Neler Yeni

Bira çeşitleri nelerdir ve bira ile hangi yemekler iyi gider?

Omnissiah

80+ Bronze
Katılım
1 Eylül 2021
Mesajlar
884
Guide: 3 types of beer – Midtfyns Bryghus – enjoy the taste of good  craftsmanship




Lager ÇeşitleriTeknik olarak konuşursak, ale ve lager biralarını farklı kılan maya türleridir. Lager biraları soğuk sıcaklıklarda fermente olan maya türleriyle yapılır. Mayalar çalışırken sıvının dibine oturur, bu yüzden lager biralar aynı zamanda "dip fermente" biralar olarak adlandırılır.

Ancak, içenler için en önemli fark tatlarıdır. Ale biralarının aksine, lager biralar genellikle canlı ve kuru olur, ve susuzluğu gidermede özel bir yeteneğe sahiptir. İşte bu lezzetli alanın bazı önemli oyuncuları:

Pale Lager: Bu bira, ferahlatıcı derecede canlı, hafif gövdeli ve orta derecede şerbetçiotulu olup, geniş bir yiyecek yelpazesiyle kolayca uyum sağlar. Bu yüzden birçok kişi için tercih edilen bir stildir.

Mükemmel eşleşme: Klasik margherita gibi basit pizza.
International Pale Lager - Wyeast Lab


Pilsner: Bu terim, 19. yüzyıl Avrupa’sında icat edilen belirli bir tür açık renkli, canlı lagere atıfta bulunur. Susuzluğu giderme yetenekleri sayesinde dünyayı kasıp kavurmuştur. Pilsnerler, belirgin şekilde şerbetçiotulu ve soluk altın rengindedir. Hafifçe kızartılmış yiyeceklerle, özellikle tempura, kalamar ve çıtır şinitzel gibi yemeklerle lezzetle eşleşirler.

Mükemmel eşleşme: Şinitzel.
Pub Beer Pilsner 320 ml - Pack of 6


Amber ve Kızıl Lager: Maltlanmış arpanın kahverengileşene kadar kavrulmasıyla yapılan bu biralar, daha derin bir renge sahip olur. Bu, tatlarına da etki eder: Amber ve kızıl lagerler, daha açık renkli akrabaları gibi hafif ve canlı olabilir, ancak aynı zamanda karamel, toffee ve tost aromaları da içerebilirler. Bu tarzın o kadar çok örneği vardır ki, sizin için doğru dengeyi sağlayanı bulmak eğlencelidir.

Mükemmel eşleşme: Taco.

East Brother Beer's Red Lager — East Brother Beer Co




Dark Lager: zengin aromalara sahip olabilirler, bunlar arasında çikolata, kahve, pekmez ve pumpernickel ekmeği bulunur (bu arada tümü bunlarla harika gider). Bu yüzden hem ferahlatıcı hem de karmaşık tatları seviyorsanız, bir dark lager size her iki dünyanın en iyisini verebilir.

Mükemmel eşleşme: Koyu ekmek üzerinde füme balık.

What Is Dark Lager? Exploring This Unique Style of Beer - Columbia  Distributing




Ale Çeşitleri

Lagerlardan farklı olarak, ale biraları, oda sıcaklığına daha yakın bir ortamda fermente olmayı tercih eden maya türleriyle yapılır. Maya çalışırken yüzeyde yüzer, bu yüzden ale biralar bazen "üstten fermente" biralar olarak adlandırılır.

Bu biraların tadına gelince, genel bir yargıya varmak zor. Ale mayalarının birçok türü meyvemsi ve topraksıdan başlayarak çeşitli tatlar katabilir, bu yüzden bu dünyada keşfedilecek büyük bir çeşitlilik vardır, tatlı kahverengi biralardan zesty açık buğday biralarına kadar.



Cream Ale: Bu biralar açık renklidir, hafif tatlara sahiptir ve çok acı değildir. Eğer bilmiyorsanız, bir cream ale'in aslında bir pale lager olduğunu düşünebilirsiniz. Neyse ki, bu biralar aynı derecede ferahlatıcıdır ve yiyeceklerle eşleştirme konusunda eşit derecede çok yönlüdür.

Mükemmel eşleşme: Izgara tavuklu salata.
Cream Ale - Black Flannel Brewing & Distilling Company



Pale Ale: İngiliz tarzı pale aleler (aynı zamanda bitter olarak da bilinir) maltlı ve topraksıdır. Amerikan tarzı pale aleler, bazen narenciye tonlarıyla, daha şerbetçiotuludur. Belçika tarzı pale aleler, diğer ikisinden daha tatlı ve daha az şerbetçiotuludur, ancak baharatlı olabilirler. Peki, tüm pale alelerin ortak noktası nedir? Güzelce dengelenmiş olup, birçok farklı yiyecekle harika tatlanır.

