman oyun kapanıyordu. Daha sonra RAM hızını 5800 MHz'e düşürdüm ve aynı oyuna bu ayarla girebildim. 5800 MHz'de oyunda bu sorunu şu ana kadar yaşamadım.

Bunun dışında Valorant'ta nadiren donma ve takılmalar oluyor. League of Legends'ta ise bazen sanki 10.000 ping varmış gibi karakter bir anda ileri-geri ışınlanıyor. Fakat oyun içindeki ping değerim normal, genellikle 9-11 ms civarında. Buna rağmen oyun kısa süreliğine takılıyor veya bağlantı kopmuş gibi davranıyor.

Bunların üzerine RAM'lerden şüphelenmeye başladım. RAM'ler BIOS'ta 6000 MHz CL36 olarak çalışırken OCCT ile test yaptığımda OCCT uygulaması crash oluyor. RAM hızını 5800 MHz'e düşürdüğümde ise şu ana kadar herhangi bir sorun yaşamadım. Ancak 5800 MHz'de uzun süreli bir test yapmadım.

Bu durum RAM'lerin arızalı olduğuna mı işaret ediyor, yoksa 6000 MHz CL36 ayarında sistemin stabil olmaması başka bir bileşenden veya BIOS ayarından kaynaklanabilir mi?

İade sürem dolmadan RAM'lerde gerçekten bir sorun olup olmadığını kesin olarak test etmek istiyorum. RAM'lerin arızalı olup olmadığını veya sistemde yaşadığım problemlerin RAM kaynaklı olup olmadığını tespit edebileceğim güvenilir bir test yöntemi veya program var mı?

İade etmem gerekiyorsa süre dolmadan emin olmak istiyorum. Bu nedenle hangi testleri, hangi BIOS ayarlarıyla ve ne kadar süre yapmam gerektiği konusunda yardımcı olabilir misiniz?

bu arada ramde 6000mhz 36 cl yazıyor yani bunu desteklemeliydi aslında değilmi
memtest86 yapabilirsin.
tam ram kodunu söyler misin:

CMK48GX5M2E6000C36 bu mu?

evet a2 b2 ramler soğutucu phantom spirit 120 se
occt yaparmısın knk cpu yu 10 dk bi yğke düşür

kule tipiyle render işlemcisi de soğutulmaz

SoC Voltajını 1.20 den başlayarak denemen faydalı olacak uzun uzun anlatmaktansa direk neyi neden yaptığını anlatan bir video bırakacağım
önce bios güncelle.

SoC Voltajını 1.20 den başlayarak denemen faydalı olacak uzun uzun anlatmaktansa direk neyi neden yaptığını anlatan bir video bırakacağım
önce bios güncelle.
Ben bellekten çok işlemcinin içindeki bellek kontrolcüsünden kaynaklandığını düşünüyorum.

edit: Belleklerin micron modül sıkı zamanlarda stabil kalması için ayardan fazlası lazım biraz dua biraz şans. Değişim yapsa da sinerji muhtemelen aynı modül gelecek.
CORSAİR YÜKSEK KAR ODAKLI Bİ FİRMAAA

Son düzenleme:

hocam şuan teste başladım süre dolsun dönücem size

önce bios güncelle.

Ben bellekten çok işlemcinin içindeki bellek kontrolcüsünden kaynaklandığını düşünüyorum.
izleyip videodaki gibi ayarlıycam hocam

hocam şuan teste başladım süre dolsun dönücem size

izleyip videodaki gibi ayarlıycam hocam
Videoda ki gibi ayarla demedim hocam ayarlasan da işe yaramayacak.

1791318391614.webp

Videoda ki gibi ayarla demedim hocam ayarlasan da işe yaramayacak.
Ayarlasan da işe yaramayacak derken tam olarak neyi kastettiğinizi anlayamadım. SoC voltajını yavaş yavaş artırıp, PC’nin RAM’den çekebildiği MHz değerini de artırmayacak mıyız? Yoksa ben mi yanlış anladım acaba?

İşlemciui %100 yüke sokucan
1791318613183.webp
bu seçenekler var burdan ne seçmeliyim gmrev yöneticisindne %99 %100 kullanılıyordu zaten

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,244,812
Üyeler
204,532
Son üye
mehmetbahar
Geri