Neler Yeni

Rehber Monitörlerdeki Strobe nedir? Neden e-sporcular BenQ Zowie kullanıyor?

Fantastiktürk

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Bir arkadaş sormuştu. Teknik kısmı karışık bir şey. Ama en azından ne işe yaradığını kısaca ve resimlerle anlatabilirim. Ona yazdığım cevabı kopyala-yapıştır yapıyorum ki daha fazla insan görebilsin.
Not: Strobe'a her marka kendi adını veriyor. Örneğin: MPRT (Samsung), Aim stabilizer (MSI), ULMB (Nvidia), ELMB (Asus), Lightboost, PureXP (Viewsonic), DyAc (BenQ Zowie)

"sponsorlukla alakası yok benq ayrı bi akıcı cidden"
"Değil. x Hz ve x milisaniye başka monitörde de aynı değer. Matematik bu 2+2=5 etmez. Zowie'yi çok ünlü yapan ve e-sporda öne çıkaran strobe performansıydı. Sizin deyiminizle "akıcı" olması da bundan kaynaklıydı (Akıcılık değil aslında olan. Çok daha az hareket bulanıklığı.). Ama şimdi rakipleri var."
"
hocam strobe noluyor
Güzel soru. Cevabı çok uzun. Ama kısaca ne işe yaradığını söyleyebilirim.

Monitörün ve gözünüzün çalışma mantığı gereği monitör günümüzde olmayan aşırı yüksek Hz'lerde olmazsa hareket eden cisimler bulanık olur. Örneğin 180Hz çok hızlı tepki süresine sahip bir monitör:
Gördüğünüz gibi ghosting yok denecek kadar az ama görüntü bulanık. Bu IPS'lerde bile şu seviyelere gelebilir:
Kötü VA'ları görmek istemezsiniz:

İşte strobe, monitörün çalışma şeklini değiştirip bu hareket bulanıklığını engellemeye yarıyor. Örneğin 165Hz'de çalışan çok iyi strobe ayarı çekilmiş bir XG2431:
Mesela 480Hz OLED ile 540Hz LCD (TN) + strobe karşılaştırmasına bakalım:
Gördüğünüz gibi OLED'in tepki süreleri "anında" denecek kadar hızlı olmasına ve koskoca 480Hz olmasına rağmen iyi bir strobe'lu LCD'den daha bulanık.,
Not: 540Hz'in nokta nokta gözükmesinin sebebi strobe o kadar net yapıyor ki cisim hareketli olmasına rağmen pikselleri tek tek görebiliyorsunuz 😅

Ama şunu unutmayın: bu ayar her geyming monitörde olsa da çok büyük çoğunlukla yalnızca var diyebilmek ve pazarlama amaçlı konur. Bu ayarı iyi olan monitör sayısı gerçekten çok az. İyi olmayan bir monitörde strobe crosstalk dediğimiz şu soruna:
Ve çok fazla parlaklık düşmesi, renklerin berabat olması, çoğu ayarı kitlemesi gibi soruna neden olabilir.

Ek not: bu ayar monitörün ekranının gözle gözükmeyecek şekilde titremesine neden olur. Az sayıda olsa da bazı insanlar bu titremeye hassas olabilir (Bknz. ben). Bu da şiddetli baş ve göz ağrısına neden olabilir. Almadan önce denemeniz önerilir. Yüksek PWM dimming'e sahip olmayan AMOLED bir telefonu düşük parlaklıkta birkaç saat kullanrak deneyebilirsiniz genelde hassasiyetinizin olup olmadığını."