Mükemmel eşleşme: Hamburgerler.


Pale ale - Vikipedi


Amber ve Kızıl Ale: Pale alelerden daha derin renkte ve daha zengin tatta olan amber ve kızıl aleler, genellikle karamel, kuru meyve veya hatta kahve notalarına sahip olacaktır. Hem et hem de sebze yemekleri için yavaş pişirilmiş ve kızartılmış yiyeceklerle harikadırlar.

Mükemmel eşleşme: tavuk ızgara
Alaskan Amber Beer 6 pack | Craft City





India Pale Ale (IPA): Birasını acı sevenler için, bu bira türü en uygun olanıdır. India pale aleler, 19. yüzyılda İngiltere’de ortaya çıktı ve Hindistan’a deniz yolculuğunu tamamlamak için ekstra güçlü ve şerbetçiotu biralar korusun diye katılır ve ortaya bu acı bira çıkar. IPA'ların güçlü ve genellikle meyvemsi tatları, yağlı, baharatlı ve meyveli kombinasyonlara sahip yiyeceklerle harika bir eşleşme sağlar.

Mükemmel eşleşme: ızgara veya soslu et
Tesadüf Eseri Ortaya Çıkan, Bizde Pek Sevilmeyen Acı Bira Türü: India Pale  Ale - Ekşi Şeyler


Dark Ale: Dark aleler, ya tatlı ve maltlı olan İngiliz tarzı ya da biraz daha kuru ve muhtemelen meyvemsi olan Belçika tarzıdır. Her iki durumda da, karamel notaları, potansiyel olarak baharat ve kuru üzüm veya pişmiş elma gibi tatlı meyve aromaları hissedersiniz. Rahat bir koltuğa gömülüp bu biraları yudumlayın.

Mükemmel eşleşme: biftek
Blackout Dark Ale Recipe Kit - FREE FREIGHT Australia Wide » Aussie  Brewmakers


Brown Ale: Eğer bir İngiliz tarzı ale özellikle tatlı ve fındık tadındaysa, brown veya nut brown ale olarak adlandırılır. Bu biralar, soslu kaburga gibi tatlı ve zengin yiyecekler veya indulgent tatlılarla eşleştirmek için harika bir seçenektir.

Mükemmel eşleşme: Pecan turtası
Brown ale - Wikipedia


Buğday Birası: Bir bira üreticisi karışıma buğday eklediğinde, bu, biraya köpüklü bir baş, ipeksi bir doku ve özel bir tatlılık katar. Aslında, bazı buğday biraları belirgin bir muz veya sakız aroması yayar. Buğday biraları, soluk saman renginden koyu kahverengiye kadar değişir ve hepsi ferahlatıcıdır.

Mükemmel eşleşme: Thai mango salatası.

İpucu: Hefeweizen, açık buğday biraları için Almanca terimdir; Belçika'da bunlar witbiers veya blanches olarak adlandırılır. Tüm bunlar sadece "beyaz bira" anlamına gelir
Serinletici bir yaz birası olarak buğday birası alır mıydınız? — BiraSever


Belçika Tarzı Ale: Bu biralar, kendi başına bir dünyadır, çünkü terim birçok farklı tarz için kullanılır. Belçika, küçük bir Avrupa ülkesi olabilir, ancak ekşi kırmızı ve kahverengi biralardan güçlü manastır biralarına kadar etkileyici bir ale çeşidini mükemmelleştirmiştir. Bu biralar, bölgedeki rahipler tarafından geliştirilen biraların bir övgüsüdür. Günümüzde, dünya çapında birçok bira üreticisi, bu kategoriye kendi saygı duruşlarını yapmaktadır.
Best Belgian beer | The Top 10 Belgian Beers | Beerwulf


Özel Kategoriler

Bazen bir bira kategorisi sadece maya veya maltla ilgili değildir. Bu terimler daha çok lager veya alelere eklenen tatlandırıcılarla ilgilidir.

Meyve Birası: Birçok meyve aromasından ötürü bira tariflerine dahil edilir - popüler olanlardan bazıları lime, çilek ve kirazdır. Çoğu meyve birası, tatlılarla güzel bir uyum sağlar.