Son düzenleme:

Keepr

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
887
İsim
Enes Altunışık
Hocam merhaba. Samsung, AOC gibi markaların oled monitörleri 25k civarında şuan. Sence fps oyunları bazında rekabetçi anlamda 540hz asus rog, benq gibi monitörlerden iyi midir? Oledler farklı bir seviyede o anlamda. Tepki süreleri inanılmaz düşüyor. Sizin de fikrinizi merak ettim. (Teorik soru. İleride almayı düşünüyorum ama iki yıl sonra mı olur artık ne zaman olur bilemiyorum sjsjs.) @Fantastiktürk

Son düzenleme:

Fantastiktürk

80+ Silver
En İyi Cevap
1
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Hocam merhaba. Samsung, AOC gibi markaların oled monitörleri 25k civarında şuan. Sence fps oyunları bazında rekabetçi anlamda 540hz asus rog, benq gibi monitörlerden iyi midir? Oledler farklı bir seviyede o anlamda. Tepki süreleri inanılmaz düşüyor. Sizin de fikrinizi merak ettim. (Teorik soru. İleride almayı düşünüyorum ama iki yıl sonra mı olur artık ne zaman olur bilemiyorum sjsjs.) @Fantastiktürk
2 yıl sonra ne olur bilemem.

Şimdi için konuşabilirim. Eğer strobe kullanacaksanız bahsi geçen 540Hz LCD Asus ve Zowie, 480Hz OLED'den bile iyi. Bu tarz monitörlerde darboğaz tepki süresi değil Hz'dir hocam. 480, 540 hala strobe kullanmayı gerektirmeyecek kadar yüksek bir Hz değil.
Detaylı açıklama ve görsel karşılaştırma için şu videoyu kullanabilirsiniz. İngilizceniz olmasa da olur, attıklarımdan 3-5 bir şey okuduysanız resimleri görmeniz yeter:
(Asus bu monitörde ULMB2 ile çok dehşet iş yapmış. Ve fiyat olarak Zowie'den ucuz.
Gerçi başka bir şeyine bakmadım belki fark vardır arada.)
Mesaj otomatik birleştirildi:

-
Edit: Ama şunu unutmayın. 360 direk daha kötü ama 480Hz OLED ile 540Hz LCD+strobe çok yakın performansa sahipler. Ancak LCD olanda strobe olduğu için her an kullanilabilir değil + çok fazla şeyi sınirliyor + görüntü kalitesi yerlerde. OLED'de ise böyle sınırlamalar yok, her an kullanilabilir ve görüntü kalitesi efsane.
Ben sadece hareket performansı yani oyun için karşılaştırdım.
@Keepr

Keepr

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
887
İsim
Enes Altunışık
2 yıl sonra ne olur bilemem.

Şimdi için konuşabilirim. Eğer strobe kullanacaksanız bahsi geçen 540Hz LCD Asus ve Zowie, 480Hz OLED'den bile iyi. Bu tarz monitörlerde darboğaz tepki süresi değil Hz'dir hocam. 480, 540 hala strobe kullanmayı gerektirmeyecek kadar yüksek bir Hz değil.
Detaylı açıklama ve görsel karşılaştırma için şu videoyu kullanabilirsiniz. İngilizceniz olmasa da olur, attıklarımdan 3-5 bir şey okuduysanız resimleri görmeniz yeter:
(Asus bu monitörde ULMB2 ile çok dehşet iş yapmış. Ve fiyat olarak Zowie'den ucuz.
Gerçi başka bir şeyine bakmadım belki fark vardır arada.)
Mesaj otomatik birleştirildi:

-
Edit: Ama şunu unutmayın. 360 direk daha kötü ama 480Hz OLED ile 540Hz LCD+strobe çok yakın performansa sahipler. Ancak LCD olanda strobe olduğu için her an kullanilabilir değil + çok fazla şeyi sınirliyor + görüntü kalitesi yerlerde. OLED'de ise böyle sınırlamalar yok, her an kullanilabilir ve görüntü kalitesi efsane.
Ben sadece hareket performansı yani oyun için karşılaştırdım.
@Keepr
Ben de rekabetçi yönünden sormuştum zaten hocam. Alacağım zamanki duruma da bir bakarım. Cevap için teşekkürler ^^

Top Bottom