Fruit Beer


Radler: Radler, yarı bira yarı narenciye suyu karışımıdır ve tamamen ferahlatıcıdır. "Radler" kelimesi Almanca'da "bisikletçi" anlamına gelir, çünkü efsaneye göre bu karışımlar, bisiklet sürdükten sonra susuzluk gidermek için icat edilmiştir

Sagres Radler Beer 330Ml




Bal Birası: Bu bakır renkli biralar, kremsi bir ağız hissine ve karamel benzeri tatlara sahiptir. Arıların yardımıyla yapılan bira, tahmin edebileceğiniz gibi tatlı olabilir, ancak etkisi genellikle incedir - bir deneyin, şaşırabilirsiniz.

May'Bel - Chestnut Honey Beer from Ardeche 5% - Brasserie Bourganel



Diğer Bilinmesi Gereken Terimler



Light (Hafif): Kanada'da, hafif bir bira %2.6 ile %4 arasında alkol hacmine (ABV) sahiptir; ekstra hafif olanlar ise %1.1 ile %2.5 ABV arasındadır. Hafif biralar genellikle soluk lagerlerdir, ancak alkol seviyesi belirli aralıkta olduğu sürece herhangi bir bira tarzı olabilir.

Session (Düşük Alkol): Light teriminin aksine, bu terimin kesin bir yasal tanımı yoktur, ancak yine de daha hafif veya düşük alkollü bir bira olduğunu belirtir.

Düşük Karbonhidrat: Bira, tahıl ve şekerlerden fermente edilir, bu yüzden genellikle porsiyon başına 10 veya daha fazla gram karbonhidrat içerir. Bazı bira üreticileri, karbonhidratları düşürüp tadı kaybetmeden formüller geliştirmeyi başarmışlardır. Keto dostu bir bira arıyorsanız veya karbonhidrat alımınızı azaltmak istiyorsanız, etiketlerde bu terimi arayın.

Ice (Buz): Biranın mayalanma sürecinde sıcaklığı düşürüp oluşan buz kristallerini çıkardığınızda bu stili elde edersiniz. Hayranları, bu stilin pürüzsüzlüğünü takdir eder. 1990'larda Kanadalı bira üreticilerinin bu soğuk stili rafine etme ve popüler hale getirmede büyük bir rol oynaması şaşırtıcı değildir - ilhamlarını iklimlerinden almışlardı!

Nitro: Bu çeşidin karakteristik küçük kabarcıklarını oluşturmak için bira üreticileri bir karışım kullanır. Bu teknik, biraya "daha yumuşak" bir ağız hissi verir ve bu eğlenceli olabilir. Nitro biralar eskiden sadece fıçıda olurdu, ancak bugün bira üreticileri bu yumuşak tekniği evde tüketim için kutulara ekleyebiliyorlar.

Strong (Güçlü): Güçlü bir bira %5.6 ile %8.5 ABV arasında alkol içerirken, ekstra güçlü bir bira %8.6 veya daha yüksek alkol oranına sahiptir.

Malt: Maltlanmış arpa tüm biralarda bulunur. Ekmek benzeri bir tatlılık algıladığınızda, bu maltın tadıdır. Ancak bira üreticileri özellikle karmaşık, maltlı tatlara sahip bir bira yaptıklarında, bazen ismine malt eklerler.

Sour (Ekşi): Bu, bir bira türü değil, daha çok biraların ekşi bir tatla karakterize edilmesi için kullanılan bir lezzet tanımlayıcıdır. Terim son yıllarda daha fazla bira etiketinde yer almaktadır


Bira tadını tarif ederken sıkça karşılaşacağınız bazı anahtar kelimeler vardır. İşte bira içindeki tatların genellikle nasıl tarif edildiğini anlamanıza yardımcı olacak bazı genel tanımlar:

Şerbetçiotu (Hops): Birçok kez insanlar "şerbetçiotu tadı"nı biranın ne kadar acı olduğunu tarif etmek için kullanır, ancak tüm şerbetçiotu aromalı biralar acı değildir. Şerbetçiotu tadı, şerbetçiotunun mayalama sürecinde ne zaman eklendiğine bağlıdır. Şerbetçiotu ne kadar erken eklenirse, bira o kadar acı olur. Şerbetçiotu, biranın çiçeksi ve meyvemsi tatlarını artırabilen çok yönlü bir tat ve aromaya sahiptir.

Acı (Bitter): Acılık, birçok bira türünde bulunan belirgin bir tat profilidir, ancak acılık miktarı bira stilleri arasında değişir. Birçok bira fabrikası, biranın ne kadar acı olduğunu IBU numarasıyla derecelendirir. IBU, Uluslararası Acılık Birimleri anlamına gelir ve IBU ne kadar yüksekse, acılık o kadar güçlüdür.

Malt: Malt, arpa tanesinden gelir ve genellikle mayalama işlemine eklenmeden önce kavrulur. Arpanın kavrulması biraya fındıksı bir tat ve kızarmış bir aroma verir. Ayrıca, kavurma sürecinde arpadaki şekerler karamelize olur ve hafif tatlı, karamel bir tat ortaya çıkar.

Koyu (Dark): Renk tanımı gibi görünse de, koyu terimi biranın tadını da tarif etmek için kullanılabilir. Koyu biralar, koyu bir renge ulaşana kadar kavrulmuş malt tanesiyle yapılır. Koyu biralar, malt biralardan daha uzun süre kavrularak daha zengin ve ağır bir tat kazanır. Maltın fındıksı, karamel tadı, daha uzun kavurma süresiyle çikolata ve kahve notalarına dönüşür.

Hafif (Light): Hafif bira genellikle temiz ve ferahlatıcı bir tat ile bilinir. Tipik olarak, hafif biralar güçlü bir tada sahip değildir ve çok acı veya şerbetçiotlu değildir. Ayrıca, çoğu hafif bira düşük alkol içeriğine sahiptir.



Bira türleri hangi yemekle iyi gider özet

Hafif Lagerler: Baharatlı yiyecekler, burgerler, salatalar,noodle,patates kızartma,balık,sosisli

Buğday Biraları: Baharatlı yiyecekler ve meyveli tatlılar, tavuk kanat veya baharatlı tavuk yemekleri

India Pale Ales (IPAs): Biftek, barbekü, ve Meksika yemekleri yani burrito,fajita vb

Amber Ales: Pizza, kızartılmış yiyecekler, tütsülenmiş domuz veya dana eti

Koyu Lagerler: Pizza, burgerler, güveçler çeşitleri

Brown Ales: Sosis, suşi, balık ve barbekü yemekleri

Porterler: Deniz ürünleri, kahve aromalı tatlılar, ıstakoz ve et

Stoutlar: Çikolatalı tatlılar, kabuklu deniz ürünleri, Meksika yemekleri
 
Son düzenleme:

Starlex

80+ Bronze
Katılım
23 Ağustos 2022
Mesajlar
1,709

Sirius Blackw

80+ Silver
Katılım
1 Eylül 2022
Mesajlar
4,412
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,527
Konum
Azkaban
İsim
Patiayak
Discord
LAOZİN#0758
Katılım
19 Temmuz 2022
Mesajlar
294
Dahası  
Reaksiyon skoru
93
İsim
Arda Dayıcan
Kırmızının bu kadar popüler olmasının tek nedeni benekli ayhandır.Extra içim olarak daha rahat
alakası yok gerçek gurmeler benekli ayhandan önce de kırmızı içiyordu zaten populer kültüre düştüğü söylenebilir ama üstüne tanımam 1-2 haftadır içemiyorum en son 95 oldugunu gördüm korktum biraz umarım deniz yeri oldugu icin fiyatı yüksektir. (3 sene önce tekelci abi önerisiyle içmiştim içiş o içiş )
 

Sirius Blackw

80+ Silver
Katılım
1 Eylül 2022
Mesajlar
4,412
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,527
Konum
Azkaban
İsim
Patiayak
Discord
LAOZİN#0758
alakası yok gerçek gurmeler benekli ayhandan önce de kırmızı içiyordu zaten populer kültüre düştüğü söylenebilir ama üstüne tanımam 1-2 haftadır içemiyorum en son 95 oldugunu gördüm korktum biraz umarım deniz yeri oldugu icin fiyatı yüksektir. (3 sene önce tekelci abi önerisiyle içmiştim içiş o içiş )
Zevk meselesi tabi diyecek bir şey yok.Fiyat doğru malasef zam geldi.En sevdiğim Carlsberg di zamdan sonra efes malta geri döndüm.Yine de bira ekonomik değil artık alkol oranına göre. şarap veya votka içeceğim artık.
 

ChristianSerratos

80+ Bronze
Katılım
10 Nisan 2020
Mesajlar
1,994
Stout ıpa seviyorum krema kıvamın'da kalıcı köpüğü oluyor şerbetci otundan gelen meyvemsi tatlar bence her yemekle gider.
 
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
954,487
Mesajlar
8,660,997
Üyeler
150,493
Son üye
Gustavz
Top Bottom